tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 25


Luku 25: Kättesi työt

Tuuli pyyhkii Ingonin hiuksia hänen seistessään aivan aluksen laidalla ja kuunnellessaan tuulen laulua. Ilma on kylmää, tuuli miltei kiskoo Ingonin huivin mennessään. Hän kietoo sen tiukemmin ympärilleen ja on jo valmis kääntymään hyttiinsä päin, kun huomaa valkean hahmon silmäkulmassaan.

Lyra.”
Ingon.”
Lyra nojautuu laitaan. Naisella on yllään pelkkä valkea, olkapäät paljaaksi jättävä mekko. Valkoiset hiukset ovat sotkussa, tuuli piiskaa niitä taaksepäin. Ingon erottaa Lyran olemuksessa jotakin sellaista, jota ei ole aiemmin kohdannut.
Oletko sinä kunnossa?”
Lyra kohottaa katseensa.
Minäkö?” Ilme on aidon hämmästynyt. ”Tuota noin, uskoakseni kyllä.”

Ääni on etäinen, mutta ei Ingonille, vaan Lyralle itselleen. Ingon nyökkää hiljaa, pilvet lipuvat alla tasaiseen tahtiin. Huivi ei enää lämmitä, mutta Lyra on siinä, joten muulla ei ole enää merkitystä.

Onko kyse Endelionista?” Ingon ei ole varma, kuinka kysyä. Jokin Lyran olemuksessa on aiempaa hauraampaa, vihdoin hän on oppinut nimeämään havaintojaan. Hauras. Kyllä, Lyra on hauras.
Hän heitti minut hetkeksi ulos”, Lyra naurahtaa. ”Kyllä hän siitä toipuu, kunhan saa hetken vetää henkeä ja muistella entistä elämäänsä.”
Puhuitteko te Remistä?”

Hymy leviää hitaasti Lyran kasvoille.
Ingon, sinähän olet kehittynyt hirveästi!” nainen hengähtää. ”Kyllä, me puhuimme Remistä. Kaiken muun ohella.”
Saiko Kallasin hyökkäys kuninkaan kaipaamaan Remiä? Pitäisikö minun tietää jotakin? Ihan vain… jos kuninkaan harkintakyky pettää.”
Ei, kaikki on kunnossa. Niin kauan, kun minä olen ollut Endelionin rinnalla, hänellä on ollut iltoja, jolloin kaikki ihmiset hänen ympärillään joutuvat kantamaan syyllisyyttä siitä, että eivät ole Remi.”

Ingon huokaa syvään. Tuuli puhaltaa yhä lujaa, mutta se ei tunnu puhdistavan ilmaa laivan ihmisten ympärillä. Ingon ei uskalla kuvitella, miltä kaikki tämä tuntuu Lyrasta. Lyra voi yhtä hyvin itkeä yönsä tai nauraa Endelionin ailahtelevaisuudelle. Ingonin sisintä kylmää, kun hän ymmärtää, ettei hän tiedä lainkaan, kuinka Lyra tällaisiin tilanteisiin reagoi. Lyra ei ole mitään niin todellista, että tätä voisi lukea.

Minusta on oikeastaan varsin huvittavaa, että olen päättänyt vihata miestä, jota en ole koskaan tavannut”, Lyra toteaa yllättäen virnistäen. ”Eikö sinustakin?”
Vihaatko sinä Remi Loriania?”
Minä pidän Endelionista, ja koska olen päättänyt elää sellaisen ihmisen elämää, on vain luonnollista inhota miestä, jonka puoleen Endelion kaipaa. Sitä kutsutaan mustasukkaisuudeksi, Ingon.”
Mutta… etkö sinä sitten todella vihaa häntä?”
Luulin, että sinä ymmärsit jo. Olen vain päättänyt tuntea nämä tunteet.”
Siksi sinä et itke.”
Enkä naura.”

Puronauru. Sekään ei siis ole aito. Ingon tuntee kylmän sisällään etsivän uusia muotoja. Se sentään on todellinen. Niin kauan, kun Ingon pysyy Lyran seurassa, hän on olemassa, hän kykenee hahmottamaan ruumiinsa hatarat, vastapiirtyneet rajat.

Endelion ei kohtele sinua oikein”, Ingon sanoo niin hiljaa, että tuuli miltei vie sanat mennessään.
Kenties ei, mutta siihen minä en voi vaikuttaa. Luuletko, etten pitäisi puoliani?”
En epäile sitä hetkeäkään.”
Virnistys. Aidompi kuin kaksi aiempaa.
Entä sinä, Ingon? Miltä sinusta tuntuu nyt, kun olemme taas ilmassa ja Kallas on jäänyt taakse?”

Ingon huomaa tuijottaneensa käsiään jo pitkään. Vasta Lyran esittäessä kysymyksensä Ingon ymmärtää käsien olevan todella hänen, kuuluvan hänen ruumiiseensa. Miltä minusta tuntuu nyt? Ingon ei ole koskaan ollut riittävän kiinni itsessään, että olisi osannut ajatella jotakin sellaista. Hän puristaa kätensä nyrkkiin.

Minä… Minä olen iloinen siitä, että sinä olet siinä.”
Lyra virnistää ja kohauttaa harteitaan.
Vai niin, vai niin”, Lyra hymähtää. ”Minäkin olen iloinen, että sinä olet siinä. Olin huolissani siitä, miten suhtautuisit Kallasiin. Se meni odotettua paremmin.”
Se ilta vanhempiesi talolla… se oli niin kaunis.”
Lyran silmät suurenevat.
Sinä siis muistat sen?”
En unohda yksittäisiä muistoja niin helposti. Olin silloin hyvin kiinni tässä ruumiissa. Muistan, että se olin minä, joka kertoi asioista sinulle. Se olin täysin varmasti minä itse, ei kukaan muu.”

Vasta Ingonin lausuessa sanat ääneen ne käyvät toteen. Kaksi peilinpalaa yhdistyy yhteen, kaksi selkeää kuvaa. Mennyt ja nykyinen. Ingon Kallasissa mäen päällä, Ingon laivassa, tuuli takkinsa alla. Kädet alkavat vapista, kun Ingon hahmottaa niiden kahden olevan sama henkilö, jakavan samat ajatukset. Kuva ei ole pysynyt yhtenäisenä koskaan niin pitkään.

Lyran käsi painuu Ingonin olalle. Hän ei säpsähdä, hän antaa valkoisen hansikkaan levätä siinä. Lyra katsoo häntä kirkkain silmin, näkee kaiken minkä hänkin. He katsovat samaa kuvaa. Se on vihdoin osittain ehjä, ensimmäiset palat ovat yhdessä. Yllättäen Lyra painaa päänsä Ingonin rinnalle. Ingon säpsähtää, sydän herää piilostaan ja ryhtyy hakkaamaan lujaa. Kun Lyran kädet kiertyvät hänen ympärilleen, keho ymmärtää, että Lyra tahtoo vain olla siinä. Lyra ei tahdo hänen ihoaan, hänen värisevien käsiensä kosketusta. Ingon vie kädet Lyran niskaan, silittää vapisevin, hapuilevin ottein tämän hiuksia.

Kuvat kylmistä, vääntyneistä raajoista palaavat Ingonin tajunnan laitamille, mutta hän puristaa Lyran tiukemmin itseään vasten saadakseen ne katoamaan. Ne eivät kuulu tänne, eivät hänen ja Lyran väliin. Lyra tuoksuu itseltään, Ingon vetää tuoksua syvälle sisäänsä viedäkseen kaiken muun pois, tehdäkseen hetkestä vain heidän omansa. Hän tekee Lyraan turvansa, aloittaa hajottamaan vanhoja kuvia säpäleiksi.

Kun Lyra irrottaa otteensa ja kuljettaa kätensä Ingonin omille, Ingon huomaa hymyilevänsä varovasti.
Nämä kädet…” Lyra nyökkää, eleessä on jotakin surumielistä. ”Ajatteletko koskaan, että kaikki se hyvä, mitä olet näillä tehnyt, saattaa Endelionin käsissä tuhota kaiken?”
Ingon säpsähtää, miltei vetää kätensä pois. Lyra pitää hennosti kiinni, hän pääsisi pakoon, jos yrittäisi.

Minä olen niin harvoin tietoinen siitä, mitä olen todella tehnyt, että tuollaisen kysymyksen ajatteleminen saa vain pääni särkemään”, Ingon huokaisee. Hän ei haluaisi vastata tyhjiä sanoja, mutta mikään niin suuri ajatus ei osaa tehdä häneen kotiaan. ”Ihminen on aina käyttänyt taitojaan väärin. Kenties minunkin osaamistani käytetään.”

Lyran kasvot ovat jälleen täysin paljaat. On olemassa ilme, jota Ingon ei koskaan osaa tulkita. Avonaiset silmät, aavistuksen raotetut huulet. Kuulaus, jota ei ole missään muualla, kenelläkään muulla. Ingonin on mahdotonta kertoa, mitä Lyra ajattelee.

Valkoinen imperiumi on rakentumassa”, Lyra huokaa, päästää Ingonin kädet vapaaksi. ”Sinun osaamistasi on käytetty siihen, että mustat pyyhitään koko Krielin kartalta.”
Minä… minä luulisin tietäväni sen.”
Et tarpeeksi hyvin. Jos minä olisin sinä, minä lähtisin täältä. En antaisi kätteni töitä siihen, mitä se mies tekee.”
Sinähän rakastat häntä.”
Tällä hetkellä. Mikään tunne ei kuitenkaan estä minua ymmärtämästä sitä tosiasiaa, että Endelion on tuhoamassa kaiken sen, mikä ei ansaitsisi räjähtää taivaalle. Mustat tuolla kaduilla eivät ansaitse kuolla. He tarvitsevat oikeutensa.”

Ingon tuijottaa Lyraa kuin tämä olisi sanonut jotakin täysin ennenkuulumatonta.
Sinä kuulostat aivan kapinalliselta”, Ingon hengähtää.
Järkyttääkö se sinua?”
Ingon ei sano mitään. Hän ei osaa.
Minä olisin voinut olla kapinallinen, jos olisin kasvanut Alissandrassa Kallasin sijaan. Jos minut olisikin pelastanut Remi Endelionin sijasta. Niin yksinkertaista se on.”

Onko todella? Kuinka se voi olla? Ingon huomaa jälleen tuijottavansa käsiään. Samoja, jotka ovat rakentaneet ja korjanneet, luoneet uutta. Ne eivät pelastaneet hänen vanhempiaan. Nytkö ne edesauttavat jonkun muun kuolemaa?

Minä elän tämän elämän loppuun saakka”, Lyra huokaa. ”Aikani tulee pian. Minä tiedän sen. Endelion ei katsele ruusujen leikkejä enää kauaa. Sitä ennen minun tulee mennä. Tunnen, kuinka olen jo hälvenemässä tästä maailmasta, katoan hiljalleen.”
Mutta, Lyra…”
En odota sinun ymmärtävän. Mutta toivon, että sinä tiedät, että sinulle on jotakin muutakin kuin tämä. Minä varmistuin siitä Kallasissa. Sinä olet elossa, Ingon. Sinulle on vielä jäljellä maailma, jossa elää. Kallasin kadut, luovat kädet, joiden ei tarvitse tuhota enää mitään.”
Minä en voi enää…”
Ei, Ingon.” Lyra tarttuu jälleen hänen käsiinsä. ”Minä en voi enää mitään. Sinä voit. Jossakin tuolla alhaalla on laulava nainen, joka ei ole vielä kertonut sinulle nimeään. Verstas, joka odottaa käsiäsi luomaan uutta. Mene. Elä. Koe. Minä toivon sitä sinulle.”

Ingon tuijottaa Lyraa mykkänä. Elämä, josta hänet riuhtaistiin irti kuninkaan palvelukseen, on kaikki nämä vuodet jatkanut kulkuaan alhaalla. Se ei odottaisi häntä kauan, jos hän ei menisi, ottaisi sitä takaisin itselleen.

Lyra on juuri oikaisemassa Ingonin silmälaseja, kun Endelion juoksee kannelle ja saa kaksikon hätkähtämään. Kuuliko kuningas, mistä he puhuivat? Silmät ovat suuret, olemus hengästynyt, mutta ei pelkästä raivosta. Endelionin koko keho tärisee.

Pahoittelen, että häiritsen teidän herkkää hetkeänne”, Endelion sihahtaa ivalliseen sävyyn. Lyra näyttää miehelle rivoa käsimerkkiä. ”Minä vastaanotin juuri viestin Valierista. Remi Endelionin äiti on teloitettu. Loppukiri on käynnistynyt.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti