maanantai 29. lokakuuta 2018

Verivalhe: luku 17


Luku 17: Murtumapiste (Lucilla, marraskuu 1940)

Posliini särkyy naurettavan helposti. Sitä pitelee kädessään niin varomattomasti, kuvittelee, että siitä voi nauttia teensä vaivatta. Kaikki on niin haurasta. Posliini hajoaa useaksi epäsymmetriseksi säpäleeksi, ja jokin kaikkien niiden palasten epäsymmetrisyydessä saa minut painamaan pääni alas, kastamaan kasvoni kuumiin kyyneliin. En tiedä, olenko surullinen vai pelkästään uupunut. Kuppi on joka tapauksessa särkynyt, enkä halua koota itseäni lattialta. Minusta ei ollut edes pitelemään niin pientä esinettä. Tiesinhän minä, että se menee rikki, jos en varo.

Nostan pääni vasta, kun kuulen Lavinian huutavan. En ole koskaan aiemmin kuullut hänen korottavan ääntään korkeaksi kiljahdukseksi. Kuvittelin, että kaikista maailman elävistä olennoista juuri Lavinia olisi se, joka ei kauhistuisi mistään. Vaikka huutavathan ihmiset muustakin kuin kauhusta ja pelosta, sydämensä vanhimmista tunteista. Minä en ole vieläkään saanut kyllikseni huutamisesta. Aloitin syntyessäni, ja jatkan edelleen, kunnes kurkkuni palaa tuhkaksi ja huutoni kipinöi sen matkassa.

Lady Lucilla, oletteko te… oletteko te kunnossa?” Lavinian ääni ei ole koskaan kuulostanut tältä. Se on huolesta haparoiva, miltei yhtä särkynyt kuin posliini lattialla. Lavinia ei ole nainen, joka hermostuisi turhasta. Hän on toiminnan ihminen. Hänen äänensä kuuleminen tällaisena tuntuu vääremmältä kuin mikään pitkään aikaan.

Olen”, sanon, mutta itku aaltoilee yhä sisälläni. Kiellän sitä tulemasta. Se toisi mukanaan paljon kaikkea muutakin, jota en osaa pukea sanoiksi.
Lady, minä siivoan. Te voitte –”
Ei, ole kiltti. Anna minun tehdä tämä itse. Minä vain… minä...” Itku palaa uutena kuohuna, pyyhältää ylitseni hallitsemattomana.
Lady...”

Lavinia kumartuu luokseni, kiertää kätensä ympärilleni ja puristaa minua kuten ystävä. En muista, milloin joku olisi koskenut minua siten. Olen aina säilyttänyt etäisen asemani jopa tuttavieni ja ystävien keskuudessa. Lady Lucilla Cartwright ei ole nainen, joka itkisi ja antaisi toisen halata itseään. Kasparkaan ei koskaan osoittanut hellyyttä minua koskaan, koska en sietänyt sitä. Inhoan ajatusta heikkouteen taipumisesta, kannateltavana olemisesta. Ja nyt Lavinia koskee minuun siirtäen kaiken lämpönsä kehooni. En ole koskaan tiennyt tarvitsevani sellaista kosketusta. En tahdo päästää irti siitä.

Puristaudun Laviniaa vasten, annan palvelustyttöni pitää minusta kiinni. Otteessa on jotakin hyvin äidillistä ja suojelevaa. Kosketuksesta tiedän, että Lavinia on osannut odottaa tämän tapahtuvan. Hän on nähnyt minussa särkymisen merkit ja kykenee nyt antamaan minulle lämpöään. Ajatus saa minut itkemään entistä hillitsemättömämmin.

Vasta tunnin jälkeen posliini on siivottu. En saattanut enää koskea siihen, Lavinia keräsi palaset ja vei ne kartanon ulkopuolelle, jonnekin, josta en enää näe niitä. Istun yhä keittiössä, mutta olen saanut koottua itseni lattialta. Tuoli allani on kova ja pitää minut järjissäni. En liiku. Olen itkenyt aivan liikaa ja odotan Laviniaa saapuvaksi. Kenties ensimmäistä kertaa elämässäni aion avata itseni toiselle. En tiedä, pystynkö siihen.

Lavinian katse pyyhkii kaiken turhan minusta. Se ei ole pelkkää sääliä ja huolta, se on myös ymmärrystä, niin syvää, että nöyrryn sen edessä. En voi muutakaan. Kukaan muu ei saisi minua tällaiseksi. Kukaan muu ei ole koskaan nähnyt.

No niin, lady Lucilla”, Lavinia sanoo ja vetää itselleen tuolin minua vastapäätä, ”te halusitte keskustella kanssani.”
Ole kiltti, ja kutsu minua vain Lucillaksi edes tämän keskustelun ajan.”
Hyvä on.” Ymmärrys ei poistu katseesta. En saa sitä peloteltua pois.
Minä… Minä en ole aivan varma, miten olen päätynyt tähän.” Lavinia ei sano mitään, hän antaa minulle mahdollisuuden koota ajatuksiani. Arvostustani ei voi pukea sanoiksi, ei koristella hopeaan ja kultaan. ”Oikeastaan olisi parempi, jos sinä vain kysyisit.”

Lavinia nyökkää. Hänen tummat hiuksensa ovat korkealla kampauksella, kasvojen herkät piirteet korostuvat.
Te… Sinä et itkenyt vain teekupin vuoksi, ethän?”
En.”
Sinä et ole tainnut itkeä moneen vuoteen.”
En.” En moneen vuosikymmeneen.
Tämä on siis eräänlainen murtumapiste.”

En osaa vastata. Hukun Lavinian ääneen, mutta en löydä itseäni hänen sanoistaan. Onko minuun todella sattunut jo vuosia? Ehkä. Pakoilinhan luonnettani pitkään. Löysin Kasparin, menetin hänet sodalle ja nyt en tiedä, minkä värinen ytimeni on. Kasparista on jo vuosi, kaikesta sitä aiemmasta useampia. Olen kadonnut itseltäni. Piiloutunut niin hyvin, etten tiedä, jaksanko enää etsiä.

En tiedä”, parahdan peläten ääneni sortuvan itkuun jälleen, ”en tiedä, Lavinia, ja se pelottaa minua. Kaikki painaa niin hirveästi.”
Mikä on sinulle kaikki?”
Katsoin keittiötä ympärillämme. Sen massiivisia kaappeja, muuttumatonta arkisuutta. Tällaisena muistan keittiön lapsuudestani. En ole muuttanut mitään.
En enää tiedä, mitä haluan. En tiedä, kuka olen.”

Sanon sen ensimmäistä kertaa. Kasparin kanssa minun ei tarvinnut sanoa värieni himmenneen, sillä hän sai ne kaikki hehkumaan, sytytti ne liekkeihin, joista nautin. Jotka eivät polttaneet minua hengiltä. Nyt ne voisivat polttaa, ja silti huomaan kaipaavani niitä. En osaa enää elää ilman hirviötä itsessäni, niin paljon kuin tahtoisinkin kuolettaa sen.

Liittyykö tämä sotaan? Siksikö tunnet kadottaneesi merkitykset?”
Osittain. Sota vei minulta hänet, rakkaani, mutta...” En kykene sanomaan lausettani loppuun. En voi koskaan kertoa Lavinialle, millainen olen. Jos hän tietäisi kaikesta siitä verestä, joka kiertää elimistössä olematta omaani, hän ei enää koskaan soisi ymmärrystään osakseni.
Mutta eihän se mies ole kuollut. Hän on sodassa, mutta jos sallit minun olla hetkeksi julkea, myönnän huomanneeni hänen lähettävän sinulle kirjeitä.”

Lavinian huomautus saa minut hymyilemään. Uskallan hymyillä hampaat näkyen, sillä nälkä ei syki minussa vahvana. Ei vielä. Ei ole sen aika. Hampaat pysyvät tasaisina.
Niin, Kaspar on hengissä”, naurahdan, ”mutta niin surullisen kaukana, etten tiedä, osaisinko enää olla hänen kanssaan samalla tavalla.” Näin minä sen kierrän. Vain näin voin asettaa sanani paljastamatta, mitä olen, mitä olemme yhdessä.
Sota muuttaa ihmistä. Sitäkö tarkoitat?”
Sitäkin.”
Hän odottaa. Ja minä avaan suuni.

Kerron Lavinialle, kuinka etsin vuosia itseäni. En kerro hänelle siitä, miten vampyyriksi muututtuani koin tuntevani itseni ja kadotin kaiken vasta kauan sen jälkeen. Häivytän kokonaisen elämänvaiheen, sillä Lavinia ei hyväksyisi sitä. Ei koskaan. Hän saa tietää vain, kuinka hukassa olin turruttuani siihen, mitä olin aina halunnut olla. Kuinka löysin kaiken uudelleen Kasparin kanssa ja nyt pelkään menettäneeni sen iäksi.

Minä olen pahoillani”, Lavinia sanoo hiljaa ja huokaa raskaammin kuin toivoisin tässä tilanteessa, ”mutta joudun kysymään, mitä tarkalleen ottaen tarkoitat sillä, ettet enää ole varma, voitko löytää todellista minuuttasi? Onko se silloin edes todellista, jos et enää osaa palata siihen?”
Lavinia osaa aina asetella sanansa. Hän on minua kymmeniä vuosia nuorempi, mutta vaarallisen tietoinen maailmasta ympärillään. Vaikka pelko sykkii minussa, vaikka tunnen alentuneeni useita portaita, olen kiitollinen, että valitsin kertoa juuri hänelle.

Tiedätkö, miltä tuntuu viettää koko ikänsä helvetissä, johon on rakastunut kaikkien selkien takana? Sitä voi väittää, mitä tahtoo, sanoa, että inhoaa sitä, missä on, mutta sisimmässään tietää, ettei voi koskaan rakastaa mitään muuta niin paljon.”
Lavinia pysyy hetken hiljaa. Prosessoi.
Sellaiseltako minuutesi tuntuu?”
Sellaiselta.”
En usko, että helvetti on lainkaan taivasta parempi. Taivaskin on lopulta vain hauta.”
Ja vaikka kuinka rakastaisin helvettiäni, se on silti helvetti.”
Oletko koskaan paennut sitä?”

Lavinia näkee, että olen. Ei asioita vain keräänny ovien taakse odottamaan niiden avaamista ilman kunnollista syytä. Tietenkin olen paennut, juossut lujaa, jotta minun ei koskaan tarvitsisi avata ovia. Nyt hajonnut teekuppi on tehnyt sen puolestani. En pääse enää juoksemaan. Jalkani eivät suostu siihen.

En ole mitään muuta tehnytkään”, parahdan, miltei jälleen itkien. Ovet eivät enää suostu menemään kiinni. ”Tuntuu, että vuoroin pakenen itseäni ja juoksen ydintäni kohti. Nyt en enää tiedä sen väriä. Se pelottaa minua. Entä, jos se on yhä punainen? En kestäisi sitä. Pelkään sitä.”
Mitä punainen ydin tarkoittaa sinun kohdallasi?” Lavinia siis tietää, mitä se tarkoittaa jonkun muun kohdalla. Toivottavasti ei hänen itsensä. Lavinia on viimeinen, joka ansaitsee sellaisen minuuden.
Elän väkivallasta. Janoan sitä. Haluan satuttaa, tulla satutetuksi, elää kuin olisin pelkkää mustaa yön kantta.”

Hetken huone lepää hiljaisuudessa. Pelkään sanoneeni liikaa, vaikka sanat ovat omille korvilleni onttoja. Ne eivät kaiuta kaikkea sitä, mitä tahdon Lavinian tietävän. En kuitenkaan osaa tuoda niitä paremmin ulos itsestäni.

On pahempiakin helvetin muotoja”, Lavinia sanoo lopulta katsoen minua suoraan silmiin. Kullanruskeista silmistä ei erotu sääliä. Ymmärrys on yhä tallessa.
Ei minulle. Se on niin kaukana siitä, mitä olen oppinut ihmisyydestä. Minun ei kuulu olla sellainen.”
Sinä”, Lavinia sanoo hitaasti, hengähtää katkonaisesti kuin pidättelisi itsekin itkua, ”olet lämpimin, kaunein ihminen, jonka minä tiedän. Kukaan ei tule koskaan ottamaan paikkaasi. Vaikka tahtoisit elää kuten entisaikojen brutaalit kuninkaat, olisit silti silmissäni hohdokkain kaikista.”

Sanat viimeistelevät sisälläni jylläävän aallon. Se sylkee itsensä ulos, kyyneleet ryöppyävät hallitsemattomana, kehoni taipuu kaksin kerroin. Odottamaton lohtu, odottamaton arvostus on enemmän kuin olen koskaan kyennyt ääneen pyytämään, ja se lankeaa ylleni kuin kirous. Kipuni on viimeistelty, kaikki, mitä minussa on vielä jäljellä, syöksyy ulos minusta paineaaltoina ja särkee kulkiessaan.

En tartu Laviniaan. Pidän pään sylissäni, alas painettuna. Lavinia on yhä lähellä, tunnen hänen läsnäolonsa, haistan hänen suonissaan kiertävän veren. Hän ei pakene luotani, vaikka annan itseni hajota toistamiseen. Kyse ei ole enää pelkästä antamisesta. Ei ole muuta vaihtoehtoa. En pysy enää rajojeni sisällä.

Minun täytyy elää tätä elämää”, päästän ulos enemmän avunhuutoa muistuttavan äännähdyksen, ”tätä tavallista, rutinoitunutta elämää, joka ei muutu ympärilläni, mutta joka on turvallinen ja...” Uusi aalto vie sanat mukanaan. Lavinia antaa minulle aikaa. Kestää hetki tavoittaa, kuinka henki kulkee ruumiissani. Ilma valuu keuhkoihini tahmeana, vastustelevana.

Kohtaan Lavinian uudelleen. Nostan pääni. Tunnen, kuinka kehoni pyristelee elämää vastaan, mutta pakotan aaltojen viimeiset kuohut sisääni. Ovet ovat auki, mutta niiden sisältö pysyy sisällä silkalla tahdonvoimallani.

Jos elän, kuten asemalleni sopii, tulen kuolettamaan osan itsestäni lopuksi elämääni. Se tulee sattumaan”, sanon ja huomaan, miten lamaantuneelta kuulostan.
Mutta sinähän kutsut sitä ytimeksesi. Voiko ydintä ilman elää?”
Kasvoni ovat pelkkää sotkua. Huulet värisevät, kulmat kohoavat, kieleni päällä tanssii ainoastaan yksi kysymys. Voiko? Voiko tosiaan?

Nousen ylös, vaikka kehoni on vielä vieras tunnepurkauksen jäljiltä. Ei ole enää sanoja sanottavaksi. Minussa on pelkkiä kysymyksiä ja tekemättömiä valintoja, joita Lavinia ei voi tehdä puolestani.
Kiitos, että annoit minun tehdä tämän. Voit palata töihisi.”
Lavinia katsoo minuun vielä ystävän silmin.
Oletteko varma, että pärjäätte?”
Hymyilen. Se ei satu.
Olen.”

Lavinia kävelee lähelleni ja painaa siroluisen käden omalleni.
Lady Lucilla”, Lavinia sanoo hiljaa, ”te ette millään voi pitää kaikkea tätä sisällänne ikuisuuksia. Muistattehan sen?” Hänen paluunsa tavalliseen, muodolliseen kieleen tekee miltei kipeää. Se etäännyttää hänet jälleen kauemmas minusta.
Muistan minä. Kiitos, Lavinia.” Puristan käteni hänen omaansa vasten, otan kosketuksesta kaiken, mitä se voi minulle antaa. ”Minullahan on vielä aikaa ajatella. Sitten, kun sota on ohi ja Kaspar on luonani, valinnan täytyy olla tehty.”

Puristan vielä kerran lujaa ennen kuin käännyn ja jätän Lavinian yksin keittiöön. Astelen käytävälle tietäen, etten voi koskaan vain valita mitään. Olen vampyyri, ja ytimekseni nimittämäni osa minusta ei voi koskaan vääntyä kokonaan pois päältä. Kaikessa on kyse siitä, mihin ratkaisuun mieleni päätyy minun kohdatessani jälleen väriltään lämpimät, mutta katseeltaan jääkylmät silmät. Jäänkö pelkoon ja pakenen koko ikäni, vai taivunko itseeni, tummaan syvänpunaan?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti