tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 20


Luku 20: Koitähti

Kuunvalo sirottuu alttarille heittäen varjonsa kiviseen lattiaan. Freja seisoo pää paljastettuna alttarin edessä ja katsoo mustaa, tähdetöntä taivaankantta yllään. Itku ei kuulu alttarille saakka, sairalasiipi on täynnä vilskettä. Yksi huuto jäi yhdeksi huudoksi, se ei ehtinyt ruokkia paniikkia. Ne, ketkä tietävät, tekevät tarvittavan. Loppuja odottavat aamulla uutiset väistämättömästä.

Freja näkee kuun kalpean silmän ja ajattelee, että maailma saa vielä yhden yön. Ne, jotka eivät heränneet huutoon, voivat nukkua yhden ainoan levollisen pimeyden halki aamuun, joka valaisee totuuden kaikessa rumuudessaan.

Äänetön enkeli. Laulu iäksi paennut, laulu, jonka piti säilyttää toivo maailmassa kunnes valtio keksii keinon selvitä hengissä. Frejan tapa pelata aikaa kuoleville. Kaikki poissa, yhden yön aikana. Kohtuuton, nimetön tunne kulkee Frejan sisällä ravistellen koko ruumista. Yötaivaan alla hän on paljaana, hiukset selkään valuen. Mitään hän ei pidä Jumalaltaan piilossa. Nähköön luoja hänen kipunsa ja taakkansa. Edes kuunvalon edessä hän ei suostu laskeutumaan maahan ja huutamaan.

Freja muistaa päivän, jolloin syntyi idea enkeliprojektista. Se tapahtui täällä, tässä tilassa, Jumalan katseen alla. Silloin alttarilla ei ollut vielä kuvaa enkelistä. Astralilja kulki mustassa puvussaan kuten kuka tahansa kirkon työntekijä, Freja ei muista, mitä tyttö oli tekemässä. Sen sijaan hän muistaa, kuinka valo laskeutui tämän valkeille kiharoille.

Hänen pitäisi olla puettuna valkeaan eikä mustaan, Jan sanoi Frejalle silloin. Hän on kuin enkeli. Kuin enkeli. Profetian laulu alkoi soida Frejan tajunnassa, se räpiköi tiensä kaikkien aiempien ideoiden päälle. Enkeli, tietenkin.

Nyt enkelillä ei ole ääntään ja Jan on poissa. Jan, puoliveli, jonka vuoksi Freja on rukoillut jokaisena elämänsä päivänä. Toivo, jota hän on Janin puolesta kantanut, on vihdoin murtanut hänen selkänsä, tuhonnut kaiken sen, mitä hän on rakentanut. Jan. Pelkkä pojan nimi saa Frejan vapisemaan. Huuto lähtee sydämestä, eikä se lopu, kun Freja kerran päästää sen ulos.

Kädet painuvat ohimoita vasten, koko keho jännittyy huudon juostessa ulos vankilastaan. Se on pysynyt sisällä liian kauan, kalvanut ja hiertänyt sisimmän täyteen haavoja. Freja huutaa sen pois, mutta sille ei tule loppua, se sattuu ja ravistelee. Freja ei ole antanut epätoivon saavuttaa itseään, hän on pysynyt liikkeellä, koska pysähtyminen tarkoittaa kuolemista. Nyt Freja ei voi enää paeta, huuto on saavuttanut hänet. Posket kastuvat kyynelistä, mutta huuto ei lakkaa.

Freja?”
Miesääni katkaisee huudon keskeltä. Freja huomaa tarttuneensa etummaisen penkin reunaan kuin yrittäisi kaikin keinoin estää itseään romahtamasta polvilleen.
Freja, saanko tulla sinne?”
Abrahamin ääni. Mies seisoo pimeän käytävän puolella, Freja ei erota tämän kasvoja.
Saanhan tulla sinne?”

Freja ei sano mitään. Huuto on leikattu veitsellä katki, loppu jää sisälle hiertämään. Varovainen nyökkäys. Kyyneleet kiljuvat julki hänen häpeänsä. Ei ole enää mitään menetettävää.

Minä en tiedä enää, kehen luottaa”, Freja hengähtää. ”Minä luulin tietäväni. Kuvittelin pitäneeni kaiken kasassa.”
Mitä on tapahtunut?”
Luulin tunteneeni oman veljeni. Miehen, jonka Astralilja päästi lähelleen. Ja näin minua kiitetään uskostani.”
Freja…”
Olen aina tehnyt kaiken yksin. En ole luottanut tarpeeksi kumpaankaan veljeeni sisällyttääkseni vastuun heidän harteilleen. Ja nyt kaikki kaatuu minun niskaani, syy on yksin minun. Jumala, miksi sinä olet kääntänyt katseesi pois minusta? Onko tämä viimeinen koetokseni – jos selviän tästä, saanko jo levähtää?”

Abraham seisoo kuunvalossa, Freja erottaa kyyneltensä takaa järkytyksen miehen kasvoilta. Hän ei uskalla ajatella, miltä hän itse näyttää. Ensimmäistä kertaa hän lausuu ääneen pelkonsa ja epäilynsä, ensimmäistä kertaa kyynelten kannattimet ovat murtuneet.

Mitä on tapahtunut?”
Meillä on nyt mykkä enkeli.” Freja pudistaa päätään, kiukku ja epätoivo repivät rintaa palasiksi. ”Mikä on profetian enkeli ilman ääntään? Pelkkä kuvajainen, harha, johon kukaan ei enää usko?”
Onko Astralilja…”
Mykkä. Mykistetty. Meidän toivomme on silvottu käyttökelvottomaksi.”
Onko Elijah iskenyt uudelleen?”

Hysteerinen nauru pakenee Frejasta jääden kaikumaan korkeaan tilaan. Abraham ei kavahda naista.
Kunpa olisikin! Silloin voisin syyttää tästä miestä, jota en ole yrittänyt pelastaa kaikkia näitä vuosia. Se oli veljeni. Oma pikkuveljeni. Jan on vienyt Astraliljan äänihuulet ja kadonnut jäljettömiin.”
Freja lukee Abrahamista vain syvää myötätuntoa. Ei pakotettua sääliä, sellaista versiota empatiasta, joka saa Frejan kurkun kuivamaan ja sormenpäät pistelemään. Mies vain nyökkää hiljaa, on lähellä juuri sen verran kuin on tarpeen.

Jan on siis paholaisen puolella”, Abraham sanoo hiljaa.
Jan on…” Frejan lause katkeaa, kun hän ymmärtää, ettei hänen enää tarvitse pitää veljensä puoliverisyyttä itsellään. Nyt sen voi jakaa koko kansalle, varoittaa kaikkia miehestä, jota hän on aiemmin suojellut keinoja kaihtamatta. ”Tule tänne, istu alas. Minä… minun tarvitsee kertoa sinulle kaikki.”

He istuvat alas, mies ja nainen, demoni ja ihminen. Freja kertoo kyynelten kuivuessa kasvoilleen, Abraham kuuntelee keskeyttämättä kertaakaan. Freja saa oman tilansa, nainen kertoo pitäen taukoja, sihisten välillä hampaittensa välissä, kun kipu käy liian suureksi sietää. Kun sanat ovat lopussa, Freja laskee silmälasinsa syliinsä ja kohtaa Abrahamin katseen suoraan.

Ja nyt sinä odotat aamun tuloa”, Abraham sanoo katsahtaen korkealta sisään tippuvaa kuunvaloa. ”Entä Isak? Tietääkö hän jo?”
Minun tehtäväni on mennä seuraavaksi hänen luokseen kertomaan. Hänen täytyy saada kuulla kasvotusten suoraan minulta ennen kuin ryhdymme minkäänlaisiin toimenpiteisiin.”
Abraham nyökkää.
Valtion päämiehille on jo ilmoitettu. Siellä mietitään jo toimintaohjeita kirkolle.”
Oletko valmis kohtaamaan Isakin?”
En.” Freja vetää syvään henkeä. ”Mutta sen on oltava minä. Tämä on sukumme asia. Me Faustit olemme olleet tällaisia jo vuosia.”

Freja ajattelee Isakin kirkon paloa, veljensä suunnatonta raivoa. Mitä isoveli tällä kertaa olisi valmis polttamaan vihassaan alas, kun hän saisi kuulla uudemman kerran? Freja tietää vihan kohdistuvan suoraan häneen. Hänen täytyy ottaa vastaan jokainen luoti, jonka Isakin viha häneen sinkoaa.

Freja…” Abrahamin silmät ovat pistävän vihreät hämärässä tilassa. ”Muistathan, että kaikki tämä ei ole sinun kannettavissasi?”
Freja sipaisee tummat hiukset kasvoiltaan ja naurahtaa.
Pitelin käsissäni alati huojuvaa rakennelmaa. Oli ajan kysymys, milloin yksi pala irtosi ja tuhosi kaiken. Mutta minä pidin kiinni, vartioin silloinkin, kun muut nukkuivat.” Freja pudistaa päätään, painaa sen hetkeksi alas vain estääkseen kyyneliä tulemasta uudelleen. ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun en näe valoa. En pienintäkään hiventä toivosta. Rakennelma on rikki. Jaksoin uskoa pikkuveljeeni ja nyt hän on vienyt minulta kaiken.”

Abrahamin käsi painuu Frejan omaa vasten. Freja ei vedä kättään kosketuksesta, hän sallii jälleen kerran miehen tulla hetkeksi iholle. Kukaan muu ei ole koskaan tehnyt niin. Kosketus ei paranna, mutta se on lohdullinen.

Minä uskon sinuun yhä. Astralilja selviää tästä ja te sisarukset selvitätte tilanteen yhdessä valtion kanssa. Maailmalla on vielä tulevaisuus.”
Freja onnistuu pusertamaan kalpean hymyn huulilleen. Väsynyt katse kertoo miehelle, että enempää hän ei saisi.
Mene puhumaan veljellesi. Jos kykenet luottamaan minuun ja kirkkoneuvostoon sen verran, että jätät tilanteen meidän haltuumme aamunkoittoon mennessä, pidän mielelläni huolta asioista sillä aikaa, kun olet poissa.”
Freja nyökkää.
Kiitos, Abraham.”

Frejalla ei ole varaa luottaa yhteenkään sieluun, mutta todellisuuden halkeillessa hän ei myöskään voi jättää luottamatta. Koskaan Abraham ei ole mitään häneltä vaatinut. Sisimmässään Freja tietää senkin päivän vielä tulevaksi, mutta ei ajattele sitä vielä. Abraham on hänen luotetuin ystävänsä. Yhden kerran hän voi vielä asettaa jalkansa heikolle jäälle ja rukoilla Jumalalta, että se kestäisi.

*

Veljen kasvot ovat ilmeettömät uutisten iskeytyessä ohutta, vahamaista ihoa vasten yksi kerrallaan. Freja istuu Isakia vastapäätä ja katsoo, kuinka veli ristii kätensä pöydälle ja tuijottaa hetken eteensä sanomatta sanaakaan.

Kirkkopalo, vihan korventavat liekit. Pikkuveljen identiteetti ja pahoinpidelty enkelin kuva. Freja on tarjoillut veljelleen kaiken. Tummista silmistä näkee, että viha kytee vielä, se ei ole päässyt täydelliseen roihuunsa. Isakin eleet ovat rauhallisia ja harkittuja, kun hän korjaa asentonsa pöydän toisella puolella.

Sinä olet salannut tämän minulta vuosia. Koko yhteisen, yhdessä kehittämämme projektin ajan olet pitänyt minulta tiedon siitä, että veljemme on paholaisen kätyri, demonin luomus.” Isak asettaa kätensä mahonkiselle pöydälle, kämmenet osoittavat kohti kattoa. Isakilla ei ole mitään salattavaa. ”Toivottavasti sinä olet ylpeä itsestäsi nyt, kun pieni salaisuutesi on pannut aluille koko maailmamme tuhon.”

Freja istuu selkä suorassa, hänen ylpeytensä kruunu loistaa otsalla. Vaikka silmät punertavat itkemisen jäljiltä, hän on yhä kovaa marmoria, isoveljensä koskemattomissa.
Sinä pidit tämän itse itseltäsi. Ymmärtänet, miksi en kyennyt kertomaan sinulle yhteisen veljemme todellisesta syntyperästä. Kerroinhan sinulle juuri, mitä tapahtui edellisellä kerralla, kun sait tietää.”
Läikähdys Isakin kasvoilla. Kulmat kaartuvat aavistuksen.
Olet yksin korkeassa arvossasi tuominnut minut kuin Jumala ikään ja punninnut, että totuuden kertominen minulle on kaikille vaaraksi. Korkea, arvoisa sisareni, tulisiko minun kumartaa sinua kaikessa vallassasi?”

Sormissa pistelee. Freja kohottaa päätään ylemmäs, veljen pilkka ei saa iskeytyä vasten marmoria, halkaista kuorta.
Minä tein vain sen, minkä katsoin kaikille parhaaksi. Et voi syyttää minua valheista, sillä yksikään ihmissydän ei ole puhdas. Kannan syntini Jumalani edessä kuten jokainen maan lapsi.”
En minä sinua tuomitse, sisar hyvä. On yksin Herran vastuulla, kuinka joudut maksamaan syntisi sitten, kun sen aika koittaa.”

Freja pystyy kuvittelemaan, millainen hänen veljensä on, kun maan heikoimmat kumartuvat hänen jalkojensa juureen ja anovat häneltä apua. Hän näkee Isakin käännetyt kasvot ja jylhät piirteet, hän näkee armottomuuden kehon kaarteissa. Onneksi Isakin kirkossa ripittäminen ei kuulu Isakin tehtäviin. Freja kavahtaa ajatusta.

Tärkeintä ei ole nyt miettiä, kuka on syyllistynyt mihinkin. Demonit ovat saaneet meidän veljemme ja onnistuneet siinä, mitä alun alkaen halusivat – meillä ei ole enää toivoa. Pian kansalle paljastuu, että me olemme pelkkiä valehtelijoita kaikki.”
Valtiotasolla tapahtuneesta varmasti jo tiedetään.”
Luonnollisesti. Hätäkokous on aamulla, siksi saavuin nyt. Astraliljan oletetaan jäävän henkiin.”
Sillä ei ole merkitystä. Mykkänä tytöstä ei ole hyötyä.”

Isak nousee ylös, Freja singahtaa perässä. Veljen pitkä ruumis saa kenet tahansa tuntemaan olonsa pieneksi, avuttomaksi.
Astraliljaa voisi yhä käyttää kuvauksissa.”
Siskoni, sinä olet tuottanut minulle suurimman kaikista pettymyksistä, joita tähän maailmaan on siinnyt.”
Freja kallistaa päätään kysyäkseen.
Olet pitänyt siipiesi suojissa petoa, joka olisi pitänyt polttaa kehtoonsa. Minä en kykene keskustelemaan sinun kanssasi maailman tulevaisuudesta, sillä heikkoutesi on saanut tämän tuhon aikaan. Poistu silmistäni. En siedä katsoa sinuun.”

Hetken Freja näkee itsensä kaukaa, pienen lapsen silmin. Kovaksi kasvanut nainen, kaikesta selvinnyt, kaiken kantanut. Silti isoveljensä vihan ja häpeän edessä pelkkä tyttö, joka oppi huolehtimaan itse itsestään mätien seinien sisällä.

Freja ei vaivaudu edes nyökkäämään veljelleen.
Tästä on syyttäminen vain minun heikkouttani, en kiellä sitä”, Freja lausuu hiljaa, ”mutta syitä veljemme vereen en voi ottaa harteilleni. Se on yksin äitimme vastuulla.”
Äitimme oli syntinen nainen, jota meidän ei tarvitsisi enää koskaa mainita keskusteluissamme.” Isakin piirteet vääristyvä inhosta. ”Mene, häivy silmistäni. Vuosi vuodelta sinä muistutat yhä enemmän äitiämme.”

Sanat iskeytyvät kylkiluiden alle, suoraan lihaan. Freja kääntää selkänsä veljelleen, kulkee takaisin salin pimeään. Hämärässä hän on liki itseään, lähellä sitä lasta, joka vielä elää hänessä joka kerta, kun hän joutuu katsomaan veljeään alhaalta. Freja sulkee silmänsä, mutta pimeä seuraa häntä sinnekin.

Freja, Freja… Voi, mihin oletkaan tullut.”
Freja säpsähtää avaten silmänsä. Ääni kuuluu ikonostaasin takaa, hämärässä Freja ei erota edes pyhien kuvia maalauksista. Jokin äänessä saa Frejan kehon jännittymään kauttaaltaan, aivan kuin se pyrkisi hänen sisälleen. Lapsi sisällä hiljenee, tilalle astuu nainen, joka selviää mistä vain.

Minä olen katsellut sinua pimeästä.”
Freja pysähtyy. Isak ei ole seurannut häntä. Hän on suuressa salissa yksin. Ääni on tuttu, mutta siinä on väärä sointi, kuin virhenuotti, vääntynyt versio ihmisäänestä.
Tiedän, mitä sinä ajattelet. Et ole kuin äitisi, ethän? Et ole pelkkä veljesi sisko, vaan yksilö, voimakas nainen, jota ilman yksikään ratas ei pyörisi.”

Ääni paljastaa itsensä. Sen maaritteleva sointi ei huijaa Frejaa.
Mene pois, koitähti. Sinä et minua saa.”
Naurahdus on kuin virittämätön viulunkieli.
Tunnetko sinä minut?”
Olen tuntenut sinut aina.”

Freja ottaa askeleen lähemmäs, rinnassa sykkii.
Minä en pelkää sinua. Olet kulkenut aina rinnallani. Olen nähnyt sinut kaikissa niissä, jotka ovat koskaan nauraneet minulle. Sinun olivat kasvot, jotka vihasivat, sinun olivat kädet, jotka satuttivat. Olit aina siellä. Pahuus on aina kulkenut mukanani, nauranut minulle varjoistaan. Minä tunnen sinut. Sinä et voi saada minua.”
Nauru jatkuu rikkinäisenä, Freja tuntee sen aaltoina sisällään.

Tässä minä viimein olen. Luonasi silloin, kun eniten minua tarvitset.”
Minua et voi saavuttaa. En ole otettavissa. Palaa liekkeihisi, demoni.”
Demoni? Minä en ole demoni. Minä olen se, jonka kuvaksi maalasitte pienen ihmistyttönne. Minä olen taivaallinen.”
Ääni saa ruumiin, kalpea olento astuu valoon. Frejan silmät suurenevat.
Se olitkin sinä…?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti