tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: prologi


Prologi: Valitut

Sinä lupasit minulle. Lupasit, että kun aika vihdoin kietoutuu köydeksi kaulallemme, tekee meistä vihollisia, sinä et niittäisi sieluani, repisi ruumistani kappaleiksi. Me lupasimme toisillemme siellä, missä ruusut kasvavat, että päivän koettaessa laskisimme aseemme. Että emme koskaan eroaisi, kohottaisimme käsiämme toisiamme vastaan.

*

Jännite rätisee ilmassa, hetki on koittanut. Areena lepää koskemattomana, sataan vuoteen se ei ole saanut todistaa ihmiselämää. Jalat eivät ole painaneet jälkiään sille, kukaan ei ole vuotanut kuiviin sen pinnalla. Kaksi poikaa seisovat vastatusten, katsovat toisiaan kuin ystävät, kuin vastavihityt viholliset, jotka eivät tiedä, kuinka piilottaa vuodet väliltään. Kuinka tappaa yhdessä aamussa terästäkin lujempi ystävyys, kääntää terä vasten veljeä.

Vanha areena kohtaa jälleen tuttavansa, iänikuisen taistelun. Eri kasvot, sama asetelma, ikuisesti muuttumaton. Jossakin natisee, on kuin areena nauraisi aseittensa takana vapiseville pojille, jotka joutuvat kohtaamaan toisensa vailla tahtoa vuodattaa toistensa verta. Siinä he seisovat, musta ja valkea, toisiaan rakastaen, tulevan taistelun jo valmiiksi uuvuttamina. Areena on nähnyt monen sortuvan, todistanut valkeiden nousua, katsellut satojen mustien tukehtuvan vereensä. Koskaan aiemmin se ei ole nähnyt kahta poikaa, jotka kävelevät toistensa luo kuin veljet, kuin ystävät, rakastavaiset. Olennot, jotka ovat täysin kiinni toisissaan, tulevassa taistossaan.

Pojista toinen, tummatukkainen, lupaus silmiensä takana kiiltäen, lähestyy toista ensin. Hän ojentaa kätensä kuin olisi jo antanut anteeksi. Pojat ovat kosketusetäisyydellä, valmiita iskemään. Valmiita täyttämään tehtävänsä valittuina.

Sinä lupasit.

Juuri, kun tummatukkainen poika on aikeissa laskea aseensa ja julistaa koko kansan odottaman taistelun perutuksi, valkea poika kohottaa aseensa ja iskee. Valkean pojan silmissä säkenöi, katse täyttyy jostakin mustahiuksiselle pojalle täysin selittämättömästä. Vasta, kun ystävän ase viiltää pojan olkaa, hän ymmärtää, mitä tapahtuu.

Sinä lu –

Lupaukset purkautuvat, ruusut jäävät puutarhaan kuihtumaan. Mitä on sanottu, tulee tyhjäksi valkean pojan iskiessä ystäväänsä. Tummatukkainen poika toimii sekuntien murto-osassa. Hän näkee toisen pojan katseesta, ettei tällä ole aikomustakaan jättää häntä henkiin. Vuosien varrella käydyt keskustelut nollautuvat, kaikki alkaa alusta. Poika pitää kaksin käsin kiinni miekastaan ja iskee takaisin. Aseet kirskuvat toisiaan vasten, katsomaan saapunut kansa vavahtaa.

Poika ei voi tehdä lupausta ehjäksi, pelastaa heitä molempia. Hän painaa hetkeksi silmänsä kiinni. Puhumalla hän ei pääsisi vapaaksi, hänen ystävänsä ei kuuntelisi kerran käytyään häntä vastaan. Poika ajattelee kaikkia niitä, jotka katsovat häntä rukoillen hänen voittoaan. Kukaan yleisössä ei odota heidän lopettavan. Se, mitä he lupasivat toisilleen, ei koskaan päädy kenenkään korvien kuultavaksi. Heistä toinen kuolee väistämättä, aivan kuten on tarkoitettu. Katkeruus korventaa pojan mieltä, petos maistuu metalliselta kielenpäällä. Hän ei voisi koskaan antaa anteeksi kohotettua asetta, mutta hän voisi saattaa tehtävänsä loppuun, tehdä maailmasta jälleen kauniin niille, jotka katsovat häntä, odottavat mustan voittoa.

Poika iskee yhä uudelleen. Hän ei ajattele ystäväänsä, hän ajattelee kadulla tapettuja mustalla merkittyjä lapsia, taloihinsa kärventyneitä vanhempia ja kaikkia niitä, jotka ovat jääneet valkoisten ylivallan alle, hukkuneet Krielin merille selittämättömistä syistä, tippuneet ilmalaivoista, päätyneet julkisesti häpäistyiksi. Poika ei iske ystäväänsä, hän iskee kaikkea sitä väärää, jota tämä edustaa ollessaan valkoisella merkitty. Hän iskee pelkkää petosta, ei ihmistä sen takana.

Taistelu on tasaväkinen, aseet kilahtelevat toisiaan vasten, ihmiset odottavat hiljaisuuden verhoon kiedottuina. Hetki on kuin varovainen kudelma, jonka yksikin väärä liike voi sortaa. Poika tietää, että hänen on voitettava. Ei itsensä, vaan jokaisen häntä katsovan vuoksi. Kun hän iskee korkealta ja lujaa, ilman täyttää ääni.

Suunnaton nuoli humahtaa maahan aivan poikien vieressä. Kummankin keskittyminen herpaantuu. He katsovat nuolen tulosuuntaan, havaitsevat korkealla linnassa tumman hahmon. Tummatukkainen poika tunnistaa muodon, hänen silmänsä suurenevat, sisimpänsä täyttyy mustasta.

Äiti?” pojalta pääsee.
Kevyt nauru hukuttaa pojan hämmennyksen alleen. Toinen poika nauraa ja katsoo häntä kuin siipensä menettänyttä lintua.
Ajatteliko äitisi, että sinä olet niin saamaton, ettet kykene tappamaan minua itse?” poika nauraa. ”Eikö hän tiedä, että taisteluun osallistumisesta rangaistaan kuolemalla?”

Poika pudistaa päätään. Hän ei voi katsoa tornissa odottavaan äitiinsä, naiseen, joka on ampunut kielletyn nuolen areenalle. Se ei osunut. Poika lausuu äänettömän kiitoksen siitä, että nuoli ei osunut, että se ei vienyt hänen ystävänsä henkeä. Taisteluun puuttuminen on korkeimpia rikoksia Krielin taivaan alla. Poika ei voi ajatella sitä nyt. Ei niin kauan, kun hänen miekkansa kärki ei ole kastunut hänen ystävänsä verestä.

Uusi voima täyttää pojan, kun hän ajattelee, mitä tulisi, jos hänen ystävänsä voittaisi. Mitä kävisi hänelle, hänen äidilleen, kaikille mustaa merkkiä kantaville. Hän iskee uudelleen ja uudelleen, mutta mikään ei auta. Metalli maistuu suussa, poika paiskautuu areenan valkeaa maata vasten kerta toisensa jälkeen. Kun hän ei kykene enää nousemaan, kun ystävän miekka lepää hänen kurkullaan, hän ei ajattele muuta kuin ystävän valkean hahmon takana siintävää taivasta. Linnut lentävät, niiden seassa kohoaa ilmalaiva, josta poika erottaa vain pohjan. Ilmassa on keväinen vire. Miten kaunis viimeinen kuva.

Ystävä on aivan lähellä, ase yhä tiukasti kurkulla.
Minun pitäisi tappaa sinut”, tämän huulilta pakenee, ”minun pitäisi saattaa tämä loppuun.”
Silti sinä seisot siinä. Taivaan edessä.
Ystävä vetäytyy, poika ei enää kuule, kuinka kansa huutaa. Yleisö sekoaa, ilma tuntuu repeävän odotuksesta kappaleiksi. Pojalla on vain tykyttävä kipu ohimossa, hukkaan heitetty yritys ja ylle kohoava taivas. Petoksen maku suussa.

Taistelu on ohi!” poika kuulee ystävän huutavan. Ei, hän ajattelee. Hänhän on yhä hengissä. Vastapuolta ei koskaan säästetä. Vastapuoli häpäistään ja tapetaan kaikkien edessä, tehdään selväksi, että mustalla puolella ei ole koskaan toivoa. Että mustalla merkityt saavat yhä niellä pölyä, jatkaa elämäänsä varjoissa. Kaunis taivas ei koskaan avautuisi heille.
Minä, valkean Endelion, olen voittanut! Minä olen uusi hallitsijanne. Seuraava vuosisata on minun. Kumartakaa uutta kuningastanne!”

Yleisö puhkeaa huutoon. Maassa makaavan pojan on yhä hankalaa kuulla. Valkea poika kiskoo hänet ylös, vetää kauluksesta kuin ruumiin.
Minä päihitin hänet, mustalla merkityn. Mutta minä en vie hänen henkeään.”
Huutoa. Suunnatonta. Ilma hajoaa palasiksi, sen kappaleet leijuvat ympäriinsä.
Minä tiedän, että niin ei ole koskaan tehty”, ystävä huutaa, ”mutta minä olen hallitsija. Tämä on minun aikani. Ja minä säästän hänet.”

Ei. Älä. Vie tämä loppuun. Poika tuskin kykenee nousemaan jaloilleen. Hänen ruumiinsa huutaa päätöstä, loppua hänen häpeälleen. Hänen ystävänsä katsoo häntä täynnä sääliä, täynnä jotakin, jota hän ei ole koskaan aiemmin ystävänsä katseesta tavoittanut. Häntä kuvottaa.

Minä karkotan sinut, Remi Lorian”, uusi hallitsija sanoo hymyillen vienosti. ”Sinut ja rikollisen äitisi, joka yritti puuttua taistelun kulkuun onnistumatta siinä.”
Poika voi vain tuijottaa. Ystävä hänen edessään ei kuulu enää hänelle. Hetkessä hän ymmärtää, että tuskin on koskaan kuulunutkaan. Hän ei ymmärrä sitä poikaa, joka päästää hänet pois, voittaa hänet vain voidakseen nöyryyttää häntä, jättää hänet eloon vastoin kaikkia odotuksia.

Kun poika viedään pois äiti mukanaan, hänen ymmärtää kaikkien katsovan ja huutavan. Hän ei osaa sanoa, huutavatko he riemusta, kauhusta vai vihasta. Onko niillä eroa, kun taivas täyttyy äänistä, kun maailma tuntuu hajoavan? Areena ei ole koskaan todistanut vastaavaa taistelua. He ovat tehneet historiaa, mutta eivät sillä tavalla, jolla he lupasivat.

Poika antaa taluttaa itsensä pois. Sydämessään hän tietää, minne hänet vietäisiin. Hänet sysättäisiin sinne, minne kaikki Krielin merkityksetön ja kielletty heitetään. Hän luo viimeisen silmäyksen linnaan, areenalla seisovaan valkeaan poikaan, jota hän ei sittenkään tuntenut. Jota hän rakasti. Joka petti hänen lupauksensa. Se on viimeinen kuva, jonka hän painaa mieleensä menneestä kodistaan. Entisestä elämästään. Kuva ystävästä, petturista, joka seisoo yhä areenalla voittajana. Vasta sitten hän sulkee silmänsä, sallii pimeän tulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti