tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 43


Luku 43: Kuningas

Kaupunki näyttää pieneltä maantasalta katsottuna. Endelion astelee laskusiltaa pitkin joukkionsa perässään ja koskettaa katseellaan kaikkea, joka kuuluu sillä hetkellä hänelle. Linnan korkeat tornit, kivinen seinä. Puutarha ja koristeelliset parvekkeet. Vain kauempana häämöttävä, tyhjä areena ei huuda hänen nimeään saati kuulu hänelle. Se on liian vanha, liian merkittävä ollakseen kenenkään oma. Endelion siristää silmiään sen kohdalla. Me kohtaamme pian, vanha ystävä.

Lilika ja Solas ovat jo vastassa. Lilika on sonnustautunut korkeavartisiin saappaisiin ja valkeisiin housuihin. Hiukset ovat tiukasti kiinni, sisko muistuttaa enemmän äitiä kuin vuosiin. Solas tämän kannoilla on aavistuksen riutunut, posket ovat aiempaa lommommalla. Mies näyttää siltä, kuin olisi surrut voimansa pois.

Endelion vetää valkoisen hansikkaansa pois, paljastaa valitun merkkinsä ja sallii Lilikan painaa muodollisen suudelman kämmenselälleen. Lilika niiaa, Solas kumartaa. Endelion nyökkää molemmille.

Tervetuloa takaisin, veljeni, valkean Endelion”, Lilika lausuu muodollisuudet pois tieltä. Ääni on iloton, se herättää hienoista huvitusta Endelionissa. Lilika näyttelee edelleen.
On ilo olla jälleen kotona, sisareni”, Endelion hymyilee.
Menkäämme sisälle, teidän korkeutenne”, Lilika ilmoittaa ja seuraa kuningasta seurueineen.

Pitkät käytävät, suuri sali punaisine verhoineen. On kuin Endelion olisi jo ehtinyt unohtaa, miltä tuntuu kävellä Valierin linnassa, kun on kerran astellut kokonaan omassa linnassaan pilvien päällä. Maanpäällinen elämä ei kiillä pronssinhohtoisena auringonlaskussa. Siinä ei ole vaadittavaa loistoa.

Valtaistuin on ennallaan. Kymmenten aiempien valkoisten hallitsijoiden hopeanhohtoinen vankila. Endelion ei ole ikävöinyt sitä lainkaan. Hän sivelee sen pintaa sormillaan, mutta ei istu. Hänen ylpeytensä ei taivu istumaan valtaistuimelle, jota hän ei ole itse ansainnut, jota hänen nuori sisarensa on hautonut hänen puolestaan.

Endelionin katse kiertää salia. Hänen joukkionsa on seurannut perässä. Vain Ingon kulkee kuin ei ymmärtäisi ympäröivästä elämästä mitään. Endelion palaisi oireilevaan mekaanikkoonsa myöhemmin. Sen sijaan hän kohtaa elävän kuolleen lailla seisovan, jäykän pikkusisarensa hymyillen tälle makeasti.

Minä tahdon keskustella kanssasi kaksin, sisko rakas”, Endelion sanoo. ”Tulisitko perässäni?”
Endelion suo Solasille merkitsevän katseen ennen kuin astelee Lilika kannoillaan pois salista. Solas jää seisomaan kireänä ja kalpeana paikalleen.
Verhojen takana Endelion vilkuilee ympärilleen, vie sormen suulleen.
Oletko kuullut mitään Remistä?”
Viesti on lähetetty kaikkialle. Colarista en tietenkään voi luvata mitään.”
Endelion huiskauttaa Colarille kättään.
Viestin on täytynyt saavuttaa Remin korvat. Minä uskon, että hän on tulossa. Kuinka sinä näet tilanteen?”
Minä näen tilanteen siten, että sinun ajatuksesi kiertävät kehää. Teet kaiken vain, jotta voisit leikkiä vielä rakkaimpasi kanssa. Sinä huvitat minua, veli. On paljon asioita, joita et voi tehdä vain, koska olet hallitsija.”

Endelionin kädet kulkevat Lilikan harteille, puristavat lujaa, mutta eivät satuttaakseen. Ote jäljittelee jotakin veljellistä, jonka Endelionin silmät ovat joskus nähneet, mutta ei mitään, mikä olisi hänelle todellista. Hymy on yhtä maalattu kuin sisaren koko olemus. Kaksi teeskentelijää linnassa, joka ei ole heistä kummankaan. Endelion inhoaa teatteria, mutta näyttelee roolinsa loppuun.

Mutta, siskoseni, minähän vain panen aluille jotakin, jonka olisi pitänyt syntyä jo kauan sitten.”
Sinä tiedät minun kantani siihen. Olet harkitsematon. Kansa ei tule pitämään siitä, jos teloitat Remin julkisesti.”
Minäkö teloittaisin Remin? En ole suunnitellut sellaista.”
Sinä et saa häntä omaksesi mitenkään muuten. Oletko jo ehtinyt unohtaa, millainen ihminen hän on?”
Et kai sinä vain ikävöi häntä?”
Minä en ole meistä se, joka ikävöi häntä. Meidän tulisi puhua Krielin tilanteesta eikä suinkaan siitä, mitä sinä tahdot Remille tehdä. Mutta tässä me olemme.”
Mutta tässä me olemme.”

Endelion sipaisee Lilikan korkealta nutturalta paenneen valkoisen suortuvan korvan taakse. Lilika ei säpsähdä, kauan poissa olleen veljen kosketus ei aiheuta tytössä mitään. Endelion ei tiedä, miksi on pettynyt siitä, ettei Lilika kavahda häntä peläten.

Älä huoli, siskoseni, minä en tee mitään, mitä katuisin myöhemmin”, Endelion sanoo silittäen Lilikan poskea.
Niin kuin räjäytä saaria? Annoit Remille liian vähän aikaa. Entä, jos hän ei antaudukaan?”
Hän antautuu kyllä”, Endelion sanoo pehmeästi, itsevarmuutta äänessään.
Hyvä on. Sitten sinun olisi parempi valmistautua.”
Entä sinä? Mikä on oma roolisi kaikessa tässä? Mitä sinä ajattelit tehdä?”

Ensimmäistä kertaa koko keskustelun aikana Lilikan kovaan kuoreen syntyy särö. Pieni vain, miltei huomaamaton. Mutta silti särö. Endelion laskee sen voitokseen.
Minä olisin kysynyt sitä seuraavaksi sinulta”, Lilika vastaa. Ääni on matalampi kuin aiemmin, se peittelee säröä onnistumatta siinä.
Minulta? Etkö sinä ole juuri hallinnut Krieliä yli vuoden sen valtiattarena? Luulisi sinun ymmärtävän, mitä sinulta halutaan.”
Sinä olet jättänyt kertomatta paljon. Niin paljon, että minun on mahdotonta tietää, mitä muuta et ole minulle kertonut. En voi mitenkään tietää, mitä mielessäsi liikkuu, ellet kerro minulle. Mitä sinä tahdot minun tekevän, kun kohtaat Remin?”

Endelion vie kätensä Lilikan leualle. Tyttö on niin pieni, niin siro. Silti lähes täydellisen kova, ei kenenkään murskattavissa. Kaunis, pieni ase. Endelion hymyilee kertomatta sisarelleen miksi.

Pysy poissa minun ja Remin tieltä”, Endelion sanoo hymyillen yhä. Käsi sivelee Lilikan leukaperiä, pysähtyy poskelle. ”Tiedän, että jokin lapsellinen impulssi sisälläsi tahtoisi puuttua siihen, mitä välillämme tapahtuu. Sinä taidat yhä välittää meistä molemmista veljinäsi?”
Lilika ei sano mitään.
Älä puutu mihinkään, mitä tapahtuu minun ja Remin välillä. Sinä olet ulkopuolinen. Olet aina ollut.”
Lilikan silmät räpyttelevät aiempaa nopeammin.
Sen sijaan tarvitsen sinun taitojasi muualla. En usko, että Remi saapuu yksin. Sinä olet päävastuussa siitä, että yksikään kapinallinen ei aiheuta mellakkaa Valierissa.”
Selvä on. Tahdotko minun levittävän sotilaat pitkin kaupunkia?”
Tahdon.”
Entä minä? Jäänkö minä linnaan?”

Endelion kallistaa päätään.
Sinä olet syntynyt täällä. Sinun kuuluu puolustaa tätä mätää rakennelmaa koko ruumiillasi.” Endelion näkee, että Lilika osaa lukea hänen sanojensa rivien välit, todelliset merkitykset. ”Tietenkin sinä jäät linnaan.”
Selvä, veljeni, minä jään tänne.”
Sisko pieni, sinä olet täydellinen. Äitimme onnistui erinomaisesti sinun kouluttamisessasi. Älä petä minua nyt.”

Endelion kumartuu painamaan kevyen suukon Lilikan otsalle. Veljellinen ele jää kylmäksi, mutta Lilika pysyy paikallaan, jäykistyneenä kuin ruumis.
Hyvä”, Endelion kuiskaa. ”Uskon, että olemme nyt valmiita. Me keskustelemme Krielistä ja politiikasta sitten, kun tilanne on rauhoittunut.”
Lilika nyökkää vaisusti.
Luotan sinuun, siskoseni.” Endelion heilauttaa kättään. ”Menehän. Pyydä Solas tänne. Minun tarvitsee keskustella hänen kanssaan.”

Lilikan askeleet ovat yhtä jäykkiä kuin kaikki muukin tytössä. Kun Solas saapuu verhojen takaa, Endelion kallistaa lintumaisesti päätään ja ojentaa kätensä miehelle. Solas painaa kylmän suudelman hänen kädelleen. Mies katsoo häntä silmiin, mutta olemus kävelee lasinsiruilla. On kuin jokin ritisisi miehen ruumiin sisällä, pistelisi ja kaivertaisi, mutta täysin tämän tietämättä.

Solas”, Endelion nyökkää pitkälle miehelle.
Teidän korkeutenne. Kuinka lentonne takaisin sujui?”
Ongelmitta, tällä kertaa. Moottori on kestänyt erinomaisesti sen jälkeen, kun se korjattiin Kallasissa. Ilmalaivani on kestävää sorttia.”
Voitteko hyvin, teidän korkeutenne?”
Solas, taivaiden tähden!” Endelion huudahtaa. ”Mitä sinulle on tapahtunut? Minä olen kutsunut sinua vuosia luotetuimmaksi miehekseni – ja sinä kiität minua värittömillä muodollisuuksilla? Tiedät minun inhoavan niistä jokaista. Missä sinä oikein olet?”

Hämmennys kuultaa Solasin kalpeilta kasvoilta. Mies haroo tummaa tukkaansa kuin ei muistaisi nimeään tai asemaansa.
Missä minun siskoni on? Missä on Lyra?”
Ai. Tosiaan. Kuminen hymy venyy Endelionin huulille, hänen on mahdotonta tuntea aitoa tyydytystä totuuden paljastamisesta.
Lyra ei selvinnyt.”
Solasin jo aiemmin suora ranka suorenee entisestään. Mies seisoo pitkänä ja jännittyneenä. Koko ruumis on yhtä suurta, viritettyä jousta, joka on valmis vapautumaan, räjähtämään silmille.

”’Ei selvinnyt’? Miten niin ei selvinnyt, Endelion? Mitä helvettiä se muka tarkoittaa?”
Lyra räjäytti itsensä Colarissa. Minä kuvittelin, että sinä tiesit jo.”
Minun oma sisareni on kuollut, ja sinä kerrot sen minulle nyt.”
Minulla on ollut jokseenkin tärkeämpiä seikkoja mietittävänä kuin sinun arvaamattoman sisaresi typerä impulssi. Se maksoi minulle paljon. Lyra pelasi minua vastaan.”

Endelion sulkee suunsa häpeän täyttäessä rinnan. Tunne on harmaa, jähmeä. Endelion ei tahdo Solasin näkevän, miten ahtaalle tämän sisar on hänet ajanut. Sellainen tunne osaa vain lamaannuttaa. Endelion ei anna sille valtaa Solasin edessä.

Minun sisareni on kuollut. Rakas pikkusiskoni.” Solas pudistaa päätään, vie käden kaulalleen. Endelion näkee, kuinka Solas sormeilee mustaa merkkiään. ”Sinun olisi pitänyt ottaa minut mukaasi yläilmoihin. Taivaiden nimissä, Endelion, mikset sinä ottanut minua mukaasi? Lyra… hän olisi tarvinnut minua.”
Naurunpyrskähdys miltei hukuttaa Endelionin tullessaan. Nauru kaikuu korkeissa seinissä, tarttuu kynttilänliekkeihin. Solas kavahtaa.

Lyra ei olisi hyötynyt sinun läsnäolostasi lainkaan sen enempää kuin kenenkään muunkaan”, Endelion nauraa. ”Sinulla on hurjia kuvitelmia itsestäsi, jos ajattelet, että sinä olisit voinut auttaa sitä naista. Hän oli avun ulkopuolella. Sinun on turha korvata vahinkoa, jonka annoit jo tapahtua teidän entisessä elämässänne.”
Endelion näkee sanojensa vaikutuksen. Solas on kuin lyöty. Sietämättömän heikko. Kuinka hän on koskaan voinut luottaa kehenkään sellaiseen?
Kerrohan, oletko sinä pitänyt minun pikkusiskostani yhtä hyvää huolta, vai oletko ehtinyt antaa hänenkin mennä pilalle? Hänen tyhjistä katseistaan päätellen hän on koventunut entisestään. Hyvä. Niin minä halusinkin käyvän.”

Solasin koko ruumis on käpertynyt itseensä. Endelionia kylmää nähdä niin suuren ja vahvan miehen hajoavan hänen edessään. Lasinsirut ritisevät toisiaan vasten. Kuinka monta sanaa vielä vaadittaisiin, että Solas pysyisi sisällään lopun ikäänsä?

Minä tahdon sinun jatkavan samaan malliin”, Endelion sanoo. Äänen käskevästä sävystä ei jää epäilystäkään. ”Remi kapinallisineen saapuu varmasti, ja kun he saapuvat, olen jättänyt kapinallisten hoitelemisen Lilikan vastuulle. Sinun vastuullesi jää Lilikan itsensä vartiointi. Minä en luota siihen tyttöön.”
Et luota häneen, mutta jätät hänelle hirvittävän suuren vastuun?”
Endelion kohauttaa hartioitaan.
Sukuvika. Omaan vereen ei luoteta ennen kuin toisin todistetaan. Lilika on osoittautunut minulle hyödylliseksi, aivan kuten äiti halusi. Luotan äitini arvioon enemmän kuin lapseen itseensä.”
Pysyn siis hänen rinnallaan.”
Aivan. Teidän vastuullenne jää hoitaa Remin mukanaan tuoma roskasakki hengiltä.”
Entä mahdollisen taistelun jälkeen? Mitä meille sitten tapahtuu?”

Meille. Sanavalinta vie kylmiä väristyksiä pitkin Endelionin selkää. Solas on jo ehtinyt niputtaa itsensä ja Lilikan, tehdä heistä yksikön. Sappineste miltei maistuu suussa, kun Endelion kuvittelee Solasin suuret kädet Lilikan heiveröisellä keholla.

Näet sitten”, Endelion sanoo vinkaten silmää.
Solas on liian väsynyt sanoakseen mitään. Lyran menetys jäytää miehen ruumista, tämä pysyy paikallaan kuin aikoisi kuolla ja mädäntyä siihen.
Teidän korkeutenne!” Punakasvoinen mies juoksee käytävälle. Endelion kääntyy hänen puoleensa. Miehen perässä kulkevat valkopukuiset palvelijat raahavat nuhjuista, harmaata olentoa matkassaan. Ingon. ”Hän yritti karata paikalta. Näimme hänen ylittämässä siltaa kaupunkiin. Mitä haluatte meidän tekevän hänelle, teidän korkeutenne?”

Endelion huiskauttaa kättään Solasille.
Palataan asiaan, Solas. Mene sinä Lilikan luokse.” Endelion astuu lähemmäs pideltyä Ingonia. Lasit ovat vinossa, rasvainen suortuva roikkuu kasvoilla. Ingonin katse on samea.
Ingon? Kuuletko minua?”
En ole kuuro, teidän korkeutenne.”
Et kuuro, mutta monta muuta asiaa sinä olet. Oletko sinä myös petturi? Sitä minä en olisi uskonut.” Endelion nyökkää miehille, kaikki lähtevät pois jättäen Ingonin pitelemättömänä kuninkaansa eteen. Ingonin ranka on kyyryssä, mies kantaa itsensä häpeällä.

Ingonille ei voi huutaa. Miestä pitää käsitellä kuin uskollista, mutta epävakaata laitetta. Pienellä korjauksella laitteen saisi toimimaan, mutta se ei olisi ennallaan, sen asetukset menisivät vinoon, osa muttereista olisi ikuisesti uudella paikallaan ja hajottaisi sen, mikä on tehnyt laitteesta uskollisen. Endelion lähestyy Ingonia varovasti, tarttuu laitteeseen kunnioittaen sitä.

Saiko Lyra sinut vaihtamaan puoltasi?”
En tiedä mitään puolista”, Ingon huokaisee tuijottaen kenkiensä kuluneita kärkiä.
Miksi sinä sitten yritit lähteä täältä?” Endelion ei ohjaile kysymystä. Ingon ei välttämättä ole kiinni ruumiissaan; tämä on voinut yrittää pakoa minkä tahansa impulssin viemänä.
Minä olen avannut silmäni.” Sanat ovat monotonisia, mutta niissä on pohja. Vakaampi kuin koskaan aiemmin. Endelion värähtää, kun muistaa, millaisia sanoja mies suolsi hänelle Lyran kuoltua.
Endelion vain kallistaa päätään merkiksi jatkaa.
En koskaan tahtonut olla täällä. Tai ilmassa.”
Sinä olet Krielin paras mekaanikko. Ilman sinua harva asia olisi mahdollistunut.”
Ilman minua Lyra olisi hengissä ja Colar voimissaan. Minä irtisanoudun. En voi jatkaa pitemmälle.”
Nytkö sinulla on moraalit?”

Ingon nostaa päätään. Kulmat kaartuvat, ilme muistuttaa oikeaa ihmistä. Ingon on kuin onkin palautunut itselleen. Endelion vastustaa impulssia puristaa kätensä nyrkkiin.
Nyt minä näen, mitä minä todella olen tekemässä. En kyennyt siihen aiemmin.”
Selvä.” Endelion puristaa Ingonia olkapäästä. Mies säpsähtää kosketusta edelleen. ”Jos sinä tahdot mennä, minä annan sinun. En ole sellainen hallitsija, joka kahlitsee ihmiset itseensä.”
Ingonin piirteet sortuvat. Kenties mies muistaa jotakin.
Kiitos”, Ingon sanoo. ”Minä olen hyvin kiitollinen siitä. Olen kaikesta huolimatta onnellinen siitä, mitä olen saanut kokea.”
Lyra. Hän tarkoittaa Lyraa.

Endelion ojentaa Ingonille kätensä kätelläkseen tätä viimeisen kerran. Ilman Ingonia hän ei olisi pystynyt luomaan mitään. Ingon on kuitenkin antanut annettavansa. Endelion pääsisi eteenpäin ilman tätäkin. Maailma on lähes valmis. Endelion hymyilee ajatellessaan, että voi todella päästää ihmiset luotaan noin vain voiden yhä luottaa heihin. Se jättää hänet tilanteen herraksi. Ingon tarttuu käteen, puristaa valjusti. Endelion tuntee, kuinka luut muljahtelevat kumisen ihon alla.

Endelion saattaa Ingonin kaupungin ja linnan yhdistävälle sillalle. Ingon nyökkää hänelle vielä kerran. Endelion jää tuijottamaan miehen honteloa ruumista tämän ylittäessään sillan. Hänen miehensä saattavat Ingonin laivaan, joka veisi hänet takaisin kotiin. Verstaalleen Kallasiin. Endelion ei tahdo tietää siitä elämästä mitään. Kun Ingon katoaa näkyvistä, Endelion jää tuijottamaan joentakaista kaupunkia. Valier seisoo odottavana iltahämärässä. Kuinka monta yötä menisi, että sillalle astelisi se, jota hän on odottanut kaikki nämä vuodet? Endelion saattaa jo nähdä solakan, tumman siluetin kulkemassa pitkin siltaa.

Me tapaamme pian, Remi. Aivan pian”, Endelion kuiskaa sillalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti