maanantai 29. lokakuuta 2018

Verivalhe: luku 32


Luku 32: Kaikki anteeksi (Kaspar, maaliskuu 1941)

Ennen kuin astun junaan, joka vie minut lopullisesti pois kaiken tekemäni luota, käväisen vielä Antonion haudalla viemässä hänelle pienestä putiikista ostamani kirkkaanpunaisen ruusun. En tiedä, kuinka ruusu on saatu pysymään niin hyvänä, mutta tiedän, että kaiken jälkeen Antonio ansaitsee tulla muistetuksi kirkkaasti. Ruusu on kalleinta, mitä voin antaa. Se ei tarkoita, että katuisin hänen tappamistaan. Minä en vain kestä ajatusta siitä, etten osoittaisi kunniotusta riistämääni elämää kohtaan. Antonio ei ollut kiinnostava eikä värikäs ihminen, mutta hänessä oli omanlaistaan hohtoa. Se hohto ansaitsee tulla muistetuksi punaisella ruusulla.

Sinä et kantaisi minulle kaunaa”, kuiskaan kuljettaen kättäni kivisellä haudalla. ”Sinä et osannut vihata.” Suljen silmäni odottamattoman aallon kulkiessa lävitseni. Jos se on surua, en halua vastaanottaa sitä. En suostu tuntemaan surua siitä, että vapautin itseni itse luomastani kahleesta.

Onko tuo katumusta, jota erotan kasvoiltasi?” kuulen tutun korostuksen vierestäni. Säpsähdän. Kostya seisoo mustaan, pitkähihaiseen takkiin ja pitkävartisiin kenkiin sonnustautuneena vieressäni. Hänen kasvonsa ovat ulkoilmassa entistäkin kalpeammat ja selvästikin aiempaa riutuneemmat. Suru on riepotellut häntä.

Jos Kostyan kohtaaminen oli aiemmin ajatuksena epämukava, nyt se on suorastaan vaarallinen. Minä olen riistänyt häneltä kaiken. Ajatus Noiren kuolleista silmistä on liian tuore. Viimeöinen. Kostyan täytyy tietää jo.

Tervehdys, Kostya”, sanon nostaen kehoni haudan ääreltä. Kostya on minua pitempi. Unohdan sen aina, sillä olen ollut hänen kanssaan niin vähän tekemisissä.
Mitä sinä olet tehnyt äitini ruumiille?”
Kostya tietää. Se on erikoista ottaen huomioon sen, etteivät hänen silmänsä kiillä surusta. Hänen olemuksessaan ei ole mitään, mikä antaisi ilmi hänen havainneen äitinsä kuolleeksi.

Mietin, mahtaako Kostya olla kuten minäkin. Tietynlaisista tunteista riisuttu tai itsensä riisunut. Hän tietää ristimänimeni, kenties jopa sen, että olen vampyyreista ensimmäinen. Katsoessani häntä aurinkoisella hautausmaalla hänen parhaan ystävänsä haudalla, en osaa kuvitella tappavani häntä. Olen tuhonnut liian useita elämiä. En voi vajota syvemmälle itseeni tappamalla vielä hänetkin. Ei ole kuitenkaan lainkaan huono asia, että hän kuvittelisi minun tekevän niin.

Minä en tule koskaan kertomaan sitä sinulle”, sanon osittain siksi, etten tahtoisi itsekään muistella Noiren kehon kohtaloa. Jotakin sille oli tehtävä, jotta se ei löytyisi hotellihuoneesta. Kostya on varmasti käynyt kirjaamassa heidät molemmat ulos.
Oletko sinä nyt onnellinen? Tekikö Antonion ja äitini henkien riistäminen sinusta vapaan?”
Teki.”
Hyvä. Sinun kannattaa muistaa se aina.”

Kostya ei osoita vieläkään merkkiäkään surusta tai raivosta. Hänen kehonsa on täysin rento, kasvonsa ilmeettömät. Edes puheesta ei erota sävyä, joka kertoisi hänen hukkuvan tuskaansa.

Etkö sinä aio kysyä minulta, miksi tein, mitä tein?” kysyn vain saadakseni Kostyasta edes yhden rehellisen reaktion.
En”, hän vastaa oitis, ”sillä minä tiedän jo, miksi tapoit heidät.” Kostyalla on samanlainen katse silmissään kuin äidillään viimeisinä elinminuutteinaan. Tietävä. Liian tietävä. Hän näkee sisälleni aivan kuten Noirekin. Raivoni yrittää herätä, mutta käsken sitä hiljenemään vielä, kun kykenen tekemään niin. En siedä sitä, että Kostya kuvittelee tietävänsä, millainen olen. En vain voi tehdä hänelle mitään. Minun on pidettävä kiinni edes jostakin kohtuudesta.

Vai niin. Mutta etkö sure heitä? Miksi sinä et huuda päin kasvojani, että vein sinulta kaiken, mitä rakastat?”
Miksi antaisin sinulle jotakin niin yksityistä? Sinä et ansaitse suruani tai vihaani.” Kostya on aikeissa kääntyä. En anna hänen mennä vielä, en niin kauan, kun olen tietämätön hänen tulevista liikkeistään.

Minne sinä muka aiot mennä? Takaisin Lumieré de Luneenko?” Kuvittelen vanhan teatterirakennuksen ilman Noirea. Tunnen uuden väristyksen kehossani.
Takaisin Neuvostoliittoon sitten, kun se on jälleen mahdollista.”
Oi”, sanon naurahtaen, ”sinä aiot siis paeta minua lopun ikääsi.”
En minä aio paeta, minulla ei ole mitään syytä sellaiseen. Pakeneminen tarkoittaisi, että olisin peloissani.”

Olen erottavinani pienen hymyn Kostyan huulilla hänen kääntäessään minulle selkäni. Hänellä pitäisi olla satoja syitä pelätä minua, juosta karkuun pitkillä jaloillansa. Olen tuhonnut kaiken hänen rakastamansa. Vein Antonion, vein Noiren ja sitä kautta myös Lumieré de Lunen, vaikka Noire ei olisikaan sen ylläpitoa jatkanut. Kostya ei osoita merkkiäkään pelosta kävellessään pois luotani. Tiedän, etten tule enää koskaan näkemään häntä. Minä en tahdo tappaa häntä. Pyyhin mielestäni ajatuksen siitä, että Kostya katsoi minua viimeiseksi aivan kuin olisi nähnyt minusta kaiken. Päästän tietoisesti pois ihmisen, joka katsoi minua sillä tavalla.

Tiedän, ettei Kostya aio pistää minua vastuuseen mistään, mitä olen tehnyt. Sen näki hänen ilmeestään. En ymmärrä lainkaan, miksei hän aio tehdä niin. Se tuntuu erikoiselta, väärältä. Aivan kuin olisin saanut kaiken anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti