tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 6


Luku 6: Ihonalainen

Minä tunsin sen jälleen.”
Ääni täyttää pimeän, ilmestyy sinne kuin vääristymä valosta, halkoo tiensä huoneen poikki. Astralilja säpsähtää ylös, kurottaa paljaat varpaansa kohti kivistä lattiaa ja havahtuu toisen ihmisen läsnäoloon sairaalahuoneessaan.

Jan seisoo huoneen ovella kuin jokin estelisi häntä astelemasta sängylle Astraliljan luokse. Astralilja ei mene nuoren miehen luo, hän ei saa antaa tälle mahdollisuutta jättää kohtaamatta omaa häpeäänsä. Mikä poikaa tällä kertaa pitää hänen luotaan?

Se tuli luokseni ja katsoi minua pienen paholaisen kasvoin.”
Jan?” Astralilja sytyttää tulen kynttilään pöydälleen. ”Jan, mitä on tapahtunut?”
Minä kävin Isakin kirkossa, ja matkalla… matkalla…”

Hiljaisin, varovaisin askelin Jan kävelee sängylle. Istuu sen reunalle, ei liian lähelle Astraliljaa. Tyttö erottaa vapinan Janin raajoissa, vain hienoisen, mutta näkyvän. Jan on käynyt lähellä helvetin portteja, omaa sisintään.

Demoni tuli puhumaan minulle. Suoraan minulle.”
Astralilja henkäisee. Hänen silmänsä suurenevat, hän yrittää pitää kasvonsa rauhallisina, mutta tieto tulee liian äkkiä, liian varoittamatta.
Kuolemanenkeli, se, jonka nimeä en lausu huoneessasi, tuli suoraan puheilleni.”
Astraliljan kasvot vääristyvät pelosta.
Se tuli kertomaan minulle, että liityn heihin ennemmin tai myöhemmin. Että kello käy alituisesti. Tik tok, minä kuulen sen jo, se istuu sisälläni ja odottaa aikaansa.”
Jan, ei.”

Astralilja kuljettaa kuunvalkeat sormensa Janin sormien väliin, varovasti, jotta ei pelota poikaa pois läheltään. Jan on kuin siipirikko lintu, joka ei osaa vielä puolustautua. Yksikin väärä liike saattaa pelottaa tämän pois, eivätkä tämän siivet ole enää ehjät kantaakseen turvaan.

Muistatko sinä vielä, kuka sinä olet?”
Janin ilme on avuton, kulmat kohonneet, suu raollaan.
Sinä olet Jan. Nikolai Emil Faust, kaksikymmentäneljävuotias, syntynyt keväällä, silloin, kun lämpö ensi kertaa koputtaa oveen. Mutta minä tunnen sinut Janina, poikana, Jumalan lapsena. Minulle sinä olet ihminen, kaunein laatuasi. Sinua minun on suotu rakastavan. Katso minuun ja sano, että sinussa on jotakin väärää. Että se, mitä veressäsi juoksee, on tehnyt sinusta julman ja Jumalalle kelvottoman.”

Janin kulmat kohoavat entisestään, huuli väpättää, jokin kiiltää silmäkulmassa. Jan painaa päänsä alas, antaa Astraliljan pitää käsistään kiinni. Ilman kosketusta hän ei kestäisi, hän tippuisi. Astralilja tietää sen ja sallii Janin puristavan yhä vain tiukemmin. Kun kyyneleet valuvat hopeisina poskille, Astralilja on läsnä.

Sinä kelpaat tälle maailmalle. Ja tiedätkö, Jan, sinun ei tarvitsisi oikeuttaa olemassaoloasi millään tai kenelläkään. Ei veljelläsi, ei sisarellasi, ei edes itse luojalla.”
Sinä olet liian hyvä minulle”, Jan sopertaa itkunsa lomasta. ”Pelkkä katse sinulta on enemmän kuin olisin koskaan ansainnut…”

Astralilja pudistaa hitaasti päätään ja kuljettaa toisen kätensä Janin niskaan, sivelee pehmeitä hiuksia ja painaa varovaisen suudelman pojan huulille. Astralilja maistaa Janin suolaiset kyyneleet.

Ole kiltti äläkä sano minulle enää noin”, Astralilja kuiskaa Janin huulia vasten. Hän vetäytyy, kohtaa kyynelistä kastuneet silmät. ”Sinä olet arvokas. Minulle ja monelle muulle.”
Astraliljan sanat synnyttävät värisevän hymyn Janin huulille.
Rakkaani, pelottaako sinua?”
Jan onnistuu nyökkäämään pienesti.

Isak ei ole tyytyväinen minuun.”
Tarvitseeko hänen olla?”
Hän on isoveljeni. Tuotan hänelle häpeää.”
Luulisi, että maailma on jo luopunut tuollaisesta ajattelusta.”
Se ei koskaan lähde minusta. Olen aina puoliksi veli, puoliksi –”

Puoliksi ihminen.

Astralilja tietää, millainen painolasti sillä on Janille. Salaisuuksia päivästä toiseen, salailua ja pelkoa, pakenemista ja välttelyä. Vain hän, Freja ja Elijah tietävät erilaisten sattumusten kautta. He ja selvästikin jok’ikinen demoni, joka työntää saastaisen olemuksensa maanpinnalle syvyyksistä. Astralilja ei salli sitä. Hän pudistaa voimakkaasti päätään, kuljettaa kätensä Janin poskille ja pitelee tämän siropiirteisiä kasvoja aivan omiensa edessä.

Ja kokonaan minun”, Astralilja kuiskaa suukottaen Jania otsalle. ”Älä huoli. Me pidämme toisistamme huolta. Minäkin olen vain melkein ihminen, mutta täysin kuolevainen.”
Sinä olet enemmän enkeli kuin yksikään koskaan elänyt enkeli.”
Varo sanojasi, rakkaani, enkelit olivat voimallisempia kuin meistä kukaan. He suojelivat meitä ennen kuin demonit tuhosivat heidät.”
He kuolivat meidän vuoksemme. Sinulle ei saa käydä samoin.”
Minä teen vain sen, mitä minun arkkienkelinä täytyy. Laulan. Puhun. Nauran. Teen heille paratiisin vaikka tuhoutuneeseen ostoskeskukseen.”

Hymy kirii Janin huulille, niin paljon Astraliljalla on valoa vain häntä varten. Jan silittää Astraliljan hiuksia ja suukottaa tyttöä varoen huulille ennen kuin nousee ylös ja kävelee takaisin ovelle.

Meidän molempien täytyy nukkua. Sinulla on jälleen huomenna töitä, eikö olekin?”
On.” Astraliljan ääni on vaimea pimeässä huoneessa.
Kestätkö sinä? Kätesi ja selkäsi…”
Jan. Rakas. Minä kestän kyllä. Nuku hyvin, vailla pelkoa.”
Pimeässä Astralilja ei kykene sitä näkemään, mutta hän uskoo Janin hymyilevän.
Sinä myös, enkelini. Minä rakastan sinua.”
Hymyjä. Ovi sulkeutuu, jättäen pimeän sisälle. Astralilja käpertyy sen viereen, antaa sen tuudittaa hänet uneen.

*

Aamulla aurinko sirottaa säteensä Astraliljan ikkunasta sisään saaden tytön heräämään hymy kasvoillaan. Päivän vaatteet on joku käynyt asettamassa tuolille sängyn vieressä, Astralilja on nukkunut kohtaamisen ohi. Hänelle on jätetty neitseellisen valkoinen mekko vailla kenkiä.

Kuvausryhmä on jo valmiina, ihmisiä parveilee, kirkon ovet on visusti vierailta silmiltä lukittu. Tänään auringon valossa väreilevä pyhä on sitä, mitä ihmiset sen haluavat olevan. Freja seisoo alttarin edessä korjaillen siipirakennelmaa. Astraliljan sisintä kylmää, kun hän havaitsee, miten korkealle vaijerit on asetettu. Aivan kuin hänen oletettaisiin lentävän.

Hyvää huomenta, enkelimme”, kuvausryhmä tervehtii. Astralilja pistää merkille, että Jania ei näy missään. Sen sijaan Edenbergin kaksoset istuvat ensimmäisellä penkillä seuraten siipien asettelua kumpikin ainokaisella silmällään. Astralilja ei katso Johania, mutta huomaa, että Joshua suo hänelle varovaisen hymyn kuin varkain.

Hyvää huomenta”, Astralilja sanoo hiljaa. ”Onko tänään… lentopäivä?”
Astralilja!” Freja hymyilee. ”Siunattua huomenta. Tänään sinua odottaa kova koetos. Olethan nukkunut hyvin?”
Yö oli levoton. Astralilja näki katkonaisia unia siivistä ja silmistä, kaikkialle tunkevasta katseesta. Helvetti on pitänyt häntä silmällä.
Olen nukkunut riittävästi”, Astralilja vastaa, vaikkei tiedä puhuuko totta.
Hyvä”, Freja sanoo, ”anna, kun selitän tämän päivän toimintasuunnitelman.”

Freja osoittaa korkealle kohoavia vaijereita. Kuinka monessa kirkossa on vastaavat järjestelmät vain sille, että yksi ihmistyttö saadaan kohoamaan mahtipontisen ikkunan korkeudelle auringon sirottaessa valonsa hänen hiuksiinsa kuin sädekehän? Rakennelman tarkoitus on saada Astralilja lentämään suorassa lähetyksessä, jota kansalaiset odottavat innolla maailman eri kolkissa. Mitään ei editoida. Työryhmä on tietoinen riskeistä ja ohjaa siipiä ylhäältä päin. Astralilja näkee vain koukut, joilla ne kiinnitetään hänen selkäänsä mahdollisimman aidon tuloksen aikaansaamiseksi. Jokin muljahtaa hänen sisällään.

Suora lähetys?” Astralilja sopertaa.
Tiedän, että edellisestä on aikaa. Levottomuus on kuitenkin uusimpien raporttien mukaan lisääntynyt reuna-alueilla. Pyyntö tuli suoraan hallinnolta. Me emme varsinaisesti voineet kieltäytyä, olen pahoillani. Sinä pystyt tähän kyllä.”
Mitä minun halutaan puhuvan?”
Tänään sinun tulisi puhua kansalle profetiasta.”

Astralilja nyökkää. Profetia, viimeinen laulu. Hänen laulunsa. Hän osaisi kyllä. Pienestä pitäen profetia on pitänyt hänet hengissä, nyt on hänen aikansa antaa saamansa lohtu takaisin ihmisille, jotka sitä odottavat.

Olemme saaneet paljon uutisia monenlaisesta väkivallasta. Myös sielujen myynti reuna-alueilla on kuulemani mukaan lisääntynyt, heikentyneitä ihmisiä on helpompaa kahlita ja toimittaa edelleen demoneille.” Freja värähtää. Astralilja tietää, mitä nainen joutuu menemään läpi. ”Ihmisyys kävelee nuoralla. Tuntemattomat ovat Herran tiet, mutta me voimme tehdä parhaamme. Me olemme vielä ihmisiä.”
Aloitetaan.”

Vaijerit kiinnitetään Astraliljaan koukuilla. Selän iho ottaa helposti vastaan, Astralilja on tottunut, vaijerit ja valjaat ovat hänen kehonsa jatkeita. Elinkeinot ovat vähissä, parempia kiinnitysmenetelmiä ei yksinkertaisesti voida rakentaa. Tai niin hänelle on aina sanottu. Hän nielee sen totuutena, sillä uskovaisen ihmisen tulee sietää tietty määrä kipua.

Ensin selkä, sitten kädet. Irvokas enkelin kuva piirretään ihonalaisella kivulla. Astralilja on valmis, kamera on kohdistettu häneen. Hymy kasvoilla, käsien liikerata selkeänä. Ensin muutama testikierros, tyttö kohoaa, osaa käyttää kehoaan, näyttää siltä kuin lentäisi paikallaan. Siipiä räpytellään korkealta, kuvaruudun ulkopuoliset ihmiset ohjailevat enkelin lentoa.

Astralilja sulkee hetkeksi silmänsä. Kuvausryhmä on hänen alapuolellaan. Hänet on asetettu ihmistä korkeammaksi, ylennetty. Pistely kehossa ei johdu pelkästään selkää ja käsiä kiertävistä vaijereista ja näkymättömistä rihmoista.

Astralilja, oletko sinä valmis?”
Kädet. Alavartalo. Selkä, kipu, rankaan asti ulottuva tuska. Astralilja hymyilee. Hän tietää, mitä häneltä halutaan. Suora esitys ei kestä pitkään. Hän osaa tämän ulkoa. Kipu huutaa luissa asti, mutta sen voi unohtaa.
Minä olen valmis.”

Kamera käy.

Minä tiedän, että teihin sattuu”, Astralilja sanoo pehmeimmällä äänellään. Hänen ei tarvitse teeskennellä. Hän on nähnyt niin paljon kipua. Jan, joka ei kuulu mihinkään. Johan ja Joshua, jotka ovat vaeltaneet tuhotussa maailmassa pitäen toisensa elossa. Tyhjäksi kalvettu Elijah, jolle demonien syömä maailma on vain leikkikenttä. Freja ja Isak, jotka yrittävät tehdä kaikesta parempaa. Astralilja sulkee silmänsä ja näkee heidät kaikki.

Minä näen teidän kipunne ja tiedän kertoa, että se ei ole ikuista. Näen, kuinka käperrytte iltaisin kerälle ja rukoilette Isä Jumalalta valkeaa aamua, aamua ilman demonien pahuuden punertamaa taivasta.”
Punainen taivas. Astralilja muistaa, miltä siihen tuntui herätä, kun hän oli vasta lapsi.
Kaikilla teillä ei ole ketään, kenen viereen käpertyä, ketään, joka suojaisi teitä demonien noustessa luoksemme ja vaatiessa maailmaamme itselleen.”

Tauko. Nielaus. Astraliljaa vedetään ylöspäin, hän ristii kätensä sydämensä korkeudelle ja toivoo, että hänen ruumiinsa kestäisi vielä. Mieli on kirkas, kivusta tyhjä, hän ei ajattele, mitä itse tuntee, sillä muiden tuska elää nyt myös hänessä. Hän kohoaa ihmisten toivon tähden.

Siksi minä olen olemassa”, Astralilja sanoo avaten siniset silmänsä suuriksi. Kamera kuvaa hänen kasvojaan, ikuistaa taivaallisen herkkyyden. ”Minä olen täällä laulaakseni teidät uuteen huomiseen. Kanssani teillä ei ole hätää.”
Miten kauan siitä onkaan, kun Astralilja on edellisen kerran päässyt sanomaan sen ihmisille, jotka katsovat häntä suoraan, odottavat hänen tukeaan.
Taivaallinen Isä on laskenut minut keskuuteenne, jotta lauluni pitää teidät yhdessä. Olette kaikki taivaan lapsia, ihmisiä, joille maailma kuuluu.”

Räjähdykset. Halkeileva maa, tulikuuma laava, helvetin syövereistä kurottavat kädet, vääntyneet, epämuodostuneet raajat ja taivasta kohti sojottavat sarvet. Astralilja ajattelee toista aaltoa. Hän muistaa jokaisen huudon, mustien sulkien peittämän punahehkuisen taivaan. Maailma kuuluu ihmisille. Sen täytyy kuulua.

Kolmatta aaltoa ei tule, sillä te tunnette profetian”, Astralilja jatkaa. Vasen olka alkaa hiertää kiinni näkymättömään rihmaan, hän jatkaa puhumista. ”Viimeinen laulu pelastaa olevaiset helvetiltä. Minä olen teidän enkelinne, minä laulan teidät turvaan. En anna minkään pahan kohdata teitä niin kauan, kun uskotte minuun ja Isään Jumalaan.”

Kipu olassa lakkaa, kun Astralilja vie kädet sydämelleen ja painaa jälleen silmänsä kiinni. Verkkokalvoilla juoksee kuvia räjähtelevästä maaperästä ja demoniseen tuleen tippuvista ihmisistä. Laulu peittää sen kaiken. Kun se vihdoin lakkaa, Astralilja tietää kuvauksen loppuneen.

Valmista!” huudetaan ilmoille. Astraliljan keho nytkähtää saman tien, kipu ottaa sen haltuunsa. Vahvistamalla mielensä hän pystyi pitämään ruumiinsa irti kivusta kuvausten ajan, mutta heti sen jälkeen hän tuntee irtoavansa itsestään. Astralilja lasketaan alas, mutta jalat eivät enää kanna. Hän ei edes erota, kun koukut irrotetaan ihosta.

Maailma pyörii. Alttari ja penkit sekoittuvat toisiinsa, Astralilja ei erota huolehtivia kasvoja toisista. Teit hyvin, teit oikein, sanotaan, eikä tyttö tiedä reagoiko sanoihin ollenkaan. Ihon alla on valoa. Hentoreunaista, haurasta valoa, joka kertoo Astraliljalle hänen toimivan oikein kaikesta huolimatta. Tämä on se, mitä häneltä halutaan. Mitä kansa tarvitsee. Vain valo oikeuttaa sen. Jos Astralilja lakkaa tuntemasta sitä, hän pakenee, hautaa enkelin. Nyt riittää, että valo on hänessä, sykkii hänen rinnassaan ja täyttää näkökentän, kun kipu rikkoo rajansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti