tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 22


Luku 22: Mykkä

Kokous on päättynyt, ihmiset vetäytyvät omiin oloihinsa. Lunen loittoneva selkä on viimeinen, joka lähtee; Remi jää tuijottamaan sitä katseessaan pelkkä suru. Älä mene. Älä jätä meitä näin.

Lune… Ole kiltti.”
Lune ei pysähdy.
Älä tee minulle näin! Sinä tiesit, mihin ryhdyit! Älä väitä, ettet tiennyt!”
Lunen kapea selkä pysähtyy. Kun nuori mies kääntyy, tämän silmät ovat kovemmat kuin graniitti.

Minun sisareni on kuollut. Ja minkä vuoksi?” Lune kohottaa kätensä ylös, ele on pilkattu versio siitä, kun he kaikki nostavat kätensä yhteisen toivon nimissä. ”Jotta voisimme palata tänne pohtimaan sitä, joudummeko luopumaan siitä vähästä, jonka minä olen meille saanut aikaan! Jos me joudumme jättämään tämän paikan, mitä meille jää? Mitä sinulla on ilman minua?”

Remin silmät seisovat päässä, hänen on mahdotonta katsoa Lunea sellaisena. Ei siksi, ettei tämä olisi oma itsensä, vaan siksi, että tämä on.
Minä olen kylvänyt ruusut”, Remi sanoo vailla lämpöä äänessään. ”Olen synnyttänyt toivon. Se elää minun jälkeenikin. Kaikki ovat antaneet panoksensa! Ilman sinua minun äitini ei olisi saanut asua turvassa, ilman sinua meillä ei olisi salia, jossa kokoontua. Ilman Aílisin taitoja, Lilikan tietoja ja Renfredin laivaa me emme olisi selviytyneet tänne saakka! Jokainen on tehnyt jotakin!”

Ja ilman sinua minun sisareni olisi vielä elossa.”
Minä en käskenyt häntä toimimaan vastoin käskyjä!”
Hän jumaloi sinua, Remi. Yksinomaan sinua. Hän repi merkkinsä irti!”
Ei ole minun vikani, että hän joutui osaksi tätä sotkua.”
Minunko vikani se olikin?”
Se oli ikävä sattuma. Usko minua, minä todella yritin ratkaista sen parhain päin. Älä tule syyttelemään minua, sillä me molemmat tiedämme, ettei tämä ollut yksi teidän seikkailuleikeistänne.”

Molempien silmissä kipinöi. Lune on itsensä reunoilla, kuori on kova, mutta silmät verestävät, kasvot ovat sotkuiset ja tukka roikkuu selässä punaisina takkuina. Remi ei uskalla ajatellakaan, miltä itse näyttää siskonsa menettäneen Lunen silmissä.

Joskus minä ajattelen, millainen ihminen sinä oikein olet, Remi”, Lune sanoo paljon aiempaa matalammalta. ”Sinä et juuri pysähdy miettimään alaistesi kohtaloita. Joskus minusta tuntuu, ettet sinä välitä pätkääkään.”
Olen pahoillani, jos en hihku riemusta, kun sinun sisaresi tuhosi suunnitelmani. Sinä saat kuitenkin tuntea vapaasti kaikki sinussa heräävät tunteet. Tiedän, että tämä on vaikeaa.”
Sinä et anna minulle lupaa omiin tunteisiini!” Lune kiljuu niin, että kasvot vääristyvät, kyyneleet kihoavat silmiin. ”Sinä et tiedä tästä mitään! Sinua kiinnostaa tasan tarkkaan kapinasi onnistuminen!”
Voi, anteeksi, että kannan vastuuni!” Remi sähähtää. ”Mitä sinä ymmärtäisit mistään siitä, mitä minä hoidan päivittäin? Sinä olet valkoinen! Sinä olet aivan kuten pikkusiskosi! Et ymmärrä mitään siitä, mitä maailmassa todella tapahtuu.”

Remi näkee vasta liian myöhään, millaisen reaktion hänen sanansa aiheuttavat Lunessa. Kovuus pyyhkiytyy olemuksesta hetkessä, silmät ovat kaksi suurta lampea, huuli on jo alkanut väpättää. Remi ei kykene enää vetämään sanojaan takaisin.

Eihän sinua ole koskaan kiinnostanut, paljonko minä olen valmis yrittämään sinun vuoksesi”, Lune sanoo. Katkeruus ja suru tihkuvat joka sanasta, Lunen tunteet hivuttautuvat Remin iholle. Hän ei voi enää paeta. ”Ei sillä ole mitään merkitystä, että näin vaivan järjestää sinulle tämän kokoontumispaikan ja äidillesi asunnon hetkeksi. Saati sillä, että elän alituisesti vaarassa paljastua!”
Niin me kaikki elämme.”
Mutta minä olen valkoinen, johan sinä totesit sen itsekin.”

Remi huokaa syvään. Lunen sanat ovat väsyneen vihaisia, mutta todellisia. Mies kertoo aidot tunteensa, eikä Remi kykene sulkemaan korviaan niiltä. Hän nojaa portaikon seinään ja vetää syvään henkeä.

Meidän ei olisi koskaan pitänyt päätyä tähän pisteeseen”, Remi huokaisee.
Ehkä olisit voinut miettiä sitä siinä vaiheessa, kun makasit kanssani ensimmäisen kerran!”
En tarkoittanut –”
Kyllä minä tiedän, mitä sinä tarkoitit. Sinua ei ole luotu läheisiin ihmissuhteisiin, Remi. Sinä et osaa välittää toisista. Et ole kertaakaan aidosti osoittanut kiintymystä minuun, älä yritä valehdella minulle, kyllä minä tiedän, minä en ole sokea!”

Jokin leimahtaa tuleen Remin sisällä. Hän yrittää pitää siitä kiinni, estellä raivoa purkautumasta, mutta sille on annettu sanat, aika ja paikka, eikä Remi saa sitä enää hiljenemään.

Mitä sinä tiedät siitä, millaista on yrittää pitää itsensä järjissään maailman ollessa tällainen? Tietysti minä halusin lähelleni jonkun, josta välittää, jonkun, joka pitäisi minut hengissä”, sanat purkautuvat Remistä. ”Ehkä sillä on jotakin tekemistä todellisen välityksen kanssa, ehkä ei – minulla ei varsinaisesti ole ollut aikaa ajatella sitä! Sinä voit moralisoida valintojani sitten, kun olet asemassani! Karkoitettuna, valittuna lapsena minulla ei juuri ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää selvitä.”

Lune on koonnut itsensä hetkessä, kovuus istuu taas eleissä. Lune tuijottaa Remiä kuin sellaista miestä, jonka on tuntenut joskus kauan sitten, mutta joka on muuttunut monta kertaa sen jälkeen. Remi ei voi tehdä mitään. Hän ei ole varma, haluaako.

Painu helvettiin”, Lune sihisee hampaittensa välistä, ”painu helvettiin, Remi Lorian. Elä itsellesi ja kapinallesi, mutta älä ota ihmisiä lähellesi. Sinä et osaa muuta kuin tuhota.”
Älä tuomitse minua. Älä tuomitse minua.
Tai ehkä sinä voit keskittyä rakkaaseen viholliseesi. Sinähän teet tämän kaiken hänen vuokseen.”
Lopeta. Älä –
Voin lyödä vetoa siitä, että kuningas Endelion ei todellisuudessa tahdo edes tappaa sinua. Ehkä sinun kannattaisi vain luovuttaa ja jäädä jo kiinni, antautua hänelle. Sitten voisitte panna hänen saleissaan kaikki päivät. Hän saisi rakkaimpansa takaisin ja sinä voisit unohtaa meidät muut ja keskittyä mieheen, joka on kenties toinen puoliskosi, mutta myös petturi ja äärimmäisen halukas tappamaan sinun koko kansasi!”

Remi yrittää avata suutaan, mutta Lune vie kädet eteensä, perääntyy portaissa.
Älä yritä”, Lune huutaa, ”minä tiedän kyllä, mitä sinä ajattelet!”
Lune juoksee pois, jättää Remin nojaamaan seinään seuranaan ainoastaan kurkkua kuristavat ajatukset, Lunen lopullinen tuomio.

*

Yö tuo tullessaan kyyneleet. Remi istuu sängyllään yläkerran huoneessa ja katsoo ikkunan takana kiertelevää vettä, hiljaista ja tummaa. Lune on oikeassa. Remin ei olisi koskaan pitänyt ottaa itselleen kumppania, ei Endelionin jälkeen, ei sen jälkeen, kun hän kasvoi kiinni toiseen valittuun lapseen ja repäisi sitten itsensä irti linnan elämästä. Remi ei enää tiedä, kuka hän on rakastajana, kuka hän on, kun toinen ihminen koskee häneen. On niin paljon muutakin kuin hän ja hänen tunteensa, ne voi sivuuttaa joka käänteessä. Kapinaa ei kiinnosta se, kenen kanssa hän tahtoo jakaa ihonsa.

Mutta Lune. Raivostuttava, lapsellinen Lune. Aurinko paistoi kaduille, ja se paistoi kirkkaasti, sillä oli nuoren ihmismiehen kasvot ja se hymyili leveästi. Kyyneleet valuvat valtoimenaan, kun Remi ymmärtää päästäneensä aurinkonsa sammumaan. Lunekin on hauras, Lunellakin on tunteet kuten kenellä tahansa ihmisellä. Ei tämä ole vain yksi ruusuista, ei ole koskaan ollutkaan.

Remi pitelee rintaansa, kynnet raastavat ihon pintaa. Empatia, missä hän pitää sitä? Minne se on hukkunut näiden neljän vuoden aikana? Remi repii rintakehäänsä, mutta sisällä oleva sydän on mykkä.

Hetken mielijohteesta Remi nousee ylös, napittaa housunsa ja sitoo vyönsä tiukemmalle ja astelee käytävälle. Käytävän ikkuna on suunnaton, musta vesi lepää äänettömänä Remin vasemmalla puolella. Älä luulekaan, että minä luovuttaisin. Remi pyyhkii silmänsä ja kävelee uhmakkaana meren ohi, kohti Lunen ovea. Olisi yritettävä vielä kerran.

Lunen ovi on raollaan. Raosta Remi erottaa sängynreunalla istuvan Lunen, vapisevat hartiat, pienen mytyn, joka heijaa itseään. Remi puristaa silmänsä kiinni, puristaa ovenkarmia lujaa. Mitä minä olen tehnyt? Millaiseen elämään minä olen hänet pakottanut?

Sydän on yhä hiljaa. Remi avaa oven, kävelee sisään niin hiljaa, että Lune hätkähtää vasta hänen ollessaan aivan lähellä. Silmät ovat pelkkää kyynelten sotkua, kasvot punaiset. Lune vetää peiton suojakseen, Remi istuutuu varoen aivan tämän lähelle.

Mitä? Mitä nyt?” Lune kysyy ääni väristen.
Minä tulin pyytämään anteeksi.” Remi tietää, ettei se auta. Lunen sisko on kuollut, entinen elämä takana. Ei ole olemassakaan sanoja, joilla Remi saisi takaisin sen, mitä joskus oli.
En usko, että se auttaa”, Lune sanoo väsyneenä, painaen päänsä alas.
Lune…” Remi nielaisee pelkonsa, vihansa, itsensä. ”Minä oikeasti olen pahoillani. Tiedän, etten ole ollut sinulle ihminen. En ole ollut reilu.”
Lunen silmät ovat tyhjät, mutta eivät enää kylmät.
En voi kumota tekemääni, enkä aiokaan. Mutta haluan sinun tietävän, että sinä et ole minulle yhdentekevä, sinä…” Ääni jää kurkkuun, pettä hänet pahimmalla hetkellä.

Lune pudistaa päätään.
Ja minä olen vain mustasukkainen.”
Endelionilleko? Voi, Lune, minä en ole enää aikoihin –”
Ei, en hänelle.” Lunen ääni on pehmeä, hauras. ”Ruusuille. Kapinalle.”
Sanat seivästävät Remin. Mykkä sydän alkaa pitää ääntä, ääni kohoaa hiljalleen huudoksi. Remi painaa päänsä alas ja itkee.

Anteeksi. Anteeksi…”
Älä alenna itseäsi pyytelemällä anteeksi. Olosuhteet, Remi. Emmekö me ole tähänkin asti syyttäneet vain olosuhteita?”
Me olemme olleet toisillemme hirveitä. Emme ihmisiä ollenkaan. Ja silti sinä pelastit minut hukkumasta.”
Tietenkin minä pelastin sinut. Minä rakastan sinua, Remi. Mutta minä tarvitsen aikaa. Ayla, kaikki tämä… Minä en ole kunnossa. En hyväksy sitä, mitä tapahtui. Tarvitsen aikani surra ja ajatella.”
Totta kai. Totta kai… Minä annan sinulle aikaa. Pystyn järjestelemään tilannetta hetken yksinkin.”

Remi on aikeissa nousta sängyltä, kun Lune tarttuu hänen ranteeseensa. Remi kääntyy katsomaan Lunen itkuisia, punertavia kasvoja. Kauniita, kesäisen ruohon vihreitä silmiä. Remin sisällä läikkyy. Voi, Lune.

Lune vetää Remin syliinsä, he painuvat toisiaan vasten hennon lampun valossa. Varovaisia, hapuilevia kosketuksia, yritys löytää toinen uudelleen. Kosketuspinta löytyy, kyyneleet pyyhitään. Ihminen kohtaa ihmisen, sydämet sykkivät toisiaan vasten.

Kaiken jälkeen Remi makaa Lunen vierellä ja painaa päänsä tämän pehmeisiin hiuksiin, imee Lunen tuoksua syvälle sisälleen. Lune silittää Remin olkaa, pitää hänet lämmössään.
Lupaatko olla siinä loppuun saakka?” Lune kysyy hiljaa.
Loppuun?” Remin ääni kohoaa. Hän kohtaa Lunen silmät, Lune on tosissaan. ”Mutta eihän täällä ole olemassakaan loppuja. Mikään ei koskaan lopu. Ja se on kauneinta, mitä on.”
Remi sulkee silmänsä ja tietää Lunen hennosta, välittävästä kosketuksesta, että tämäkin on sulkenut omansa hymyillen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti