maanantai 29. lokakuuta 2018

Verivalhe: luku 24


Luku 24: Kuluneet jalat (Lucilla, joulukuu 1940)

Lumi putoilee jo ennestään kinosten alle jääneiden pensasten ylle tehden niistä lähes muodottomia. Istun teräksisellä penkillä hansikkaat sylissäni. Lumi putoaa valkealta taivaalta tasaiseen tahtiin. Uutisissa on kerrottu uudesta kansainvälisestä linjauksesta vampyyreiden suhteen. Sotilaat ovat myös palaamassa takaisin koteihinsa rintamalta. Sota on ohitse, mutta luontoa se ei kiinnosta, se tiputtaa valkeat hiutaleet alas asti tehden kaikesta kylmää ja valkeaa.

Lady”, kuulen takaani. Lavinian askeleet narskahtelevat lumipeitteellä. ”Teidän kannattaisi siirtyä takaisin sisälle, jotta ette sairastu turhaan.”
Minä tahdon nauttia puutarhastani.”
Lady...” Lavinian ääni miltei murtuu. Hän on jälleen myötätuntonsa kanssa aivan liian lähellä. En enää tiedä, miten reagoida. Käännyn häneen päin. Lavinia on pukeutunut yksinkertaiseen, selkeälinjaiseen ruskeaan takkiin. Se ei näytä lämpimältä hänen pienellä kehollaan.

Minun täytyy ryhtyä antamaan sinulle parempaa palkkaa, jotta saat lämpimämmän takin.”
Lady Lucilla, minä pyydän teitä tulemaan sisälle kanssani. Keitin teille teetä.”
Tuo nykyinen lienee vielä kovin vanhakin. En tahdo sinun jäätyvän.”
Lady!” Lavinia parahtaa ja kävelee penkille. Hän istuutuu viereeni ja vie paljaat kätensä omilleni. Ne hehkuvat lämpöä käsiini. Huomaan vasta nyt, miten punaisiksi sormeni ovat käyneet.

Minä aivan oikeasti tahdon teidän tulevan nyt sisälle. Olette poissa tolaltanne, ymmärrän sen, mutta teidän on pakko huolehtia itsestänne”, Lavinia jatkaa puristaen käsiäni.
Anteeksi, Lavinia. Anteeksi, minä en...”
Tulkaa vain sisälle. Me voimme keskustella siellä.”

Seuraan Laviniaa kuin liekaan sidottu koira. Vapauteni tuntuu yhtä harhaiselta. Puutarha on lumen alla, mutta silti yhtä suureellinen kuin aina tähän astikin. Vuosikymmenet olen joutunut valehtelemaan ja huijaamaan, jotta todellinen ikäni ei paljastu kenellekään. Olen ylläpitänyt yksin Cartwrightien tummaa, loistokasta kartanoa. Sille tulee loppu. Minä avioidun, minkä jälkeen yksi osuus elämästäni on pysyvästi ohi.

Lavinian keittämä tee on riittävän mausteista avaamaan huurtuneet aistini. Puristan kuppia tiukasti kylmettyneillä käsilläni, vaikka en ole varma, tunnenko muuta kuin etäisen lämmön leviävän käsiini. Saatan jälleen tiputtaa posliiniastian lattialle, sillä en erityisemmin tunne puristavani sitä. Annoin itseni jäätyä.

Tämä asia ei ole minun tiedusteltavissani, mutta minun on pakko kysyä. Johtuuko tämä päätöksestänne avioitua tohtori Levainen kanssa?” Lavinian ääni ei muutu lainkaan hänen puhuessaan Levainesta. Kunpa muuttuisi. Kunpa heillä olisi tulevaisuus. Voisin antaa sen heille pitämällä heidät siipieni alla.
Kyllä”, sanon voipuneena, ”tämä johtuu siitä, että päätin antaa itseni hänelle. Uudenlaiselle elämälle.”
Tehän tahdoitte pysyvyyttä. Vieläkö ytimenne pelottaa teitä?”
Minä olen päättänyt tappaa sen.”
Voiko sen todella tappaa?”

Katson Laviniaa täysin avoimena. Vastauksia ei voi vielä tietää. Ne voi tietää vasta, kun olen elänyt uuden ikuisuuden vierelläni mies, jota en tule koskaan rakastamaan. Jonka tahdon lapsekkaasti saattaa yhteen sen naisen kanssa, jota hän on pakkomielteenomaisesti rakastanut koko ikänsä. Jota hän ei ansaitse. Meistä kukaan ei oikeastaan ansaitse juuri mitään.

Te ette rakasta tohtori Levainea.” Lavinia katsoo minua hetken, ymmärtää, etten aio vastata ja vie kädet suulleen. ”Luojan nimissä, lady, minun ei olisi kuulunut sanoa niin. Pyydän nöyrästi anteeksi.”
Ei, sinä olet aivan oikeassa. Minä en rakasta häntä. Minä rakastan yhä Kasparia.”
Ja silti te ette aio avioitua Kasparin kanssa.”
Sinä tiedät kyllä, miksi en tee niin. Aiotko silti kyseenalaistaa valintani?”

Ilme Lavinian kasvoilla on lähes lohduton. Hänen itsehillintänsä pettää. Hän sulkee silmänsä hetkeksi kuin kipu olisi sietämätöntä kantaa. Kuljettaa käsiään kasvoillaan pyyhkiäkseen jotakin pois. Hetken ajan kuvittelen sanoneeni jotakin peruuttamattoman väärää.

En voi kysenalaistaa teitä lainkaan, lady”, Lavinia sanoo palauttaen katsekontaktin minuun. Hänen silmänsä kiiltävät kyynelistä. Kylmyys ei ole vielä lähtenyt kehostani. Minua pelottaa nähdä Lavinia tällaisena. ”Rakkaus ei aina ylety niin pitkälle kuin sen toivoisi ylettyvän. Se ei ole kaikkivoipainen.”

Lavinian täytyy ajatella ruton alle kaatunutta aviomiestään. Näen mielessäni mustat läikät silmien valkuaisissa, kielellä… Lavinian rakkaus on joutunut taipumaan pitkälle. Ajatus siitä, että Levainen rakkaus vei Lavinialta hänen omansa tekee minusta yhtä syyllisen kuin Levainestakin. Minä tiedän, mutta en kerro. En ole lainkaan sen parempi.

Minun tulee kertoa sinulle eräs asia itsestäni, lady Lucilla”, Lavinia kuiskaa. ”Sinä tiedät, mitä olen kertonut mieheni kuolemasta ja häntä kohtaan tekemästäni vääryydestä. Kerroin tappaneeni hänet itsepuolustukseksi.”
Tuijotan Laviniaa ääneti. Hänen ilmeensä kertoo vastauksen. Samaan aikaan suunnattoman hauras ja äärettömän kova. Lavinia seisoo tekonsa takana.
Minä en tappanut verenhimoista hirviötä. Kuvittelin kaikkien vampyyrien olevan sellaisia. Oma avioimieheni ei kuitenkaan koskaan muuttunut verenhimoiseksi tai vaaralliseksi. Hän oli selviämässä rutostaan.”

Lavinia joutuu istumaan alas. Hän ristii kätensä pöydälle ja katsoo jälleen minuun jatkaakseen. Siemailen teetä, mutta en enää maista sitä. Teen niin vain pitääkseni itseni yhä kiinni todellisuudessa.

Kun kuristin aviomieheni, en tappanut mielipuolista olentoa. Hänen silmänsä olivat kuten meidänkin. Silloin ymmärsin, että ei ole mitään ’meitä’ ja ’heitä’. Vampyyrit ovat ihmisiä. Ja silti, lady Lucilla, minä tapoin viattoman miehen, jotta hän ei olisi muuttunut vampyyriksi. Hän ei koskaan hyökännyt kimppuuni. En oleta teidän ymmärtävän päätöstäni.”

Tee lämmittää laskeutuessaan alas ruumiiseeni. Sanat kulkeutuvat sen mukana, jumittavat kurkkuuni kiinni, eivät pääse vapaaksi. En ole pettynyt tai hämmentynyt, ainoastaan järkyttynyt siitä, miten voimakkaasti Lavinia on kyennyt toimimaan.

Tapoitko sinä hänet siksi, että hän välttyisi yhteiskunnan vampyyreihin kohdistamalta väkivallalta ja tuholta, vai siksi, että yksinkertaisesti inhoat vampyyreita?”
Lavinia naurahtaa kuivasti. Äännähdys on lähinnä surullinen.
Kuvittelin tehneeni kantani jo aiemmin selväksi. Vampyyrit ovat kuten mekin, mutta he vaarantavat meidät ja tekevät elämästämme vaikeampaa. Minä tapoin aviomieheni, koska en kestänyt ajatusta olla sidottu sellaiseen mieheen, jota ajaisi eteenpäin pelkkä veri.”

Tässä ei ole koskaan kysymys pelkästä verestä. Ihmisyyteni on yhä täällä, suljettuna kaiken ylle kerääntyneen kuonan alle. Mutta se hengittää yhä, tahtoo tulla kuulluksi. En ole hirviö. En ole. Kieltäydyn tulemasta sellaiseksi olennoksi, jonka Lavinia tahtoisi omin käsin päästää päiviltä.

Minä ymmärrän sinua”, huomaan sanovani. Jos olisin itse Lavinian asemassa, luultavasti toimisin juuri hänen tavallaan. Tahtoisin kovasti ajatella kuten hän. Tahtoisin kyetä inhoamaan vampyyria itsessäni.
Ymmärrätte minua? Lady, minä… Minä olen valmis eroamaan palveluksestanne, jos ette kykene enää katsomaan murhaajaa kattonne alla. Olen tehnyt itsestäni yhtä pahan kuin vampyyritkin ovat. Ja silti tekisin tekoni koska tahansa uudestaan.”

Uhma Lavinian silmissä leimuaa. Sen liekeillä poltettaisiin tummaksi tuhkaksi koko kartano, koko Rosencranz. Hänen tahtonsa on aina ollut vahva, mutta nyt, kun se sulaa yhteen vihan kanssa, sen voima käy minullekin hankalaksi kestää.

Minä en erottaisi sinua koskaan.”
En ansaitse hyvyyttänne.”
Minä en ole hyvä ihminen.”
Ei kukaan ole. Teissä on silti hyvyyttä, jollaista en ole saanut keneltäkään muulta osakseni. Lady Lucilla, teette minkä päätöksen tahansa, tuen teitä siinä.”

Tunnen kuumat kyyneleet silmieni takana. Ne polttavat kuin tuli.
Minua pelottaa edelleen.”
Oletteko varma, että avioutuminen tohtorin kanssa auttaa siihen?”
Olen. Sen on pakko auttaa. Minä en kestä itseäni enää lainkaan.”
Entä herra Rodriguez? Miten aiotte toimia hänen suhteensa?”

Sotilaat ovat alkaneet palata koteihinsa. Osa palaa rikkinäisenä, täysin korjaamattomana, osa raajarikkona, osa ulkoisesti ehjänä. Kaikki heistä palaavat muuttuneena. Minä tiedän, ketä odotan, kun pakotan itseni istumaan puutarhassani kylmällä penkillä. Otan hansikkaani aina pois, koska minun on lakattava tuntemasta mitään, minun on saatava jäätyä kaikkialta unohtaakseni kaipuuni kivun. Kaipuuni pohjaa vain vereen, suonieni sisällä juoksevaan nesteeseen, joka määrittää minusta kaiken. Minä ja Kaspar olemme verellä yhdistetyt. Mutta veri ei ole rakkautta.

Minä aion tehdä selväksi, että olen avioitumassa toisen miehen kanssa.” En koskaan voisi naida Kasparia. En edes haluaisi. Meidän yhteytemme ei kuulu kahleisiin.
Oletteko varma, että hän hyväksyy sen? Te erositte sotaa edeltävinä päivinä aikomuksenanne palata yhteen.”
Hänkin on muuttunut. Hän hyväksyy sen.” Hän ei hyväksy sitä. Hän ei koskaan voisi jäädä toiseksi. Minun täytyy vain rukoilla, että hänen rakkaudeton sydämensä ei enää jaksa janota minua samalla tavalla kuin aiemmin.

Te rakastatte yhä herra Rodriguezia, mutta uskotte, että hän ei enää tunne samoin.” Lavinia huokaisee. ”Minä toivon, että te olette oikeassa.” Lavinian kasvoilla on samanlainen ilme kuin Levainella aina, kun keskustelemme hänen kanssan Kasparista. Jokainen hänestä puhuva kantaa hänen nimeään kielellään aivan kuin se voisi koska tahansa satuttaa.

Kaspar ei ole koskaan rakastanut minua.” Minun ei pitäisi sanoa niin Lavinialle. Hän ei saa tietää, millaisia minä ja Kaspar olemme. Jos tahdon pitää hänet lähelläni, hän ei koskaan saa tietää vampyyriudestani.
Anteeksi kuinka?”
Kaspar ei osaa rakastaa.”
Mutta tehän...”
Ei. Hän ei rakasta minua. Siitä olen varma.”

Käteni ovat alkaneet saada tuntoaan takaisin. Tunnen jälleen sormieni päät, teekupin kuuman hehkun niitä vasten. Lämpö palauttaa minut ainoaan hetkeen, jolloin muistan keskustelleeni rakkaudesta Kasparin kanssa. Kirjeissään hän on kuvaillut värikkäin ilmaisuin kaipuutaan minuun. Hän kaipaa minussa vain sitä, että täydennän häntä. Saan hänet tuntemaan jotakin.

Muitossani istumme olohuoneen salissa ja siemailemme isän kellariin jättämää viiniä. Sen maku ei tyydytä kumpaakaan meistä kuten veri tekisi, mutta pakotamme itsemme näyttämään hienostuneilta, jotta voisimme nauraa sille jälkikäteen. Muistolla on tavattoman terävät reunat. Satutan itseni niihin joka kerta.

Sinä iltana Kaspar kysyi minulta, rakastanko minä häntä. Vastasin hänelle myöntävästi, otin paremman asennon tuolissani. Palvelusväki oli jo siirtynyt nukkumaan. Me olimme ainoat hereillä. Kaspar avasi minulle itseään, kertoi, kuinka olin ensimmäinen, joka ymmärsi häntä. En epäillyt sitä. Kun hän sitten kertoi rakastavansa minua, katsoin häntä silmiin. En nähnyt niissä mitään. En edes omaa kuvajaistani.

Sinä et rakasta minua”, sanoin hänelle suoraan, ”sinä vain löydät tien itseesi ainoastaan minun kauttani. Tunnet palasia rakkaudesta vain, koska minä tunnen niin sinua kohtaan.”
Mitä sinä sillä tarkoitat? Mitä sellaista sinussa on, jota minussa ei ole?”
Minä osaan rakastaa. Osaan hiljentää ytimeni hetkeksi. Kykenen elämään kuten ihminen. Sitä sinä etsit minusta, jotakin, jota et koskaan saavuttanut.”

Kaspar ei koskaan vastannut mitään. Hän antoi minun sanoa mitä sanoin, koska uskoi minun olevan väärässä. En ole kertaakaan nähnyt Kasparin silmissä mitään inhimilliseen viittaavaa. Hän on aina ollut pelkästään impulssiensa ja tuntemustensa vietävissä. Kenties Levaine on oikeassa, ja me kaikki etsimme itseämme väärästä paikasta. Minä ja Kaspar väkivallasta ja verestä.

Emme voi enää palata toistemme luokse, koska se ei olisi oikein kummallekaan meistä”, sanon Lavinialle ja tiedän sulkevani aiheen sanoillani. Lavinia nyökkää hiljaa ja korjaa tyhjän teekuppini pöydänkulmasta. Katson, kuinka hän ryhtyy siivoamaan jälkiäni käsillä, joilla hän on kuristanut miehensä. Tässä maailmassa ei kukaan pysy puhtaana. En voi syyttää Laviniaa mistään. Hyväksyisin hänet millaisena tahansa, koska hänessä on luonnostaan enemmän tulta ja tahtoa kuin minussa koskaan.

Nousen pöydästä tietämättä, minne kävellä. Kartanoni on vanginnut minut jo kauan sitten. Kun kävelen käytävältä eteisen portaikkoon, huomaan tuijottavani vasempaa nimetöntäni. Se on vielä tyhjä, pelkästään kylmä. Rengas ei ole vielä määrittänyt loppuelämääni. Sydämeni ei sano enää mitään. Se on väsynyt. Väsymys ei tarkoita samaa kuin luovuttaminen. Joskus ei vain enää jaksa juosta jaloilla, joiden pohjat ovat kuluneet puhki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti