keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 25


Luku 25: Yöltä suojassa

Puunoksat kaartuvat mustina vasten valkeaa taivasta. Taivaankaisteleet ovat valkeita vailla sävyä, vailla omaa ääntä, jolla laulaa pensaat vihertäviksi ja purojen pienet laineet taivaan kuviksi. Talven maalle jättämä kylmyys hohkaa kevääseen heränneistä mättäistä. Puu pysyy hiljaa, kurottaa oksiaan vailla viestiä.

Estherin askeleet ovat yhtä äänettömiä kuin puutkin, hänen paljaat jakansa eivät enää tunne kylmää. Sormet hipovat puun haavaista pintaa. Hän painaa päänsä sitä vasten, mutta kipu ei hellitä, ennalta tiedossa oleva kohtalo puun jatkeena ei anna toivoa. On vain sisällä vellova mustuus, joka on kylmä kuin päivä ilman aurinkoa.

Mitä sinä kuulet?” Vieraan ääni ei saa Estheriä kääntymään, puu on lähellä, sormet tunnottomat, sisin kivun mustaama. ”He eivät puhu sinulle. He eivät tahdo meiltä mitään.” Kidehl astelee puun lähelle, mutta pitää etäisyyttä Estheriin kuin tämä olisi sairastunut eläin, joka voi purressaan tartuttaa sen, joka tulee liian lähelle.

Estherin silmät ovat suuret ja siniset, täysin erilaiset kuin Kidehlin yönmustat.
Minä kuulen heidät”, Kidehl sanoo, vihdoin varmana kuulemastaan, ”kuolleet tässä puussa. He eivät halua sinua.”
Mitä he sanovat?” Esther kysyy lehvänohuella äänellä.
Eivät he enää mitään sano. Hersi aiheuttaa minulle ääniä. Puuhun hirttäytyneiden muistot välkkyvät minulle, kuulen ajatuksia, mutta en voi olla varma, ovatko ne todellisia.”

Kidehl astelee puun rungolle, aavistuksen päähän Estheristä. Hän kuljettaa pitkät, kapeat sormensa puun pinnalle ja huokaisee syvään. Portilla iskenyt pelko istuu syvällä sisällä, kuolleiden hiljainen hyminä sekoittuu sen vaikerrukseen. Kidehl ei saa ääniä hiljenemään.

Erikoista”, Kidehl kuiskaa katsomatta Estheriä silmiin, ”sinussa tuntuu myös kaiku. En tiedä, mistä se johtuu.”
Esther kavahtaa taaksepäin pitäen yhä kätensä kiinni puun pinnassa.
Tiedätkö sinä?”

Esther pudistaa hiuksetonta päätään. Poskiluut tunkeutuvat miltei läpi ihosta, joka on kuin paperia, ohutta, mutta vahamaista.
En, en”, Esther sanoo äänen murtuessa. ”Minuun vain sattuu. Se on sisälläni. Muut eivät luota minuun. Minusta ei tule suojelijaa. Minä –”
Tiedätkö mitä?” Kidehl keskeyttää astuen Estherin lähelle vain kokeillakseen, päästääkö tyttö hänet iholle. Hän vie kätensä Estherin sydämen kohdalle, tunnustelee voimiensa kautta sen sykettä. Aivan kuten hänellä itselläänkin, myös Estherillä on käytössään kaksi eri voimaa.

Voima, joka Estherin sisällä sykkii, ei ole kuten Kidehlillä. Kidehl ei ole edhalle ja hersille muuta kuin pysäkki, jonka läpi juosta. Estherin käyttämän edhan ympärille on kerääntynyt musta huntu, pimeä kuin yö. Kidehl tuntee, kuinka sydän sykkii mustaa Estherin sisällä. Se ei ole kuin Kidehlin pelon ja kateuden tumma virta, se on jotakin absoluuttista, luonteeltaan mustaa ja kouluttamatonta. Puhdasta hersiä elävän ihmisen sisällä.

Kidehl vetää kätensä pois, säpsähtää Estherin sisällä vellovaa mustuutta. Tyttö ei näytä enää elävältä, on tuskin koskaan näyttänyt. Kenen toivo ylläpitää hänen kaltaisensa elämää, mikä pitää hänet hengissä? Kidehl tuntee, ettei tytössä ole enää hiventäkään toivoa jäljellä. Valo on iäksi piilotettu Estheriltä ja hänen mustalta sisimmältään.

Mitä?” Esther alkaa vapista. ”Miksi sinä katsot minua noin?”
Anteeksi”, Kidehl kuiskaa tietäen sanat turhiksi. Kidehl on käynyt portilla, ymmärtänyt molempia voimia. Hersi tuntuu aluksi kevyeltä kantaa, mutta mitä pitempään sen kanssa kulkee, sitä enemmän se vie käyttäjänsä voimia. Kidehl ei voi ymmärtää, kuinka Esther on voinut selvitä edhan käyttäjänä sen vastavoima sisällään.

Tietääkö kukaan, mitä sinun sisälläsi on?”
Esther pudistaa jälleen päätään, ele alkaa muistuttaa jo pakonomaista liikettä.
En tiedä itsekään.”
Samassa Kidehlin läpi kulkee ymmärrys. Tietenkään tyttö ei tiedä. Jos Estherille kerrottaisiin, että hän on syntynyt vastavoiman kanssa, hän taipuisi heti sen puoleen. Yvonne on tehnyt kovan työn yrittäessään tehdä Estheristä jotakin muuta kuin mitä hänelle syntymässään langetettiin.

Hyvä on”, Kidehl kuiskaa. Hänellä ei ole sydäntä kertoa. Hän vetäytyy puun luota, kävelee sankempaan metsään kuin eksynyt.
Kidehl. Sehän sinun nimesi on?”
Kidehl pysähtyy ja nyökkää Estherille.
Oletko sinä nyt yksi meistä? Tunnetko sinä sekä hersin että edhan, kuten huhutaan?”
Hymyn häivähdys käväisee Kidehlin kasvoilla.
Niin minä olen saanut ymmärtää.” Kidehl kääntyy ja jättää tytön puun juurelle, katoaa lauluttomaan metsään. Estherin silmät harhailevat vielä pitkään hänen kadonneen hahmonsa perässä.

Puu ei puhu, vaikka Esther heijaa itseään sitä vasten, painuu pieneksi keräksi juurille.
Pieni Esther, aivan yksinkö sinä istut?”
Tuttu, soiva ääni saa Estherin säpsähtämään. Inje seisoo aivan hänen yläpuolellaan, pojan kulmat ovat kohollaan. Injellä on vain pellavainen, vaalea paita, jonka kaula-aukko paljastaa kaistaleen luisevaa kaulan seutua. Takkia hänellä ei ole.

Inje”, Esther sanoo pojan nimen vain yhdistääkseen sen tämän pisamaisiin, hymyileviin kasvoihin. Nimi jää kiertämään puuta, istuutuu oksille. Esther nousee ylös, kohtaa Injen silmät, joissa odotus kytää.
Oletko sinä surullinen?” Inje kysyy kuin lapselta. Hänen silmänsä suurenevat, huulensa mutristuvat. Esther ei erota aitoa elettä liioitellusta.

Esther pudistaa päätään. Hän vie kädet sydämelleen, tunnustelee mustuutta sisällään. Injen katse tuntuu näkevän hänen kalvomaisen ihonsa läpi ytimeen asti. Aivan kuin poika olisi odottanut puiden katveessa Kidehlin menoa.

Inje ojentaa kättään Estherille. Tyttö tuijottaa kapeaa rannetta ymmärtämättä, miksi se on hänelle ojennettu.
Tule mukaani”, Inje sanoo pyyhkien hymyn kasvoiltaan vain sekunneissa, ”minä tiedän, miksi sinuun sattuu.”
Yvonnekaan ei tiedä. Miksi sinä tietäisit?”
Inje virnistää. Ilmeet vaihtuvat pojan kasvoilla niin nopeasti, että ne voisivat kuulua nukelle.
Äitini ei ole vain kertonut sinulle.”
Yvonne ei tekisi niin.”
Inje hymyilee kuin aikoisi sanoa jotakin, kertoa jotakin hänet synnyttäneen naisen luonteesta ja sielusta. Estherin silmät kiiltävät liikaa, ne tihkuvat luottamusta Yvonneen. Inje pitää kätensä ojennettuna eikä sano mitään.

Mikset sinä ole kertonut aiemmin, jos kerran tiedät?” Estherin lapsenomaisuus tiivistyy tippuviin kysymyksiin ja käsiin, jotka ovat siirtyneet sydämeltä suojaamaan kehoa.
Olen odottanut, että sinusta tulee riittävän vahva kuulemaan totuus.”
Kaikki vain odottavat ja odottavat.”
Injen käsi on yhä kohotettuna, odottaa Estherin tarttuvan siihen. Tyttö kurottaa sormensa Injen kädelle, sallii tämän koskettaa. Inje tarttuu Estherin käteen lujaa, vetää tytön mukaansa puun juurelta.

Minne sinä minut viet?”
Näet sitten.”
Ei”, Esther hengähtää, pysähtyy ja yrittää riuhtaista otettaan irti, ”ei, minä en tule.” Suuret, vaaleat silmät kaartelevat lähes maanisina ympäristöä, etsivät juurista ja mättäistä pakopaikkaa.
Rauhoitu, Esther, en tee sinulle mitään pahaa, muistathan sen? En koskaan tekisi.” Inje pitää Estherin otteessaan, eikä tyttö osaa enää sanoa, pitääkö Inje kiinni hersin vai fyysisen voimansa avulla. Esther ei kuitenkaan kykene irrottamaan kättään.

Inje vie vapaan kätensä Estherin poskipäälle.
Sinulla ei ole hätää kanssani”, Inje kuiskaa, ”tahdon vain näyttää sinulle erään paikan.”
Entä minun sisimpäni? Mitä sinä –”
Ei hätää. Näet aivan pian.”

Portti seisoo keskellä metsää kuin nielu, joka imee itseensä kaiken puhtaan maailmassa. Inje kävelee ripein askelin portin toiselle puolelle, Esther päästää tukahtuneen kiljaisun pojan kiskoessa hänet mukanaan.

Inje, ei, en voi! Yvonne luottaa minuun!” Estherin sanat ovat värittömät, Inje tuntee palon niiden taustalla.
Esther, sinä taidat itsekin tietää, mitä sinun sisälläsi on.”
Estherin jännittyneisyys purkautuu, keho luovuttaa itsensä hetkelle. Kyyneleet kihoavat silmiin. Metsä portin takana ei tunnu lainkaan erilaiselta kuin sen paremmalla puolellakaan. Kaikki kuuluu yhä luonnolle. Kääntöpuolella helinä puissa on erilaista, Estherin korville tutumpaa. Ne yhtyvät hänen sisimpänsä huutoon.

Minua pelottaa”, Esther kuiskaa, ”Inje, minua pelottaa niin paljon…” Esther ei enää ajattele Kidehliä, joka hymyili hänelle siitä huolimatta, että näki hänen ytimeensä. On vain Injen käsi ja heräilevä metsä, johon Esther sukeltaa Injen ohjaamana.
Ei enää pitkästi.”
Annatko sinä minut hersille?”
Sinä itse annat, jos niin on tarkoitettu.”
Haluanko minä sitä?”
Sitä minä en voi puolestasi tietää.”

Puut peittävät taivaan, valkea katto ei enää erotu muuna kuin himmeänä valona metsän pohjalla. Inje pysähtyy yllättäen. Tunnelma muuttuu, ilmassa tuntuu odottava jännite. Inje päästää irti Estherin kädestä, mutta siirtyy lähemmäs tyttöä kuin estääkseen tätä pakenemasta. Puut natisevat ja huojuvat latvoistaan. Yksikään eläin ei juokse mättäillä. Esther kuulee oman hengityksensä, se kaikuu puissa, metsä hengittää hänen kanssaan.

Olemme saapuneet”, Inje sanoo metsälle. Esther ei ole koskaan nähnyt Injeä yhtä päättäväisenä, yhtä rauhallisena. Hersin puolella maailmaa hän on kotonaan, jokainen pala tuntuu loksahtaneen kohdalleen. Silti Esther tuntee tumman auran pojassa. Se on vain vahvistunut metsän äänten kohotessa korkeammalle.

Kun yksi puista alkaa elää, irrota itsestään, Esther lamaantuu paikalleen. Hänen kehonsa ei kykene edes tärisemään. Puun kaarna liikehtii, muovautuu kasvoiksi, kehoksi, epäinhimilliseen muotoon vääntyneiksi raajoiksi. Miehenkaltainen kohottaa käsiään, kävelee irti puusta. Kasvot ovat osittain kaarnaa, silmät palavat sammalenvihreinä keskellä metsäksi muuttuneita kasvoja.

Tervetuloa”, mies sanoo äänellä, joka kumpuaa matalana hänen puisesta rinnastaan. Esther ei liiku, hän seisoo äänettömänä miehen edessä tietäen sisimmässään tämän nimen.
Tervetuloa, Esther. Tyttäreni.”

*

Yö on levittäytynyt metsään mustana ja armottomana. Sen hiljaisuus repii Yvonnen korvia naisen kävellessä edhan synnyttämä valo käsissään. Piiri on jätetty kylän suojiin, hersin tuntu ilmassa on liian voimakas kaikkialla muualla. Yön lapset eivät pidä ääntä, mutta Yvonne tuntee niiden läsnäolon, erottaa niiden silmät puiden seassa. Lopun hetki on käsillä, voimat kiertelevät metsää, Yvonnen on vaikea hengittää.

Portin toisella puolella on tehty siirto. Yvonne tuntee sen astuessaan porttia lähemmäs. Hän ei käy sen toiselle puolelle, sillä hersin aura on liian voimakas, liian myrkyllinen lähestyttäväksi. Yvonne muistelee Kidehlin kohtausta portalla, ajattelee tämän pelokkaita silmiä. Loppu alkaa koota itseään kasaan. Kidehl ei ole valmis, mutta hän tietää. Yvonne ojentaa kätensä kohti porttia, kutsuu esiin edhaa, joka vielä elää metsässä. Hän laulaa takaisin luontoon voiman, joka on jättäytynyt portin toiselle puolelle. Joku on luopunut edhastaan. Yvonne ottaa sen takaisin.

Kun luisevat, tyhjäsilmäiset kasvot ilmestyvät Yvonnen valon piiriin, Yvonne henkäisee. Esther seisoo puiden katveessa yö yllään. Tytön silmät tuntuvat irtoavan päästä. Asento on vaikea, jalat ovat toisista erillään kuin ne olisivat taittuneet.

Se olit siis sinä”, Yvonne huokaa surua äänessään, ”sinä päästit irti edhasta.” Yvonne tunsi portin toiselle puolelle jääneen alkuvoiman jo kylässä, lähti etsimään sitä, jotta se ei kuihtuisi ja muuttuisi hersin polttoaineeksi.
Sinä et koskaan kertonut minulle.”
Yvonnen piirteet sortuvat. Hän ei ole itkenyt vuosisatoihin, mutta jokin kuuma polttelee luomien takana hänen katsoessaan hersiin taipunutta tyttöä. Nuorta ihmistä, jota hän ei voinut auttaa.

Minä yritin kovasti saada sinut pysymään edhassa”, Yvonne kuiskaa. ”En kertonut sinulle, koska tiesin, miten siinä kävisi.”
Sinä et kertonut minulle mistään.” Epätoivo on saanut hersin myötä uuden sävyn Estherin hennossa äänessä. ”Minulla on perhe. Veli, isä. Sinä et sanonut mitään, et kertaakaan, et koskaan. Kaarnan vuoksi synnyin hersi sisälläni, etkä sinä kertonut. Minä luotin sinuun kaikessa.”
Yvonne erottaa kyyneliä Estherin kuunkalpeilla kasvoilla. Kyyneleet ovat kuin likaa, tummaa ja tahrivaa nestettä tytön poskilla.

Vain näin voin kontrolloida sisintäni”, Esther sanoo vieden kädet sydämelleen, ”vain näin minun on mahdollista elää.”
Estherin kouristuksenomaisissa, nopeissa liikkeissä Yvonne näkee tytön, jonka hänen oma rakastettunsa saattoi maailmaan. Tytön, joka kasvoi Kaarnan sammalsilmien katseen alla. Esther on hersin luomus, voima asuu hänessä pääsemättä ulos.

Yvonne näkee myös tytön, joka antoi letittää tummiin hiuksiinsa voikukkia. Hän näkee Sylvian, äidin, joka tunnusti, anoi Yvonnea pelastamaan lapsensa. Nyt Estherillä ei ole hiuksia, hänen katseensa on tyhjä, sen takana on vain hersiä, vain musta yö, joka valuu tummina kyynelinä hänen poskilleen.

Yvonne kääntyy, päästää tytön pois, kuten on päästänyt kaikki aiemmin langenneet. Esther on nyt siellä, missä Yvonnen mies ja poika kulkevat. Hän on osa perhettä, joka on luotu vain hersin ylläpitämiseksi. Veri on mustaa, väkevää kuin happo. Se sitoo yhteen ihmiset, jotka Yvonne on päästänyt luotaan.

Esther ei sano enää mitään, ja kun Yvonne katsoo taakseen, tyttö on kadonnut metsään äänettömästi kuin yksi yön lapsista. Yvonne kulkee valo sormiensa päissä, pettymykseen taittunut raivo suonissaan. Hän ei osaa itkeä, mutta valitus pakenee hänestä kuin eläimestä. Yvonne painuu polvilleen ja huutaa, kunnes kurkku ei päästä ääntä ulos, kunnes haudattu itku muuttuu kehoa vavisuttavaksi turhaumaksi.

Edha metsässä huutaa piirin kokoon, piirin, josta on irronnut jäsen. Muisto tytöstä kaihertaa Yvonnea piirin astellessa hänen luokseen. Hänen omansa ovat hänen luonaan, eikä hän ole aikoihin tuntenut itseään yhtä voimattomaksi.

Esther”, Yvonne kuiskaa polvillaan muiden edessä. ”Me olemme menettäneet Estherin.”
Suojelijoiden ilmeet murtuvat yksi kerrallaan. Kidehlin linnunsilmistä putoilee kyyneliä, hän oli viimeinen, joka näki tytön itsenään.
Me emme nuku tänä yönä”, Yvonne lausuu noustessaan ylös, levittäessään kätensä kutsuksi muille. ”Me hiljenemme muistoksi sille, joka on kulkenut portista maalle, jonka yllä perhoset eivät tanssi.”

Sormenpäät löytävät toiset, jopa Kidehl osaa kurottaa voimansa muihin. Yö tiivistyy piirin ympärille, mutta kädet pysyvät yhdessä. Vain lämpö, vain sisällä virtaava edha voi pitää piirin yhdessä, yöltä suojassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti