maanantai 29. lokakuuta 2018

Verivalhe: luku 29


Luku 29: Kiitollisuus (Lucilla, helmikuu 1941)

En näe mitään. Silmistäni lähtevät purot sumentavat kaiken, yritän hapuilla eteisen perintömattoa, mutta en tiedä, mistä maa alkaa ja mihin ilma loppuu, kaikki tuntuu hataralta. Kaspar on lähtenyt, mutta en tiedä, kauanko siitä on. Aamu on voinut jo saapua valoineen, en osaa kertoa sitä varmaksi. Uskon olevani jossakin eteisen ja keittiötilan välissä, jalkani eivät enää kantaneet ja putosin kyynelteni täyttämän maailman pohjalle niin lujaa, etten enää tiedä, missä todellinen elämä kulkee.

Kosketus havahduttaa minut ympäröivään maailmaan. En vieläkään erota kunnolla eteeni, mutta tunnistan Lavinian aavistuksen makean tuoksun ja takerrun siihen. Jälleen kerran palvelusneitoni on porttini todellisuuteen.

Lady Lucilla, minä saatan teidät makuuhuoneeseenne”, Lavinia sanoo. Erotan hänen äänensävynsä, mutta en ole varma, muodostavatko eri äänteet päässäni merkityksiä. Mielessäni hakkaa vain yksi ajatus. Kaspar on sulkenut oven perässään, ja minä olen ollut se, joka on saanut hänet tekemään niin.

Pystyttekö te kävelemään?”
Yritän edelleen hapuilla mattoa. Todellisuus ei vastaa. On vain Lavinian kaunis ääni, hänen tuoksunsa ja kosketuksensa harteillani. Samoilla harteilla, joita Kaspar on puristanut niin lujaa, että olisi voinut murtaa jotakin.
Lady, kykenettekö kävelemään itse?” Lavinia toistaa kysymyksen.

Päässäni hakkaa. En tiedä vastausta, koska en ole varma, saavutanko kysymyksen merkitystä vieläkään. Vasta, kun Lavinia yrittää nostaa minua lattialta, ymmärrän, että hän on todella siinä, valmiina auttamaan minua. Hänen hento ruumiinsa tahtoo antaa kaikkensa vain saadakseen minut turvan kaltaiseen paikkaan.

Lavinia. Lavinia, minä… Minä selviän kyllä.”
Tavoitan maton karhean pinnan. Se tuntuu samalta kuin lapsena. Se on todellinen. Otan tukea jaloillani, erotan niiden rajat, kykenen liikkumaan. En ole jumittunut tilaan, jossa fyysisyyden ääret pyyhitään pois ja tajuntaan hakkaantuu syyllisyyden muotoinen reikä.

Anteeksi, Lavinia”, kuiskaan yrittäen pysyä pystyssä, ”sinun ei todellakaan pitäisi joutua kestämään mitään tällaista. Minä maksan sinulle lisää. Maksan heti. Odota, minä –”
Lady, minä olen löytänyt toisen työpaikan.”
Todellisuus rysähtää harteilleni kerralla, ja se tekee sen lujaa. Jokainen aistini on yhtäkkiä toimintakykyinen, kuin joku olisi laittanut valot liian nopeasti päälle. Katson Laviniaa erottaen hänen piirteensä selkeästi aiemman sumun keskeltä. Hänen silmänsä eivät valehtele.

Anteeksi.” En kykene sanomaan muuta. Katson Laviniaa aivan liian sekein aistein ja ymmärrän, miten paljon hänen on täytynyt nähdä ja kuulla. Lavinia on nainen, joka on tappanut oman aviomiehensä silkasta vihasta vampyyreja kohtaan. Hän on parantanut kuolemaa tekevän Levainen ollessaan alle viidentoista. Ja silti pahinta, mitä hän on koskaan joutunut kohtaamaan, on kaikki se, jonka läpi olen hänet kuljettanut. Kehoni lakkaa suojelemasta itseään tunnottomuudella. Sen jokainen ääri on valmistautunut kivulla.

Lady, tämä ei ole missään nimessä teistä kiinni.” Lavinian eleet ovat rauhoittelevia. Hänestä huomaa, että hän on tottunut toimimaan tilanteessa kuin tilanteessa. ”Minä olen saanut työtarjouksen paikassa, jossa pääsen hyödyntämään myös lääketieteellistä osaamistani.”
Sinuahan ei ole koulutettu.”
Tämä maailma on epätoivoinen.”
Minä olen onnellinen sinun puolestasi.”

Ääneni miltei murtuu kesken lauseen, mutta onnistun taivuttamaan suupieleni hymynkaltaiseen. Minä en saa antaa omien tarpeideni nousta Lavinian mahdollisuuksien edelle. Hän on antanut minulle enemmän kuin kukaan koskaan.

En kuitenkaan aio jättää kartanoa ennen häitänne, lady”, Lavinia kertoo ja lävistää minut uudella tiedostuksella. Jos Lavinia lähtee, Levainella ei ole mitään syytä sitoa minua itseensä. Hän ei voi toimia pelastuksenani seuraavia vuosikymmeniä, yrittää saada minua muuttumaan joksikin toiseksi, jos hänellä ei ole omaa motivaatiota tehdä niin.
Tietenkin”, saan soperretuksi, ”minun ja sinun tulee hoitaa muodolliset seikatkin ennen mitään.”
Luonnollisesti.” Lavinia avaa vielä suunsa kuin aikoisi sanoa vielä jotakin. Hänen kasvoillaan käväisee häivähdys jostakin minulle tuntemattomasta.

Oikeastaan minä en lähde pelkästään uusien mahdollisuuksien vuoksi. Sallitteko minun sanovan jotakin hyvin henkilökohtaista ja mahdollisesti epäkunnioittavaa?”
Nyökkään. Lavinia voi sanoa aivan mitä tahansa.
Teidän suhteenne herra Rodrigueziin on käynyt jokseenkin… häiriintyneeksi.”
En sano mitään, koska tiedän, että Lavinialla on aina perustelut kaikelle.
Minä kuulin kaiken äskeisestä keskustelustanne. Lojaaliuteni ja välitykseni teitä kohtaan eivät salli minun asettaa teitä suunnattomaan vaaraan.”
Kaspar ei ole vaarallinen.”
Minä kuulin kaiken, lady Lucilla. Aina siitä alkaen, kun hän kertoi tappaneensa toisen ihmisen.”

Äkkiä kirkastuneen todellisuuden paino harteillani saa minut miltei romahtamaan uudelleen lattian tasolle. Pidän itseni pystyssä ainoastaan menneellä Cartwrightin ylpeydelläni. Lavinia ei vieläkään pakene katseeni alta. Minua ahdistaa ajatella, että minusta on tullut se, joka väistää katsetta ensimmäisenä.

Minä en aio tehdä asialle mitään, sillä oman tekoni jälkeen minulta on poistunut se oikeus”, Lavinia sanoo, ”mutta välitän teistä hyvin suuresti. En tahtoisi nähdä teidän päätyvän herra Rodriguezin uudemmaksi uhriksi.”
Pudistan päätäni.
Minä kunnioitan itseäni vielä sen verran, etten antaisi Kasparin tehdä itselleni mitään sellaista. Hän ei tekisi niin tuhoamatta samalla itseään, ja hän välittää itsestään niin kovin, ettei kykenisi menemään liiallisuuksiin.”
Teidän ei myöskään pitänyt palata hänen luokseen, mutta edellinen kuukausi on antanut minun olettaa aivan toista.”

Lavinia on oikeassa. Mikään osa minussa ei kyennyt vastustelemaan riittävästi, kun veri alkoi laulaa tarpeistaan. Vaikka Kaspar saapui luokseni toisen olennon hengen riistäneenä, vajosin silti omaan kipuuni häädettyäni hänet luotani.

Tiedän sen”, huokaan hiljaa ja siirryn nojaamaan portaikon kaiteeseen, ”ja valitettavasti tiedän aivan yhtä varmaksi, ettei Kaspar lähde elämästäni niin helposti.”
Te haluatte pysyä hänen luonaan.”
Niin”, kuiskaan, enkä pystykään enää pysymään pystyssä vain nojaamalla vaan istuudun hitaasti portaille, ”minä tarvitsen häntä edelleen.”
Tässä ei taida edelleenkään olla kyse rakkaudesta.”
Ei pelkästään”, pudistan päätäni. ”Tämä...”

Lauseeni jää jälleen kerran kesken ymmärtäessäni, etten koskaan voi kertoa Lavinialle siitä, millainen olen. Hän voi nähdä kaiken sen pahan, joka minussa elää, mutta hänen ei tarvitse kärsiä siitä tiedosta, että on palvellut vampyyria vuosia.

Lady, te voitte kyllä kertoa minulle.”
Pudistan päätäni. Tunnen yhä kyyneleiden kaiherruksen silmäluomieni takana.
Minä olen tiennyt jo jonkin aikaa.”
Kohotan katseeni Laviniaan.
Tiennyt mitä?”

Lavinia istuutuu vierelleni portaikkoon, ristii pienet jalkansa ja kuljettaa kätensä omalleni. Katsomme toisiamme silmiin kuin kymmenen vuotta yhdessä kulkeneet sisarukset. Välillämme ei ole enää yhtäkään tasoa ylitettävänä. Ymmärrän sen katsoessani Laviniaa hänen lämpimiin silmiinsä.

Te olette vampyyri, ettekö olekin?”
Patoni aukeavat uudelleen. Painan pääni alas, aivan Lavinian kylkeen kiinni, vaikka tiedän hänen inhoavan kaltaisiani. Kaikki, mitä edustan, on kirous Lavinian huulilla. Silti painaudun häneen kiinni, ja hän ottaa minut vastaan, antaa minun koskea itseensä ja kietoo kätensä harteilleni kuin hänen tukensa olisi järkkymättömintä, mitä maailmassa on.

En uskalla liikkua. Aamu valkenee, suo portaikkoon säteensä. Lavinia ei hievahdakaan, hän ei päästä minua irti, vaikka öisin hän voisi aivan yhtä hyvin olla kotonaan, poissa täältä, poissa luotani. Mutta hän ei liiku. Hän ei poistu viereltäni, vaikka on ytimeltään aivan erilainen kuin minä. Kauniimpi. Kirkkaampi.

Mikään osa minusta ei ymmärrä, miten minun rinnalleni on siunautunut edes hetkeksi sellainen ihminen kuin Lavinia. Vaikka tiedän omien valintojeni pelottavan hänet pian pois, ymmärrän, että maailmassa on silti joku, joka hyväksyy minut. Minä en ole koskaan ollut yhtä kiitollinen. Kyynelilleni ei tule loppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti