keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 29


Luku 29: Paras ystävä

Koko tämän ajan olen saanut pitää kädestäsi.” Jeremian ääni on vakaa, mutta katse kiertelee mäntyjä ja aluskasvillisuutta Niilan takana. ”Olen saanut todistaa hersin tuhoja henkilökohtaisesti. Todistin, kuinka hersi vaikutti sinuun. Nyt olen saanut tuntea hersin keskuksen tuhoutuvan. Täällä viettämäni aika on ollut minulle kultaisin.”

Niila etsii Jeremian läsnäoloa tämän kirkkaansinisistä silmistä. Ensimmäistä kertaa heidän yhdessä viettämänsä ajan aikana Jeremia ei uskalla kohdata Niilaa suoraan.
Minusta tuntuu, että minun aikani täällä on lopussa”, Jeremia hengähtää kohottaen päänsä. Hän kohtaa Niilan silmät, näkee surun niiden takana.

Tiesin, että aiot sanoa niin.”
Toiminko liian nopeasti?” Hätäännys valtaa Jeremian äänen. ”Ei ole kulunut vielä päivääkään siitä, kun…”
Kun tuntemani maailma murtui. Kun hersin keskus tuhottiin.”
Jeremia nyökkää.
Et toimi liian nopeasti. Yön levittyessä kylän ylle tiesin, että lähtisit pian. Pimeydessä kuulee paljon sellaista, joka ei muuten kiirisi korviin saakka.”

Hymy hipoo Jeremian piirteitä. Mies sivelee Niilan leukaperiä, vie kätensä tämän niskaan. Suudelma on nopea ja hento, mutta lämmin. Jeremia tahtoisi painautua Niilaa vasten, painaa tämän mättäälle siten, että heidän kehonsa sulautuisivat toisiinsa, muuttuisivat osaksi luontoa. Hän tahtoisi merkitä Niilan omakseen, painaa huulensa vasten tämän haavaumien peittämää selkää.

Jeremia vetäytyy kosketuksesta. Lämpö kutittaa hänen sisintään. Velvollisuus peittää sen alleen. Magdalenan säkenöivät silmät, kuningattaren voimakas tahto vetää häntä kotiin. Jeremia ei voi koskaan valita itseään.

Minä aion lähteä hyvästelemättä ketään”, Jeremia myöntää. ”Olen saanut täältä paljon. Tuntuisi väärältä kiittää jokaista, joka on sallinut minun hengittää Eldithin ilmaa.”
Entä piiri? Sinä olet tehnyt paljon hyväksemme.” Niila katsoo Jeremiaan. Mies tuntuu epätodelliselta, aivan kuin tämä olisi jo poissa ja hän katsoisi tämän läpi.

Jeremia pudistaa vaaleaa päätään. Hiukset ovat kasvaneet silmille, hän joutuu sukimaan valkeat suortuvat pois.
Kiitä Yvonnea puolestani”, Jeremia sanoo. ”Ilman häntä minä en olisi koskaan saanut viettää hetkeäkään Eldithin taivaan alla. Ja…” Lause jää kesken, ääni kuolee kurkkuun. Niila tuntee surun aallon, joka miehen peittää.

Ja sano Illusialle, että hän ansaitsee kaiken hyvän tässä maailmassa”, Jeremia sanoo. Ääni ei pysy enää vakaana, jokin sen takana pirstaloituu. ”Lyhyessä yhdessä viettämässämme ajassa minä opin paljon uutta tästä maailmasta. Omistaisin Illusialle henkeni, jos se ei olisi jo toiselle naiselle omistettu.”

Niila nyökkää. Hänen sisimpänsä tuntuu kevyeltä. Jeremian rakkaus ketään muuta kohtaan ei ole häneltä pois. Hänen ei tarvitse omistaa miestä tietääkseen, että tämä palaa vielä hänen luokseen. Niila ei usko, että sitominen tekee ketään onnelliseksi.

Sinä palaat kuningattaresi luokse, ja hyvä niin.” Niila onnistuu hymyilemään. Hymy tuntuu etäiseltä. Niila on vielä kiinni yöhön syttyneessä valossa, edhan purkauksessa, joka peitti hersin keskuksen alleen.
Minä palaan aina kuningattareni luokse”, Jeremia huokaisee. Niila erottaa huokauksessa sävyn, jota ei ole aiemmin havainnut. Jeremia kuulostaa miltei surulliselta. ”Sinä olet ihme, Niila. Olet ensimmäinen olento, joka saa minut haluamaan jäädä. Kukaan ei ole koskaan saanut minua tuntemaan niin paljon, että tahtoisin jättää Magdalenan ja velvollisuuteni hänen palveluksessaan.”

Niila hivuttaa kapeat kätensä Jeremian ympärille, sivelee tämän miltei kokonaan parantunutta selkää. Edha on puhdistanut kaiken.
En antaisi sinun pettää velvollisuuksiasi.”
Tiedän sen. Se saa minut haluamaan sinua lisää.”
Me tapaamme vielä. Minä en enää pelkää.”
Jeremia tarttuu Niilan kasvoihin ja vetää hänet kiinni itseensä. Suudelma piirtää heidän viivansa yhteen, sulauttaa heidät toisiinsa. Jeremia koskee Niilaan kuin tahtoisi säilyttää tämän muiston kehollaan vielä silloinkin, kun hän istuisi yksin linnassa ja kuuntelisi Melisenden tuulia.

Kun Jeremia irrottautuu Niilasta, hän hymyilee. Hyvästit, alku ja loppu. Kaikki juoksee eteenpäin sellaisella vauhdilla, että mukana on mahdotonta pysyä. Vasta he istuivat veneessä keskellä pimeää, hersin täyttämää yötä ja uskaltautuivat ensi kertaa toistensa ihoille. Vasta he olivat täynnä pelkoa.

Te selvisitte aamuun saakka”, Jeremia sanoo kiertäessään Niilan piirteitä, taltioidessaan niistä jokaisen itselleen. ”Se riittää. Sinä olet tehnyt tarpeeksi, älä unohda sitä. Voit elää vastedes myös itsellesi, olet aina voinut.”
Niila tahtoisi antaa sanat takaisin Jeremialle. Nuori mies lähtee velvollisuudesta takaisin kotiinsa. Niila ei katso oikeudekseen päästää sanoja sisältään.

Pimeimmän yön jälkeen minä en pelkää enää mitään”, Niila sanoo lopulta. ”En ole koskaan nähnyt kaikkea näin selkeästi.”
Jeremia hymyilee. Hymy tarttuu Niilaan.
Hyvä niin.” Jeremia avaa suunsa, aie viipyilee hänen kasvoillaan. ”Saisinko nähdä sinut vielä hiukset auki? Niin kuin silloin järvellä.”
Pyyntö on hauras ja huvittava, Niila vetää naurahtaen nauhan hiuksistaan. Tummat, suorat suortuvat valuvat olkapäille.

Jeremia kuljettaa sormiaan pehmeissä hiuksissa. Hän kurottaa antamaan kevyen suudelman Niilalle ennen kuin kääntyy.
Jos maailma suo, minä palaan sinun luoksesi pian.”
Minä odotan sinua.”
Jeremia katsoo taaksensa vain kerran. Nielee viimeiset piirteet, piirtää muistoihinsa jäljen. Sitten hän katoaa kevään kasvattamien pensaiden taa. Niila ei juokse perään.

Edhan läsnäolo tuntuu pistelynä Niilan kämmenissä. Hän katsoo puita, joiden taa Jeremia on astellut sanomatta hyvästejä kylälle. Niila ei tunne surua sydämessään. Hän on selvinnyt pimeimmästä yöstä, hän uskoo sisimmässään kohoavaan aurinkoon. Jokin tulevista auringonnousuista toisi Jeremian takaisin hänen luokseen.

Minä ymmärrän, miksi hän lähti hyvästelemättä.” Illusian kirkas ääni saa Niilan säpsähtämään. Edes edha ei ilmoittanut tytön saapuneen.
Illusia”, Niila hengähtää, ”kauanko sinä olet ollut siinä?”
Sinun ei tarvitse kertoa Jeremian sanoja minulle, kuulin ne itse”, Illusia sanoo hymynkare valkeilla kasvoillaan.

Niila katsoo tyttöä, toista suojelijaa kuin tämä olisi tuntematon. Illusia on seissyt puiden suojissa ja nähnyt, kuinka hän painui Jeremiaa vasten, teki tiensä tämän huulille. Ajatus ei hävetä häntä. Heidän sydämensä ovat hetken olleet yhtä muuttuessaan puhtaaksi alkuvoimaksi, joka tuki Yvonnea, yhdistyi hänen edhaansa. Silloin Niila tunsi Illusian ja Sigridin aivan liki itsessään, hän eli heidän sydäntensä kautta, tiesi heidän kipeimmät kohtansa. Sellainen pyyhkii ihmisestä kaiken häpeän. Niila on täysin auki.

Meidän molempien taitaa tulla kova ikävä häntä”, Illusia sanoo surumielinen hymy kasvoillaan. ”Arvelinkin, että te muuttuisitte tärkeiksi toisillenne. Olen onnellinen siitä.”
Kuinka sinä…?”
Kuinka tiesin?” Illusia puhkeaa nauruun. Sen heleässä soinnissa ei ole häivääkään ivaa. ”Olen oppinut tunnistamaan, milloin kaltaiseni piilottelee itseään.”
Sinä todella rakastit Lovisaa.”
Minä rakastan häntä edelleen. Kannan häntä sydämessäni nyt, kun valo on jälleen laskeutunut yllemme.”

Niila nyökkää. Rakkaus hehkuu Illusian kasvoilla, poika kykenee erottamaan herkkyyden ja kivun sen takana. Illusia on yksin kantanut Lovisan muistoa loppuun saakka.
Ilman Lovisaa emme olisi koskaan saaneet Kidehliä saati kuningattaren taustatukea. Vaikka hänen tekonsa tuomittiin, minä uskon, että ilman häntä me emme olisi nyt tässä”, Niila sanoo.
Eikä Jeremia olisi koskaan saapunut tänne ilman Lovisaa.” Illusian hymy hiipuu pois. Tyttö vie kädet keholleen kuin kylmä kävisi häneen kiinni. ”Minä olen iloinen siitä, että saimme tutustua Jeremiaan. Hän on hyvä ihminen.”

Niila ei vieläkään avaa suutaan kysyäkseen, mitä sellaista Illusia ja Jeremia antoivat toisilleen, että puhuvat toisistaan kuin verisisaruksista, toistensa sielunpalasista. Sen sijaan Illusia ei tuo ilmi Niilan isän tekoja pojan seistessä hänen edessään lämpimien tunteiden aiheuttama kiilto silmissään. Hän katsoo silmiin poikaa, jonka isä tahrasi hänen rakastettunsa siveellisyyden ja vei tältä edhan iäksi. Niila ei ole Ilias. Illusia pystyy katsomaan syvänsinisiä silmiä näkemättä kylänjohtajaa niissä.

Hän palaa vielä”, Niila sanoo hymyillen. ”Pärjäätkö sinä? Hersi…”
Minua koeteltiin, kyllä.” Illusian äänensävy vie hymyn Niilan huulilta. ”Se on ohi nyt. En aio jäädä siihen, mitä pimeys minulle näytti.” Kylmät väreet vavisuttavat tyttöä. Hän vetää hiekanväristä huivia tiukemmin ylleen.
Pystytkö puhumaan siitä kenellekään?”

Illusia raottaa suutaan, on aikeissa puhua. Sitten hän pudistaa punaista päätään.
Jeremia on jo lähtenyt”, Illusia huokaa. ”Olen pahoillani. En pysty puhumaan siitä kenellekään muulle, en vielä.”
Illusia…” Niila uskaltautuu lähelle, miltei iholle. Hän vastustaa halua vetää tyttö syliinsä, rutistaa tämän kehoa. ”Minusta tuntuu, että meidän kaikkien tulisi avata itseämme enemmän. Tunsin sen yhdistettyämme voimamme portin toisella puolella. Meillä kaikilla on yhteys.”
Illusia hymyilee jälleen. Hymyn katsominen repii Niilan sisintä riekaleiksi.

Arvostan sitä, että kaiken jälkeen tahdot uskoa joidenkin haavojen parantuvan”, Illusia sanoo hipaisten kämmensyrjällään Niilan poskea. ”Ymmärrän, miksi edha valitsi juuri sinut kaikista miehistä. Minä todella ymmärrän.”
Illusia vetäytyy taaksepäin, sitoo huivinsa edestä kiinni ja lähtee askeltamaan syvemmälle metsään.
Niila, ystävä rakas, sinä et kuitenkaan voi parantaa kaikkea. Valo ei ylety täyttämään jokaista rakoa, emmekä voi sille mitään.”

Kun Illusian kirsikanpunaiset hiukset katoavat puiden sekaan, Niila tuntee läikähdyksen sisällään. Kaikki se valo, joka hänen luokseen on laskeutunut, on hänelle kalliimpaa kuin mikään. Silti hän tuntee kyynelten kastelevan poskensa, kun hän ajattelee jokaista haavaa selässään, jokaista kertaa, kun hän päästi itsensä lipumaan, jotta ei tuntisi kivulla piirrettyjä ääriään. Illusia on oikeassa. Valo ei ylety kaikkialle. Silti Niila itkee kiitollisuudesta. Hän on selvinnyt. Pimeimmänkin yön jälkeen hän osaa yhä toivoa.

*

Linnun nokka koputtaa kattoa kolmesti, Yvonne nousee pöydän ääreltä kuuntelemaan luontoa. Koputus lakkaa, portailla kolisee. Linnun on täytynyt lentää pois. Ovi käy, Yvonnen itselleen järjestämä hiljaisuus hajoaa palasiksi ja jää jalkoihin kieppumaan.

Iltapäivää, äiti rakas”, Inje sanoo astellen suoraan pöytään. Hän hilaa tuolia lattiaa vasten, puu hinkkautuu vasten puuta. Ääni repii korvia.
Inje.” Yvonne ei pysty kohdistamaan katsettaan poikaan. Punaiset hiukset ovat muistutus. Nenän kaari kirous, vino hymy piikki hänen lihassaan. ”Mitä sinä tahdot minulta?”
Onko kaikki nyt loppunut?” Hymy leviää pojan kasvoille, siniset silmät laajenevat. ”Kerro minulle, äiti, miltä sinusta nyt tuntuu. Oletko sinä onnellinen? Hersin keskus on kuollut. Hyvällä tuurilla kestää uudet kaksituhatta vuotta, että seuraava syntyy.” Inje ristii kätensä pöydälle, kumartuu eteenpäin, miltei niin lähelle, että tuntee äitinsä hengityksen ihollaan.
Kerro minulle, millainen on voittajan osa.”

Yvonne vetäytyy hitaasti taaksepäin tuolillaan kuin perääntyisi pesästään ryömineen karhun luota. Hän ei tee mitään liian äkkinäistä. Olento hänen edessään on hänen vertaan, hänen sisällään kantamansa. Sen ajatteleminen tuntuu raskaammalta kuin edellisen yön tapahtumat. Injestä Yvonne ei koskaan pääse.

Jos saavuit tänne saakka vain ilkkumaan, voit vain katsella minua ja hykerrellä tyytyväisenä. Sitähän sinä haluat, nähdä minut heikkona ja murtuneena. Katso vapaasti ja kerro, mitä opit onnesta katsomalla minua.”
Sinä et ole koskaan ollut onnellinen.”
Ehkä niin.” Yvonnen sisällä ei ole läikkynyt sitten ensimmäisten vuosien. Hän ei enää muista, miltä se tuntuu. ”Oletko sinä?”

Injen toispuoleinen hymy leviää miltei tunteista tyhjenneisiin silmiin saakka.
Olen”, Inje sanoo teeskennellyn rauhallisesti, ”olen juuri nyt suunnattoman onnellinen.”
Sinun valitsemallasi voimalla ei ole enää keskusta. Yön lapset ovat poissa. Hersi ei pääse levittymään. Siitäkö sinä olet onnellinen?”
Äiti, äiti…” Injen kapea ruumis vapisee kuin poika olisi aidosti innoissaan. ”Tämän kaiken seuraaminen on kultaakin kalliimpaa.”
Hyvä, että saat siitä jotakin itsellesi. Se ei ole piiriltä pois.”

Hiljaisuus hiipii huoneen nurkista ja laskeutuu pöydälle. Inje vetäytyy taaksepäin, tuolin laahaava ääni peittää hiljaisuuden alleen. Inje kääntää päätään kuin lintu. Yvonne ei ole vuosisatoihin nähnyt pojassaan enää mitään inhimillistä.

Oletko jo kertonut Sylvialle, mitä hänen tyttärelleen tapahtui?”
Yvonne siristää silmiään. Sethielin piirteet Injessä saavat hänen suonensa palamaan. Mies on poissa, poika istuu yhä hänen edessään hymy tyhjänä ja ilkkuvana.
Kylä hyväksyy sinut sankarinaan. Sylvia puolustaa sinua Iliakselta silläkin uhalla, että saa maksaa siitä kivulla. Puolustaisiko hän sinua enää sen jälkeen, kun saisi kuulla pienen Estherin painuneen varjon alle?”

Yvonne nousee rauhallisesti tuolilta. Hän välttää yhä yllättäviä liikkeitä. Inje on petoeläin, joka leikkii saaliillaan, saa sen tuntemaan itsensä pieneksi ja mitättömäksi. Vuosikaudet Inje on ollut lähempänä Sethieliä kuin Yvonne koskaan. On kipua, jonka reunoja aika ei siloita.

Minä olin lähellä onnistua Estherin kanssa”, Yvonne huokaa, ”kerro minulle, että hänestä on ollut paljon hyötyä. Että hän on ollut loistava hersissä. Että hän teki paljon estääkseen viimeöistä tapahtumasta. Vain sitten suostun hyväksymään sen, että veit hänet minulta.”
Inje ei sano mitään. Pojan leukaperät kiristyvät, kaulan suonet sykkivät. Vasta, kun poika on aivan lähellä Yvonnea, nainen saattaa nähdä, kuinka paljon Inje on muuttunut. Hersi on kuihduttanut hänet kokoon, iho on kiristynyt törröttävien luiden ympärille. Valo on kadonnut katseesta.

Sisareni on siellä, minne hän kuuluu”, Inje sanoo. Iva ei enää leiju hänen äänessään. Yvonne ei jaksa tuntea siitä voitonriemua.
Aamu on valjennut. Meidän välillämme ei ole enää sanoja.”
Eikö? Sinä sanoit niin silloinkin, kun vuodet eivät vielä painaneet harteitamme.”
Mikään ei pakota sinua elämään ikuisesti. Sinua ei tarvita samalla tavalla kuin isääsi tarvittiin.”

Hymy leviää takaisin Injen kireille kasvoille. Yvonne erottaa tummuneet ikenet poikansa suussa ja vavahtaa. Hersi on mädättänyt Injeä sisältä päin. Hän ei ole nähnyt sitä koskaan aikaisemmin. Jokin äidillinen Yvonnessa, se osa, joka oli vielä valmis yrittämään, kavahtaa silkasta järkytyksestä.

Sinähän tässä elämääsi pitkität”, Inje sanoo. ”Sethiel on poissa. Sinulla ei ole enää vastustajaa. Etkö luota, että joku huolehtii maailmasta sinun jälkeesi?”
Tämä on minun taakkani.”
Älä sitten näytä siltä, että se murskaa sinut.”
Se ei murskaa minua. Tämä keskustelu on absurdi.”

Inje nousee ylös, kävelee aivan äitinsä vierelle. Hirsiseinien sisällä Yvonne kuulee poikansa hengityksen, kun tämä hivuttautuu miltei iholle. Inje osaa aina säilyttää etäisyyden, jossa hänellä on suurin valta.

Olisitko yhä valmis kävelemään halki Kalonian minun vuokseni?”
Miksi kysyt sellaista juuri nyt? Tämä sota on voitettu. Me voimme vaieta iäksi, ei ole enää mitään, mistä puhua.”
Minulla on. Sinä rakastit minua joskus.”
Ei, Inje, minä en rakastanut. Minä tein kaikkeni, jotta olisin kyennyt siihen.”

Yvonnen keho muistaa yhä, miltä tuntui kävellä halki Kalonian paljasjaloin, kumartua yhdeksän kuninkaan edessä ja anoa armoa pojalleen, joka oli vangittu kansan kiihottamisesta hallintoa vastaan. Kaikesta on satoja vuosia, mutta Yvonne ei ole unohtanut, miltä tuntui nöyrtyä toisen vuoksi.

Sinä aiheutit sotia. Runa ei ole kehittynyt sen vuoksi, että kylvit kapinan siemenen ennestään heikon kansan keskuuteen”, Yvonne sanoo korottaen ääntään. ”Soledha vaimensi kapinan täysin. Oli sinun syytäsi, että niin tarvitsi käydä.”
Minä jättäydyin silloin tarkoituksella kiinni. Halusin kuninkaiden vihan. Tahdoin nähdä, saavutko hakemaan minua vai jätätkö minut selliin. Sinä tulit. Sinä rakastit minua.”
Minä tulin, koska oli velvollisuuteni synnyttäjänäsi paikata jokainen virheesi. Minun olisi pitänyt tietää, ettei se ollut rakkautta. Ainoa syntini sinua kohtaan on se, että koskaan kuvittelin mitään muuta.”

Sanat eivät aiheuta Injessä mitään. Sethielin piirteet hänen nuorilla kasvoillaan repivät Yvonnea kahtia, hän tahtoisi raastaa piirteet rikki. Tehdä ne toisiksi, jonkun muun omiksi. Tunne on pelkästään itsekäs. Yvonne on itse antanut valonsa tuhota rakkaimpansa.

Ekh lien nar máj, eikö niin?” Inje kuiskaa äänellä, joka on yhtä ohut kuin hänen paperinen ihonsa. ”Ei hätää. Niinkö Sethiel sinulle aina sanoi?”
Jää leviää Yvonnen kehoon. Viha ei enää edes polta. Injen sanat jäätyvät kiinni luihin. Yvonne ei sano mitään, Inje voittaa kaikesta huolimatta. Pojalla on ivan suoma turva.
Toivottavasti se lämmittää sinua nyt, kun kaikki on loppunut. Tieto siitä, että hän hoki sitä loppuun asti. Hän kertoi minulle joskus sen olleen ainoa asia, joka rauhoitti sinut uneen. Tekeekö se niin edelleen?”

Yvonne katsoo pitkään poikaansa, miettii, kuinka hänestä ja Sethielistä ei koskaan syntynyt mitään inhimillistä. Kidehlin ansiosta yön lapset ovat lipuneet osaksi ikuisuutta, mutta Inje seisoo yhä hänen edessään. Hänen viimeinen kirouksensa. Hänen voimansa eivät riitä sammuttamaan Injen liekkiä. Poika on harmiton. Yvonne ei aio käyttää energiaansa tähän enää koskaan.

Hyvää illanjatkoa, Inje”, Yvonne huokaa askeltaen kohti ulko-ovea. Hän tahtoo tuntea viileään tuulen kasvojaan vasten.
Sinä luovutat minun suhteeni.”
Yvonne avaa oven.
Olet luovuttanut jo kauan sitten.”
Hyvää illanjatkoa, Inje. Minä aion nyt olla hetken omassa seurassani.”

Inje kävelee äitinsä ohitse, poistuu ovesta ennen tätä. Injen askellus on kevyttä, näennäisen huoletonta. Yvonne ei aio niellä syöttiä. Hän antaa pojan mennä, kulkea kuin voittaja. Tieto siitä, että Inje pitää itsensä lämpimänä hänen kärsimyksellään, ei jaksa kylmätä häntä kauaa. Jää suonissa sulaa pois. Inje on oikeassa, hän on pelkästään luovuttanut.

Nauti valostasi”, Inje sanoo auringon läikkyessä hänen pisamaisilla kasvoillaan. ”Toivottavasti se on kaiken arvoista.” Hän hymyilee äidilleen vielä kerran ja katoaa metsään. Yvonne tietää, ettei näe poikaa useaan päivään. Hän kävelee kylään tietämättä, mitä sieltä tahtoo. Ihmisten näkeminen tuntuu ainoalta mahdollisuudelta pysyä kiinni elämässä.

Injen askeleet vievät hänet tutulle järvelle. Hän ei palaa vielä hersin puolelle, paikkaan, jonka on vuosia sitten valinnut. Sydän kertoo jonkin tutun olevan lähellä. Auringossa kylpevän järven rannalla seisoo Niila tummat hiukset auki. Inje ei erota ilmettä pojan kasvoilta. Hän kävelee tämän luo, mutta tietää, ettei kykene katseellaan tavoittamaan sitä, mitä Niila katsoo. Nuoren miehen katse on kauempana.

Hei, Inje.” Niila katsoo ystävänsä kalpeita kasvoja.
Siitä tuntuu olevan aikaa.” Inje naurahtaa. ”Valo on palannut. Myös sinun silmiisi.”
Niila onnistuu hymyilemään. Injen kasvot ovat tyhjät, tämä on jäänyt pysyvästi pimeyteen. Kaiken kokemansa jälkeen Niila huomaa tuntevansa sääliä ystäväänsä kohtaan.

Vaatii aikaa tottua siihen, että ei tarvitse pelätä jokaisen yön olevan viimeinen”, Niila myöntää. Hänen ei tarvitse enää varoa sanojaan Injen ollessa läsnä. Kaikki on loppunut.
Huomaan, että Melisenden mieskin on lähtenyt.” Injen äänessä ei ole vahingoniloa.
Jeremia lähti takaisin kuningattarensa luo.”
Sinä noudatit neuvoani. Olen siitä iloinen.” Inje taputtaa Niilan selkää. Niila huomaa Injen koskettavan kohtaa, jossa yksikään haava ei risteile.

Tiesin olevan sen aika”, Niila myöntää. ”Olen vihdoin riittävän peloton elämään itselleni.”
Sinä olet niin vahva.” Inje hymyilee.
Mitä sinä todella tunnet, Inje?”
Hymy levenee. Inje ei osaa koskaan lopettaa ajoissa.
Sillä on tuskin merkitystä nyt, kun olen jo hävinnyt.”
Minulle sinun tunteillasi on aina merkitystä.”
En voi vieläkään ymmärtää sitä.”

Inje kävelee Niilan ohi, tapailee jaloillaan laituria, jota pimeys ei saanut upotettua pinnan alle. Se pysyy yhä uskollisesti paikallaan. Inje istuutuu sen päähän, tavanomaiselle paikalleen. Niila huomaa seuraavansa. Tällä kertaa hän ei upota varpaitaan veteen.

Sinä et ole pelkästään onnellinen minun puolestani”, Niila huokaa. ”Kerro minulle, mitä sinä oikeasti ajattelet.”
Et sinäkään ole onnellinen voitosta.”
Ei se ole mikään voitto.”
On se. Yö on toistaiseksi väistynyt. Sethiel on kuollut.”

Syvä huokaus pakenee Niilasta.
Ehkä minä en vain voi olla katsomatta sinua ilman, että näen miehen, joka vei sisareni pimeyteen.”
Esther on siellä, missä hänen kuuluu olla. Hän on minunkin sisareni.”
Hän menetti juuri isänsä. Hänelle ei jää mitään muuta kuin pimeys itsessään.”
Se ei ole minun vikani.”

Niila vastustaa halua nousta ylös. Hän puristaa kätensä vasten laiturin puuta, maadoittaa itsensä hetkeen.
Sinä et voi olla Estherille rakastava veli nyt, kun hän sitä tarvitsisi.”
Mitä sinä siitä tiedät? Et ehtinyt pelastaa häntä.” Hymy palaa Injen kasvoille. Niila tahtoisi repiä sen pois.
Sinussa ei ole rakkautta. Sinä ymmärrät vain, mitä yhteinen veri merkitsee.”
Inje naurahtaa, kohauttaa hartioitaan ja ristii jalkansa kuin istuisi keskustelemassa veden lämpötilasta ja lähestyvästä kesästä.

Kuinka ritarillista, Niila”, Inje sanoo katsomatta ystäväänsä silmiin. ”Huolehdit Estheristä vasta nyt. Entä silloin, kun tyttö tarvitsi sinua eniten? Silloin sinulla riitti silmiä vain Melisendestä saapuneelle miehelle.”
Sinä sanoit olevasi onnellinen siitä, että vihdoin uskalsin toimia itseni vuoksi. Nytkö käännät sen minua vastaan?”
Minusta on herttaista, että sinä koet uusia tunteita nyt, kun yö on tihentynyt ja teidän ratkaiseva taistelunne käyty.”
En olisi kyennyt käyttämään edhaa ilman itseni ymmärtämistä. Käänsin kaiken epävarmuuden ja pelon voimakseni.”

Injen siniset silmät siristyvät. Nyt, kun Niila on katsonut kuolevaa Kaarnaa – Sethieliä – suoraan silmiin, hän ymmärtää, miten vähän Inje muistuttaa isäänsä. Kaarnan epäinhimillinen ulkonäkö ei ole se, joka tekee eron isän ja pojan välille, sillä yhteiset piirteet ovat löydettävissä naavan ja kaarnan altakin. Siinä, missä Kaarna oli rauhallinen ja kohtasi kuolemansakin helpotuksena, Injen olemus kuhisee levottomana kuin muurahaispesä. Pojassa on jotakin, joka ei koskaan asetu paikoilleen.

Minä olen oikeasti onnellinen sinun puolestasi”, Inje sanoo lopulta. Niilan on vaikeaa katsoa häntä suoraan silmiin. ”Yvonne on se, joka kantaa suurinta syyllisyyttä kaikista menetetyistä. Älä sinä itke siskoamme. Jätä se johtajasi harteille.”
Miksi juuri minun puolestani?”
Sinä olet voittanut eniten. Sinulla on koko maailma edessäsi.”
En minä sitä kysynyt.”

Ymmärrys leviää Injen kapeille kasvoille. Järven laineet liplattavat laituria vasten. Inje suoristaa jalkansa, kumartuu kohti Niilaa. Hän vie sormensa Niilan avonaisiin hiuksiin, kuljettaa kädet hennosti niskaan kuin rakastaja. Niilan sydän tykyttää ystävän yhtäkkiselle lämmölle.

Minä olen valinnut sinut jo kauan sitten”, Inje kuiskaa. Niila tuntee pojan hengityksen kasvojaan vasten. ”Sinä olet viimeinen ihminen, josta minä tulen koskaan välittämään.”
Älä sano noin. Aivan kuin olisit kuolemassa.”
Tyhjä hymy palaa Injen kasvoille.
En minä ole kuolemassa.” Sormet kulkeutuvat Niilan kasvoille, sivelevät niiden sileää ihoa. ”Minä vain haluan sinun tietävän, että olet viimeinen asia, joka sitoo minut inhimillisyyteen. Yö saapuu pian. Haluan, että muistat minusta tämän. Sinä olet paras ystäväni. En ole koskaan rakastanut ketään ennen sinua.”

Kylmät huulet koskettavat Niilan otsaa. Inje painaa veljellisen suudelman Niilan otsalle, päästää irti ja nousee laiturilta. Pojan kasvoilla viipyilee sama suru kuin silloin, kun tämä puhui Niilalle äidistään. Niila ei ehdi sanoa mitään ennen kuin Inje on jo astellut puiden suojiin. Laineet liplattavat laituria vasten, lintujen laulu kohoaa taivaalle. Niila on jälleen yksin.

Yö saapuu pian. Haluan, että muistat minusta tämän.

Sanat hakkaavat tiensä Niilan alitajuntaan. Inje ei ole koskaan ollut yhtä lähellä, yhtä avoin ja paljas hänen edessään. Niila ajattelee edellistä yötä, mustinta kohtaa. Hän selvisi, valo halkoi tiensä pimeään. Niila näkee yhä Kaarnan sammuvat silmät, hersin runteleman kehon. Valo pääsi miehen sisään. Kaikki tuntui sen jälkeen kirkkaalta, irralliselta. Niila tunsi kaiken ja samalla ei mitään. Hetki oli ohi ennen kuin aika ehti jatkaa kulkuaan.

Kaarnan silmät, rauhallinen olemus. Mies tiesi loppunsa koittavan. Hän ei käyttäytynyt kuin olento, joka on kantanut hersin keskusta sisällään vuosisadat, odottanut sen levittäytyvän kaikkialle. Niila sulkee silmänsä. Järvenranta tuoksuu lapsuudelta. Lempeältä kevätilmalta ja rantaheinältä.

Yö saapuu pian.

Niila avaa silmänsä. Mieli on täysin avoin, kirkastunut. Sanat uppoavat lihaan asti. Niila nousee seisomaan, ymmärrys huimaa häntä, hän miltei kaatuu matalaan rantaan. Hän kävelee kohti kylää, kuuntelee puita, tunnustelee edhaa niissä. Vaara on väistynyt metsästä, Niila ei tunne sitä enää samalla tavalla. Odotus on pyyhkiytynyt pois Kaarnan silmien sammuessa, kehon taittuessa. Silti jokainen askel vahvistaa Niilan tuntemusta. Maailma näyttelee. Vaara ei ole poistunut.

Jos jokin kupliva, kihisevä Injen sisällä ei olekaan hänen tasapainoton luonteensa. Jos se, mitä Inje tahtoi Niilalle sanoa, merkitseekin jotakin suurempaa kuin kahden miehen välistä ystävyyttä. Niila kuuntelee edhaa, sallii sen tanssia ympärillään. Yhtäkkiä hän on täysin varma.

Hersin keskus ei ole vielä kuollut. Pimeys elää, se vain nukkuu. Se katsoo Niilaa välityksensä läpi aina yhtä tyhjillä silmillään. Se on aina katsonut. Niila pakottautuu juoksemaan ymmärryksen kylmän verkon levitessä kehoon. Hersin keskus on Injessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti