tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 5


Luku 5: Polte

Demonin katse on kuin tulta kiertäessään Jania kaikkialta. Olento koluaa kaiken hänessä, tarkistaa jokaisen osan, hivelee koskematta. Jan jähmettyy paikoilleen voimatta avata edes suutaan helvetillisen pedon edessä. Se on niin inhimillinen, ja silti suoraan paholaisesta, silti niin kaukana taivaasta.

Minä olen jo kauan etsinyt tilaisuutta puhua sinulle, nuori ihmisen lapsi”, demoni virkkoo ja astelee aivan Janin eteen. ”Tiedätkö sinä, kuka minä olen?”
Janin sisin tietää vastauksen. Hänen ei tarvitse arpoa. Valkeat, pitkät hiukset ja tumma iho, punaiset silmät. Tämä demoni on polttanut kokonaisia maanosia tuhkaksi.
Azrael”, Jan lausuu kuin transsissa, kykenemättä irrottamaan katsettaan demonista.
Demonit eivät koskaan kerro nimiään, mutta sinä tiedät omani jo entuudestaan, se on huulillesi annettu. Ole tervehditty, ihmisen lapsi. Sinunkin nimesi on kauas kiirinyt, Nikolai Emil Faust, Eva Faustin poika.”

Jan säpsähtää. Hän ei ole kuullut ristimänimeään aikoihin, kukaan ei ole käyttänyt sitä. On kuin se kuuluisi toiselle ihmiselle, määrittelisi jonkun muun. Jan on aina ollut Jan. Niin häntä on kutsuttu lapsesta saakka. Nikolai on joku toinen, jota Jan ei ole koskaan oppinut tuntemaan. Joku, jonka nimi sopii demonin suuhun.

Minä tiedän, mitä sinä ajattelet. Me demonit olemme vanhoja, kamalan vanhoja, me tiedämme teistä ihmisistä paljon kaikenlaista ilman, että kerrotte sitä huulillanne. Tapasi kävellä riittää. Se, miten riiputat päätäsi, se, kuinka välttelet ja kierrät.”
Jan kykenee vain tuijottamaan. Demonin ääni on syvä, kuin maanalainen voima.
Me odotamme sinua. Yksinomaan sinua. Sinä olet viimeinen, jonka tarvitsemme.”

Jan huomaa vapisevansa vasta, kun demonin suuri käsi hakeutuu hänen poskelleen, hivelee hänen leukaperiään kuin varovainen rakastaja. Jan ei erota, mihin loppuvat sormet, mistä alkavat kynnet.

Minä en…”
Etkö todella?” Azrael on aivan lähellä, öljyisen musta ääni vasten Janin kasvoja. ”Kiellätkö sinä vielä itsesi? Kaikkien näiden vuosien jälkeen?”
Minä olen ihminen.”
Hyvä on.”

Azrael sulkee silmänsä. Janin silmien edessä demoni alkaa muuttua. Sarvet vetäytyvät, sahalaitaiset hampaat tasaantuvat, kourat ovat jälleen tavalliset kädet. Kun Azrael avaa silmänsä, Janiin katsoo pari ruskeita silmiä.

Minäkin pystyn olemaan ihminen”, Azrael sanoo naurahtaen, ”näin helppoa se on.”
Ihmisyys ei lepää olennon ulkomuodossa.”
Ja silti sinun sarvesi ovat piilossa.”
Minä olen ihminen!”
Sano se epätoivolle äänessäsi, älä minulle. Minä tunnen sinut jo.”

Jan pudistaa päätään. Selkää pistelee, polttelu alkaa, Jan tietää, ettei sitä koskaan seuraa mikään kaunis ja hyvä. Kun polte leviää kaikkialle kehoon, Jan puree hampaansa yhteen, painaa kyntensä kämmenten pehmeään ihoon. Eläin hänessä ei saa päästä vapaaksi, ei täällä, ei tällä tavalla.

Mitä te haluatte minulta?”
Me haluamme sinut. Sen, mitä olet. Sen, mitä äitisi laittoi alulle synnyttäessään sinut yhdelle meistä. Koko ikäsi olemme seuranneet varttumistasi, odottaneet, että aika kirii itsensä kiinni ja palaat luoksemme.”
Minä kuulun kirkolle. Sisarelleni ja veljelleni.” Astraliljalle. Ei. Täällä Jan ei saisi ajatella tyttöä, jonka hymy on kuin aurinko.
Hehän eivät ole täysin sisaruksiasi, eiväthän? Pelkkiä puolikkaita. Kansa ei muista sinua. Puoliksi Faust. Häpeäpilkku suvussasi. Ihmisille on olemassa vain Freja ja Isak.”

Vapina pahenee, miltei pudottaa Janin polvilleen. Demoni näkee häneen. Azrael, kuolemanenkeli, pelätty pieni paholainen, jonka naurun tahdissa moni rakennus on palanut kirkkaaksi soihduksi taivaalle. Samalla tavalla Jan tuntee oman liekkinsä voimistuvan, kun Azrael katsoo häneen ihmisen kasvoillaan ja saa hänen kehonsa kihelmöimään tavalla, jota hän ei halua tunnistaa osaksi itseään.

Jos todella kuulut sinne, minne väität kuuluvasi, palaa omiesi luo ja jatka näytelmää vielä muutamia vuosia. Meillä ei ole mikään kiire.” Azrael sulkee jälleen silmänsä ja avaa ne aivan yhtä nopeasti. Perhonen tuskin ehtisi räpäyttää siipiään siinä ajassa, jossa Jan erottaa jälleen terävät kynnet ja pedonhampaat, kohti taivasta osoittavat sarvet.
Me palaamme luoksesi kyllä. Nyt ei ole vielä aikasi. Mutta kello käy, Jan, se käy, halusit sitä tai et. Koittaa vielä aika, jolloin tunnistat itsesi ja suorastaan rukoilet meitä ottamaan sinut luoksesi. Silloin teet mitä tahansa kuuluaksesi meihin. Mykistät koko maailman huudollasi.”

Välähdys. Demoni vetäytyy taaksepäin, Jan ehtii havaita vain tumman heilahduksen ennen kuin olento on kadonnut hänen näkökentästään. Janin koko ruumis sykkii, liekki tahtoo palaa, sytyttää koko kehon tuleen. Lihakset huutavat, selän nikamat muovautuvat uudelleen, siirtyvät parempansa tieltä. Jan puristaa kätensä tiukasti nyrkkiin, kieltäytyy tunnustamasta itseään.

Ei täällä. Ei nyt. Kello käy.

Paine Janin päässä pahenee, jokin pyrkii ulos, se tekee kaikkensa tuhotakseen poltteellaan hänen tahtonsa. Jan puree hammasta, sihisee kuin eläin, mutta ei huuda, ei päästä irti itsestään. Hetken kouristukset miltei räjäyttävät hänen tajuntansa, sitten hän painaa kätensä tiukasti kiinni maahan ja tuntee, kuinka liekki hänen sisällään heikkenee. Se joutuu antamaan periksi.

Hetken Jan vain huohottaa polvillaan, ymmärtää hetken menneen ohitse. Houkutus on poissa, polte himmennyt. Jan selvisi. Tällä kertaa. Hän piti itsensä, mutta ei saa nostettua kehoaan ylös maasta ja käveltyä veljensä luo pyhään tilaan. Hän on käynyt liian lähellä kaikkein kirotuinta ja saastaisinta voidakseen kävellä Jumalan silmien alle.

Silti Jan pakottaa itsensä ylös. Ensimmäiset askeleet ovat huterat, päässä jyskyttää, mutta keho on yhä hänen. Hän on yhä ihminen.

*

Kirkon tornit hipovat kattoa, yksityiskohtien määrä tuntuu liioitellulta jopa sellaiselle kirkolle, johon ovat sulautuneet kaikki maailmassa ennen vallinneet kristilliset suuntaukset. Ortodoksisia kupolikattoja ei enää ole, mutta ikonostaasi seisoo paikallaan Janin hilatessa itsensä sisään mahtipontiseen rakennukseen. Isak on aina pitänyt kuvista, vaikka hänelle ne eivät edustakaan sitä, mitä ne edustivat niille, jotka ne vuosikymmeniä sitten tekivät. Mutta silloin maailma oli toinen, silloin kristinusko ei ollut sitä, mitä Janin sisarukset halusivat sen olevan.

Seremonia ei ole käynnissä, kirkossa on vain tuttuja kasvoja. Niitä, jotka huolehtivat maailmasta Janin veljen ohella. Jan istuutuu ensimmäiselle penkkiriville, jalat vapisevat kauttaaltaan. Päätään Jan ei laske. Ei saata laskea. Alttaritaululle kuvattu enkeli ei salli hänen häpeävän edessään.

Kas, Jan, sinua ei olekaan näkynyt hetkeen”, kuuluu pehmeä ääni penkkirivistön takaa. Jan erottaa lähestyvät askeleet, kääntyy ja näkee kalpean, mustahiuksisen nuoren miehen. Vanhemman kuin hän, mutta huomattavasti nuoremman kuin hänen veljensä.
Adam”, Jan hengähtää nuoren miehen nimen, ”siitä onkin pitkä aika.”
Jan onnistuu hymyilemään aidosti. Adam on aina pysähtynyt mielellään kuuntelemaan häntä, kahden kirkon välillä seilaavaa airutta, joka ei osaa laskostaa siipiään jäädäkseen vain yhteen paikkaan maailmassa.

Adam istuutuu penkille aivan Janin viereen. Jania on aina lämmittänyt Adamin tapa tulla lähelle, olla niin läsnä kuin ihminen ruumiillaan kykenee olemaan. Käännetty pää, kiinnostuneina tuikkivat tummat silmät ja olemus täynnä odotusta. Adam on harvinainen ihminen.

Kuinka Herra on sinusta huolehtinut? Emme ole kohdanneet hetkeen. Milloin viimeksi kävit täällä päin maailmaa?” Hienoinen naurahdus sävyttää Adamin ääntä. Niin pieneksi heidän maailmansa on kaventunut.
Käyn viikottain, mutta viimeaikoina arkkienkelin kuvaukset ovat vieneet huomattavasti koko Frejan ryhmän aikaa.”
Astraliljalla on paljon töitä.”
Niin”, Jan sanoo, kykenemättä jatkamaan. Astralilja. Hänen kaunis enkelinsä.

Mutta entä sinä itse? Näytät hengästyneeltä. Voitko hyvin?” Adam nojaa aavistuksen eteenpäin. Jan ei ole koskaan nähnyt huolta aidompana toisen ihmisen kasvoilla. Edes Astralilja ei katso häntä kuten Adam katsoo kaikkia niitä, joille puhuu.
Minä… minä, tuota…” Janin katse hipoo alttaria, enkelin kuva ei hymyile, se ei anna anteeksi. Kykenetkö kieltämään itsesi vielä senkin jälkeen, kun kuolemanenkeli on käynyt vaatimassa sinua takaisin?

Minä ymmärrän”, Adam lausuu pehmeästi ja nyökkää. ”Nämä ajat koettelevat meitä kaikkia.”
Jan nyökkäilee enemmän itselleen ja enkelin kuvalle kuin Adamille vierellään.
Muistathan, että tässä kirkossa on aina paikka sinulle? Me täällä tahdomme kaikkien parasta. Aivan jokaisen.”
Janin pää pysähtyy. Hän kohtaa Adamin yöntummat silmät, joiden myötätunto on niin käsin kosketeltavissa, että hän saattaa tuntea sen ryömivän ihollaan.

Jan? Veljeni, sinäkö siellä?” Tumma, kuuluva ääni. Jan säpsähtää, Adam huomaa sen, sillä tämän kehonkieli muuttuu täysin. Adam ponnahtaa ylös ja hymyilee iloisesti tulijalle.
Hyvää päivää ja Herran siunausta, Isak”, Adam tervehtii. ”Veljesi on saapunut luoksemme. Pidin hänelle seuraa.”
Siunausta, Adam, tänään on erittäin kaunis päivä.” Tulija astelee Adamin ohi ja kohtaa penkille lyhistyneen, yhä silmin nähden tärisevän Janin. Tulija on suunnattoman pitkä ja leveäharteinen, kovasilmäinen mies. Hiukset ovat hopeanharmaat kuten Janillakin. Sukulaisuus huutaa itsensä julki fyysisissä piirteissä.
Kas, veljeni, sinua meillä ei olekaan ollut kunnia tavata hetkeen. Tulehan, ystävä, jutellaan.”

Jan nyökkää hyvästiksi Adamille. Hän kävelee veljensä perässä katsellen tämän loittonevaa selkää.
Adam on oikea löytö, veljeni, olen onnellinen siitä, että sinulla on noinkin ymmärtäväinen nuori sielu mukanasi näin rankassa toiminnassa. Monet ovat varmasti saaneet lohtua hänelle puhumisestaan ja syntiensä tunnustamisesta. Hän tekee arvokasta työtä ja olen kiitollinen siitä, että hän pysähtyi puhumaan minulle.”
Isak ei sano mitään. Jan ei kävele veljensä vierelle, hän ei kuulu niin suuren miehen rinnalle. Hän on koko ikänsä katsellut Isakia takaa päin.

Vasta Isakin toimistossa vanhempi mies kohtaa veljensä. Isakin kapeiden, kulmikkaiden kasvojen piirteet vääristyvät. Hän joutuu sulkemaan silmänsä, vetämään syvään henkeä, ennen kuin puhuu Janille.

Mitä sinä olet tällä kertaa tehnyt?” Ääni on jäätä Janin suonissa sykkiville liekeille. Se ujuttautuu hänen sisäänsä, huurtaa nurkat, hyytää sieltä, missä polte on vain minuutteja sitten riehunut.
En mitään, veljeni. Minä tulin vain –”
Älä valehtele Herran huoneessa!” Jylinää. Kuin ukkonen.
Minä tulin tuomaan viestin sisareltamme.”
Mitä rakas pikkusisareni haluaa välittää minulle?”

Pikkusisareni. Hänen pikkusisarensa. Jan keskittyy ruumiinsa laitoihin selvitäkseen tilanteesta läpi. Puoliksi veli. Aina vain puoliksi jotakin, ei koskaan kunnolla, täysillä, koko sielustaan ja ruumiistaan.

Entisen Saksan alueella on tehty havainto demonista.”
Selvä.” Isak nyökkää. ”Selvä, minä lähetän sinne ihmisiä ja puhun valtaapitäville asiasta. Onko sisarellani muuta asiaa?”
Jan pudistaa päätään.
Ja sitten sinä kerrot, mitä sinä olet oikein puuhannut. Miksi näytät siltä, kuin paha olisi ryöminyt maan sisältä luoksesi ja tehnyt sinuun kotinsa?”

Kunpa veli tietäisikin. Ei paha asu maan sisällä, se istuu Janin sisällä, polttelee häntä odottaen sopivaa hetkeä sytyttää roihun hänessä, viedä hänet kokonaan mennessään. Veri, jota hän ei jaa Isakin ja Frejan kanssa, riehuu hänen sisässään tehden hänet hiljalleen hulluksi. Ja kello käy.

Kaduilla kulkeminen ei ole kenellekään miellyttävä kokemus, veljeni. Olen vain hieman tolaltani.
Sinun pitää tulla vahvemmaksi. Sinä olet Faust. Me emme murru siitä, mitä kaduilla tapahtuu tai jättää tapahtumatta. Me ohjaamme sitä lempeästi kuten karitsalaumaa.”
Niin, veljeni. Minun tulee kestää enemmän. Olen yrittänyt tehdä töitä sen kanssa.”

Isak huokaisee kuuluvasti.
No, kerrohan minulle, kuinka sisareni jaksaa. Sisareni ja hänen enkelinsä.”
Freja on…” Kuinka Freja voi? Kuinka hän todella voi? Jan ei ole varma, onko hän tiennyt pitkään aikaan. ”Freja on hivenen väsynyt, mutta yhtä päättäväinen kuin aina.”
Sisko ei ole luovuttaja.”
Ei totisesti.”

Jokin pimenee Isakin katseessa, Jan ehtii nähdä häivähdyksen tummaa ennen kuin veli kääntää katseensa suoraan Janiin.
Entä enkelityttö? Maailman toivo? Jaksaako hän yhä?”
Hän on juuri nyt erittäin väsynyt ja tarvitsee pientä lomaa.”
Isakin silmät kapenevat aavistuksen.
Vai niin”, hän sanoo hiljaa. ”Niinhän me kaikki tarvitsisimme. Varokaa, ettette totuta häntä liiallisiin nautintoihin. Elämää ei ole tarkoitettu helpoksi.”

Jan ajattelee hyhmäisiä verijälkiä Astraliljan selässä. Siivetön enkeli. Jos Jumala haluaa Astraliljalle sellaista, Jan ei enää tiedä, millaisiin voimiin uskoo. Kun Isak kääntää Janille jälleen selkänsä, hän sallii itsensä hengittää pahan ulos.

Entä kaikki muut kirkossa? Ne nuoret kaksoset, Edenbergit? Mitkä heidän nimensä olivatkaan?”
Johan ja Joshua.”
He juuri. Ovatko he olleet hyödyksi?”
He ovat vikkeliä ja ahkeria. Tekevät työnsä hyvin ja toimivat kuoron johdossa silloin, kun heidän tarvitsee.”
He ovat eteviä ikäisikseen.”

Jan nyökkää, vaikka Isak ei sitä näekään. Hän on tottunut asemaansa selän takana. Kevyt naputus kaikuu Isakin toimistossa, kun tämä naputtaa sormiaan mahonkista pöytää vasten ja kääntää jälleen huomionsa Janiin.

Kaikki ovat siis yhä hengissä ja voimissaan. Se on hienoa. Jumala siunatkoon sisareni kirkkoa.”
Jumala siunatkoon”, Jan toistaa hiljaa hymyillen.
Sinä piilottelet minulta jotakin tänään, veli. Herra paljastakoon, mitä se onkaan. Kannat jotakin omatunnollasi.”
Minulla on kaikki kunnossa. Olen vain ollut väsynyt viimeaikoina ja kaduilla kulkeminen muistutti minulle, miksi.”

Häpeää. Isakin koko olemuksessa on häpeää, se hehkuu ihon alla. Jan ei uskalla kääntää katsettaan, jotta veli ei tulkitse hänenkin häpeävän itseään. Onneksi veli ei ole enää aikoihin odottanut häneltä mitään. Veli tai kukaan muukaan.

Haluatko sinä ripittäytyä, veli?”
Eikö Adam hoida teillä sen homman?”
Hoitaa hän, ja hyvin hoitaakin.”
Ei kiitos, isoveli, minä pärjään loistavasti. Väsymystä vain, kuten jo sanoin. Jumala koettelee meitä kaikkia näinä aikoina, mutta hätää minulla ei hänen luonaan ole.”
Et sinä armoa ilmaiseksi saa.”
Tietenkään en, veli, en minä sellaista odottaisikaan.”
Älä sitten käyttäydy kuin se laskeutuisi taivaasta sydämeesi ja pysyisi siellä. Synti on piirtänyt merkkinsä sinuun, haistan sen sinusta, tunnen sen väreilevän ilmassa. Mitä ikinä kannatkaan, minä rukoilen, että saat kannettua sen loppuun.”

Jan nyökkäilee jälleen, painaa kädet housujensa taskuihin, jotta niiden vapina ei ylly suunnattomaksi. Hän siirtyy hiljalleen kohti ovea, aikeissa lähteä, palata takaisin kaduille, joilta demoni hänet miltei keräsi, poimi luokseen, herätti tulen hänen sisällään.

Jan. Veli.” Onko Isakin ääni aina ollut yhtä syvä, yhtä vaarallinen?
Niin, isoveljeni?”
Sinun täytyy ryhdistäytyä. Perheemme nimen tähden. Tiedäthän, millaista minulle ja Frejalle on tunnustaa synti osaksi sukuamme jokaisella kerralla, kun sinusta kysytään.”
Tietenkin. Miten helpompaa olisikaan, jos olisin täysi veljenne. Olen pahoillani ja rukoilen Jumalalta anteeksiantoa joka päivä.”
Sinun pitää rukoilla enemmän ja tarkoittaa sitä.”
Kyllä, isoveli.”

Jan ei kysy, saako hän mennä. Jo se tarkoittaisi, että häneltä puuttuu selkäranka, että hän tunnustaa kantavansa salaisuutta ja tarvitsevansa lupaa sen ääreltä poistumiseen. Hän vain astelee ulos hyvästelemättä, sillä hänen hyvästinsä eivät merkitse Isakille mitään.

Ulkona aurinko on halkonut taivaan ja laskeutuu suorina, armottomina säteinä suoraan kirkon pihamaalle. Vasta takaisin kaduille päästessään Jan sallii itsensä hetkeksi lysähtää kadunkulmaan, painaa päänsä alas ja hävetä. Puoliksi veli. Isak on oikeassa, vaikkei tiedäkään, mikä hän on. Hänessä ovat kaikki maailman synnit, kaikki se paha, mitä helvetti on ihmisille tehnyt. Polte hänen suonissaan on lähtöisin demonista, olennosta, joka siitti hänet olevaksi.

Katsellessaan käsiään Jan tietää niiden olevan vain puoliksi ihmisen. Se hänen syntinsä on, puoliverisyys, demoninen rotu, jota hän ei kysynyt osakseen. Taivas lähettää valonsa maahan, aurinko kylpee kaduilla. Jania itkettää sen edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti