maanantai 29. lokakuuta 2018

Verivalhe: luku 31


Luku 31: Azazel (Kaspar, maaliskuu 1941)

Minä olen aina rakastanut ruusuja. Ollessani lapsi ne piilottivat minut silloin, kun en tahtonut maailman näkevän minua. Äidin ruusupensaat olivat suunnattoman suuria, vaikka meidän talomme metsän keskellä ei ollut hieno kartano tai edes kaunis. Äiti panosti kukkiinsa, sillä ne olivat useimmiten ainoa asia, jonka hoitamisessa hän onnistui. Parisuhde kaatui heti synnyttyäni, vanhemmat olivat kieltäneet hänet kauan sitten. Äiti ei koskaan kertonut syytä siihen. Hän ei oikeastaan koskaan kertonut minulle syytä mihinkään. Lopulta lakkasin kysymästä.

Ruusuista on muuhunkin. Niiden kauneus on puhtainta mahdollista. Vaikka ne kuihtuvat, ne palaavat uudelleen eri muodossa. Kukat elävät vähemmän aikaa kuin ihmiset, mutta ne ovat silti ikuisempia kuin yksikään ihmisolento. Ovat ruusut sitten punaisia tai valkoisia, ne ilmentävät kauneutta juuri sellaisella tavalla, joka tekee niistä ainutlaatuisia. Ollessani lapsi minä pidin niistä enemmän kuin ihmisistä. Kasvoin niiden kanssa. Englannin talvet olivat leutoja, mutta veivät silti kukat mukanaan. Muistan, että pysyin sisällä useita päiviä, jotta en olisi joutunut kävelemään kylmän ja värittömän puutarhan ohi.

Äiti sanoi minulle aina, että kun synnyin, en ollut pitänyt ääntäkään. Olin syntynyt täysin hiljaa. Äänettömyys oli kierrellyt seiniä ja saanut äidin ajattelemaan, että hän oli synnyttänyt kuolleen lapsen. Hänestä tuntui siltä vielä viisi vuotta myöhemminkin. Ja kymmenen. Ja kaksikymmentä. Hän muistutti minua myöhempinä vuosina aina tasaisin väliajoin siitä, kuinka hiljaisuus oli kiertynyt hänen ympärilleen ja saanut hänet tajuamaan, että hänen pojassaan oli jotakin vialla.

Minua tietenkin tutkittiin säännöllisin väliajoin. Kukaan ei koskaan huomannut minussa ainuttakaan fyysistä vikaa. Keuhkoni olivat kunnossa, sydämeni sykki punaista verta kaikkialle ruumiiseeni. En sairastunut edes kulkutauteihin. Vaikka lääketiede ja terveysalan ammattilaiset olivat hyvin erilaisia silloin, tiesin, ettei minussa ollut mitään vikaa. En vain ollut huutanut syntyessäni. En huutanut myöhemminkään. Mikään ei tuntunut koskettavan minua tavalla, joka olisi pakottanut minut kohottamaan ääntäni.

Ensimmäiset kymmenen elinvuottani vietin pääasiassa yksinäni. Naapureita ei asunut lähimmän viiden kilometrin säteellä. Pitemmälle en olisi jaksanut kulkea. Äitiä ei juuri kiinnostanut vahtia, missä kiertelin yksinäni, sillä hän tiesi, että en hakeutuisi hankaluuksiin. En ollut sellainen lapsi. Olin hänelle hajuton ja mauton. Jos minut olisi pureskellut alas asti, ei olisi huomannut jauhaneensa ja nielleensä.

Äiti tiesi, ettei mikään ollut kunnossa, sillä jopa koulupoikana minä olin hiljainen. Menestyin matematiikassa hyvin, mutta en koskaan puhunut mitään. Opettajat kertoivat, kuinka pieni Anthony vain katsoi muita pulpettinsa ylitse kuin ei olisi ymmärtänyt, mitä he tekivät. He olivat väärässä. Minä ymmärsin täysin. En vain kokenut olevani tasolla, jolla puhuttaisiin ja naurettaisiin muiden kanssa. Minua ei haitannut olla yksin.

Muistan edelleen ensimmäisen kerran, kun huusin. Astuin portaille, päivä oli kirkas, mutta auringoton. Viileä syksyiltapäivä. Katseeni siirtyi pienen pihan halki löytämättä ainuttakaan ruusupensasta. Niiden jäänteet olivat näkyvissä, mutta yksikään lehti tai piikki ei ollut enää pihalla. Ainoa asia, jota kohtaan olin tuntenut syvää kiintymystä, oli riistetty minulta, revitty sijoiltaan.

Kun huuto lähti minusta, en aluksi tunnistanut sitä omakseni. Se kierteli ympärilläni niin lujana ja vahvana, etten voinut kuvitellakaan sellaisen äänen olevan peräisin itsestäni. Kenties jo silloin se asettui minuun. Suuri, vahva ääni, johon jokainen uusi huuto myöhemmin sekoittui, kunnes minussa eli kakofonia, jota aloin kutsua vihaksi.

Äitini oli syvästi järkyttynyt. Muistan hänen itkeneen keittiössä osittain helpotuksesta, osittain syvästä kauhusta, jota tunsi minua kohtaan. Pystyin huutamaan. Eikö äiti ollutkin halunnut juuri sitä? En ymmärtänyt, miksi hän katsoi minua niin kuin katsoi palattuani sisälle. Aivan kuin hän olisi nähnyt ytimeeni ja havainnut sieltä jotakin niin hirvittävää, ettei kyennyt sanomaan sitä ääneen.

Äiti ei koskaan sanonut mitään siitä päivästä. Hän kuoli ennen kuin ehti. Kulkutauti vei hänet mennessään. Talo haisi kuolemalta monta viikkoa. Olin yli kaksikymmentävuotias. Talo kuului äidin kuolemasta eteenpäin minulle. En osannut kuvitella muuttavani muualle. Äidin hautajaisista muistan vain vieneeni hänelle valkoisia ruusuja, jotka olivat peräisin uudesta pensaasta. Aivan kuten minäkin äidille, myös hän oli minulle täysin väritön. Emme koskaan tunteneet toisiamme kohtaan mitään.

Elin äitini talossa naimattomana pienellä perinnöllä kaksikymmentäkahdeksanvuotiaaksi. Sen ikäiseksi kehoni jäi. Sen ikäisenä minusta tuli se, jota vampyyrit ja ihmiset kutsuvat kaikkialla maailmassa Azazeliksi, hirviöksi, joka levitti vampirismin kaikkialle.

Tein pieniä töitä, jotka jättivät minulle kohtuullisesti aikaa viettää elämääni siellä, missä olin sitä aina siihen astikin viettänyt. Metsässä. Koruttomat syksyiset puut kasvoivat harvassa jättäen taivaan kirkkaana ylleni, kun kävelin pienelle metsälammelle, joka oli kauempana kuin olin koskaan lapsena uskaltanut käydä. Siitä hetkestä ihmiset kertovat vieläkin väritettyjä tarinoita. Hetkestä, jolloin huomasin vuohen synnyttäneen veteen. Se makasi lehdistä oranssilla penkereellä verestä märkänä, mutta yhä hengittävänä. Mitä ikinä se olikin synnyttänyt, oli jäänyt veteen. Muistan, kuinka veri eteni lammen keskustasta reunoille kuin tummanpunainen kukka.

En tiedä, miksi menin veteen. Minulla ei ollut mitään syytä siihen. Veri sisälläni tuntui kuitenkin ymmärtävän kukkivaa lampea, verta sen keskellä. Huuto oli ottanut paikkansa suonissani, ja se tiesi, mitä halusi. Minä kävelin suoraan veteen, kunnes pääni oli pinnan alla. Jokin sisälläni tiesi, ettei lammen kuuluisi olla niin syvä. Minä upposin syvemmälle, kunnes en enää saanut happea ja vedin sisääni veden ja veren sekoitusta. Tumma neste tuntui täyttävän minut kaikkialta.

Jokin syttyi kaulassani kuin sairaus. Tunsin, kuinka se upposi minuun hampaiden lailla ja raivasi tiensä kaikkialle. Silloin kuvittelin kuolevani. Sisuskaluni huusivat, kun jokin tuntui repivän niitä. Luuni vääntyivät, murskaantuivat palasiksi. Kipu siirtyi kaulastani kaikkialle, lävisti minut punallaan. Lopulta se otti paikkansa suussani, asetti ikuisen nälän minuun, terävöitti kulmahampaat tehden niin kipeää, että kuvittelin koko suuni halkeavan. En ole löytänyt sitä tunnetta enää koskaan sen jälkeen. Vihani ja nälkäni pääsevät lähelle, mutta eivät yhtä repivinä, yhtä todellisina.

Se päivä jätti minut ikuisesti ruumiiltani vain muutamaa vuotta alle kolmekymmentävuotiaaksi. Silloin ikuinen elämä oli vain minun, mutta en tiennyt siitä mitään. Kuvittelin kuolleeni. Kun sitten heräsin ja näin yön miljoonat tähdet ylläni, tunsin jonkin muuttuneen perusteellisesti. Hampaani olivat ennallaan, kehonikin kykeni yhä kampeamaan itsensä ylös. Olin kuivunut täysin eikä vaatteissani näkynyt merkkiäkään sotkeentumisesta tai rikkoontumisesta. Vain vierelleni jäänyt, luihin asti mädäntynyt vuohen ruumis kertoi minulle, kuinka kauan olin viettänyt lammella tiedottomassa tilassa.

Tietenkään en tiennyt heti tarvitsevani kuukausittain verta pysyäkseni hengissä. Nälkä ilmoitti itsestään vasta kuukauden päästä. Siihen asti pysyin talossani kykenemättä käymään edes töissä. Kipu jätti minut tunnottomaksi, en aina onnistunut edes nousemaan sängystä. Jokin minussa oli vääristynyt, loksahtanut pois paikaltaan. Kuvittelin aina siitä lähtien, ettei ihmisen ydintä voinut muuttaa mikään maailmassa. En kuitenkaan koskaan saanut selville, oliko omani muuttunut peruuttamattomasti sinä päivänä lammessa.

En muista ensimmäisen puremani ihmisen kasvoja. Muistan vain, kuinka nälkä otti minusta vallan, tainnutti minut eläimeksi ja sai minut täyttämään sisimpäni verellä. Se oli tuntunut pelkästään hyvältä. Olin miltei hukkua siitä seuranneeseen suunnattomaan aaltoon, jota en osannut nimetä suoraan onnellisuudeksi tai euforiaksi. Se vain oli. Sellaiseksi se jäi.

Kuolemattomuuteeni havahduin vasta, kun huomasin, etten ollut neljäänkymmeneen ikävuoteen mennessä muuttunut hiventäkään. Kasvoni olivat rypyttömät ja hiukseni sileät ja hyväkuntoiset. Suunnilleen silloin lakkasin katsomasta itseäni peiliin.

Olen elämäni aikana joutunut piiloutumaan, jättämään taakseni ja löytämään. Pahimpina pulan ja kaaoksen aikoina epäpuhtaudet synnyttivät ruton. Silloin vampyyreita oli jo satoja eri maissa. Minun piti paeta paikasta toiseen voidakseni välttyä siltä tosiasialta, että jouduin elämään verellä ja kylvämään vaaran tuntua kaikkialle ympärilleni. Ytimestäni oli tullut niin punainen, että pelkäsin sitä enemmän kuin koskaan ymmärsinkään. Mielsin aina tekeväni vain sen, mitä minun täytyi. Ei ollut hyvää ja pahaa sellaiselle, jolla ei ollut koskaan vaihtoehtoja.

Vaellellessani opin paljon ihmisistä ja siitä, miten paljon maailma oli valmis taipumaan säilyttääkseen käsityksensä hyvästä. Vampyyreille syntyi nimi, mutta se mainittiin vain varoittavissa iltasaduissa. Me olimme myyttisiä olentoja, muuttuimme vaaraksi vasta, kun meitä alkoi olla miltei yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Kun rutosta oli tullut tauti, joka aivan oikeasti tappoi satoja ihmisiä. Ne, jotka selvisivät, olivat pelkkiä menetettyjä hirviöitä. Vain ihmisyydellä oli merkitystä, vaikka jokainen oli unohtanut, että ihmisyydestä kaikki oli lähtenytkin. Minäkin olin joskus ollut jonkun poika.

En löytänyt yhteenkuuluvuutta ja lämpöä keneltäkään, vaikka tapasin useita kaltaisiani. Vasta Rosencranzista löysin kodin. Siellä minulla oli ruusuja ja joku, joka ajatteli maailmasta kuten minäkin. Lucilla sai minut katsomaan jälleen peiliin ilman pelkoa siitä, etten tietäisi, kuka sieltä katsoi.

Nyt, kun ajattelen sitä, kaikki oli hyvin ennen sotaa. Ennen äänten katoamista, hiljaisuuden palaamista. Kannoin kaiken jälleen yksin, aivan liian yksin. Noirekaan ei lopulta ymmärtänyt minua riittävästi, Antonio oli vain hetken lämmin minua vasten. Enkä enää näe mitään Lucillan yösilmistä. Maailma on alkanut kylmetä ympärilläni, hiljaisuus palaa lopulliseksi olotilaksi. En ole valmis siihen. Ytimeni ei enää kykenisi siihen totuttuaan kerran kaikkiin maailman ääniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti