tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 16


Luku 16: Sade

Moottori on rikki. Se ei kestäisi enää useita satoja metrejä, korkeutta on juuri niin paljon, että minne tahansa laskeutuminen voisi hajottaa moottorin lopullisesti, sytyttää kannen ja hytit palamaan.

Endelionin sormien naputus kaikuu puisessa huoneessa. Ingon nojaa tuoliin, Lyra seisoo selkä heihin päin, katsoo mustana seisovaa yötä. On vain kaksi vaihtoehtoa. Laskeutua minne tahansa tai jäädä ylös ja hajota, räjähtää kirkkaasti ja kerralla.

Me laskeudumme Kallasiin nyt heti”, Endelion sanoo. Ääni on kova, kaikki tunteet on riisuttu pois, jotta tilanne ei hajoa käsiin. ”Hajonnutta osaa saa vain Kallasista, eikö niin, Ingon?”
Ingon nyökkää.
Moottori ei jaksa kantaa rungon painoa ilman sitä. Se täytyy tukea –”
Endelion heilauttaa kättään, Ingon vaikenee.
Kuulitte, mitä sanoin. Me menemme Kallasiin.”

Hiljaisia, sanattomia katseita, jotka silti sanovat kaiken. Kuolemaa odottavien miesten katseita. Endelion ei anna kenellekään tilaa vastustaa häntä. Hän ei jää ilmaan odottamaan tulta, hän ei jää kuolemaan. Ei täällä. Ei vielä, hänellähän on vielä monta vuotta valitulle luvatuista sadasta vuodesta käyttämättä. Täydellistä aikaa luoda imperiumi, aloittaa se, jota varten hän syntyi. Hän ei nielisi kuolemaa.

Kurssi Kallasiin.”
Vaikka moottori ei kestäisi?”
Se kestää.”
Mutta jos…?”

Kaiken vaientava katse. Jos moottori ei kestäisi, he kuolisivat. Kaikki loppuisi yhtä kaikki, yrittäisivät he tai ei.
Kallasiin”, Endelion sanoo painavasti ja kääntää selkänsä. Ikkunasta tuijottava Lyra on heti hänen kannoillaan. Ingon yrittää seurata, miehen katse lepää Lyran valkean mekon helmassa. Endelion nostaa kätensä ylös.
Ei, Ingon, et sinä. Sinä jäät tänne. Olet ainoa, joka todella ymmärtää ongelman laajuuden. Huolehdi, että tämä laiva pääsee perille Kallasiin.”

Ovi paiskautuu kiinni. Endelion puhuu seuraavan kerran omassa hytissään. Lyra seisoo seinää vasten tuijottaen kuningastaan siristetyin silmin. Sanat eivät lepää naisen olemuksessa. Endelion painautuu tätä vasten, rutistaa naisen lujaa vasten seinää, lukitsee ranteet puristuksellaan. Suutelee niin voimalla, ettei Lyra ole saada henkeä.

Hengitys on raskas, Lyran silmät raukeat. Endelionin on mahdotonta arvioida, mitä Lyra ajattelee, mitä päälaelleen kääntynyt tilanne saa tämän tuntemaan.
Me tarvitsimme kallasilaisia varaosia joka tapauksessa”, Endelion sanoo hymyillen. ”Kone ei ole täydellisen rikki. Sen verran minä ymmärsin Ingonin kriisiarviosta. Tästä tulee vain lyhyt visiitti takaisin maan päälle.”
Sinä otat sen hyvin rennosti.”
Niin sinäkin”, Endelion sanoo, vaikka hänellä ei ole siitä mitään takeita. Lyra voi olla täydellisessä paniikissa, mutta naisesta sitä ei näe. Tämän kasvot piilottavat kaiken.

Mitä sinä ja Ingon teitte mastossa? Joko hänkin on osoittanut kiinnostusta lihaasi?”
Ingonko?” Lyra nauraa Endelionin suuhun. ”Hän on viimeinen ihminen, joka tekisi niin. Hänen silmissään kiiltää aivan muusta syystä.”
Pane häntä. Ehkä hän heräisi sillä eloon.”
Lyran silmät siristyvät. Lopulta nainen alkaa nauraa, vetäytyy pois Endelionin tiukasta otteesta.
Sinä et ymmärrä siitä mitään.”
En oikeastaan haluakaan. Kunhan ette enää riitele kaikkialla.”
Lyra vain hymyilee.

Mitä sinä haluat, Endelion? Jos tämä on viimeinen yömme elossa, mitä sinä tahdot?”
Laiva laskeutuu Kallasiin alle tunnissa. Moottori kestää siihen saakka. Vika ei ole koko koneistossa, vain yhdessä osassa.”
Mikä tahansa koneisto voi kaatua, jos sen pieninkin osa ei toimi kuten pitää. Kyllähän sinä sen tiedät.”

Endelion siristää silmiään.
Kallasiin on ilmoitettu laskeutumisestamme. Kaupungin laitamilla on tilaa, he tekevät sitä meille.”
Kallasissa ei ole virallista laskeutumisrataa.”
Ja me räjähdämme, jos emme tee jotakin.”
Ajatteletko koskaan, että ilmaimperiumi oli sittenkin huodo idea? Että sinun olisi kannattanut vain kuljetella suolaa ja lihaa laivoilla saaresta toiseen?”
Suolan ja lihan kuljettaminen saaresta toiseen on osa sitä, että koko Kriel pysyy hengissä, mutta en minä siihen aio elämääni käyttää.”
Suuri ja mahtava Endelion.”

Hymy Lyran kalpeilla kasvoilla saa Endelionin puristamaan kätensä nyrkkiin. Ajoittain Lyrassa on jotakin samaa kuin hänen siskossaan, jotakin, jolle hän ei osaa tehdä mitään. On kuin hänen elämänsä naiset katsoisivat aina hänestä läpi. Olisipa äiti vielä elossa.

Endelion lähestyy pehmein askelin, mutta painaa Lyran vasten sänkyä, lukitsee uudelleen tämän ranteet. Ei ole mitään sellaista, mitä Lyra ei olisi jo kokenut ja nähnyt. Endelion riisuu naisen kokonaan, tuijottaa kalpeaa, naisellista vartaloa. Rinta kohoilee, Lyra hengittää raskaasti, tuijottaa uninen utu silmissään kuningastaan. Endelion vetäytyy kauemmas, pyyhkii suutaan ja käsiään.

Sinä olet hirvittävä nainen, Lyra”, Endelion murahtaa.
Riippuu, keneltä kysytään.”
Endelion pyöräyttää silmiään.
Minä olen syntynyt tätä tarkoitusta varten. Imperiumia. Inhoan tuota sinun katsettasi. Ota se pois.”
Rakas kuninkaani, sinä olet pelkkä pieni poika, jonka äiti sai hänet uskomaan itseensä aivan liian varhain. Sinä olet pelkkä olosuhteiden tuote.”
Mikä sinä sitten olet?”
Mitä tahansa sinä juuri nyt haluat.”
Minä haluan sinut pois silmistäni.”
Vaikka riisuit minut?”
Kyllä, Lyra. Vaikka riisuin sinut.”

Lyra nousee ylös, jättää mekkonsa ja korsettinsa sängylle, astelee paljaana Endelionin eteen ja painaa tämän huulille pitkän, hitaan suudelman. Endelion kietoo kätensä Lyran lanteille, ei päästä tätä irti.

Sinä olet poissa tolaltasi, kuninkaani”, Lyra sanoo pehmeästi. ”Mitä Valierissa oikein tapahtui?”
Endelionin silmät suurenevat. Hän tuijottaa Lyraa kuin tämä olisi pukenut sanoiksi mielen reunoja kaihertaneet nimettömät ajatukset.
Minä palasin vain viemään pommin turvaan”, Endelion sanoo madaltaen ääntään, ”ja minä näin, kuinka koko asetelma on kääntynyt minua vastaan. Minun sisareni ei ole enää omani. Hän ajattelee minua vastaan.”
Hän on aina ajatellut.”
Nyt eri tavalla kuin koskaan aiemmin.”

Lyra nyökkää. Nainen silittää Endelionin hiuksia tavalla, joka voisi koska tahansa kääntyä joksikin muuksi, paljon pimeämmäksi. Ote, jonka voi kääntää hyväilystä kivuksi. Endelionin keho värisee ajatuksesta. Lyran arvaamattomuus värittää hänen öitänsä.

Minunkin veljeni on muuttunut”, Lyra huokaa.
Te riitelitte. Minä kuulin.”
Solas tuntee yhä syyllisyyttä kaikesta. Hänen hellyytensä kuvottaa minua.”
Hän on rakastunut minun siskooni.”
Minä huomasin sen. Solas suojelee nyt jotakuta muuta, kun ei kyennyt suojelemaan minua. Ei hän Lilikaa halua. Hän haluaa vain oikeutuksen.”
Hän ei halua minun olevan sinun kanssasi.”
Haluatko sinä olla minun kanssani?”

Suudelma on aiempaakin pitempi, lujempi. Lyra hymyilee vasten Endelionin suuta. Endelion vie kätensä Lyran valkoiseen, pitkään hiuskuontaloon, vetää naisen lähemmäs kehoaan. Kun Lyra irrottautuu, tämä irrottautuu kokonaan, kiskaisee paljaan kehonsa vapaaksi ja ryhtyy pukemaan sängylle jätettyjä vaatteitaan ennen kuin mitään ehtii tapahtua.

Lyra on aikeissa avata suunsa, kun vapina alkaa. Laivan perustukset tärisevät, tärinä miltei kaataa Endelionin. Kuningas kumartuu oitis sängylle, vie Lyran aivan lähelle. Hän puristaa naista lujaa, kun tärinä pahenee. Mustepullot tippuvat hyllyiltä, räsähtelevät rikki vasten lattiaa. Kääröt vierivät suunnasta toiseen, osa paiskautuu suoraan päin seinää. Endelion kietoutuu Lyraa vasten, painaa tämän pään rintaansa vasten, jotta lentävät tavarat eivät viillä haavoja tämän kasvoihin.

Jokin räsähtää alas vauhdilla, vihlaisee vatsanpohjaa. Endelion ja Lyra ovat ääneti, takertuvat toisiinsa, katsovat ympäriinsä sinkoilevia kirjapainoja ja auki levähtäneitä muistiinpanoja. Paperit ja tavarat täyttävät huoneen, ääni voimistuu, tärinä kehittyy huipulleen.

Minä en tahdo mennä tänään. Minä en tahdo mennä tänään. Minä en tahdo mennä tänään.

Räsähdys. Tärinä lakkaa, tavarat putoilevat lattialle. Vääristynyt sade. Endelionin koko ruumis vapisee, kun hän ymmärtää kaiken loppuneen. Hän on vielä siinä. He ovat taas maan pinnalla. Vapina pahenee, Lyra pitää Endelionista vuorostaan kiinni, tarttuu häntä hartioista ja katsoo syvälle silmiin. Endelion katsoo takaisin, näkee sinisistä silmistä säikähtäneen, pörrötukkaisen pojan. Sinä olet pelkkä pieni poika, jonka äiti sai hänet uskomaan itseensä liian varhain. Endelion huomaa itkevänsä vasta, kun Lyra pyyhkii kyyneleet pois. Hän kumartuu suutelemaan Lyraa, maistaa selviytymisen tämän huulilta. Sitten hän vetää itsensä pois, pyyhkii silmänsä ja kävelee valoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti