keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 22


Luku 22: Pidä kädestä

Isä seisoo oviaukon ja yön välissä, kädet ovat puuskassa, hengitys raskas. Silmissä kiiltää kulunut päivä, mutta väsymys on jättänyt piirtämättä viivansa niiden alle. Iliaksen olemuksessa hehkuu vaaran tuntu, Niila kävelee lähemmäs, hänen on päästävä ulos. Päivä on ollut pitkä hänellekin. Kidehlin tutustuttaminen kylän tavoille on vienyt myös hänen energiaansa. Yön levittäytyessä Niila tuntee poltetta kehossaan. Se vetää häntä parannustupaan, Jeremian luo. Mies ei lähtenyt pois.

Ilias seisoo ovella, kasvattaa poltteen Niilan sisällä sietämättömäksi. Se törmäilee kehon laitoihin, kaihertaa pahemmin kuin edha.
Mihin sinä olet matkalla?” Ääni on kivi kiveä vasten, se kirskuu Niilan luissa.
Ulos.”
Et todellakaan.”
Minun ei tarvitse perustella itseäni.”

Niila kiilaa isän ja oven väliin, voimakas käsi tarttuu häntä olasta, riuhtaisee takaisin eteiseen. Kynttilän valo lepattaa kuin hakkaava sydän. Niila katsoo Iliasta silmiin, haastaa tämän, mutta ei yritä uudelleen astua ulos ovesta. Katse kertoo kaiken, Niila ei päästä Iliasta pakenemaan sen alta aivan kuin Iliaskaan ei päästä poikaansa ovesta.

Minne sinä menisit? Juoksemaan ystäviesi kanssa metsään?”
Niilan silmät suurenevat.
Se leikki saa loppua. Yvonne Ekberg kohtaa köyden, jos kehtaa vielä kerrankin ilmestyä eteeni niin kuin tänä aamuna. Häntä ei täällä kumarreta.”
Kuningatar itse saapui tapaamaan Yvonnea, sinulla ei ole siihen mitään sanottavaa. Kuningatar päättää, ketä kumartaa, ja hän kumarsi Yvonnea. Sinä et tiedä tästä tarinasta mitään, koska olet päättänyt sulkea korvasi siltä.”

Ilias siristää silmiään. Leukaperät kiristyvät, kädet nykivät.
Akkojen hourailua”, Ilias sihahtaa, ”sillä mikä muukaan kuningatar olisi kuin nainen itsekin. On käsittämätöntä, että olen antanut tämän jatkua näin pitkään.”
Sinä et voi tehdä mitään.” Niila ottaa askeleen eteenpäin. Ilias ei tee mitään. Niila tietää, että hänen isänsä voi toimia kuin petoeläin, odottaa, että saalis tulee itse lähelle.
Voin. Käskyvalta on viime kädessä minulla. Hirttoköysiä riittää.”
Kuten isällesikin aikanaan, niinhän?”

Rystynen löytää silmäkulman, Niila kaatuu taaksepäin. Hän ehtii vetää kädet alleen, kun Ilias käy päälle, asettaa vartalonsa aivan poikaansa vasten. Niila näkee, kuinka miehen suuret kädet hapuilevat vyötä, jolla tapailla selkää, niskaa, alavartaloa. Niila ei jättäydy isänsä otteeseen, saaliillakin on kynnet. Hän potkaisee Iliasta vyötärölle ja käyttää Iliaksen kaksi valkoisen kivun sekuntia vetääkseen jalkansa miehen alta.

Sinä et koske minuun”, Niila sanoo pitäen äänensä vakaana. Hän kävelee kohti ovea, ottaa rauhallisia askelia, sillä pedon luota ei pidä koskaan juosta pois. Se kiinnittää sen huomion. Ilias nousee ylös juuri niin nopeasti kuin Niila kuvittelikin. Mies vetää Niilan takaisin eteiseen, pitää kiinni tämän suusta, jotta tämä ei pääse huutamaan koko Eldithiä paikalle. Niila ei ole koskaan tehnyt niin, mutta jokaisella kerralla Ilias katsoo parhaaksi joko sitoa poikansa tai vaimentaa tämän ruumiillisilla keinoilla.

Sinä et puhu minulle isästäni. Häntä ei ole enää olemassa.” Ennen kuin Ilias ehtii jatkaa, pistävä kipu saa hänet älähtämään. Niila on upottanut hampaansa suuta pitelevään käteen ja rimpuilee itsensä irti otteesta. Hän pitää ohuilla käsillään kiinni ovenkarmeista, jotta Ilias ei riuhtaise häntä uudelleen irti.

Sinun isäsi on yhä olemassa päässäsi, hän tappoi itsensä etkä sinä ole koskaan hyväksynyt sitä, että sinun perintösi on hänen heikkoudessaan. Sinä et ole isäsi, enkä minä ole sinun kuvasi, minussa ei ole jäljellä enää ainuttakaan osaa, joka kykenee olemaan sitä, mitä sinä haluat.” Niila vapisee paikallaan, happi kulkee vaivoin, puhuminen ja Iliaksen läsnäolo hengästyttävät hänet.

Minä menen nyt ulos. Sinä et puutu yhteenkään piirin asiaan, et ainoaankaan, sillä ne ovat kaikki sinulta suljettuja”, Niila sanoo vetäen ilmaa hitaasti sisäänsä, hitaasti ulos. ”Tämä maailma kaatuu, jos hirtät Yvonnen ja ystäväni. Haluaisin nähdä sinun tekevän sen. Haluaisin nähdä, kuinka jäät johtamaan raunioita, kunnes viimeinen pimeän aalto vie sinut mennessään. Sinä kerroit Yvonnelle tunteneesi pahuuden tässä maailmassa. Et voi kieltää sen olemassaoloa enää, joten jätä se meidän huoleksemme, se ei ole millään tavalla sinun hallittavissasi.”

Ilias seisoo kynttilän valaisemassa eteisessä ja pysyy kerrankin elämässään täysin hiljaa. Hän katsoo poikaansa, nuorta miestä, jonka aina yhtä lempeät, rikottavat kasvot ovat himmeässä valossa pelkästään kovat. Vuosia Niila on pitänyt raivoaan sisällä. Nyt se tanssii hänen hiljaisessa olemuksessaan. Ilias ei sano mitään, hän sallii poikansa kääntää selkänsä ja kävellä yöhön. Johtaja on väärässä. On aina ollut. Niilaa ei voi rikkoa, poika ei suostu sellaiseen, eikä Ilias voi taivuttaa ketään niin pitkälle, että tämä hylkäisi itsensä matkalla.

Lopulta Ilias valahtaa lattialle, antaa oven käydä. Niila kävelee pois, vetää hiljaisuuden Iliaksen ylle. Jos hän osaisi vielä itkeä, hän itkisi poikaansa, jonka on kaikin tavoin yrittänyt pilata. Joka yhä kykenee nousemaan häntä vastaan, joka kaikesta huolimatta hohtaa kuin vasta syttynyt liekki.

*

Kun parannustuvan ovi avautuu, tuttu narahdus johdattaa Niilan puunhajuiseen tilaan. Illusian punaiset hiukset erottuvat huoneen hämärässä. Jeremia istuu sängyllään, roikottaa jalkojaan puisen laidan yli. Hänen kasvonsa ovat vääntyneet nauruun, kun Niila kävelee sisään ja saa hänet säpsähtämään. Niin Jeremia kuin Illusiakin kääntyvät katsomaan tulijaa kuin tämä olisi toisesta maailmasta.

Niilan keho on yhä jännittynyt, jokainen milli on terästä, kovaa ja tuhoutumatonta. Tänä yönä kukaan ei kävelisi Niilan yli.
Jeremia”, Niila sanoo tunnistamatta äänensä tunnotonta sointia, ”minä tahtoisin puhua kanssasi.”
Kun Illusian kasvoille leviää varjo, Niila kiiruhtaa lisäämään: ”Käyhän se sinulle, Illusia?”
Nuori nainen nyökkää.
Meillä on aikaa myöhemminkin. Mene vain, ja muista varoa jalkaasi.”

Kun nuoret kävelevät ulos, yö on levittäytynyt kylään. Jeremian harteilla on turkis suojaamassa yön viileydeltä. Niila on yhä pelkässä pellavapaidassa ja pitkissä housuissa. Raivo lämmittää hänen suoniaan, hän ei tunne samalla tavalla kylmää.

Polku viettää keskusaukion ohi metsään. Niila ja Jeremia kiertävät yövartion, vaikka se ei voisikaan estää Niilaa kulkemasta. Metsä ottaa nuoret miehet vastaan helisemättä, yön lapset eivät kierrä puita ja mättäitä.

Niila”, Jeremia huudahtaa pojan perään, ”Niila, odota. Edellinen kerta metsässä ei päättynyt hyvin. Emmekö voisi pysyä kylän rajojen sisällä?”
Emme. Minä tukehdun niihin.”
Jeremia ei kysy, onko Niila kunnossa, sillä vastauksen kertovat pojan nopea askellus, terävät liikkeet vailla aiempaa herkkää pehmeyttä.

Metsä ei huuda. Hersi ei kurota portin toiselle puolelle, kun nuoret miehet kävelevät sen ohi ja kulkevat Eldithin järvelle, Niilan rakkaalle laiturille. Tulikärpästen tanssi on jo lakannut, järvi hehkuu hiljaisuutta.

Niila vetää housujensa suuresta taskusta kynttilän, kuljettaa kättään sen yllä. Hän kutsuu edhan antamaan liekin, synnyttämään valon sydämen kipinästä. Hento hehku piirtää varjojaan Niilan kasvoille.

Mene edeltä”, Niila kehottaa osoittaen rantaan jätettyä venettä.
Ei, minä en osaa ohjata sitä.”
Mene edeltä. Minä soudan, sinä pidät kynttilää valona.”

Jeremia astuu veneeseen ja osaa neuvomatta kyyristyä, istua ja tarttua kynttilään. Vene lipuu kaikessa hiljaisuudessa järven keskelle, valo tanssii vedessä. Jeremia ja Niila istuvat kaiken keskiössä, asettavat kynttilän turvallisesti veneeseen. Sen valo loistaa heidän välillään, he varovat sitä kunnioittaen, jotta tuli ei ota valtaa miehestä.

Katso ympärillesi”, Niila kuiskaa. Hymy on palannut kasvoille, Jeremia tuntee pelkonsa sulavan siihen. Niilan raivo kuplii yhä pinnan alla, mutta nuori mies lämpiää hiljalleen. Jeremia tahtoisi sanoa, että haluaa pitää katseensa vain Niilassa, tämän sinisissä silmissä, kapeassa nenässä, tummissa kulmissa.

Kun Jeremia malttaa irrottaa katseensa kynttilänvalossa kylpevästä Niilasta, hän huomaa pimeyden kiertävän heitä kaikkialta. Vesi on vaitonainen ja musta. Kynttilä riittää valaisemaan pienen alueen, joka tiivistyy heidän ympärilleen, pitää heidät erillään tummana humisevasta metsästä.

Mietin sitä, mitä sanoit minulle aiemmin. Sitä, että voisin koska tahansa lähteä, mutta sydämeni ei halua sitä tarpeeksi.” Niila vetää nauhan hiuksistaan, vapauttaa tummat suortuvat harteille. ”Tänään sinun kuningattaresi saapui tänne tuomaan Kidehlin joukkoomme. Loppusoitto on käynnistynyt. Tasapainon kohtalo ratkeaa pian.” Niilan kasvot vaipuvat varjon alle, hän pudista päätään itselleen.

Ja minä huomasin ajattelevani loppua enemmän sitä, että kuningatar vie sinut mukanaan. Mietin, mitä sanoisin sinulle, jos olisit halunnut lähteä.” Niila vie kädet kasvoilleen, hengittää raskaasti. ”Ehkä olisi ollut parempi, että olisit lähtenyt varoittamatta. Nyt istut minua vastapäätä, enkä vieläkään tiedä, mitä olisin sinulle sanonut.”

Niila.” Jeremia kurottaa kynttilän yli, vie kätensä Niilan poskelle. Sormet lomittuvat toisiinsa. ”Minusta sinä mietit aivan liikaa.”
Olen vihdoin alkanut ymmärtää, mitä haluan ja ansaitsen. Vapauteni voi olla toisenlaista vapautta. Loppu on pian käsillä, ja jos emme saa tuhottua hersin keskusta, me kaikki tuhoudumme itse. Mitä minä haluan tehdä ennen sitä? Millaisen elämän haluan elää näinä muutamana aamuna ennen loppua?”

Älä puhu niin kuin kaikki loppuisi. Teidän johtajanne ei ole vielä ryhtynyt kokoamaan suunnitelmaa hersin keskuksen tuhoamiseksi. Kidehl on vasta saapunut, hänet pitää totuttaa edhaan.”
Meillä ei ole riittävästi aikaa siihen.”
Jeremia kurtistaa kulmiaan. Hän ei irrota kättään Niilan kädestä vaan pitää sen tämän poskella, hapuilee pojan lämpöä.
Yö on pysynyt hiljaisena sen jälkeen, kun hersi koetteli minua. Se harhauttaa meitä. Tunnen, että se ratkeaa pian liitoksistaan, tekee ratkaisevan liikkeen.”

Tulisiko teidän sitä ennen tuhota Kaarna?”
Kaarna ja yön lapset. Kaikki ne, jotka ovat päässeet Yvonnelta pakoon ja muuttuneet hersin leluiksi.”
Jeremia huokaa. Käsi valahtaa Niilan syliin.
Tämä kaikki on Yvonnesta kiinni”, Jeremia sanoo hiljaa. ”Illusia kertoi minulle, että hän ja Sigrid ovat päättäneet saada Yvonnen ymmärtämään, että hän kykenee teidän avullanne tuhoamaan Kaarnan.”
Millä hänet sen saa ymmärtämään? Yön lapset ovat hänen kohdustaan, Kaarna hänen miehensä.”
Heillä on suunnitelma. Puhu heille.”

Niila huokaisee. Hän painaa päänsä jälleen käsiinsä, jolloin Jeremia vetää kätensä pois. Hän katsoo, kuinka Niila kannattelee kaiken painoa ja kohottaa hiljalleen katseensa häneen. Kynttilänvalossa Niilan silmät jaksavat yhä toivoa.

Jokaisen kohtalo punoutuu hiljalleen yhteen. Niila tietää, ettei voi pitää kokonaisuutta kasassa yksin. Hän ei voi kantaa muiden taakkoja, ei tutustuttaa Kidehliä edhaan, ei pelastaa Estheriä Injeltä eikä Injeä itseltään. Kaikki etenee vääjäämättä kohti loppuaan, mutta Jeremian kasvot Niilan edessä ovat täynnä lämpöä.

Niila kumartuu kynttilän yli, vie kätensä Jeremian korkeille poskipäille, sivelee tämän leukaperiä, piirtää mieleensä kartan hänen kasvoistaan. Hän vie kasvonsa lähemmäs, antaa aiemman raivon hiljentyä punaisena sykkiväksi varmuudeksi. Niila sulkee silmänsä, valo jää tanssimaan luomien alle. Hän kuljettaa huulensa Jeremian huulille, painaa itsensä miestä vasten ja toivoo, että Jeremia on ottamassa hänet vastaan.

Jeremia vie varoen kätensä Niilan niskaan, sivelee silkinpehmeitä suortuvia. Hän vastaa suudelmaan, kuljettaa huuliaan Niilan omilla, antaa pojan maun viedä pois maailman mustuuden. Kosketuksessa ei ole pelkoa, se on vihasta tyhjennetty, täynnä lämpöä.

Kun Niila ja Jeremia irrottautuvat toisistaan, kumpikin vetäytyy liekkiä varoen taaksepäin. Lämmin tunne risteilee rinnoissa, kosketuksen kaiku jää huulille, leikittelee ja haastaa uuteen yritykseen. Jeremia hymyilee, vapisee, sukeltaa itseensä kuin sukeltaisi mustaan veteen ja näkisi sen pohjalla valon. Hän ymmärtää, ettei mikään voima tai tunne voisi pitää häntä enää erossa Niilan luota.

Minun olisi pitänyt tehdä noin jo aiemmin”, Niila sanoo hymyillen.
Kaikki tapahtuu ajallaan.” Jeremian hymy värisee. Jännitys purkautuu, keho alkaa vapista. Jeremia ei ole koskaan koskettanut ketään haluten ylettää sieluun asti.
Me olisimme voineet kaataa koko veneen.”
Voimme edelleen tehdä niin”, Jeremia nauraa. Liplattava nauru purkautuu jännityksen lailla, Niila yhtyy siihen, hukkuu sen lempeään sointiin.

Niila tarttuu airoihin ja lähtee soutamaan kohti laiturin puoleista rantaa. Valokiila on hänen oppaansa. Rannassa miehet sammuttavat kynttilän, jättävät sen rantaan. Pimeys laskeutuu, ja kuten Niila sanoi, siinä tuntuu odotus, jonkin pahan vääjäämätön alku.

Rannassa Jeremia kietoo kätensä Niilan vyötäisille, vetää itsensä tämän syleilyyn niin kuin on tottunut tekemään Melisendessä rakastajilleen. Niilaa Jeremia ei voi koskettaa kuten heitä, Niila on erilainen, Niilassa on toivo ja valo, jota hän ei saata tahrata. Hän pitää Niilan lähellään kuin kallisarvoisen osan luontoa, kuin tuulen tai linnunlaulun, jota ei voi sitoa itseensä vaikka tahtoisi.

Niila”, Jeremia kuiskaa vasten Niilan rintaa, ”sinun silmäkulmassasi oli ruhje, joka ei ollut siinä vielä Magdalenan ja Kidehlin saapuessa.”
Niilan keho jännittyy Jeremiaa vasten, pelko palaa takaisin, raivon muisto ei ole kuollut ruumiiseen. Niila vetäytyy kosketuksesta, mutta ei torjuen, pelkästään itseään suojaten.

Isäni”, Niila sihahtaa hampaidensa välistä. Hän kuvitteli voivansa pitää Jeremian erillään kaikesta muusta, erillään todellisuudesta, joka on sisältä mätä. Jeremia nyökkää hiljaa. Hän ymmärtää, miksi Niilan olemuksesta oli kaikonnut kaikki lämpö hänen astellessaan parannustupaan.
Kuinka kauan?” Jeremia ei katso oikeudekseen kysyä enempää.
Aina.” Jopa silloin, kun Yvonne veti Niilan siipiensä suojiin ja teki tästä osan piiriä. ”Minä olen jo tottunut. Tänään päätin ottaa vapauden itselleni. Siksi me olemme nyt tässä.”

Mikään Iliakseen liittyvä ei enää herätä yllätyksen kipinää Jeremiassa sen jälkeen, kun Illusia kertoi miehen raiskanneen Lovisan. Jeremia miettii, mahtaako Niila tietää siitä mitään. Kenties Niila on nähnyt isänsä kautta enemmän pahuutta kuin koskaan hersin asuttamassa yössä.

Minä arvostan sitä, että olet säilyttänyt sydämesi puhtauden kaiken tämän alla. Kiitos, kun kerroit minulle”, Jeremia sanoo, kokeilee astua lähemmäs. Niila ei pakene, hän sallii miehen tulla lähelle.
Ei ole ollut muutakaan vaihtoehtoa selvitä. Ei isästä eikä hersistä.”
En voi kantaa pelkoa ja vastuuta puolestasi, mutta tiedä, että minä olen tässä. Minä…” Jeremian lause katkeaa, pelko pitelee viimeistä ovea kiinni. Jeremia päättää mennä sen läpi. ”Minä en ole koskaan halunnut olla kenenkään lähellä niin kuin haluan olla sinun lähelläsi.”

Jeremia vetää syvään henkeä, imee Niilan tutuksi muuttunutta tuoksua sisälleen. He ovat kiinnittyneet toisiinsa pienessä ajassa. Yön keskeltä kylän valoihin käveleminen sitoi heidät toisiinsa, lupasi heille yhteisen jatkon.

Olen aina kuvitellut, että kuningatar Magdalenan rakastaminen ei salli minun luvata itseäni kenellekään”, Jeremia sanoo avaten viimeisen ovensa. ”Hän on aina pitänyt minut tiiviisti rinnallaan, mutta nyt ymmärrän, miltä tuntuu haluta jotakuta itselleen. Minä olen päättänyt haluta sinut.”
Niila antaa varovaisen suudelman Jeremian otsalle, samaan kohtaan, johon Magdalena suukotti miestä hyvästiksi. Ele sinetöi tunteen, Jeremia ei tahdo enää päästää siitä irti.

Kaikki päättyy pian”, Niila sanoo hiljaiseen yöhön, ”joten pidä minua kädestä.”
Yhteisestä lupauksesta nuoret miehet lomittavat sormensa kuten yönä, joka miltei riisti Niilan itseltään. Metsä ei puhu mitään heidän kävellessään takaisin kylään. Kylän rajalla Niilan sydän hakkaa ylpeydestä ja onnesta, tunteista, jotka hän on itse taistellut omikseen. Jeremian käsi on lämmin hänen omallaan.

Kaikki saisi päättyä. Niila on uskaltanut vaatia jotain vain itselleen ja saanut tämän lähelleen. Miesten kävellessä kylään metsä heidän takanaan alkaa hengittää, helistä juuristaan saakka. Hersi herää koloista ja kätköistä, mutta Niila ja Jeremia eivät ole enää sitä kuulemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti