keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 10


Luku 10: Sinivioletti

Tasainen kolina herättää Niilan levottomasta unesta. Unen kuviot leikkivät hänen silmäluomillaan, piirtyvät ikkunaverhoihin, huoneen utuiseen sineen. Hetken Niila kuvittelee tasaisen äänen olevan unesta peräisin, todellisuudesta riippumaton. Sitten jokin iskeytyy puiseen lattiaan sellaisella voimalla, että Niila tuntee sen oman huoneensa lattiassa värinänä.

Niila tunnistaa äänen. Se on aina aiemmin lähtenyt hänestä itsestään. Edellisestä kerrasta on jo useita auringonnousuja, pelko on ehtinyt juosta huoneen nurkkiin. Se on sallinut Niilan nukkua. Kun Niila nousee sängystään, laskee paljaat varpaansa kylmälle lattialle, hän ei voi olla ajattelematta näkyä, jonka hän kohtaa, jos avaa oven. Viimeaikoina on tapahtunut paljon. Hersi on levittäytynyt yöhön, pimeän lapset juoksevat hämärtyneessä metsässä. Niila on nähnyt paljon pahaa kasvaessaan suojelijaksi, osaksi piiriä. Silti vain se, joka oven takana odottaa, saa pelon luikkimaan takaisin hänen kehoonsa. Yksikään voima ei koskaan olisi Niilalle pahempi kuin toinen ihminen.

Oven takaa kajastaa hento valo. Kynttilä valaisee iskevän käden. Lattialla makaava mytty on vielä ihminen. Ruskeahiuksinen kuten Niilakin. Pelkäävässä mielessä lattialle lysähtänyt ihminen on pelkkä muoto, jokin, johon ei voi enää vaikuttaa. Suuri, vahva ruumis kumartuu sen ylle, vetää hiuksista takaisin jaloilleen. Pakottaa pysymään pystyssä, vaikka on juuri iskenyt maahan. Kun käsi kohoaa uudelleen, Niila sulkee oven ja palaa sänkyynsä päästämättä ääntäkään.

Niila sulkee silmänsä. Uni ei enää tanssi silmäluomien alla. Kirvelevä, kuuma tunne pyyhkäisee hänen ylitseen ja kirvoittaa ensimmäiset kyyneleet. Niila vie käden suulleen, pakottaa itkun sisälle. Aamu tulisi kyllä. Aamulla lattialle sorretulla on taas nimi ja samanlaiset silmät kuin hänelläkin. Vasta silloin hän suostuu avaamaan silmänsä ja tervehtimään auringonsäteitä. Siihen asti hän kietoo peiton ylleen, hukuttautuu yön sineen ja toivoo, että hersi vyöryisi aaltona koko maailman yltä, jotta yhdenkään ei tarvitsisi enää kärsiä toisen käden alla.

*

Aamulla ihmisten kävely on väsynyttä. Tuuli heilauttaa Niilan tummanruskeat hiukset silmille, hän joutuu sitomaan ne niskaansa pienelle palmikolle. Auringon läikehtiessä heräilevässä maailmassa Niila ei voi olla ajattelematta toisenlaista valoa. Kynttilää, joka valaisi kädelle tien satuttaa. Niila karistaa ajatuksen harteiltaan ja kävelee alas sukunsa talon portaita. Hänen on etsittävä piiri. Sigrid ei päässyt lähtemään edellisenä iltana, hänet on saatava liikkeelle ennen kuin aurinko on kohonnut korkeimpaan huippuunsa.

Kylän keskukseen kävellessään Niila huomaa Yvonnen pitkät, punaiset suortuvat. Yvonne on kyläläisten ympäröimä. Hänen vierellään seisoo Sigrid. Tytön olalla roikkuu nahkalaukku. Niila tietää siitä, että tyttö on aikeissa lähteä. Hän astelee joukon jatkoksi. Yvonnen ilme on merkillinen. Naisen silmiä reunustavat tummat ympyrät. Niila huomaa miettivänsä, miksi tämä valvoisi yönsä nyt, kun häntä tarvitaan aiempaa enemmän.

Huomenta, Niila”, Yvonne tervehtii. ”Oletko sinä nähnyt isääsi?”
Niila jähmettyy. Liekki lepattaa huoneessa, jossa on vain tasainen töminä lattiaa vasten.
En”, Niila sanoo.
Sitten minä lähetän Sigridin matkaan ilman hänen lupaansa.”
Kyläläisten keskuudessa herää hämmentynyttä mutinaa, mutta kukaan ei sano Yvonnelle vastaan. Hän ei ole nainen, jonka sanaa kuuluisi kyseenalaistaa.

Onko Koitar alkanut johtaa tätä kylää edellisen yön aikana, vai uneksinko minä vielä?” Iliaksen tumma ääni hiljentää kyläläiset. Miehen kasvot ovat tavallista kovemmat. Yvonne hymyilee tavalla, joka kertoo Iliakselle, ettei hänen tahtonsa kanssa kannattaisi tämän auringon alla riidellä.
Pidä sormesi erossa päätöksenteosta, noita”, Ilias sylkäisee naiselle. ”Naiset eivät täällä päätä.” Ilias kävelee ihmisryhmittymän keskelle. Pelkästä askelluksesta kyläläiset tietävät poistua paikalta. Vain piiriin kuuluvat jäävät.

Ilias ei vilkaisekaan poikaansa tai Sigridiin. Hän kävelee suoraan Yvonnen luo. Yvonne on naiseksi pitkä, mutta Iliaksen rinnalla hänkin näyttää heiveröiseltä.
Sinä et kertonut minulle, että täällä pidetään Melisenden miestä minulta piilossa”, Ilias aloittaa korottaen ääntään. ”Sinä et kertonut minulle, että täällä on tapahtunut uusi hyökkäys!”
Minä käskin sinua luottamaan minuun. Sinä itse päätit jättää tämän käsiini.”
Minä kuulin hyökkäyksestä ja Melisenden miehestä vaimoltani.” Ilias lausuu sen kuin se olisi häpeällisin kokemus viikkoihin.

Tämä asia ei liity pelkästään Eldithiin”, Yvonne kääntää puheenaihetta kohti Sigridin lähtöä. ”Tässä on kyse kaikesta siitä, jonka olet jättänyt vastuulleni. Anna minun huolehtia tästä. Lähetän Sigridin Melisendeen hoitamaan tilanteen.”
Pistätkö tytön asialle, joka on sinun hoidettavissasi?”
Isä, ole kiltti ja –”
Minä en puhu sinulle.” Iliaksen ääni vaimentaa Niilan. Vain Sigridin nopea, myötätuntoinen katse saa pojan pysymään paikalla.

Hetken sananväännön jälkeen Ilias luovuttaa ja toteaa, että Yvonne saa tyttöineen tehdä mitä haluaa, kunhan ei kuvittele voivansa määrätä vastedes kaikesta muustakin. Niila ei vaivaudu puuttumaan keskusteluun. Hän antaa Sigridin kadota Yvonnen kanssa talojen taakse. Vasta naisten mentyä isä huomioi hänen läsnäolonsa, aivan kuin se olisi tapa piikitellä Niilalle tämän läheisestä suhteesta heihin.

Poika, minulla on sinulle asiaa”, Ilias sanoo äänellä, joka saa Niilan puristamaan kynnet kämmeniinsä. Poika seuraa isäänsä kotiinsa, mutta ei kuten liekaan sidottu koira, vaan kuten ihminen, joka voi vapaasta tahdostaan alistua. Edellisen yön kelmeä liekinvalo kieppuu Niilan silmäluomien takana, kun Ilias kulkee tupaan ja istuutuu puiselle penkilleen. Tunnelma huoneessa on sama.

Mistä sinä halusit keskustella?”
Mitä tämä kaikki tarkoittaa?” Hetken Niila kuvittelee isänsä tarkoittavan jotakin vaarallista, jotakin, johon hän ei osaisi vastata. Sitten hän ymmärtää tämän puhuvan viimeaikojen mustareunaisista tapahtumista.
Sinä lupasit jättää tämän kaiken Yvonnen huoleksi.”
Unohda Yvonne!” Iliaksen ääni ottaa vallan tilasta. ”Se nainen tekee oman työnsä. Minä haluan kuulla omalta pojaltani, mitä kylässäni tapahtuu.” Niila oppi jo lapsena, ettei isä kutsu häntä pojakseen ellei tahdo häneltä jotakin. Sanaa ei ole tarkoitettu lämmittämään häntä.

Niila istuu takan eteen, vaikkei tulta ole vielä sytytetty. Hän katsoo toisiaan vasten pinottuja puita välttäen siten kohtaamasta Iliaksen katsetta.
Sinä tiedät jo”, Niila sanoo hiljaa.
En tarpeeksi!” Toisin kuin aiemmin Yvonnen kanssa keskustellessaan, poikansa kanssa Ilias ei näytä pelkoaan. ”Minä tunnen, että kaikki ei ole kunnossa tässä maassa.”
Ei olekaan”, Niila vastaa. ”Toistan itseäni – luota Yvonneen. Hän hoitaa tämän kyllä.” Hän ja piiri. Piiristä ei tarvitse sanoa mitään, Ilias tietää siinä missä piiri itsekin, että maailmassa on voimia, joita mies ei voi hyväksyä oleviksi.

Huoneen raudanraskas tunnelma istuu Niilan harteille ja painaa hänen kehoaan lysyyn. Hän ei vaivaudu istumaan suorassa isänsä edessä, vaikka tietää, että tämän kivisilmien katse käy läpi jokaisen osan hänestä. Edellisen yön jättämän pelon perusteella Niila ei ole varma, etsiikö isä lisää satutettavaa vai tahtooko hän vain osoittaa pojalleen, että vaikka maailma täyttyisi noituudesta ja pahuudesta, hän olisi silti Eldithin johtaja, mahtava ja kykenevä.

Entä Melisenden mies, jota se Sundénin huora hoitaa? Kukaan ei vaivautunut kertomaan minulle, miksi hän tarkalleen ottaen on täällä. Sylvia kertoi minulle palasia sieltä täältä, mutta se ei ole hänen tehtävänsä. Sinähän tässä leikit noitanaisten kanssa. Kerro minulle.”
Sylvia. Äiti. Kuva lattialle lysähtäneestä mytystä palaa Niilan mieleen terävänä ja kipeänä. Hän antaa mielikuvan palata. Hän haluaa muistaa kaiken viimeyön keltaoranssista hehkusta, joka vei häneltä uskon auringonnousuun. On olemassa vain sinisiä öitä ja kalpeaa ihoa, violetinkirjavia suudelmia silmäkulmissa ja kaulalla.

Sinä löit äitiä”, Niila sanoo nousten ylös. Pelko on jättänyt alleen paljon tunteita, joista yksi kiipeää kurkunpäälle. ”Sinä löit äitiä, vaikka sinä olet vihainen minulle! Minä tässä en kertonut sinulle Eldithin tapahtumista ja uudesta hyökkäyksestä! Minä olen sinun poikasi, minuun sinä olet pettynyt. Ja sinä löit äitiä.”
Ilias nousee ylös, mutta ei tee elettäkään kohottaakseen kätensä poikaansa vastaan.
Teitkö sinä mitään estääksesi sen?”
Niila ei anna miehen sanojen upota itseensä. Hän pitää kiinni raivosta, joka kuiskii hänelle punaisena. Se värjää siniseksi jääneen yön syvään karmiiniinsa.

Tiedätkö sinä edes, kuinka monta vuotta ennen sinun syntymääsi minä olen ensimmäistä kertaa potkinut hänet alas?” Jokin Iliaksen tavassa kertoa saa Niilan pysymään paikoillaan. Jäätymään ilman hätkähdystä. Hän ei ole tiennyt. Hän on aina kuvitellut olevansa ainoa, joka saa kylpeä yksin peittääkseen selkänsä sinivioletin avaruuden.
Jätä minun äitini rauhaan”, Niila sanoo tietäen menettäneensä vahvuuden äänensä takana, ”jätä hänet rauhaan, hän ei ole syyllinen tähän kaikkeen.”
Kunpa tietäisitkin.”
Äiti ei ole syyllinen hersin olemassaoloon!”
Älä puhu niistä noituuksista minun kattoni alla!”
Sinä kysyt minulta, mitä tässä maailmassa tapahtuu, mutta kiellät minua vastaamasta.”
Puhu minulle ihmisten kielellä! Noidat ovat mädättäneet aivosi. Andersenin tytön sijaan minun olisi pitänyt hirttää Koitar itse.”

Niila kääntää isälle selkänsä. Hän tietää, miten vaarallista se voi olla. Ilias ei lyönyt edellisenä yönä Sylviaa sellaisella intohimolla, että olisi jo saanut tarpeekseen. Yksikään kipu saa Niilaa enää tekemään mitään isänsä mieliksi. Edha on valinnut hänet syntymässä, tehnyt hänestä ainoan koskaan edhaan kykenevän miehen, eikä hän aio kääntyä pois siltä polulta, vaikka isän jääkylmä katse yrittäisi kaikin voimin sitoa häntä itseensä.

Ilias ei lähde poikansa perään. Niila juoksee talon portaat alas, ohittaa kyläläiset. Esther suo hänelle hämmentyneen katseen hänen juostessaan ohi. Niila tietää pyytävänsä tytöltä myöhemmin anteeksi käytöstään. Nyt hän antaa jalkojensa toimia. Hän ei nojaa edhaan astuessaan metsään ja tuntiessaan sen hipovan häntä kaikkialta. Hän juoksee ohi portin, lähemmäs itää, välttäen menemästä liian lähelle hersin puolta. Jalat kuljettavat Niilan toiselle Eldithin järvistä. Sinne, jonka laiturilla hän istui lapsena Injen kanssa ja heilutteli jalkojaan viileässä vedessä. Sinne, jossa hän ensimmäistä kertaa pesi itsensä verestä, jonka isä oli pakottanut hänestä ulos.

Hetken ajan Niila vain kuuntelee oman sydämensä voimakasta rummutusta. Nouseva aurinko leikkii järven tyynellä pinnalla. Toisella puolella järveä puut kohoavat korkealle kuin eristääkseen tilan vain Niilaa varten.

Äänetön järvenpinta on armollinen, se sallii Niilan hukkua sydämensä tykytykseen, mutta ei mielensä syvyyteen. Niila tietää voivansa kohota isäänsä vastaan. Poikaa kuvottaa oma sokeutensa ja kyvyttömyytensä äidin kokeman väkivallan edessä. Hänen urheutensa on haurasta kuin viimeiset, puiden oksilta veteen tippuvat lumipaakut, jotka vielä pitävät maailmaa kiinni kylmässä.

Niila kävelee laiturille ja istuu, mutta ei riisu kenkiään vilvoittaakseen jalkojaan. Vesi on vielä aivan liian kylmää uitavaksi, vaikka Niila kuinka tahtoisi hetkeksi pästää irti itsestään ja kokemistaan asioista, upottautua tyynen pinnan alle, nähdä auringon välkehtivän vedenpinnassa.

Kaikista lapsuuden maisemista juuri itäisen järven ranta on Niilalle rakkain. Iskuja kaiuttavat hirret eivät haisseet rannalla, hersin kasvava uhka ei houkutellut hänen sydäntään laineitten keinuttaessa häntä rytmissään. Niila sulkee silmänsä, kuvittelee eteensä tulevan kesän. Se saattaisi olla maailman viimeinen, jos hersi saisi haluamansa. Äkkiä Niilan oma kipu tuntuu suunnattoman mitättömältä.

Tulitko sinäkin muistelemaan?” Tuttu ääni herättää Niilan mielikuvistaan. Hän säpsähtää ja kääntyy laiturilla kohdatakseen Injen pitkän, hontelon olemuksen. Toisen pojan kasvoilla ei ole hymyä. Niilan edessä hänen ei tarvitse pakottaa itseään mihinkään muottiin.
Minä pakenin”, Niila naurahtaa hengästyksen katkoessa hänen puhettaan.
Inje nyökkää ja kävelee laiturille Niilan viereen. Poika ei katso toista silmiin. Heistä molemmat katsovat Injen askelien aiheuttamia väreitä vedenpinnassa. Se on kaikki, mitä heidän yhteisestä menneisyydestään on jäljellä.

Nuorempi Andersen lähti kylästä Melisendeen”, Inje sanoo kuin sillä ei olisi hänelle pienintäkään merkitystä. ”Isäsi antoi hänen mennä.”
Tiedän sen.”
Miksi sitten pakenit?”
Niila kohtaa Injen silmät, siniset kuin Yvonnella. Yhdennäköisyys on riipivä. Samanlaiset korkeat, hienostuneet poskipäät, kapeat kasvot ja poskilla juoksevat pisamat. Vain katse on erilainen. Yvonnen hurjat, vahvat silmät eivät ole kuten Injen pohjattomat, kaikesta tyhjennetyt silmät. Silti Niila löytää Injen katseesta vielä saman pojan, jonka kanssa juoksi kesäiselle laiturille ja nauroi elämän painolle.

Isä lyö äitiä”, Niila sanoo pitäen katseensa Injessä, ”on aina lyönyt.”
Minä en ole yllättynyt.” Injen äänessä ei ole myötätuntoa, mutta Niila tuntee pojan riittävän hyvin osatakseen olla odottamatta sitä.
Minä en koskaan tiennyt”, Niila huokaisee istahtaen laiturille. Hän ristii jalkansa ja nojaa eteenpäin. ”Kuvittelin olevani ainoa.”
Isäsi kaltaisen miehen väkivallalle ei ole rajoja. Hän on heikko, hänen täytyy varmistaa, että hänen hauras asemansa säilyy.”

Surumielinen hymy vääristää Niilan herkät piirteet. Silmät kiiltävät surusta kuin laineet.
Maailma ei ole hyvä meistä kenellekään, enkä osaa enää sanoa, johtuuko se ihmisistä vai hersistä”, Niila sanoo hiljaa. Inje istuu hänen vierelleen, mutta ei kosketa häntä.
Hersi pyrkii vain levittäytymään, ottamaan sen, minkä saa. Se tekee käyttäjistään kaltaisiaan. Mutta ei se ole hersi, joka kyläläisistä tekee pahuudelleen sokeita. Ihmisluonto vain on sellainen.”
Injen sanat saavat Niilan naurahtamaan.
Ajatella, että kaikista ihmisistä juuri sinä sanot minulle noin.”

Naurahdus rikkoo Injen hiljaisen olemuksen. Se on kuin tuuli, joka juoksee heidän ylitseen, muistuttaa heitä siitä, että kaiken kasvavan pimeytensä alla maailma on kuitenkin yhä kaunis, yhä täynnä puitten takaa sirottuvaa valoa.

Joskus mietin, kuinka kaikista Yvonnen piiriin kuuluvista ihmistä juuri sinä olet pysynyt puhtaana”, Inje sanoo. ”Sigrid on katkeroitunut siskonsa varjon alla. Illusiasta on tullut kova, koska häneltä odotetaan liikaa, kun taas Esther…” Inje pudistaa päätään. ”Estheristä meidän tulee puhua myöhemmin. Sen aika ei ole nyt.”

Inje kääntää kasvonsa ystäväänsä päin ja odottaa, että tämä vastaa katseeseen. Hymy, joka Injen kasvoille piirtyy, on melkein aito, melkein lämmin. Se on Niilalle enemmän kuin hän uskaltaa enää Injeltä toivoa.

Ja silti sinä säilytät kiltteytesi. Mietin, millaista taikaa se mahtaakaan olla. Sinulla olisi kaikista eniten syitä kääntyä hersiin.”
Niila pudistaa päätään.
Minä olen poikkeus. Ainoana edhaan koskaan kykenevänä miehenä en koskaan voisi heittää minulle suotua lahjaa pois.”
Väärin. Kaarna osasi myös käyttää edhaa.”
Kunnes lankesi ja katkaisi koko miessukupuolen yhteyden alkuvoimaan, aivan, Inje, sehän onkin täysin sama asia.”

Inje naurahtaa jälleen. Hän taputtaa Niilaa kevyesti olkapäälle.
Et ole ihme pelkästään siksi, että kykenet edhaan.” Inje ei sano enää muuta. Niila ei kysy, mitä Inje tarkoittaa. Hän ei tahdo kuulla vastausta.
Hetki hajoaa palasiksi, Inje nousee ylös, mutta ei lähde. Hän venyttää pitkiä käsiään katsoessaan tuulen yltyvän, liikuttavan puita ja laineita.

En aio puhua sinun kanssasi Kalonian tilanteesta, koska Yvonne ei salli sinun kertoa piirin sisäisiä asioita minulle”, Inje sanoo, ”mutta minä tahdon antaa sinulle vinkin.”
Mitä tämä vinkki mahdollisesti koskee?” Niila on jo kauan sitten oppinut väistämään Injen ehdotukset.
Sinä olet aina halunnut nähdä maailmaa. Tehdä muutakin kuin tulla isäsi jälkeen kylänjohtajaksi, täyttää velvollisuutesi Abelin suvun jäsenenä.”
En koskaan voisi jättää metsää, minä olen suojelija, ja näinä aikoina minua tarvitaan.”
Sinun ei tarvitsekaan. Maailma on tuotu luoksesi.”

Niila kurtistaa tummia kulmiaan. Hän ei osaa lukea vastausta Injen kasvoilta.
Melisendestä tänne saapunut mies on sen verran pahoin haavoittunut, ettei pääse lähtemään pitkään aikaan. Miksi et käyttäisi tilannetta hyväksesi? Sinulla olisi vihdoin joku, joka voisi kertoa sinulle etelän aroista ja linnan korkeista torneista.”
Miksi sinä kerrot minulle tällaista? Tahdotko sinä jotakin itsellesi siltä mieheltä?”

Hetken Injen kasvot näyttävät lähes loukkaantuneilta.
Tahdon vain hyvää sinulle.” Vino hymy on täydempi kuin vuosiin. Niila muistaa Injen hymyilleen samalla tavalla kauan sitten samalla laiturilla. Se, mistä he silloin keskustelivat, on hukkunut vuosien väleihin. Niila muistaa vain lämmön Injen kasvoilla. Palanen siitä on säilynyt tähän päivään saakka.
Mutta Illusia huolehtii siitä miehestä, kunnes tämä on tarpeeksi voimissaan lähteäkseen. Ja kuten jo sanoit, Illusialla on tietynlaisia odotuksia. Kuka tahansa mies, joka näkee hänet…”

Inje pudistaa päätään.
Illusialla on Lovisan muistossa riittävästi tekemistä.”
Ei kukaan voi todistaa, että Illusia ja Lovisa olisivat todella olleet –”
Kyllä kai sinä kaltaisesi tunnistat, kun sellaisen näet? Illusia on kenties loistava peittämään kipunsa, mutta voin taata, ettei hän kaipaa Lovisaa vain noitasiskonaan.”
Niila kohauttaa harteitaan. Hän ei ole koskaan katsonut oikeudekseen kysyä Illusialta mitään sellaista. Illusialla on tarpeeksi tekemistä sen huomion kanssa, jonka kohteeksi hän jatkuvasti joutuu. Hyvässä ja pahassa.

Inje… Kuinka sinä sait tietää Lovisasta ja hänen yhteydestään Melisendeen?” Niila koettaa haurasta pintaa, katsoo, kestääkö se.
Sitä minä en kerro”, Inje nauraa. Sama tyhjyys palaa hymyyn, ja syvällä sisimmässään Niila pelkää, että se palaa pysyäkseen. Niila muistaa Injen astelleen hänen ja Sigridin luo metsästä samaisena yönä, jona Jeremia Lannon saapui Melisendestä ja joutui hyökkäyksen kohteeksi. Kenties Inje tiesi siitäkin. Ehkä hyökkäys oli tapahtunut ennen kuin Inje ojensi heille kirjeet.

Niila astelee pois laiturilta. Hänen sydämensä on jo rauhoittunut. Mieli ei enää piirrä kuvia pehmeän violeteista silmäkulmista ja haavoista selässä. Hän kävelee poispäin Injestä aikeenaan palata kylään ja etsiä äitinsä. Ensimmäistä kertaa hän katsoisi Sylviaa silmiin ja ymmärtäisi, että heistä kumpikin on ollut sokea toisen kokemalle väkivallalle.

Niila, Niila! Odota”, Inje huutaa ystävänsä perään. Hän juoksee tämän kiinni, tarraa käsivarteen kuin lapsi. ”Uskotko sinä, että minä tahdon sinun vain olevan onnellinen?”
Niila katsoo Injen silmiin näkemättä niissä enää ketään.
Kuinka voisin uskoa niin, kun yön lapset levittäytyvät maalle, joka ei ole niiden? Kun hersi ottaa kaiken, joka ei ole sen otettavissa, ja sinä, ystäväni, olet kuulunut sille vuosikymmeniä ennen kuin olin edes olemassa?” Niila riuhtoo itsensä irti Injen kosketuksesta.

Ei, Inje, minä en usko, että sinä tahdot minun olevan onnellinen, koska sinun tekosi kertovat toisesta. Me olemme pysyvästi eri puolilla.”
Hymy hiipuu Injen kasvoilta, jättää ne valjuiksi.
Ei ole mitään puolia. Hersi ja edha ovat tasapaino. Toisen niistä on oltava vahvempi osapuoli, ja se, että uskon hersiin enemmän kuin edhaan, ei tee minusta sinun vihollistasi. En koskaan suostu näkemään sinua siten, ja itken kaikki yöni, jos sinä kutsut minua sellaiseksi.”
Yvonne kertoi meille joskus Kaarnan sanoneen tismalleen noin. Että hersi ja edha ovat pohjimmiltaan samanlaisia, ja siksi ei ole olemassa puolia, ainoastaan valintoja.”
Minä olenkin aina ollut isäni poika.” Nauru ei onnistu enää pysymään kiinni Injen äänessä, se leijuu erillisenä keväisen kirpeässä ilmassa.

Pakotettu hyväntuulisuus jättää Injen odottavaksi. Hän jää katsomaan Niilan perään, kun tämä poistuu paikalta kykenemättä sanomaan ystävälleen enää sanaakaan. Niila tietää häntä tarvittavan toisaalla. Kuten kevään hento vihreä löytää puiden silmut, Niila löytää tiensä takaisin kylään. Hän aikoo etsiä äitinsä ennen kuin antaa Injen sanojen todella lävistää itsensä. Suru ei saa hänestä otetta niin kauan, kun hän ajattelee, ettei hän voi elää itselleen kuten Inje kenties haluaisi. Niilalla on toisenlaisia velvoitteita. Hän ei ehdi kumartumaan toisesta maankolkasta saapuneen miehen puoleen, vaikka kuinka haluaisi löytää uusia maailmoja tämän puheesta.

Niila juoksee koko matkan kylään. Hän ei suostu kävelemään pois toiveidensa ja surunsa luota, muuten ne saisivat hänet kiinni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti