tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 4


Luku 4: Ihmisen kuoret

Musteinen pimeys kiertelee huoneen nurkkia, Elijah istuu tuolillaan pyöritellen sulkakynää kädessään. Kolmas pino papereita, työlle ei tule loppua. Syvä huokaus pääsee nuoresta miehestä, hän painaa päänsä hetkeksi pöytää vasten ja päästää vaimean valituksen huuliltaan.

Kolahdus alakerrassa. Elijah ei jaksa edes säpsähtää.
Mitä nyt taas?”
Nuori mies nostaa kapean vartensa ja kävelee kylmän ja kostean portaikon kautta kellarikerrokseen. Pimeys väistää, kun Elijah halkoo tiensä sen läpi.

Kuka helvetti täällä meluaa?” Elijahin ääni ei pysy matalana, painoitus särähtää, silmät kapenevat, kehonkieli on jännittynyt. Katse kiertää kellaria, hiljaisuus on painostava, ilma täynnä odotusta ja pistävää eritteiden hajua.
Lopettakaa heti”, Elijah sanoo pimeyteen, ”minä yritän työskennellä, helvetti sentään! Ei ainuttakaan ääntä!”

Pimeys ei vastaa. Elijah kuulee kohoilevan hengityksen, joku yskähtää. Silmät syttyvät pimeään, Elijah näkee portaikosta kajastavasta valosta, kuinka yksi kahlituista raahautuu lähemmäs. Nuori tyttö, jonka toinen silmä on turvonnut miltei umpeen. Tyttö haisee ihmisyyden väärältä puolelta. Elijah sävähtää.

Ole kiltti.” Tytön katse kohoaa.
No mitä nyt? Enkö käskenyt teidän pysyä hiljaa?”
On niin kamala nälkä.”
Ette te kohta enää ruokaa tarvitse.” Elijah onnistuu naurahtamaan.
Ole kiltti…”

Elijah vastustaa halua läimäyttää kätensä kuvan tytön hiestä ja liasta sotkuiselle poskelle. Hän ei kuitenkaan halua sotkea kättään saastaiseen ihmiseen, joten hän tyytyy ottamaan tästä etäisyyttä.

Teillä ei ole enää riittävästi elinaikaa jäljellä, jotta tarvitsisitte vielä ruokaa!”
Ole kiltti, herra, minä rukoilen…”
Rukoilet?” Kevyt, kupliva nauru pakenee Elijahista. ”Onko Jumala vastannut rukouksiisi aiemminkin? Kuinka monta rukousta Hän on toteuttanut nyt, kun kaksi demonista aaltoa on vienyt teiltä keinon elää?”
Olkaa kiltti…”

Elijah kääntää selkänsä ja läimäyttää oven kiinni. Hiljaisuus laskeutuu, Elijah palaa takaisin työpöytänsä äärelle ja nostaa lasit nenälleen nähdäkseen paperipinonsa paremmin kynttilänvalossa.

Niin paljon paperitöitä. Kukaan kellarissa ei saa sanoa sanaakaan, tai hän räjähtää kappaleiksi ja joutuu luopumaan periaatteestaan olla vahingoittamatta kauppatavaraa. Ehkä hänen olisi vain pitänyt läimäyttää tyttö hiljaiseksi, tämä oli jo valmiiksi pahassa kunnossa. Mutta asiakkaat huomaavat kaiken. Heidän silmiltään ei jää yksikään virhe näkemättä.

Elijah pudistaa päätään. Kellarin nykyinen lasti on kokonaan listaamatta, edellisten noutajat luettelematta. Elijahin täytyy pysyä perillä bisneksestä. Hän ristii jalkansa ja nojaa taaksepäin tuolistaan, huokaa syvään ja lyö kätensä yhteen. Ei tänään.

Helvetin helvetti, minä en jaksa”, Elijah huoahtaa. ”Seuraava asiakas tulee vasta huomenna. Jos nuo nälkiintyvät hengiltä aamuun mennessä, menetän maksavan asiakkaan. Saatana.”
Elijah nousee ylös, astelee rivakasti pakastimelleen ja kiskoo kokonaisen porsaanjalan ylös. Sen pinta on huurteinen, mutta se saa kelvata.

Kellarikerros on hiljainen kuin yö, kun Elijah heittää jäässä olevan lihan kahlituille.
Enempää ette saa, taistelkaa siitä, mitä on.”
Äänet alkavat oitis. Ne eivät ole enää tippaakaan inhimillisiä. Korahduksia ja huudahduksia, kahlitut meluavat kuin nälkäiset eläimet. Elijah todistaa, kuinka kynnet uppoavat jäiseen lihaan ja toisiin kahlittuihin. Mitä tahansa ruoan eteen. Tämä on hyvä lasti. Epätoivoisia ja nälkäisiä. Heidän sieluistaan maksetaan eniten. Elijah jättää kellarin taistelemaan ihmisyydestään ja toivoo, ettei kukaan raatele toista hengiltä.

Ei enää paperitöitä. Ei yhtään, ei tänään. Elijah vetää kirkkaanpunaisen takin ylleen, sitoo pitkät hiuksensa letille ja astelee ulos kirkkaaseen päivään. Aurinko ei paista tänäänkään, repaleiset pilvenhahtuvat peittävät taivaan. Elijah tietää, minne aikoo.

Faustin perheen ylläpitämät kirkot eivät ole kaukana toisistaan. Freja Faustin kirkko, enkelin suoja, on juuri sopivan matkan päässä Elijahin asumuksesta. Pihalla kasvaa kukkia, Elijahia naurattaa. Vai on Freja lähtenyt hakemaan anteeksiantoa. Liljat peittävät kaikki kukkapenkit, valkoiset terälehdet irvistävät Elijahille hänen kulkiessaan kukkien ohi. Miten tekopyhää Frejalta täyttää koko piha juuri liljoilla, aivan kuin se antaisi hänen syntinsä anteeksi.

Elijah.”
Siinä paha, missä mainitaan, Elijah ajattelee nähdessään kokonaan nunnanpukuunsa suojautuneen Frejan sivusilmällään. Freja kastelee kukkia. Elijahin kellari on täynnä kuolevia, myytäviä ihmisiä, ja jollakulla on aikaa kastella kukkia. Hillitön nauru kuplii Elijahin sisällä, hän pakottaa sen pysymään siellä.

Hyvää iltaa, Freja, ystäväni”, Elijah tervehtii hymyillen leveästi. ”Et näytä turhan kiireiseltä tänään.”
Eivät kaikki päivät ole kiireisiä edes maailmanlopun äärellä.”
Oletpa sinä dramaattinen”, Elijah naurahtaa, ”ei tämä mikään maailmanloppu vielä ole.”
Sinusta todella havaitsee, ettet ole hyväksynyt Jumalan suojausta elämääsi.”
Minä pärjään loistavasti omillanikin, Frejaseni.”

Frejan ilme ei värähdäkään. Nainen on kuten aina aiemminkin Elijahin seurassa, täysin jäätynyt. Elijah huomaa ajattelevansa kahlituille ojentamaansa huurtunutta lihanpalaa. Frejan kivettyneet kasvot huvittavat häntä entisestään.

Mitä asiaa sinulla on kirkkooni? Tämä ei ole mikään pysäkki kaikille ohikulkeville.”
Yllättyisitkö, jos sanoisin, että halusin vain nähdä sinut?”
Hyvä on, älä kerro minulle tarkoitusperiäsi. Jumala tietää ne kyllä.”
Jumala, siinäpä huvittava ajatus. Hänellä on varmasti käsikirjoitettu ohjelma minun kiduttamisekseni helvetissä. En malta odottaa sitä.”

Freja kääntää katseensa liljoihin. Syyllisyydentuntoa. Elijah oli osunut oikeaan. On tapahtunut jotakin, joka saa enkeliprojektia johtavan naisen huoltamaan kukkapenkkejään entistä suuremmalla hellyydellä. Aivan kuin päämääriään varten kylmenneessä naisessa olisi enää vähääkään hellyyttä jäljellä.

Astralilja”, Elijah tiputtaa huuliltaan.
Mitä arkkienkelistämme?”
Mitä tytölle kuuluu? En olekaan päässyt puhumaan hänelle hetkeen.”
Sinä, Elijah, et varsinaisesti ole lähipiiriä. Jos en tuntisi sinua, sinä olisit vaaraksi koko maapallolle jo pelkästään sillä, että tiedät, mikä Astralilja todella on.”

Virnistys. Kortit on levitetty. Frejakin osaa pelata. Se käy Elijahille. Mies tuntee koko kehonsa kihelmöivän, kun hän seuraa Frejan verkkaisia, harkittuja liikkeitä. Nunna ei tee mitään, mikä voisi aiheuttaa hänessä reaktion.

Sinulla on niin kauniita liljapenkkejä”, Elijah sanoo pehmeästi.
Freja nostaa päänsä, suoristaa selkänsä ja kohtaa Elijahin ilkkuvat, siniset silmät. Nainen artikuloi puheensa selkeästi räpäyttämättä kertaakaan silmiään.
Jos tahdot sanoa jotakin, sano se suoraan. Minulla ei ole aikaa leikkiä kanssasi.”
Pitäisihän sinun tuntea minut riittävän hyvin tietääksesi, ettei minulla koskaan ole oikeaa asiaa. Ei mikään kiinnosta minua tarpeeksi sellaiseen.”

Freja huokaisee syvään, aivan kuin Elijahin kommentti ei olisi lainkaan hänen huomionsa arvoinen. Kenties nainen todella ajattelee niin. Sekin lähinnä kihelmöi Elijahin suonissa. Miten huvittavaa.

Elijah kulkee aivan lähelle Frejaa, niin lähelle, että saattaa tuntea tämän tasaisen hengityksen kasvoillaan. Mitähän nainen tekisi, jos hän menisi lähemmäs. Ajatus kuvottaa häntä liikaa, jotta hän kykenisi siihen. Nunnat ovat kaikki kylmiä, kuolleempia kuin kaikki kahlitut Elijahin kellarissa.

Kun Elijah vetäytyy Frejan läheisyydestä, nauru pakenee hänestä.
Jumala siunatkoon sinua, Elijah”, Freja sanoo hiljaa.
Jumalalla on varmasti kova kiire kaikessa muussa, ehkä hän ehtii ajatella minua sitten, kun hän kuuntelee ensin kaikkien toisesta aallosta selvinneiden rukoukset.”
Me olemme kaikki selvinneet toisesta aallosta.”
Olemmeko? Olemmeko todella?”

Vihreät silmät ovat pelkästään hiljaiset. Freja laskee metallisen kastelukannun kiveykselle, ottaa merkittävän askeleen kohti Elijahia.
Jos haluat nähdä ihmisten kiemurtelevan, tiedät kyllä, mistä löydät leikkikenttäsi. Anna minun kirkkoni olla rauhassa.”
Entä, jos haluan nähdä sinun kiemurtelevan?” Elijahin silmät suurenevat, suupielet kohoavat. Sitten piirteet tasoittuvat ja poikamainen, raikas nauru juoksee ulos.

Olisitpa nähnyt ilmeesi”, Elijah nauraa, ”olet aivan hulvaton! Vitsailin vain, rauhoita toki sydämesi.”
Minä en tunne huumoria samalla tavalla kuin sinä tunnet sen.”
Mahdatkohan tuntea sitä lainkaan? Frejaseni, olen huolissani siitä, mihin tämä maailma on menossa, kun sinä johdat sitä.”
Me Faustit emme johda sitä, mitä Euroopasta on jäljellä.”
Voi, kyllä te johdatte. Viimeistään toisen aallon aikaan oli selvää, että kristilliset arvot ovat kääntyneet ihmistä vastaan. Demoneja kuhisi maan jokaisesta raosta, maanosia tuhoutui… Te pelasitte korttinne loistavasti, te kaksi. Erittäin taidokkaasti.”

Tunnelma on raskas, kuin Freja kantaisi harteillaan jotakin Elijahille täysin näkymätöntä.
Minä ja veljeni Isak teimme sen, mitä meidän oli pakko. Autoimme ihmisiä. Annamme heille nytkin jotakin sellaista, josta pitää kiinni. Valtio keksii kyllä keinot rakentaa uusi maailma. Jumala katsoo meitä.”
Oletko koskaan ajatellut, mitä tapahtuu, jos Astralilja haavoittuu vakavasti? Tyttö on ihminen, kiinnitit sinä hänelle siivet tai et. Paljon on ladattuna hänen harteilleen.”

Elijah pyöräyttää silmiään dramaattisesti, osoittaa sormellaan kaikkialle kirkon sisäpihalla.
Minä en näe häntä missään. Mitä enkelille on mahtanut tapahtua?”
Poistu.” Frejan ilme on raudanluja, naisen ääni silkkaa myrkkyä, mustaa samettia. Anteeksiantamatonta. ”Sinulla ei siis todella ole minulle mitään sanottavaa. Voit saman tien poistua.”
Elijah? Sinäkö siinä?”

Valkeat kiharat kasvojen kehyksenä, häikäisevän siniset silmät. Yllä pelkkä kohtuuttoman suuri valkea kauhtana, kuin lakanasta kietaistu. Astralilja seisoo paljasjalkaisena kirkon pihalla ja katsoo vuoroin vaaleaa nuorta miestä, vuoroin nunnaa.

Astralilja! Sinun pitäisi olla lepäämässä”, Freja hengähtää.
Kas, juuri sinua minä etsinkin”, Elijah sanoo hymyillen ja astelee taputtamaan enkelityttöä olalle. ”Mitä sinulle on tapahtunut, Astralilja pieni?”
Kehoni ei ole kestänyt siipiä viimeaikoina erityisen hyvin.”
Näytähän vähän käsiäsi.”

Elijah tarttuu Astraliljaa tämän kapeiksi käyneistä ranteista, tarkkailee jokaista ihoa kiertävää haavaumaa, jokainen jonkin liian tiukan tai raskaan kiinnitysmenetelmän aiheuttama. Astralilja on kuin asvaltille kaatunut pikkulapsi. Enkelin verta on vuodatettu.

Elijah, anna hänen olla.”
Ei, Freja, kaikki on kunnossa. Emme ole nähneet toisiamme pitkään aikaan, emmehän, Elijah?”
Frejaseni, soisitko minulle hetken kahden kesken enkelin kanssa?”

Frejan ilme on anteeksiantamaton. Hän poistuu kirkkopihalta hiljaisin askelin, suoden Astraliljalle katseen, joka on sekoitus myötätuntoa ja äärimmäistä kuria, jotakin, jota ei ole tarkoitettu Elijahin ymmärrettäväksi.

No, Astralilja, kävelläänpä vähän”, Elijah sanoo kietoen kätensä tytön harteille. Ele on veljellinen, Astralilja ei reagoi siihen mitenkään. ”Kerro minulle rehellisesti, kuinka sinä voit. Sinä näytät suoraan sanottuna aivan hirveältä.”
Hymy häivähtää Astraliljan kalpeilla huulilla.
Minä en voi hyvin”, Astralilja sanoo katsellessaan pihassa kasvavaa puuta. Omenapuu. ”En ole hetkeen voinut, mutta…”

Läpsähdys halkoo ilmaa, Astralilja hypähtää, sillä ei ole ymmärtää Elijahin läpsäyttäneen käsiään.
Sitten sen pitäisi riittää. Sinä et voi hyvin. Se siitä. Silloin sinä lopetat.”
Minä en voi –”
Uusi käsien läpsäytys.
Lopeta tuollainen. Sinun ei tarvitse kestää tätä kaikkea vain, jotta hassu kourallinen ihmisiä pysyisi hengissä. Enkeleitä ei ole olemassakaan, eikö sinua häiritse leikkiä leikkiä, jonka valheellisuuden kansa kuitenkin ymmärtää jossakin kohdassa?”

Mikään Astraliljassa ei puhu.
Uskomatonta”, Elijah henkäisee, ”Freja se saa kenet tahansa uskomaan, mitä haluaa.”
Se, että sinä pystyt elämään tässä maailmassa, ei tarkoita, että muut pystyisivät. Moni… moni kärsii. En voi lopettaa nyt.”
Minä elän, koska tämä maailma on minun paratiisini. Silti minua kuvottaa katsella tätä sairasta näytelmää. Mikään siinä ei ole aitoa. Jumalan rakkaus, niinpä niin, olette kaikki harvinaisen kaukana siitä, mihin väitätte uskovanne.”

Elijah pudistaa päätään, vaalea letti heiluu selässä.
Mutta se ei kuulu loppujen lopuksi minulle lainkaan.” Elijah pudistaa uudelleen päätään, kuin perustellakseen sanansa itselleen. ”Kerrohan, Astralilja, onko Jan vielä elämässäsi?”
Jan on uskollinen ystävä kenelle tahansa. Hän ei ole kääntänyt selkäänsä minulle.”
Kun Elijahin hymy levenee, Astralilja kohottaa kätensä ja piirtää ilmaan rastin.
Tiedän, mitä ajattelet. Sinulla on aina ollut kyky nähdä ihmisten läpi. Jan ja minä… me…”
Te olette täydellisen rakastuneita, tiedän kyllä. Mutta pidä varasi. Jan ei –”

Astralilja kurottaa vapisevan ranteensa Elijahin suulle. Mies hätkähtää Astraliljan äkillistä liikettä.
Ei täällä”, Astralilja sihahtaa. ”Ei täällä eikä missään muuallakaan, missä joku voi lukea huuliasi. Siitä ei saa kukaan tietää.”
Astralilja vetäytyy kauemmas.
Anteeksi, että koskin sinuun, minä vain…”

Elijah kohauttaa harteitaan, häntä ei yhden tytön kosketus häiritse. Huoli Astraliljan olemuksessa huutaa itseään julki, Elijah ei ole koskaan aiemmin nähnyt tätä yhtä äärirajoilla. Sairaalakaapu korostaa tytön kalpeutta. Elijah ei tiedä, miltä sääli tuntuu, mutta Astraliljan katseleminen saa hänen olonsa vääräksi.

Ymmärrän, ymmärrän. Freja on varmasti laskenut jokaisen riskin veljeensä liittyen. Minua ei varsinaisesti kiinnosta, mitä sille pojalle tapahtuu, mutta olisi vaarallista antaa hänen liikkua liiaksi itsekseen. Maailma kuhisee demoneita, ja hän on varsin… altis niille.”
Freja ja minä olemme täysin tietoisia siitä. Niin on Jankin.”
Hyvä. Sittenhän hätää ei pitäisi olla.”

Elijah kääntyy kannoillaan, hän on nähnyt tarpeeksi. Kiljuva pino listoja odottaa työpöydällä, hänen olisi palattava niiden luo ennen kuin päivä ryömisi taivaanrannan taa ja palaisi aamulla maksavien asiakkaiden kanssa.

Minulla on töitä tehtävänä”, Elijah huokaisee.
Sinä siis raadat edelleen päivästä toiseen.”
Kunpa tyttö tietäisi. On liian helppoa kuvitella ilme Astraliljan, kun tämä avaisi hänen kellarinsa oven ja näkisi sielunsa hakijaa odottavien ihmisraatojen vahamaiset kasvot ja tyhjät silmät. Tässä maailmassa pystyy mihin tahansa. Elijah on ottanut siitä selvää.
Niin, voihan sen niinkin sanoa. Olen… motivoitunut.” Hymy. Astralilja ei arvaa mitään. Voi, miten tyttö yllättyisikään. Tämä on kuitenkin liian puhdas, liian pyhä ihmisille, jotta Elijah edes harkitsisi tämän järkyttämistä.

Pidä varasi, suosikkienkelini”, Elijah sanoo taputtaen Astraliljaa vielä kerran olalle. ”Ja laita kengät jalkaan. Valtiolla on kyllä varaa vaatettaa sinut siten, ettet ole jatkuvasti sängyn omana.”
Astralilja hymyilee niin, että hampaat näkyvät. Hymy on kaunis ja aito. Miten tyttö on pysynyt sellaisena? Elijah ei ymmärrä ihmisiä, jotka ovat luonnostaan hyviä. Kenties heidän kaltaisilleen todella on olemassa Jumala.
Älä paiski liikaa töitä. Äläkä kiusaa Frejaa, hän tekee hirvittävästi töitä tämän maailman puolesta.”

Elijah vain pyöräyttää silmiään ja kääntyy ympäri, astelee takaisin tavallisten ihmisten pariin. Maailmaan, jossa tekopyhyys ei tihku jokaisesta lauseesta, jossa pahuus on valjastettu polttoaineeksi. Se, joka osaa käyttää tuhoutunutta maailmaa hyödykseen, on korkeammalla kuin Jumala. Elijah muistaa sen jälleen ja hymyilee pilviverkoston rakoillessa, valon tippuessa alas hänen valkeille kiharoilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti