tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 36


Luku 36: Colarin rannat

Lunen hiukset ovat ensimmäistä kertaa aikoihin auki, kun Remi kurottaa siirtämään ne tieltään. Hän painaa nopean suudelman Lunen niskaan ennen kuin Lune vetää paidan ylleen ja sitoo hiuksensa kiinni. Osa punaisista suortuvista valahtaa selkään, Remi tuijottaa miehen selän kaarta suu raollaan.

En voi uskoa, että se tapahtuu seuraavana yönä”, Remi sanoo hymyä äänessään. Hän vetää peiton korviinsa, odottaa, että Lune kiskoo sen pois ja pörröttää hänen silkkistä tukkaansa.
Seuraava suuri iskusi ei tapahdu koskaan, jos sinä jatkat uniasi”, Lune nauraa jääden silittämään Remin paljasta, kohoilevaa kylkeä.
Jos jäisin tähän vain hetkeksi”, Remi sanoo raukeasti, ”tuskin kukaan panisi pahakseen. Maailma voi varmasti odottaa hetkisen.”
Kuka sinä olet, ja mitä sinä olet tehnyt minun rakkaalleni?” Lune nauraa. ”Tuntemani Remi ei osaa edes vitsailla rentoutumisesta, niin kiinni hän on kiireessään.”

Remi huiskauttaa Lunen sanoille kättään. Hän kääntää kylkeään, painaa päänsä tiukasti kiinni tyynyyn. Sängyn reunalla istuva Lune ei kuule hänen tyynyyn mutistuja sanojaan.
Mitä sinä sanoit?”
Mutina jatkuu, Lune onnistuu vain nauramaan.
Remi, tänään on tärkeä päivä, taivaiden tähden, minun ei kuuluisi olla se, joka kiskoo sinut sängystä! Sen luulisi menevän toisin päin.”

Musta pää kääntyy, Remin kasvot ovat vääntyneet hymyyn. Hän kurottaa suukottamaan Lunea poskelle ja nousee ylös, pukee ripeästi tummat vaatteensa ja seisoo peilinsä edessä valmiina, ainoastaan viittaansa vailla. Peilin kautta hän hymyilee Lunelle.

Mennäänkö?”
Ovatko kaikki ryhmät jo valmiita? Entä laivat?”
Kaikki on valmista. Ei huolta. Tällä kertaa olen suunnitellut kaiken tarkemmin. Tällä kertaa Endelion ei pääse minun ja tavoitteeni väliin.”
Entä Lilika – onko lapsikuningattaresta kuulunut mitään?”

Remin kasvot käyvät aiempaakin kalpeammiksi. Hän pudistaa päätään.
Ei sanaakaan. En tiedä, mitä Valierissa tapahtuu, mutta muiden tiedonlähteitteni mukaan Colariin menemisen pitäisi olla turvallista. Tilanne on rauhoittunut sitten äitini lähdön.”
Äidistä puhuminen tulee Remin huulilta jo luonnollisesti. Silmät ovat kenties tyhjät, mutta hän pystyy ohittamaan äidin muiston ilman musertavaa surua harteillaan.
Onko sinun isäsi vieläkään palannut?”
On Lunen vuoro pudistaa päätään.
En ole kuullut isästä mitään.”

Remi vetää tuolinnojalta mustan viitan ylleen, kietoo sen tiukasti suojakseen. Vain se pitää hänet erossa väkivallasta ja verestä, vain se eristää hänet valkoisista. Hän astelee tyynesti Lunen luo, silittää tämän poskea ja hengittää syvään. Lune ottaa hänet lähelleen, tunnistaa, mitä hän ajattelee, millainen pelko kalvaa hänen sydäntään. Lunen kosketus saa hänet vetämään rauhassa henkeä, laskeutumaan maan päälle.

Viimeinen auringonnousu ennen kaiken alkua”, Remi sanoo Lunea vasten. ”Tai loppua, minä en sitä tiedä.”
Sinähän sanoit minulle kerran, ettei mikään koskaan lopu.”
Hymy leviää tahtomattakin Remin kasvoille.
Niin minä taisin sanoa”, hän hymähtää. ”Ehkä minä olin oikeassa. Me näemme sen pian.”

*

Kun Colarin ranta häämöttää näkökentän laitamilla, Remi vetää syvään henkeä. Ranta on vehreämpi ja laakeampi kuin hänen kuvitelmissaan ja alaistensa kertomuksissa. Korkealle kohoavia vihreälehtisiä puita rantaviivan takana, tasaisia muotoja. Ranta, jota hänen äitinsä rakasti.

Tiedätkö, Lune, minulla ei ole aavistustakaan, olenko minä Colarista kotoisin”, Remi sanoo tuijottaessaan vihreänä avautuvaa rantaa. Satama odottaa heitä, mutta toisin kuin harmaa Kallas, Colar näyttää kutsuvalta, sydämelle tutulta.
Kuinka sinulla ei voi olla aavistusta sellaisesta?” Lunen ääni täyttyy hämmennyksestä; Remi ei muista, onko koskaan ottanut aihetta puheeksi.
En koskaan saanut selkeää vastausta äidiltä. Tiedäthän, hän ei ollut erityisen selkeäviivainen ihminen.”
Kai hän sentään osasi kertoa, missä sinä synnyit?”
Minut vietiin niin pian Valierin linnaan, että tuntui aina niin kuin syntymäsaarellani ei olisi mitään merkitystä. Äiti piti kaiken visusti omana tietonaan, hän ei halunnut minun tietävän, missä kaikkialla myi itseään ennen syntymääni. Siispä Valier oli minun kotini.” Remi kohauttaa harteitaan, luo surumielisen, kaipaavan hymyn Colarin satamaan. ”Miltä tuntuu kaivata jotakin sellaista, jota ei koskaan varsinaisesti ollutkaan?”

Lunen käsi löytää Remin oman, silittää varovasti.
Olen vain onnistunut päättelemään äitini puheista, että hän oli kotoisin Colarista”, Remi sanoo hiljaa. ”En tosin tiedä, onko sillä merkitystä, sillä äiti kulki saarelta toiseen etsimässä asiakkaita. Silti…”
Remi nyökkää illan huntuun kietoutuvaa satamaa kohti.
Silti minusta tuntuu nyt siltä, että jokin loksahtaa vihdoin paikalleen.”
Lune painaa päänsä Remin olalle, miehen lämpö saa rantautumisen tuntumaan miltei kotiinpaluulta.

Oletko sinä valmis?”
Oletko sinä?”
Lune katsoo vuoroin lähenevää rantaa, vuoroin Remiä.
En tiedä, Remi. En todella tiedä. Mutta minä luotan sinuun.”
Kaiken tämän jälkeen?”
Minä valitsin jäädä rinnallesi, vaikka siihen ei olisikaan ainuttakaan syytä. Aivan kuten sinäkin päätit kohdata uuden haasteen näin pian, vaikka olisit voinut vielä kerätä voimiasi. Ei kaikelle ole selkeää syytä. Joskus täytyy vain toimia.”

Remi tuijottaa Lunen taakse, pimenevään iltaan. Osa tähdistä näkyy jo tummansiniseen pukeutuvalta taivaalta. Kuu on lähes täysi, he ovat ajoissa. Harjoitukset on käyty läpi, enää on jäljellä se, minkä piti tapahtua jo Kallasissa. Remi kohottaa kätensä, osoittaa miltei täydeksi kaartuvaa kuuta suunnassa, jonka he ovat jo jättäneet taaksensa.

Katso, Lune, kuu vartioi meitä”, Remi sanoo hymyillen. Satama lähestyy, Remi vetäisee hupun päänsä suojaksi. Vain leuka ja alahuulen kaari erottuvat, niistä häntä ei tunnistaisi.
Tämä tulee menemään paremmin kuin Kallasissa. Olen sen velkaa kaikille niille, jotka menettivät henkensä. Olen sen velkaa sinulle ja Aylalle.”
Lune puristaa kätensä Remin ranteelle.
Sinun ei tarvitse kantaa kenenkään henkeä harteillasi. Ayla olisi antanut anteeksi. Ja minä olen tässä.”

Lunen keho painautuu Remiä vasten, he seisovat vastakkain kuunnellen laivan kylkeen hakkaavia laineita ja toistensa sykkiviä sydämiä. Remi imee Lunesta voimaa, ottaa kaiken sen lämmön, jonka tarvitsee jatkaakseen eteenpäin.

Kun Remin jalat kohtaavat Colarin maan, tuuli tuulee hetkeksi hupun pois hänen päästään. Hän antaa viiman viedä, hengittää hänen ihoaan vasten, tehdä hänelle kodin maaperälle, jota ei ole koskaan tavannut. Ruusut kulkevat jokainen sovittuun suuntaansa, koottu ryhmä tuntee Colarin toisin kuin Remi. Paikalle saapuu niitä, joiden on sovittu saapuvan; kapinallisia, jotka ovat odottaneet hetkeään. Tie käy yli peltojen, lehtimetsien läpi, kunnes joukkio tulee pienen maalaiskylän laidalle. Yö on laskeutunut ylle, taivaan indigonsininen huppu suojelee ruusujaan.

Vihreyden saattaa aistia pimeässäkin, viljavan maan tuoksu peittää kaiken alleen. Colarin kylistä suurin on pienempi kuin ahtainkin asuinalue Valierissa, Remi osaa kertoa sen pelkästään katselemalla talojen sammalkattoja ja pieniä takapihoja. Remi ymmärtää, ettei Colarin voima ole ihmissä ja suurissa keksinnöissä kuten muitten saarien. Pienet lamput riittävät valaisemaan Colarin yön. Luonto tekee tehtävänsä, lampaat laiduntavat, pellot antavat viljansa. Ajatellessaan äitinsä kulkemaan ovelta ovelle hameenhelma nostettuna Remi hymyilee surumielisenä. Tämän täytyy olla koti, paikka, jossa Ethé oppi arvostamaan laakeaa yötaivasta, joka on suurempi kuin missään muualla.

Kylän keskus löytyy helposti, siellä on suuri kaivo ja alue, jolle colarilaiset kokoontuvat keskustelemaan ja tapaamaan toisiaan. Taivas on suuri, ihmisiä ei näy missään.
Hyvät ruusut”, kapinalliset kohteeseen johtanut mies lausuu, ”me olemme perillä. Yö on suonut meille turvansa, olemme siellä, missä aamuinen iskumme tapahtuu. Levätkäämme. Vartiovuorot on jaettu.”
Mies asettuu nojaamaan kaivonkylkeä vasten, ottaa paikkansa ensimmäisestä vartiosta. Remi tietää, ettei kykene nukkumaan ennen iskua, mutta käy silti makaamaan kaivon toiselle puolelle Lune vierellään.

Lune, tiedätkö mitä?”
Lune kohottaa katseensa.
Minusta tuntuu, että olen ollut oikeassa. Tämä saattaa olla minun kotini.”
Lune hymyilee.
Nuku sitten turvassa, sillä taivaalla loistava kuu ei salli satutettavan sitä, joka on päässyt kotiin.”
Hymy kareilee Reminkin huulilla, kun hän sulkee silmänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti