tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 45


Luku 45: Sisko ja veli

Punainen kukka leviää areenalle. Kaikki on pysähtynyt, maailma hiljenee, kun Lilika kulkee läpi areenan. Jokainen askel on päätös, häntä liikuttaa enää vain tieto siitä, että lopun jälkeen ei ole mitään. Taivas on hiljaa, se ei laula laulua Remille. Lilika ohittaa veljensä katsoen tätä silmiin, tuijottaen miestä, joka vei hänen todellisen veljensä, rakkaimman ystävänsä. Miestä, joka ei tahdo hänen kaltaistensa elävän. Taivas riippuu raskaana yllä, iltapäivän aurinko on vain kipeä muistutus ajasta, joka ei palaa. Lilika kumartuu Remin ruumiin ylle. Ei ole enää menetettävää. Endelion voisi tehdä mitä tahansa, mutta mikään siitä ei tekisi huojuttaisi häntä.

Lilika on täydellisen paljas, sydän avoinna, kun hän sulkee Remin lasittuneet silmät ja vie miehen pään syliinsä. Hän painautuu Remiä vasten, asettaa otsansa tämän otsalle, hyvästelee kuin Remi olisi vielä siinä, näkemässä hänen surunsa. Kyyneliä ei enää tule, maailma on täydellisen hiljainen. Ei huutoa, ei parkua, vain rauha. Endelion on saanut haluamansa.

Kun Lilika kohottaa katseensa, Endelion pitelee jälleen asettaan seisoen varautuneena kuin sotilas, joka ei täysin tiedosta paikkaansa vartiossa.
Oletko sinä nyt onnellinen?”
En”, Endelion vastaa tyhjällä äänellä.
Hän on nyt poissa tieltäsi. Olet vapaa elämään itsekkään elämäsi loppuun saakka. Toivottavasti se tuntuu siltä, miltä halusitkin.”
Endelion kääntää päätään, kohottaa aseensa kohti Lilikaa.
Kenen puolella sinä oikein olet?”
Oikeuden.”

Lilika nousee ylös, laskee Remin hellästi tantereelle. Hän vetää hiuksensa vapaaksi, sallii vuosien kireyden vihdoin hellittää. Ei ole mitään menetettävää. Ei enää. Lilika ottaa askeleen eteenpäin, Endelion taakse. Jännite kasvaa, kuningas pelkää lasta. Jos Lilika ei olisi jo luopunut vihastaan, hän olisi nyt täynnä sitä, se kukkisi hänessä satoina ruusuina.

Mikä sinä oikein olet?”
Sinun sisaresi, Endelion.”
Mitä muuta?”
Äitimme luoma ase. Kova. Täydellinen.”
Ei, minä en usko siihen enää. Mikä sinä todella olet?”

Lilikan katseessa välähtää. Hän vetää paitaansa ylös, paljastaa sirot lanteensa, mustan merkin, joka huutaa olemassaoloaan Endelionin koko valkoista olemusta vasten. Endelionin silmät suurenevat, ensimmäistä kertaa elämässään Lilika näkee veljensä täydellisen kauhun vallassa, kontrolloimattomana. Endelion ei tiennyt. Ei osannut edes epäillä. Jopa surusta raskaana Lilikan keho jaksaa tuntea naurun kuplivan sisällään.

Paita painuu takaisin paikalleen, vuosia pidetty salaisuus on saatettu oikeiden silmien nähtäväksi. Nyt Lilika on paljas. Endelionin katse harhailee, kun tämä ymmärtää Lilikan petoksen laajuuden. Mitään ei tarvitse sanoa. Endelion on jättänyt maailmansa sellaiselle tytölle, jolla ei ollut aikomustakaan asettua hänen puolelleen. Mustamerkkisenä syntynyt Lilika ei ole ikinä ollutkaan osa Endelionin kiillotettua, valkoista maailmaa.

En voi uskoa, että äiti ei koskaan kertonut minulle, mikä sinä olet.”
Lilika huomaa hymyilevänsä.
Hän osasi pelata aivan kuten sinäkin. On voimia, jotka ovat kaikkien ulottumattomissa. Me emme voi päättää merkeistä, mutta voimme valjastaa ne voitoksemme.”
Siksi äiti siis piti sinut niin kovassa otteessa.”

Ei, ei siksi. Lilika voisi sanoa, että syy oli jokin aivan muu, jokin paljon pimeämpi, laskelmoivan ihmisen aivoissa syntynyt aie, joka Lilikan täytyi elää läpi. Mutta hän ei sano mitään. Endelion osaa nähdä maailman vain yhdellä tavalla, eikä sisaren kärsimys ole siinä todellisuudessa olennaista. Endelionille merkitystä on vain sillä, että joku on pettänyt hänet olemalla jotakin muuta kuin hänen toivomansa kuva.

Juonitteleva pikku paskiainen”, Endelion sanoo sylkäisten areenalle. ”Likainen musta huora. Sinut olisi pitänyt heittää jokeen syntyessäsi, silloin sinusta olisi ollut enemmän iloa kaikille. En voi uskoa, että äiti salli sinun elää.”
Älä huoli, ei hän sallinutkaan.
Tämä maailma ei ole mustalla merkittyjä varten. Hän”, Endelion toteaa nyökäten Remin ruumiiseen päin, ”oli ymmärtänyt aivan väärin. Olen varma, että systeemi inhoaa mustia aivan yhtä paljon kuin kuka tahansa muukin.”
Siitä huolimatta sinä rakastit häntä. Rakastat edelleen.” Lilika astuu lähemmäs. ”Lisäksi annoit Solasin ja Lyran tulla palvelukseesi. Tiedän, että et tehnyt sitä pelkästään suopean julkikuvan luomiseksi.”
Endelionin silmät siristyvät.
Älä väitä, että minä olisin todella voinut välittää niin turmeltuneista ihmisistä.”
He eivät ole turmeltuneita sen vuoksi, että he olivat mustia, vaan sen vuoksi, mitä he olivat joutuneet merkkinsä vuoksi kokemaan.”
Mustille ei ole muuta paikkaa tässä maailmassa. Ei edes rakkaalle Remillemme.”

Lilikan katse harhautuu takaisin Remiin, tämän kukkivaan rintaan ja suljettuihin silmiin. Ilman verta Remi voisi yhtä hyvin olla unessa. Lilika jää katsomaan Remiä, kun hänen edessään välähtää. Endelion on lähellä, aivan liian lähellä, ase kohotettuna ilmassa. Jokin suuri asettuu heidän väliinsä, Lilika ehtii erottaa vain selän ja tumman tukan ennen kuin hahmo rojahtaa maahan. Endelionin ase tippuu verta, ilme on yllätystä täynnä kuten Lilikankin. Maassa makaava mies on Solas.

Ei!” Lilika hengähtää ja syöksähtää Solasin luo. Miehen silmät harhailevat, keho kouristelee muutaman voimakkaan kerran. Rinta kohoilee, käsi hapuilee jotakin, johon tarttua. Lilika vie toisen käden Solasin omalle, toisen miehen poskelle.
Minähän sanoin, ettei minua tarvitse puolustaa”, Lilika sopertaa. ”Sinä typerys… Sinun ei olisi tarvinnut…”
Solas ei sano mitään, suu aukeaa, mutta ääntä ei kuulu. Katse pysähtyy Lilikaan, Lilika pitää kiinni, ei päästä irti ennen kuin Solasin rinta lakkaa kohoilemasta. Solas vetää raskaasti henkeä, kunnes kaikki katkeaa, rinta painuu alas ja silmät lasittuvat kesken hengenvedon.

Lilikan pää painuu vasten Solasin leveää rintaa. Värähdykset vavisuttavat kehoa. Lilika ei piittaa siitä, iskeekö Endelion häntä uudelleen, yrittääkö hänen oma veljensä tappaa hänet vielä senkin jälkeen, kun tämän luotetuin miehensä on kaatunut tämän iskusta. Hiljaisuus on rikki, se purkautuu Lilikasta raastavana huutona. Älkää menkö. Älkää jättäkö minua yksin.

Katse Lilikan joensinisissä silmissä on villi, kun hän kohottaa päänsä kohdatakseen Endelionin uudelleen. Endelion on vienyt käden suulleen kuin ei ymmärtäisi tekonsa suuruutta. Lilika ei nouse ylös, hän pysyy kumartuneena Solasin ylle suojellakseen ystävänsä muistoa koko pienellä ruumiillaan.

Häivy”, Endelion lausuu matalampaa kuin yleensä. ”Poistu silmistäni.”
Sinä et siis…” Lilikan katse harhailee kohti veristä asetta Endelionin käsissä.
Hän osoitti teollaan varsin selvästi, että sinun henkesi on uhrautumisen arvoinen. Solas on voinut menettää tehonsa ja voimansa, mutta oli joskus aika, jolloin todella luotin häneen. Olen hänelle velkaa hänen viimeisen toiveensa. Mene. Poistu, Lilika Valenciel, Krielin lapsikuningatar. Sinulle ei ole enää sijaa Valierissa.”
Karkotatko sinä minut, veljeni?”
Tulkitse sanani aivan miten tahdot.”
Sinä tahdot minun elävän pelossa. Tietämättä, minne mennä.”

Hymy Endelionin kasvoilla on jälleen pelkkää roolia. Lilika on oppinut erottamaan sen. Veljen kasvoilla on kovin harvoin aitoja ilmeitä.
Siinä minun armoni sinulle, rakas siskoni”, Endelion sanoo hymyillen. ”Mene. Minä annan sinun mennä.”
Lilika silittää Solasin poskea, painaa suudelman miehen raotetuille huulille. Verta jää Lilikan huulille, mutta hän ei pyyhi sitä pois. Kiitos.
Yksi pyyntö. Ei mustalta valkoiselle, vaan siskolta veljelle.”
Endelion heilauttaa käsivarsiaan merkiksi kertoa.
Sinä tiedät, minne haudata Remi. Etkö tiedäkin?”
Endelion nyökkää heti. On olemassa paikka vain heille kolmelle. Ruusupensaitten takana Remi saisi viimein levätä.
Ja Solas… Tahdon, että kirjoitat hänen hautakiveensä myös Lyran nimen. Heidän kuuluu levätä samassa haudassa.”
Etkö enempää minulta pyydä?”
Lilika pudistaa päätään.
En tarvitse mitään muuta.”

Lilika ja Endelion asettavat kädet toistensa olkapäille, koskettavat toisiaan siskona ja veljenä, ihmisinä, jotka syntyivät eri poluille. Lilika ei enää katso Endelionia, koskettaa vain. Endelion puristaa lujaa ja päästää lopulta irti, antaa siskonsa mennä. Lilika kävelee suuren areenan halki, jättää taakseen valkean veljen ja kaksi rakasta. Areenalla ei seiso ketään muuta, kaikki ovat kaikonneet. Aurinko laskee armottomana vanhalle taistelutantereelle, Lilika kävelee pois pää pystyssä, hiukset avoimena illan keveälle tuulenvireelle tarttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti