keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 30


Luku 30: Uhriveri

Magdalenan sormuksin koristellut sormet hipovat Jeremian selkää. Miehen kehon lämpö leviää häntä odottaneeseen kuningattareen. Magdalena painaa päänsä Jeremian rintaa vasten, hengittää tuttua tuoksua sisäänsä kuin muistaakseen kaiken, mitä he ovat koskaan yhdessä kokeneet. Jeremiaan on sekoittunut männynneulasten ja sammalen tuoksu, ne tuntuvat täydentävän häntä. Kun Magdalena päästää irti ja katselee miehen olemusta, hän huomaa ikävänsä purkautuvan hallitsemattomana tärinänä.

Magdalena, ystävä rakas, minä olen tässä”, Jeremia kuiskaa. Sali on tyhjentynyt vartijoista, Magdalena on vaatinut jokaista poistumaan hänen ja ystävänsä luota.
Sinun täytyy päästä lepäämään. Kävelitkö koko yön?”
Jeremia nyökkää. Vaisu hymy värittää kasvoja.
Eldithissä ei ole hevosia. Oli pakko kävellä.”
Olisit lähettänyt viestin. Minä olisin lähettänyt jonkun hakemaan sinua.”
Ei, näin oli parempi.”

Magdalena huokaa syvään. Kuningattaren olemus rauhoittuu, keho lakkaa tärisemästä. Väsymys leviää raajoihin, Magdalena kulkee valtaistuimelleen istuutuen sille kuin ei jaksaisi kantaa itseään. Purppurainen mekko laskostuu portaille.

Yö on voitettu”, Jeremia kertoo istuutuen Magdalenan jalkojen juureen, itsekin voipuneena, matkan kuluttamana. Jalkoja särkee, päähän leviää autuas utuisuus. Jeremia sulkee silmänsä ja painaa päänsä kuningattaren syliin. Hänen ei tarvitse nousta.
Yö? Hersi? Onko Helith…” Lause katkeaa. Magdalena vaipuu hämmennykseen. ”Onko Helith toiminut näin ripeästi?”
Piiri on yhdessä kukistanut Sethielin. Hersin keskus on tuhottu, vaara on ohi.”
Minä puhuin rauhan koko kevääksi. Laren ei lähetä joukkojaan tänne vielä muutamaan kuuhun.”
Tuskin aiot puhua itseäsi irti rauhasta. Tarvitset tauon kaikesta.”
Rauha saa pysyä. On kulunut liian vähän aikaa hersin keskuksen kukistumisesta. Pimeys voi vielä nousta uudelleen. Tiedonvälittäjäni on kuollut, mutta tiedän, että Helith lähettää jonkun kertomaan minulle, jos jotakin tapahtuu.”

Magdalenan kädet löytävät Jeremian hiukset. Hän siirtää suortuvat pois otsalta, koskettaa vaaleaa hipiää kuten aina ennenkin. Vasta nyt kosketuksessa on jotakin väärää, kuin hänellä ei olisi enää oikeutta pitää ystäväänsä lämmössään. Kuin kylässä vietetty aika olisi tehnyt tyhjäksi hänen oikeutensa rakkaimpaansa.

Minä aion tehdä Helithistä jälleen kylänsä johtajan, kun tilanne Eldithissä on rauhoittunut hieman”, Magdalena kuiskaa irrottamatta otettaan Jeremiasta. Hän tahtoo pitää miehen lähellään, vaikka jonkin korjaamaton on luikerrellut heidän välilleen.
Oletko varma, että hän tahtoo sitä? Hän on erittäin väsynyt. Sethielin tappaminen vaati häneltä suunnattoman paljon voimia.”
Jätän sen hänen harkittavakseen. En aio katsella Ilias Abelia idän johdossa enää kauaa. Sen mies ei ansaitse kunnioitustani.”

Jeremia nostaa päätään. Hänen silmissään leimuaa.
Minä kuulin hänestä paljon sellaista, jonka valossa hän ansaitsisi menettää henkensä. Aion antaa sinulle täydellisen raportin kaikesta, mitä näin ja koin Eldithissä. Kylä todella tarvitsee muutosta.”
Ja aikaa. Juuri nyt voimme vain antaa heidän olla. Kun välirauhan aika on ohi ja olen saanut Soledhan kuninkaat taipumaan tahtoni alla, muutan Eldithin oloja välittömästi.”
Magdalena.” Jeremia nostaa uupuneen ruumiinsa lattialta, kumartuu kuningattarensa puoleen. Hän suukottaa kuningattaren otsaa, vetäytyy sitten tämän lämmöstä. ”Magdalena, minä arvostan sinua suunnattoman paljon, mutta...”

Mutta. Jeremia ei koskaan jatka lausettaan. Hän on aloittanut sen monesti, ja jokaisella kerralla Magdalena tietää ystävänsä jättävän jotakin sisälleen. Nyt kylä on ajanut Jeremian itsensä laidoille, pakottanut miehen kohtaamaan totuuden.

Mutta minä…” Jeremia ei sano enempää. Hän pudistaa päätään. ”Anteeksi, Magdalena. Olen hirvittävän väsynyt.”
Jeremia, ei sinun tarvitse enää piilotella itseäsi.” Magdalena nousee valtaistuimeltaan. Lyhyeksi leikatut hiukset keinahtelevat ilmassa. ”Sano vain, mitä ajattelet. Sanat ovat leijuneet vuosia välillämme. Milloin minä muutuin sinulle kahleeksi?”

Kyyneleet kimaltelevat hallitsijan silmissä. Nainen, joka on tehnyt kaikkensa tehdäkseen maailmasta kaikille paremman paikan elää, sortuu kyyneliin rakkaimman ystävänsä edessä. Hän ei uskalla mennä Jeremian keholle, painautua tätä vasten kuten aina ennenkin.

Jos tahdot vapaaksi, minä päästän sinut pois.”
Sinä et tekisi niin. Sinä tarvitset minua.”
Sinä et tarvitse minua, et enää. En tahdo kahlita sinua tähän elämään. Jos Eldithissä on jotakin, jota sinä haluat, minä sallin sinun mennä, ottaa elämäsi takaisin. En kestä enää katsella kärsimystäsi vierelläni.”
Tulen valitsemaan lojaaliuteni sinulle yhä vain uudelleen. Olen itse sitonut itseni sinuun, en enää koskaan päästä irti.”
Vaikka se tekisi sinut hirvittävän onnettomaksi?”

Jeremia pudistaa vaaleaa päätään. Valtaistuinsalin hämärässä, yön viimeisimpinä tunteina ennen valoa hän näyttää kauniimmalta kuin aikoihin. Magdalena näkee, mitä ymmärrys on tehnyt Jeremialle. Se on tasoittanut miehen auran. Tämä tuntuu näkevän kaiken.

Minä en ole ollut hirvittävän onneton sinun rinnallasi. Rakastan sinua enemmän kuin mitään muuta.”
Älä valehtele itsellesi.”
Siinä ei vain ole kaikki, mitä haluan. Vasta Eldithissä ymmärsin, että on olemassa vapautta, jota en tule koskaan tavoittamaan täältä käsin.”

Magdalena nielee loput kyynelistään. Ei siksi, että pelkäisi niitä. Hän ei katso olevansa oikeutettu itkemään, kun kyse on Jeremiasta. Mies on ainoa, jolla on oikeus osoittaa surunsa ja tyytymättömyytensä, sillä vain Magdalenan itsekkyys on pitänyt tätä vankina hänen rinnallaan.

Sinä haluat rakastua. Minä ymmärrän sen.”
Ei tässä ole pelkästään rakkaudesta kysymys. Olen ymmärtänyt ensimmäistä kertaa elämässäni, miltä tuntuu haluta elää itselleen. Olen aina ollut itsenäinen, mutta suhteeni sinuun ei aina anna minun hengittää vapaasti.” Magdalena erottaa muistojen kaiun Jeremian olemuksessa. Tämän täytyy ajatella kylänjohtajan poikaa ja kaunista, punatukkaista tyttöä. Ihmisiä, jotka opettivat hänelle itsestään.

Magdalena, rakas, älä katso minua noin ja sano, että aiot päästää minut pois”, Jeremia huokaa kumartumatta pyyhkimään naisen kyyneliä. ”Meistä kumpikin tietää, ettei niin tule tapahtumaan. Haluan sinun vain tietävän, että tuntemukseni ovat olemassa. En voi enää kieltää niitä.”
Magdalena raottaa huuliaan, mutta sanat jäävät sisälle.
Älä kiduta itseäsi. Minä tiedän, mitä sinä haluaisit sanoa. Se ei ole oikein meistä kumpaakaan kohtaan. Sinä et rakasta minua, et oikeasti”, Jeremia sanoo.
Minä –”
Suutele minua. Katso, tunnetko niin kuin kuvittelet tuntevasi.”

Magdalena vetäytyy säpsähtäen kauemmas, ottaa tukea valtaistuimestaan. Hänen silmänsä vauhkoontuvat, Jeremian sanat herättävät sisällä uinuneen paniikin piilostaan. Hengitys kulkee yhä, mutta Jeremian lähestyvät askeleet saavat kuningattaren viemään kädet kehonsa suojaksi.

Meitä ei ole tarkoitettu olemaan toistemme lähellä sillä tavalla”, Jeremia sanoo. Lämpö miehen äänessä raastaa Magdalenaa palasiksi.
Minä tiedän sen”, kuningatar kuiskaa. Hän on aina tiennyt.
Magdalena…”
Älä.” Magdalena pudistaa päätään, paniikki on kohonnut rintaan. ”Älä käytä sitä nimeä. Kutsu minua omalla nimelläni, sinä olet ainoa, joka vielä tietää sen.”
Sinä olet kieltänyt minua käyttämästä sitä nimeä.”
Sano se.”

Kuningatar astelee portaat alas, kohtaa miehen, joka on jakanut hänen elämässään kaiken. Lapsuuden, nuoruuden. Menetykset ja nousun. Nainen, joka on uhrannut paljon tullakseen kuningattareksi, katsoo miestä löytäen tämän silmistä rakkauden, jota on aina etsinyt. Sen sävy ei ole hänen toivomansa, mutta se on silti todellinen.

Elenor…” Jeremia katsoo naista silmiin. Niiden leiskunta on hiipunut. ”Elenor. Kuinka yksinäistä sinulla on ollut linnassasi?”
Liian yksinäistä”, kuningatar vastaa hento hymy kasvoillaan. ”Minä muistin paljon kaikenlaista. Kidehlin kyvyt avautuivat hänelle, hän aisti hersin avulla kaiken puutarhassa tapahtuneen.”
Kaiken?” Jeremian ruumis kiristyy. ”Sittenhän sinä olet vaarassa.”
Ei, hän ei ymmärtänyt, mitä kuuli ja näki. Hän näki meidät. Sinut, minut ja Magdalenan.”

Jeremian kasvot valahtavat valkeiksi. Kuningatar pudistelee päätään, kuljettaa kätensä ystävänsä harteille. Katse yrittää olla rauhoittava, mutta Jeremia ei osaa hukkua siihen, ei tarttua sen ojentamaan turvaan.

Minä sanoin hänelle vain, että sisareni on kuollut. En muuta.”
Kauanko sinä jaksat elää näin? Jatkuvassa pelossa.”
Kuningattaren kulmat kaartuvat ylöspäin. Kyyneleet ovat jo kuivuneet kasvoille.
Minä selviän kyllä. Kalonian kehitys tekee minut onnelliseksi, antaa minulle toivoa. Kannan menneisyyteni. Olen se kuningatar, joksi lupasin tulla uhratessani Magdalenan.”

Jeremia nyökkää. Hän avaa suunsa, mutta väsymys katkaisee ajatuksen, haparoittaa askeleet. Jeremia putoaa polvilleen, matkan aiheuttama uupumus taittaa hänen kehonsa. Kuningatar kumartuu hänen puoleensa, nostaa hänet ylös pitäen tiukasti kiinni.

Sinun täytyy päästä lepäämään. Tule, minä vien sinut.” Kuningatar ei päästä Jeremiasta irti, vaikka miehen keho alkaa käydä hervottomaksi.
Anteeksi, minä…”
Älä pyydä anteeksi. Minun olisi todellakin pitänyt lähettää hevonen.”
Ei, minä en…” Jeremia pakottaa jalkansa maahan. Ottaa askeleen kerrallaan. ”Minä luotan sinuun. Aina.”

Magdalenaksi itseään kutsuva nainen hymyilee. Hän ei saa koskaan Jeremiasta sellaista otetta, jonka tahtoisi, mutta ei aio päästää irti. Hän kuljettaa miehen huoneeseensa, vetää viininpunaisen peiton tämän väsyneen kehon suojaksi. Magdalena painaa kevyen suudelman miehen poskelle ennen kuin jättää tämän lepäämään.

Nainen on yksin. Hän pakenee valkenevaa aamua, jättäytyy huoneeseensa, antaa muistojen tulla vyörynä luokseen. Linnan seinät hohkaavat kylmää, ne ovat vieraat, vaikka hän on kasvanut niiden sisällä.

Minä olen täällä pelkästä armosta”, kuningatar parahtaa katsellessaan peilikuvaansa huoneen koristeellisesta peilistä. Peilin on oltava huoneessa, kuningattaren täytyy muistaa, kuka on. Keneksi on päättänyt tulla.

Arthur Ellsworthilla ja hänen vaimollaan oli vain yksi tytär, Magdalena. Toinen oli armoa. Takinliepeisiin jäänyt orpolapsi, nimetön ja likainen, mutta tavattoman kauniskasvoinen. Luonnostaan sääliä herättävä. Elenoriksi hänet ristittiin, kasvatettiin Magdalenan sisarena. Kaloniassa toisesta tyttärestä ei tiedetty mitään.

Kun kuningatar katsoo kuvajaistaan, hän erottaa silmiensä takaa yhä pienen tytön, jonka kuningas nimesi Elenoriksi ja kasvatti omanaan. Hän sai kulkea puutarhassa, kuulla edhasta ja hersistä, kutsua kuningasta isäkseen ja Magdalenaa sisarekseen. Hän sai ymmärtää paljon. Niin paljon, että hänessä heräsi toiveita, sellaisia, joita hänen sisarensa Magdalena ei koskaan olisi voinut kuningattarena täyttää.

Koskaan pieni tyttö ei ollut katkera. Hän oli kiitollinen. Sen ohella, että hän muisti kiittää ja nauraa saamassaan kodissa, hän tiesi, että halusi enemmän. Ei valtaa vallan vuoksi, ei kultaa ja rikkauksia siksi, että ne kiilsivät. Kaikki se salli hänelle mahdollisuuden korjata virheet, Kaloniaa mustaavat tahrat. Jos hänestä olisi tullut sisarensa sijaan kuningatar, hän olisi voittanut sodan Soledhaa vastaan, uudistanut maailman pinttyneitä asenteita. Pyyhkinyt kyyneleet itkevien vaimojen kasvoilta, sallinut nuorten miesten päättää, periäkö isänsä ammatin vai valitako oman polkunsa. Hän olisi parantanut kaiken. Hänellä oli riittävästi paloa muuttaa maailmaa.

Sisar oli kaiken tiellä. Magdalena, joka ei ollut koskaan tehnyt mitään väärää, seisoi Elenorin ja hänen poltteensa tiellä. Tarkka suunnitelma, puutarha, iltapäivän laskeva aurinko. Verta hopeaterällä. Magdalena, joka lakkasi hengittämästä. Elenor, joka peri tämän nimen. Elenor, jonka tekoa kuningas ei koskaan antanut anteeksi, mutta jolle hänen oli annettava periksi, jotta skandaali ei paljastuisi. Tyttöjä oli sittenkin vain yksi. Elenor sai sisarensa aseman ja nimen.

Nainen, josta tuli Magdalena Ellsworth, Kalonian suunnan muuttava kuningatar, katsoo itseään peilistä, etsii piirteitä, jotka paljastavat hänen elävän valheessa. Mikään peilissä ei huuda vääryyttä. Hän kantaa yhä sisarensa henkeä harteillaan, tietää, että hänen asemansa maksettiin toisen verellä. Hän on maksanut kaiken tuplasti takaisin. Hän on saavuttanut sen, mitä halusi.

Silti tulee öitä, jolloin Magdalena muistaa tytön, jonka nimeä kantaa. Muistaa tämän helisevän naurun ja laulut, jotka soivat puutarhassa iltapäivisin. Jeremia kantaa kaiken hänen kanssaan. Mies oli linnassa, kun laulu lakkasi. Hän on hyväksynyt Magdalenaksi tulleen naisen virheet alusta lähtien.

Magdalena koskettaa peilin pintaa, se vastaa kylmänä ja elottomana. Nainen peilissä on hiljaa. Jeremia on kulkenut hänen rinnallaan aina, hän on sitonut miehen itseensä itsekkäällä rakkaudella. Hän ei voi enää vain päästää tätä pois, vaikka he molemmat sitä toivoisivat. Heidät on sidottu yhteisillä, veren tahrimilla muistoilla toisiinsa. Magdalena ei muista, milloin alkoi kutsua sitä rakkaudeksi.

Yö on voitettu. Hymy piirtyy Magdalenan huulille. Jeremia on tuonut tullessaan vastauksia. Länsi odottaa hiljaisuuteen kiedottuna, etelä saa hetkeksi rauhan hengähtää. Idässä leviävä pimeys on kukistettu. Sormi hipaisee peilin kylmää pintaa, hymy kuvajaisen kasvoilla tuntuu irralliselta. Magdalena vetäytyy peilin ääreltä, lysähtää sänkyynsä täysissä pukeissa.

Huone häilyy hämärässä vielä hetken ennen auringonnousua. Magdalenan ajatukset harhautuvat menneistä teoista nykyisyyteen, siihen tosiasiaan, että aamu on Eldithissä yksi ensimmäisimmistä ilman vuosituhansia kestänyttä huolta. Magdalena nostaa kätensä ylös, katsoo sormusten koristamia sormia. Veri tuntuu niiden päissä vieläkin, se polttelee aina muistutuksena kaiken hinnasta. Magdalena hymyilee sille. Aamu on valjennut vuosien jälkeen. Magdalena tietää tehneensä oikein. Hän sulkee silmänsä ennen kuin kohoavan auringon valo alkaa läikkyä luomien takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti