keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 20


Luku 20: Alku

Palataan kylään.” Illusian ääni rikkoo hiljaisuuden peiton niin kuin tähdet rikkovat mustan taivaan rei’ille. ”En tiedä, mitä teet täällä, mutta me emme saa olla täällä. Tule.”
Sigrid ei ole tottunut ottamaan käskyjä vastaan toisilta suojelijoilta, mutta hän seuraa Illusiaa koiran lailla. Se sattuu vähemmän kuin vastaaminen.
Mitä itse teet täällä hämärän jälkeen?”
Kuuntelin edhaa. Se sanoi, että sinulla ei ole kaikki kunnossa.”
Miksi sinä siitä välitäisit?”

Sigrid sävähtää Illusian kävelyn katketessa tyhjään. Illusia kääntyy, Sigrid ei erota pimeässä, kuinka tämän kulmat ovat kaartuneet ja silmät leiskuvat mustaa tulta.
En tiedä, mikset vieläkään voi sietää minua, mutta minä olen kiinnostunut jokaisen suojelijan hyvinvoinnista.” Illusian ääni on kireä, hän on hetken päässä räjähdyksestä.
Minä voin loistavasti.”
Et edhan mukaan. Kaikki ovat hersille alttiita. Sinun täytyi nähdä, missä kunnossa Niila oli houkutuksen jälkeen.”
Sigrid nyökkää enemmän itselleen kuin Illusialle, joka jatkaa kävelyään eikä enää käänny katsomaan häntä.

Missä Niila edes on juuri nyt?”
Lieneekö jo palannut kotiinsa. Näin hänen harhailevan metsän suuntaan Jeremia kintereillään. Kenties hän haluaa olla rauhassa sen jälkeen, mitä koimme tänään järvellä.”
Eikö sinun pitäisi olla Melisenden miehen seurassa Niilan sijaan?”
He näyttävät löytäneen toisensa.” Sigrid ei kuule sanojen taustakaikua. ”Suon sen heille.”
Niilalla ei ole turhan paljon läheisiä ystäviä”, Sigrid myötäilee. ”Injestä tuskin on ystäväksi.”
Sigrid erottaa Illusian kohauttavan harteitaan.
Emme me siitä mitään tiedä. Meidän tehtävämme on pitää itsemme kunnossa. Niila selviää kyllä. Selviätkö sinä?”
Miksi jokainen tuntuu olevan juuri minun hyvinvoinnistani huolissaan?”
Jokainen osa sinussa antaa ilmi todellisen vointisi.”

Sigrid ei ehdi vastata mitään, sillä Illusia pysähtyy yllättäen ja hän miltei törmää tytön selkään.
Miksi sinä...”
Sigrid tunnustelee ympäristöään edhan kautta. Kurottaa, kiertelee, kunnes vastaan tulee suuri kivi. Sisaren hauta, jonka juurella hän vastikään istui. Edha pysähtyy, Sigrid kutsuu sen takaisin sormenpäihinsä. Illusia seisoo hiljaa, Sigrid erottaa hienoisen vavahtelun tämän kapeissa hartioissa. Pimeys ei näytä paljon, mutta se näyttää tarpeeksi.

Sigrid menee lähemmäksi, ei myötätunnosta, vaan silkasta hämmennyksestä. Hän koskettaa Illusian vapisevaa olkapäätä. Illusia tyrmää kosketuksen kädellään kavahtaen taaksepäin. Vasta silloin Sigrid ymmärtää Illusian itkevän.

Illusia?” Sigrid lausuu tytön nimen. Se jää kiertelemään pimeyttä. ”Illusia, jatketaan matkaa.”
Te olitte täällä aiemmin Yvonnen kanssa.” Illusian ääni on varjo, itkun murtama. ”Kaipaatko sinä häntä?” Sigrid erottaa Illusian nyökkäävän hautaan päin. ”Vai kävittekö te vain nauramassa hänen muistolleen?”

Illusian sanat ovat kuin läimäytys Sigridin poskelle. Myrkyllinen isku, joka kirvelee vielä kauan lyönnin jälkeenkin. Sigrid ei astu enää lähemmäs Illusiaa.
Sinä et tiedä siitä mitään.”
Mistä?” Illusian ääni kohoaa täyttämään tilan. Sigrid miltei unohtaa heidän seisovan keskellä yötä, alituisessa vaarassa. ”Siitä, kun oma sisarus ei tunnu jättävän rauhaan, vaikka on haudattu ja poissa? Vai siitä, kun pelkää mennä eteenpäin? Kun ei tiedä, rakastaako vai vihaako? Kun ei tiedä, voiko enää koskaan oppia elämään?”

Illusian hengitys käy raskaaksi. Vapina leviää koko kehoon.
Minä tiedän enemmän kuin uskotkaan. Olen haudannut muutakin kuin veljeni.”
Sinun veljesi ei ollut kuten Lovisa. Hän ei koskaan käsitellyt voimia. Et joutunut jäämään hänelle toiseksi.”
Sinun sisaresi oli kuin aurinko. Sinä olet katkera.” Uusi läimäytys poskelle. Raivo kohoaa Sigridin kurkkuun, miltei tukehduttaa hänet.
Mutta älä ymmärrä minua väärin”, Illusia jatkaa. ”Minä ymmärrän sinua. Minäkin elän veljeni muiston kanssa joka ikinen päivä.”
Sinä et tiedä mitään minun ja Lovisan väleistä, et mitään.”
Onko sinun todella noin vaikeaa ottaa vastaan myötätuntoani? En jaa sitä kenelle tahansa.”

Illusian hengitys tasaantuu hiljalleen, mutta Sigrid tunnistaa yhä kohoavan nuotin tämän puheessa. Hänen oma raivonsakaan ei ole lieventynyt, se laskeutuu hiljalleen kurkusta vatsanpohjaan ja mädättää kaiken matkallaan.

Minä rakastin sinun siskoasi”, Illusia sanoo ääni surusta sinisenä. Sigrid jähmettyy aivan kuten nähdessään Yvonnen katoavan portin toiselle puolen. ”Rakastin häntä enemmän kuin elämää, ja minä tiedän, että hän rakasti pikkusiskoaan enemmän kuin olisi koskaan voinut rakastaa minua. Älä koskaan anna itsesi unohtaa sitä. Lovisa olisi tehnyt sinun eteesi mitä tahansa ja sinä kiität häntä kulkemalla katkerana hänen varjossaan. Olet itse luonut varjosi.”

Sanat uppoavat hiljalleen Sigridin tajuntaan. Laulava sisko, auringon läikät ikkunaverhoissa, kädet palmikoilla. Ei ollut hetkeäkään, jolloin Lovisa olisi lakannut hymyilemästä hänelle. Hän ei enää muista, milloin lakkasi nauttimasta sisarensa hymyn säkenöinnistä.

Yksinäinen kyynel valuu Sigridin poskelle. Hän ei pyyhi sitä pois, vaikka tahtoisi.
Minä tiedän sen”, Sigrid sanoo hiljaa. ”Tiedän sen.” Sigrid kumartuu haudan äärelle, ihmettelee hiljaisena pysyvää metsää. Kenties hersikin tuntee hänen sisimpänsä, sallii hänen rahoittua itsensä äärelle.
Olen pahoillani, etten koskaan kykene antamaan sisarelleni anteeksi sitä, että hän kehtasi rakastaa minua siitä huolimatta, etten pystynyt hengittämään hänen lähellään. Hän tukahdutti minut, enkä voi antaa sitä anteeksi.” Sigrid vetää syvään henkeä pysyäkseen vielä kehossaan. ”Itselleni. Yksinomaan itselleni.”

Sigrid tuntee kuinka Illusia laskeutuu kylmälle maalle hänen vierelleen.
Minä uskon tietäväni, mitä teit portin lähettyvillä. Sinä näit Yvonnen, eikö vain?”
Sigrid nyökkää, ilma tuntuu kylmältä hänen keuhkoissaan, hän pakottaa itsensä hengittämään. Sisään, ulos, elämä on yhä kiinni hänessä.
Näin. Sitten sinä tulit.” Pieni tauko, perhosen siiven räpäytyksen mittainen. ”Kuinka se liittyy Lovisaan? Ja… minuun?” Sigrid tietää kaiken liittyvän kaikkeen, seitit ovat punoutuneet yhdeksi tiukaksi kudokseksi, jossa perhonen räpiköi, yrittää löytää tietä takaisin edhaan.

Yvonne ei juuri poikkea sinusta”, Illusia sanoo hiljaa. ”Olen miettinyt häntä paljon Lovisan kuoltua. Tiedän, että hän käy silloin tällöin portin toisella puolella, hän ei tee sitä erityisen piilossa.”
Miksi hän tekee sitä? Jos hän kerran tapaa Kaarnaa, hänen tulisi tietää, kuinka tappaa tämä. Hänen täytyy tietää, kuinka se tapahtuu, se ei voi olla enää voimista kiinni.” Illusia kuulee yllättyneisyyden Sigridin äänestä. Tämän ei ole tarvinnut miettiä, miksi Yvonne on kovettanut itsensä niin lujaksi, että käskee toista kieltämään rakastettunsa olemassaolon. Illusia on yksin saanut itkeä yönsä, kuivata kyyneleitään niin kauan, että ne vihdoin lakkaavat.

Yvonnella olisi täysi voima tuhota Kaarna, jos hän tahtoisi niin.” Illusia huokaa syvään. Hän ei kosketa Lovisan hautaa kuten Sigrid. Hänellä ei ole mitään tarvetta, ei enää.
Mitä sinä tarkoitat?”
Ihminen ei voi täysin kieltää itseään.”
En ymmärrä.” Yö on niin hiljainen. Täysin aisoissaan.
Yvonne rakastaa yhä Kaarnaa. Hän ei muuttaa sitä seikkaa miksikään muuksi, vaikka kieltäisi itsessään kaiken muun.”

Sigridin sisällä jokin, joka on aina osunut paikalleen, leikkaa tyhjää. Jokin irtoaa liitoksistaan.
Ei”, hän sanoo epäuskon leijuessa ilmassa, ”Yvonne ei olisi niin heikko. Ei tässä kaikessa voi olla kyse rakkaudesta.”
Ei varsinaisesti rakkaudesta. Sinä et ymmärrä, koska kiellät itsesi samalla tavalla.”
Hiljaisuus laskeutuu olkapäille. Sigrid nojautuu Lovisan hautaa kohti, räpistelee irti verkosta.

Rakkaus saattaa antaa meille haavoja, joita emme tunnista haavoiksi”, Illusia sanoo hiljaa, miltei lempeästi. ”Rakkaus ja muut tunteet, jotka kiellämme tullaksemme vahvemmiksi, kestävemmiksi. Sinä tiedät kyllä, että Yvonne on jo vuosia kuvitellut olevansa edhassa liian heikko tappaakseen hersin keskusta. Sisimmässään hän tietää totuuden. Ja niin tietää edhakin, se tietää aina, se on voimana absoluuttinen. Siksi se ei antaudu Yvonnelle täysin.”

Sigrid kykenee näkemään kuvan kokonaisena, vaikka yö pimentää näkökentän, sumentaa nurkat. Hän näkee itsensä istumassa kasvot tyhjinä, sydän odottavaisena Yvonnen edessä. Nainen näkee hänessä enemmän itsensä kuin poikansa. Siksi hän pelkää, siksi hän luottaa. Lämpimät purot kulkevat Sigridin poskilla, hyväksyntä kirvoittaa lukemattomia kyyneliä.

Kuinka me saamme hänet ymmärtämään jotakin sellaista, jonka hän on vuosia haudannut sisälleen?”
Kenties emme saakaan. Vaikka olisimme henkisesti riittävän kestäviä, meidän ikävuotemme eivät koskaan riitä oppimaan edhan teitä niin hyvin, että voisimme tuhota hersin keskuksen.”
Meidän täytyy tehdä jotakin.”

Illusia huokaa, täyttää hetkeksi hiljaisen metsän.
Sinä tiedät parhaiten, kuinka vaikeaa on hyväksyä itsensä inhimillisenä.”
Sigrid ei tunne käsiään. Happi kulkee sisälle kehoon, mutta ei tunnu miltään. Yö on kylmä. Kylmä ja hiljainen.
Kuinka sinä sen teet?”
Hyväksyn inhimillisyyteni?”
Niin.”

Ehkä meillä kaikilla on jotakin, jota hyväksyä”, Illusia sanoo ajatellen Karlin naurua, jota kaikki muut kylässä rakastivat. Hautaa, jolle ihmiset vieläkin tuovat kukkia. Illusiakin, vaikka hän toivoo, ettei Karlista enää koskaan kasvaisi mitään hyvää ja kaunista. ”Ei tämä kaikki ole minullekaan helppoa.”
Uskon sen.”
Ja minä uskon, että sinä olet ainoa, joka voi saada Yvonnen hyväksymään, että vain kohtaamalla itsensä hän voi tulla riittävän vahvaksi tuhotakseen hersin keskuksen.”

Sigrid tietää vastuunsa. Hän tietää, millaiset kasvot häntä katsovat järven tyynestä pinnasta. Yvonne näkee saman haavoittuvuuden kuoren sisällä, kuoren, joka on vuosien tulos, vahva, mutta ei rikkoutumaton. Sigrid puristaa kätensä nyrkkiin, tuntee lämmön virtaavan suonissa. Edha ei ole vielä hylännyt häntä, vaikka pimeys on jo pitkällä.

Kenties niin”, Sigrid huokaa ja nostaa runkonsa ylös pitäen kiinni sisarensa haudasta. Viimeinen kosketus kylmään kiveen. Sigrid ei ole valmis jatkamaan, hän ei koskaan ole, mutta joskus on käveltävä kuvajaisen läpi tunteakseen sen täysin. Hän päästää irti haudasta, tuntee lämmön leviävän kehoonsa, edha liplattaa suonissa, sykkii rinnassa. Kuin vuosien paino olisi irronnut, imeytynyt kylmään maahan.

Illusia.” Sigrid odottaa, että punatukkainen tyttö nousee ylös. ”Sinä rakastit minun sisartani. Uskotko, että rakkaus todella parantaa ihmisen?”
Illusia miltei yhtyy Sigridin virranneisiin kyyneliin kuullessaan, miten hauraalla äänellä hänen suojelijakumppaninsa puhuu. Ensimmäistä kertaa elämässään hän ei salli yön laskeutua heidän välilleen. Illusia tarttuu käsistä tyttöä, jonka sisarelle hymyili. Hän yrittää ymmärtää.

Ei”, Illusia sanoo aiempi lämpö äänessään, ”ei se ketään pelasta. Se ei ole voimakkaampi kuin mikään muukaan tunne.”
Niin.” Sigrid huomaa nyökkäävänsä. ”Niin kaikki sanovat.”
Ei tässä ole vain rakkaudesta kyse. Ei koskaan.”

Valoa on monenlaista. Jokainen tarvitsee itselleen palasen siitä. Sigrid antaa Illusian pitää kättään, hän mieltyy sen lämpöön. Sigrid sulkee silmänsä, ajattelee Yvonnea ja itseään. Heistä kumpikin on sydämessään yksin, vailla valoa vain, koska on aina tukkinut siltä tien. Sen padon vain he itse voivat aukaista.

Sigrid haluaisi sanoa kiitos. Hän voisi koska tahansa kertoa Illusialle, että tämän sanat ovat saatelleet hänet itseensä, pakottaneet hänet niin liki kuvajaistaan, ettei hän enää voi kieltää sitä. Kun kädet päästävät irti, Sigrid tuntee olonsa kevyeksi. Jokin on irronnut, tuonut hänet lähemmäksi valoa.

Yö pysyy hiljaisena naisten matkalla kotiin. Maailman voimat ymmärtävät, milloin niiden tehtävä on jäädä taustalle ja antaa toisenlaisten voimien kulkeutua suuntiinsa vailla ohjailua. Illusia kävelee edellä. Hän hengittää vapaammin kuin kuukausiin. Sigrid saapuu jäljessä, kyyneleet kuivuvat hänen poskilleen. Hän ei pyyhi niitä pois. Ne saavat kuivua merkiksi alusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti