tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 35


Luku 35: Malja sodalle

Kun köydet katkaistaan, Endelion seisoo laivansa keulassa ja katsoo, kuinka valmistuva kaupunki jää taa. Illan väsynyt aurinko läikehtii metallipinnoissa, tekee kaikesta kaunista. Endelion ei käännä katsettaan pois ennen kuin auringon hehku metallikuussa on pelkkä aavistus.

Laiva on lastattu toiveilla ja tulevalla kauhulla, pommeilla, jotka synnyttävät suuren tuhon. Maljat tuodaan, miehistö seisoo kaaressa laivan kannella. Kasvojen seassa seisovat Lyra ja Ingon, kumpikin vaitonaisina, ilmeettöminä. Kaikki pitävät laseja käsissään tuijottaen Endelionia, odottaen, että kuningas sanoo jotakin. Vain harvalle on kerrottu pommeista, suuresta suunnitelmasta, mutta niihin, keiden kalvakoita kasvoja Endelion katsoo, hän saattaa luottaa. Hänen ihmisensä, valittu piirinsä. Rikotut ja lyödyt, kaikki hänen käytössään.

Odottavat ilmeet palkitaan, Endelion avaa suunsa.
Me olemme nousseet jälleen ilmaan. Kokoonnumme kenties viimeistä kertaa koskaan tällä kokoonpanolla”, Endelion aloittaa. ”Te olette tehneet pitkään töitä kanssani, kulkeneet mukanani maailman laidalle. Olette katsoneet kanssani auringonlaskuja ja -nousuja. Te olette ne, jotka olette saaneet todistaa valkean imperiumin nousua sen ensiaskelista lähtien.”
Kohoavia leukoja, ylpeitä katseita. Vain Lyra ja Ingon näyttävät olevan jossain muualla, tasolla, jota Endelion ei ole aiemmin tavoittanut.

Minä olen astellut sinne, minne aikaisemmat valkeat hallitsijat eivät ole koskaan uskaltaneet kulkea”, Endelion sanoo pehmeästi. Hymy kareilee alituisesti hänen huulillaan, hän ei päästä sitä tippumaan, vaikka Lyra ja ingon eivät yhdy hänen riemuunsa. ”Joka sadas vuosi syntyy niin musta kuin valkeakin valittu lapsi, mutta jo vuosisatojen ajan valkeat valitut lapset ovat voittaneet ja hallinneet tätä kuningaskuntaa. Mihin me tarvitsemme mustia? Mitä he ovat tehneet tämän maan eteen? Kriel ei hyödy mustistaan, ei valituista eikä tavallisista. Minä olen ensimmäinen hallitsija, joka tekee hulluudesta lopun ja päättää mustien tien.”

Innostunut huuto kohoaa yleisöstä, valkealla merkityt kannattajat huutavat riemuaan Endelionin puhuessa. Jopa osa niistä, jotka kantavat mustaa merkkiä ihollaan, yhtyvät riemunhuutoon. Se saa Endelionin nahan kihelmöimään. Ihmiset myyvät sen, mitä ovat tullakseen osaksi hänen imperiumiaan. Kaikki valta laskeutuu hänen harteilleen, muodostaa sädekehän hänen valkoiselle kuontalolleen.

Edeltäjäni toteuttama Kallasin joukkosurma oli pelkkää alkua”, Endelion sanoo hymy yhä tiiviisti huulillaan. ”Puhumattaaan häntä edeltävistä hallitsijoista, jotka iskostivat Krieliin vihan mustalla merkittyjä kohtaan. He tekivät tärkeää työtä, mutta he eivät olleet täydellisiä. He eivät ole uskaltaneet katsoa taivaalle, kurottaa korkeammalle kuin kukaan ennen.”

Endelion levittää kätensä, syleilee hennon vaaleanpunaista taivasta, kietoo illan iholleen.
Mutta minä kohosin taivaalle ja loin maailman, joka on oleva vielä maanpäällisen Krielin jälkeenkin”, Endelion lausuu kohottaen ääntään. ”Emme tiedä, miksi valittuja lapsia syntyy joka sadas vuosi, mutta minä olen päättänyt rikkoa systeemin. Koskaan enää ei Krielin maalla käydä kaksintaisteluita vallasta, sillä valkea valta on ainoa oikea tapa hallita kuningaskuntaa. Minä irrotan Krielin kahleistaan, katkaisen systeemin, joka on painanut sitä ikuisuuksia. Yläilmojen Krielissä samat lait eivät enää päde.”

Tauko. Endelion antaa sanojensa upota, ja ne uppoavat, katseet täyttyvät ylpeydestä ja odotuksesta.
Kohottakaamme siis malja sille, mitä olemme saattaneet aluille. Nostakaa maljanne tuleville taisteluille, voitoille ja maailmalle, jonka synnytämme yhdessä. Nostakaa malja omille saavutuksillenne, perheellenne, ystävillenne ja kuninkaallenne. Nostakaa malja valkealle imperiumille!”

Maljat kohoavat ilmaan, kilistykset ovat kuin laulu laskevassa auringossa. Juomat juodaan, sanoja vaihdetaan. Endelion kiertelee lähipiirinsä joukossa, juttelee alaisilleen kuin ystävilleen. Pehmeitä, tarkoin valittuja sanoja, joissa ei ole teräviä reunoja ketään viiltämään. Endelion kulkee valkeissa vaatteissaan kauniina, hohtaen tähdenvalon lailla. Hän kerää kannella katseet, nostattaa väsyneetkin kasvot hymyyn.

Laivan reunalla seisoo hiljainen kaksikko. Endelion asettuu Ingonin ja Lyran väliin suoden molemmille tarkoin valitun hymynsä. Molempien lasien pohjilla on yhä haaleaa juomaa. Endelion siristää silmiään.

Te kaksi olette todella alkaneet nauttia toistenne seurasta”, Endelion sanoo.
Ingon säpsähtää, tavoittelee Lyran katsetta Endelionin yli.
Älähän suotta hätäänny, Ingon, ystäväiseni, eihän se huono asia ole. Ei lainkaan. Miltä elävä ihminen tuntuu iholla?”
Endelionin hymy pysyy säkenöivänä silloinkin, kun Ingonin silmät suurenevat ja mies perääntyy taaksepäin, katoaa juhlamaljojen kanssa kulkievien ihmisten sekaan. Endelion kääntyy Lyran puoleen ja hymyilee tälle hampaat näkyen.

Kiusaa mieluummin minua, minulla on paksumpi nahka kuin hänellä”, Lyra sanoo ilmeettä.
Sinä panet ilmeisesti aivan ketä tahansa.”
Minulla ja Ingonilla ei ole sellaista ihmissuhdetta.”
Sinähän tahdot jokaisen mahdollisen miehen iholle. Eikö Ingon kelpaa? Miksi ei, johtuuko se kenties kuoleman hajusta hänen vaatteissaan vai hänen heikosta, kalvakasta ruumiistaan?”
Lyran silmät eivät anna anteeksi.
Mitä nyt, Endelion? Mitä sinä haluat?”

Endelion kiepsauttaa Lyran itseään vasten, suutelee naista lujaa. Lyra ei yhdy suudelmaan vaan kiskaisee itsensä irti. Entisestä raivosta lepää merkkejä tämän jännittyneissä käsivarsissa, mutta se ei enää saa naisesta valtaa kuten ennen. Uusi versio on tyyneydessään paljon hurjempi, vaarallisempi. Väreet kulkevat pitkin Endelionia.

Kenen puolella sinä oikein olet, rakkaani?” Lämpö on juossut Endelionin äänestä. ”Luuletko, etten näe, kuinka kavahdat valtaani?”
Minua ei ole luotu ihmiseksi, joka voisi valita omakseen jotakin niin konkreettista kuin puolen.”
Älä valehtele minulle.”
Lyra kohottaa leukansa, tulee aivan lähelle Endelionia. Hengitykset kohtaavat.
Kuinka sinä voisit saada minut, kun minä en itsekään saa itseäni?” Lyra painaa raskaan, merkitsevän suudelman Endelionin huulille ja naurahtaa vasten tämän suuta. ”Älä luule itsestäsi liikoja, pieni poika.”

Endelionin käsi on kohoamassa ylös, iskeytymässä Lyran poskelle, kun hän ymmärtää, missä seisoo. Ihmiset risteilevät ympäriinsä ilmalaivan kannella, Endelion ei voi kohottaa kättään lyödäkseen ketään puheensa päätteeksi. Lyra kaataa lopun juomastaan laidan yli. Käsi epäröi ja tiputtaa lopulta koko lasin; se kieppuu alas ja katoaa pilviin. Lyra on kulkemassa kevein askelin kohti omaa hyttiään, kun Endelion räsäyttää oman lasinsa kannelle ja juoksee tämän perään. Vain muutamat katseet kääntyvät seuraamaan heitä, kaikki ovat liian kiireisiä riemuitsemaan tulevasta valtakunnastaan.

Lyra ei ehdi sulkea ovea Endelionin kasvojen edestä.
Kas, kun et etsinyt uutta ystävääsi ja ottanut lohtua hänen tyhjistä silmistään ja katkonaisista puheenvuoroistaan”, Endelion nauraa Lyralle.
Painu helvettiin, Endelion.”
Sinä olet alkanut raivostuttaa minua toden teolla, Lyriana.” Endelionin silmät siristyvät. ”Se ei ole kannattavaa sinulle, ei lainkaan.”
Et saavuta mitään käyttämällä tuota nimeä, se ei pelota minua.”

Endelionin kädet puristuvat nyrkkiin Lyran uhmakkuuden edessä. Edes naisen syntymänimen käyttäminen ei tuo yliotetta takaisin hänelle, ei palauta Lyraa takaisin tilaan, jossa tämä on pelkkä satutettu, itsensä menettänyt nainen. Lyra seisoo hänen edessään vailla viittaa, täysin rehellisenä, täysin haavoittuvaisena. Paljaana. Endelion ei koskaan pysty samaan.

Harmi, että veljesi ei ole täällä”, Endelion huokaa lopulta, istuutuu Lyran sängyn laidalle kuin luovuttanut mies. ”Hän on huomattavasti yhteistyökykyisempi.”
Solas on pelkästään säälittävä, et sinä hänellä mitään täällä tekisi. Sinä tarvitset jonkun, joka sanoo sinulle vastaan, jonkun, joka ei tottele jokaista oikkuasi.”
Endelion tuhahtaa.
Jonkun, joka on kuten Remi oli aikanaan.”
Endelionin katse terävöityy.

Sinulla ei ole oikeutta puhua hänestä.”
Miksi ei olisi? Hän on tehnyt olemassaolonsa hyvin selväksi viimeisten kuunkiertojen aikana. Remi Lorianin nimi on nyt kaikkien huulilla.”
Et sinä Remiä inhoa, sinä inhoat itseäsi, koska et voi olla minulle kuten hän.”
Väärin, Endelion. En tunne itseäni riittävästi inhotakseni sitä, mitä olen.”
Aina sama laulu. Sinä se olet kiintynyt olemaan ei-kukaan.”
Otan vastaan kritisointisi vasta sitten, kun kokeilet samaa.”
Ja minä sitten, kun sinä tiedät, millaista on olla valittu lapsi.”

Lyran kasvoille piirtyy hienoinen hymy. Nainen istuutuu tyynesti Endelionin syliin, kuljettaa sormiaan hänen valkeissa kiharoissaan.
Sinä olet niin vihainen”, Lyra naurahtaa. ”Se melkein kiihottaa minua.”
Sinä taas olet aivan sairas”, Endelion sanoo hiljaa hymyillen jo itsekin.
Paraskin puhuja.” Lyran kädet ovat jo Endelionin vyöllä.

Kehojen tiet kohtaavat hetkeksi, kosketukset ovat voimakkaita, nopeita ja kiihkeitä. Niiden tarkoitus on vain unohtaa, tyynnyttää raivo, tasoittaa suunnaton myrsky. Kaiken jälkeen Endelion makaa Lyran pää rintakehällään ja silittää tämän pitkiä laineita. Endelionin rinta kohoilee kiivaasti, hengästynyt ruumis vetää henkeä.

Minä en hyväksy sitä, mitä aiot tehdä maanpäälliselle Krielille”, Lyra sanoo lopulta. Ympyrä sulkeutuu, Endelion saa vastauksensa. ”Sinä synnytät maailmaan tuhon, et muuta. Me nostimme maljamme sodalle.”
Endelion ei vie kättään pois Lyran hiusten lomasta vaan jatkaa tämän silittämistä kuin sanat eivät merkitsisi mitään.
Mutta silti sinä olet siinä, minun ihollani.”
Aivan. Minusta ne kaksi eivät sulje toisiaan pois.”
Minusta sulkevat, mutta minä en olekaan kuten sinä.”
Se on onni meille molemmille. Uskotko, Endelion, että jos olisimme kohdanneet eri aikana, olisimme voineet olla toisillemme hyviä?”

Lyra nostaa päätään, kumartuu Endelionin ylle. Naisen valkoiset suortuvat tippuvat Endelionin kasvoile, kutittelevat poskia. Endelionia hymyilyttää. Kaikesta vihasta huolimatta Lyra on yhä se, jonka kasvot Endelion tahtoo nähdä yllään.

En ole ihminen, joka haikailisi sellaisen perään”, Endelion sanoo lopulta.
Tuo ei varsinaisesti vastaa kysymykseeni.”
Ei”, Endelion tiputtaa, ”minä en usko, että me olisimme koskaan voineet olla toisillemme kuten mies ja vaimo. Sellaiseen hyvyyteen en usko meidän olevan edes kykeneviä. Emme nyt emmekä koskaan. Meitä ei ole tehty sellaista rakkautta varten.”
Lyran ilme ei värähdäkään. Endelion silittää naisen poskea.
Olen silti kiitollinen siitä, mitä olen saanut kanssasi kokea. Nyt, kun kaikki on loppumassa, olen iloinen, että sinä olet vielä siinä.”

Lyra kumartuu suudelmaan, hiukset laskeutuvat tyynylle. Sen jälkeen nainen kiepsahtaa kuninkaansa vierelle vaisu hymy kasvoillaan. Endelion silmäilee Lyraa sivusilmällään, rakastaa ajatusta siitä, ettei tiedä lainkaan, mitä naisen mielessä kulkee. Lyra on poissa, ei lainkaan hänen ulottuvillaan, ja se on kauneinta, mitä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti