tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 17


Luku 17: Punaiset terälehdet

Tuuli tuivertaa Remin hiukset kasvoille, kevyt nauru pakenee hänestä huomaamatta. Lune nojaa laivan laitaan aivan hänen vierellään ja vetää syvään henkeen raikasta, kosteaa meri-ilmaa. Sama vesi, joka suojaa heidän kokoontumispaikkaansa, on nyt heidän allaan. Aurinko läikkyy laineilla, Remi hymyilee Lunen hymyillessä. Hetkeksi he unohtavat, minne he ovat menossa.

Reilingin yli nojaavat kädet hapuilevat toisiaan, Lunen pää painuu Remin hartialle. Remi silittää Lunen pisamaista kämmentä, hymyilee ajatellessaan, että saa jakaa kaiken sen Lunen kanssa, pitää tämän lähellään.

Tämä on sinun ensimmäinen kertasi poissa Alissandrasta”, Remi joutuu huutamaan aaltojen pauhun ylitse. ”Miltä sinusta tuntuu?”
Jos en ajattele sitä, mihin olemme menossa ja mitä teemme…” Lune virnistää. ”Jos on oikein sanoa, että tunnen oloni vapautuneeksi, sanon niin.”
Lune, rakas…” Remin ilme heltyy. ”Sinulla jos kenellä on oikeus tuntea niin.”
Vaikka me olemme matkalla tekemään jotakin sellaista. Vaikka minä saatan olla viemässä rakasta pikkusiskoani kuolemaan.”
Älä. Kukaan ei kuole. Me emme tahdo sellaista. Kukaan ei hyökkää kenenkään kimppuun, taisteluryhmämme on koulutettu.”
Ei puhuta siitä. Anteeksi, mutta… Minä tahdon vain tämän hetken. Merituulen, välkehtivän meren ja tiedon siitä, että olen kaukana siitä elämästä, jota inhosin.”

Pehmeästä, valmiiksi pureskellusta elämästä. Rikkauksista, joista Remillä ei ole ollut neljään vuoteen tietoakaan. Kaduilla sitä lakkaa kaipaamasta satiinilakanoita ja korvakoruja. Remi sipaisee Lunen poskea, katsoo rakkaintaan niin lämpimästi, että hänen sisimpäänsä miltei sattuu. Voi, Lune, miten naiivi sinä olet. Miten kaunis, miten rakastettava.

Remi! Minulla on kiireellisiä uutisia.”
Remi irrottaa otteensa Lunesta, kääntyy säpsähtäen. Pelokkaan eläimen katse palaa silmiin alle sekunnissa.
Laivan viestin sai juuri tiedotteen linnan kontaktiltamme. Hän kertoi, että kuningas on laskeutunut Kallasiin.”
Kuningas? Kallasiin, kaikista saarista? Siellä ei ole mitään, minne laskeutua!”
He tekivät pakkolaskun. Enempää ei tiedetä.”

Jokin kylmä sykkii Remin sisällä. Se repii hänen sisäelimiään, kurottaa hyisillä sormillaan lihaan.
Onko kuningas miehistöineen hengissä?”
Lasku oli turvallinen, koko miehistö selvisi elossa, mutta tuskin haavoitta.”
Kylmä kouraisee yhä vain syvemmältä.
Ja he ovat nyt siellä. Kallasissa.”
Kyllä. He ovat torin kupeessa, juuri siellä, jonne me olemme iskemässä.”

Remi haukkoo hetken henkeään, kuva hänen edessään sumenee täysin. Endelionin ei pitänyt olla siellä. Ei lähelläkään.
Onko hän yhä yhteyden päässä? Linnan kontaktimme? Minä tahdon puhua hänelle.”
Mies pudistaa päätään.
Lokitietoihin jää merkintä, jos me yritämme ottaa yhteyttä uudelleen. Kuningas voi aina tarkistaa kaiken. Emme voi tehdä mitään. Perummeko iskun?”

Remi näkee mielessään Endelionin hymyn, valkean tukan, kauttaaltaan valkoiset vaatteet. Torin täynnä ihmisiä, he kaikkien keskellä. Endelion näkisi hänet, tunnistaisi kaikkien keskeltä missä tahansa. Eikä kuningas enää päästäisi häntä pois. Kaikki tuhoutuisi. Remi puree hammasta, kuvittelee toisenlaisen kuvan. Kauniimman.

Me emme peru mitään”, Remi sanoo madaltaen ääntään. ”Emme ehdi enää. Hyökkäämme nyt. Laivojen järjestäminen toistamiseen olisi liian vaikeaa, liian vaarallista. Siinä voisi mennä kuukausia, eikä meillä ole sellaiseen aikaa.”
Hyvä on. Suuntamme on yhä Kallas”, mies sanoo ja kääntyy.

Lune yrittää tarttua Remiä kädestä, mutta hän väistää, vetäytyy kauemmas. Kireys heijastuu jokaiseen liikkeeseen. Remin ajatukset ovat nopeita ja mustia, ne suhahtelevat toistensa ohi. Hän vetää syvään henkeä, pitää kätensä ylhäällä, jotta Lune ei tulisi lähemmäs. Meri on enää pelkästään vellova; aurinko liian kirkas katsoa sen pinnasta.

Remi?”
Älä. Ole kiltti. Ei nyt.” Remi pudistaa voimakkaasti päätään, vie kädet korvilleen. ”Me olemme tottuneet suunnitelmanmuutoksiin. Kaikkialla. Tämä onnistuu nytkin.”
Remi, tämä kaikki on vain yhden ihmisen sanasta kiinni. Kuinka sinä voit tietää, ettei sinua vedätetä? Luotatko linnan kontaktiisi noin vain?”
Remin silmät suurenevat. Lilika. Kenellekään muulle Remi ei ojentaisi henkeään, yhteenkään ainoaan sieluun hän ei luottaisi tällaisena hetkenä. Vain Lilikaan. Vain siskoon, jonka kanssa ei jaa vertaan.

Minähän olen sanonut, että tässä maailmassa on vain yksi ihminen, johon luotan täysin aukottomasti”, Remi sanoo äänellä, joka on yhtä kylmä kuin meri heidän allaan. ”Hän on ainoa, joka tietää kaiken, on nähnyt kaiken.”
Kuinka minä voisin luottaa häneen, kun sinä et ole koskaan kertonut, kuka hän on? Anna anteeksi epäilyni, mutta minä en todella tiedä mitään sellaista, mitä et ole sallinut minun tietää.”
Kuningatar.”
Anteeksi? Mitä sinä sanoit?”
Kuningatar! Linnan kontaktimme! Hän on itse kuningatar. Lilika Valenciel.”

Remi kääntää Lunelle selkänsä, näkee viimeisenä tämän epäuskosta vääntyvät kasvot. Kylmä peittää jo kaiken Remin sisällä, hän ei käänny pyytämään mitään anteeksi.

*

Joukot kokoavat itseään Kallasissa, Remi laskee jalkansa ensi kertaa sen maaperälle. Kallasissa käytetään paljon kiveä, kadut ovat harmaita, mutta eivät raskaita. Kallasin tekniikka on vertaansa vailla, koko Krielin edistynein. Kaikki kuninkaan laitteet on tehty täällä. Remiltä ei kestä kauaa havaita ympäriinsä lentäviä, pieniä metallisia hevosia ja sudenkorentoja. Harjoituskappaleita. Näky on kuin unessa.

Lune luo kyräileviä katseita Remiin, Remi ei kiinnitä niihin huomiota. Väsymys painaa harteita, mutta hänen aivonsa käyvät silti ylikierroksilla, ajattelevat paikalle saapunutta Endelionia. Juuri tällä tavalla kaikki menisi täydellisen pieleen, koko ruusupensas pyyhkiytyisi juurineen pois.

Oletteko kuulleet – kuningas on täällä!”
Kallasissa?”
Krielin kuningas on saapunut Kallasiin!”
Hän on tällä hetkellä suurtorilla!”

Ihmisten puhe tarttuu Remin korviin. Huppu on syvällä päässä, vaikka kukaan Kallasissa ei pukeudu niin. Piiloutuminen on helpompaa Alissandrassa, jonka asukkaat ovat suurimmalta osin niitä, joita ei haluttu minnekään muualle. Täällä ihmisillä on todellinen elämä, oikeat äänet, joilla puhua. Korventava tunne riepoo Remiä, kun hän ajattelee ihmisiä, jotka voivat kulkea vapaasti minne tahansa, puhua kuninkaan saapumisesta naapurinsa kanssa.

Kun joku vetää Remiä hihasta, hän on miltei vetämässä veitseään esiin. Kun hän erottaa uurteiset kasvot ja valkean letin hupun alta, hän hätkähtää, miltei parahtaa.
Aílis”, Remi hengähtää.
Varovasti, nuori mies.” Aílis painaa kätensä Remin veistä hapuilleelle kädelle. ”Sinä olet omien rajojesi äärillä.”

Kenelle tahansa muulle Remi pudistelisi päätään, väittäisi hymyillen muuta, mutta ei Aílisille. Ei naiselle, joka on pitänyt lämmöllään hänestä huolta kaikki yksinäiset vuodet.
Ovatko kaikki valmiina?”
Kuningas on torilla paraikaa. Te saitte viestin linnasta.”
Niin saimme.” Remi huokaisee syvään. Aílis on heti kiinni asiassa, vanha nainen tietää, kuka heidän linnan kontaktinsa on. Aílisia voi katsoa suoraan elämää nähneisiin silmiin ja luottaa siihen, että tämä ymmärtää.

Oletteko te valmiita?” Remi kysyy tietäen, kuinka paljon sanat painavat.
Vain hetken Remi erottaa epäröintiä Aílisin eleistä. Sitten nainen painaa silmänsä hetkeksi kiinni ja nyökkää syvään ja hartaasti, kuin päätös raastaisi hänen lihaansa.
Me tiedämme riskit”, Remi jatkaa. ”Emme voi enää perääntyä. Uusien laivojen järjestäminen veisi aikaa, jota meillä ei ole.”
Aílis hymyilee tavalla, joka on suotu vain tällaisille hetkille. Lopullisille.
En halua kuulostaa holhoavalta ja kuluneelta, mutta poikaseni, kun sinä olet minun ikäiseni, sinä ymmärrät, että tässä maailmassa ei lopulta ole kiire mihinkään.”
Remin hymy on vähintään yhtä surullinen.
Se ei toimi minulle samalla tavalla. Valitut sata vuotta…” Remi pudistaa päätään. ”Ne ovat pelkkä silmänräpäys. Edellisten vuosisatojen teot eivät pyyhkiinny minun elinaikanani.”

Aílis kurottaa sipaisemaan Remin pitkän, mustan suortuvan takaisin hupun sisään. Nainen pitää kättä pitkään hänen poskellaan, hän nojaa siihen imien kaiken sen lämmön, jonka voi ennen kaiken alkua. Hän vetää syvään henkeä, estää itseään hukkumasta toisen ihmisen lämpöön.

Kyllähän minä sen tiedän”, Aílis kuiskaa ja vetää kätensä verkkaisesti pois. Kestää vain hetki, ja nainen on itsekin poissa, kadonnut ihmismassaan, lähtenyt sinne, minne heidän kaikkien tulee kokoontua. Remi tietää oman paikkansa kuviossa. Hän ei voi lähteä mukaan, hänellä ei ole varaa näyttää kasvojaan varsinkaan kuninkaan läsnäollessa. Kun hän lähtee kulkemaan, hän kuljettaa Aílisin lämpöä kehossaan, painaa kätensä poskelleen kuin naisen käsi olisi siinä vielä.

Ruusut liikkuvat selkeissä, pienissä ryhmissä. Huppu kasvojensa suojana Remi seuraa muita, liikkuu heidän jalanjäljissään kykenemättä kurottamaan, tekemään mitään itse. Hän on pelkkä varjo heidän auringossaan, joku, joka näkee, mutta ei osallistu. Aílisin lämpö on enää vain haalistunut muisto kehossa, kun ihmiset alkavat kokoontua, valmistautua. Remin nahan alla ryömii jokin kylmä ja todellinen, sydän pumppaa jäätä. Tori on täynnä nahkaan ja metalliin pukeutuneita ihmisiä, erilaisia maskeja ja laseja, mutta Remi näkee vain yhden ainoan. Kauttaaltaan valkoinen, päivääkään vanhentumaton. Yhä sokaisevan kuunvalon lailla kaunis. Endelion.

Kaikki ovat ottaneet paikkansa shakkilaudalta, Remi puristaa lähintä tolppaa hanskojen suojaamilla käsillään. Hän kiristelee hampaitaan, näkee, kuinka hänen ruusunsa kiertävät Endelionin. Osa asettuu tämän lähettyville, estävät ketään tämän lähipiiristä pääsemästä piikkinsä paljastavien ruusujen luo. Hyvä. Juuri niin. Näin kaiken pitääkin mennä. Remi vetää syvään henkeä kylmään kehoonsa, jää ritisee sisällä. Endelion on lähempänä kuin koskaan, enää heidän välissään ei ole syvä meri tai ilmamassat Krielin ja yläilmojen välillä.

Tilanne kirjoittaa itseään eteenpäin. Osaset ovat paikallaan, koneisto käy. Sitten yksi mutteri irtoaa. Remi näkee pienen huppupäisen hahmon erkanevan joukosta, lähtevän väärään suuntaan, sotkevan koko kuukausia harjoitellun kuvion. Kaikilla on paikkansa. Remi puristaa tolppaa, hän ei enää hengitä, happi jää ulos.

Pienet jalat. Vilahdus punaista tukkaa. Ayla. Remin suonet jäätyvät umpeen, sydän lakkaa kokonaan pumppaamasta. Tyttö astelee kohti Endelionia, kohti kuningasta, jonka piti olla kaukana täältä.
Mitä sinä teet? Typerä tyttö, mitä sinä teet?
Yksikään ruusuista ei ehdi pysäyttää Aylaa. Remi laskee mahdollisuutensa estää tyttöä, mutta hänkään ei ole niin nopea, hän on toisella puolella toria ja hänen kasvojensa paljastuminen merkitsisi koko tilanteen hajoamista.

Ensin on pelkkää valkoista. Sitten punainen lävistää Remin näkökentän. Ayla iskee Endelionia. Remi kääntää katseensa pois. Huuto täyttää koko torin, kakofonia syntyy alle minuutissa. Sinkoilevia ihmisiä, ruusut kallasilaisten kimpussa. Remin omat keskellä kaaosta, tekemässä sitä, mitä he eivät koskaan halunneet. Iskemässä aseitaan ihon läpi, tappamassa, vaikka heidän piti kylvää eikä niittää. Remi ei erota, missä Endelion on. Suihkulähteen luona on vain valkea, kaatunut mytty. Aylaa kiskotaan kauemmas, tyttö rimpuilee Endelionin miesten otteessa.

Pois. Pois täältä.

Remin jalat toimivat ennen ajatuksia, hän lähtee juoksemaan, kääntää selkänsä kaikelle. Yksikään laskelma ei osannut ennustaa verenpunaa, iskua, joka tuli tyhjästä. Remi erottaa sivusilmällä liikettä, muutkin ruusut vetäytyvät pois, keräävät terälehtensä. On päästävä satamaan, lähdettävä heti, suunnitelma ei pidä, kaikki hajoaa käsiin, Remi maistaa ainoastaan metallin.

Verta. Verta. Verta.

Joku Remin vierellä puukotetaan hengiltä, hän ei ehdi katsoa, kuka. Onko se hänen omansa, onko se joku muu, sillä ei ole merkitystä, veri on verta, kipu kipua. Kun joku tarttuu Remiä kädestä, hän on valmis vetämään oman veitsensä esiin. Tuttu vihreä korvakoru välähtää päivänvalossa, Lune pitää lujaa kiinni. Lunen kasvot ovat liassa, miehen koko keho tärisee.

Kuin yhteisestä impulssista he juoksevat pois, kohti satamaa, jonne kaikki yrittävät vyöryä. Ihmisten huppuja on alettu vetää pois kasvoilta. Yhdeltä ruusulta kiskotaan hihat ylös, merkkiä ei löydy, seuraavalle tehdään sama onnistunein tuloksin. Verta. Remi ei käänny katsomaan.

Hiljennä”, Lune sanoo kakofonian keskeltä. ”Hiljennä. Meidät nähdään, jos me juoksemme.”
Satamaan. Nyt satamaan. Me olemme käyneet tämän läpi.”
Lune nyökkää. Ystävän silmät kiiltävät kyynelistä, Remi tietää tämän ajattelevan siskoaan. He eivät voi ajatella sitä nyt. Jokaisen on pelastettava ensisijaisesti itsensä. Se on ensimmäinen sääntö. Usealla ruusulla ei ole varaa jäädä kiinni.

Kaaoksen keskeltä Remi kuulee nuoren tytön huudon. Tutun, lihaa leikkaavan huudon. Kuolevan ihmisen ääni. Lune puristaa Remin kättä yhä lujempaa, he tunnistavat huutajan samanaikaisesti.

Minun siskoni”, Lune hengähtää, ”minun siskoni!”
Kun Lune yrittää kiskoa itseään irti Remin otteesta, Remi vetää lujaa tämän takaisin.
Oletko sinä hullu? Sinä et voi mennä tuonne! Meidän täytyy päästä pois täältä!”
Hän on minun siskoni!”
Remin katse on kovempi kuin hänen otteensa. Silti hän päästää irti. Lune nytkähtää taaksepäin, kääntyy katsomaan torille. Toistensa kimppuun käyneen ihmismassan joukosta Lune ei löydä siskoaan. Tämä tarttuu Remiä takaisin kädestä ja lähtee kulkemaan päättäväisesti, mutta riittävän hitaasti kohti satamaa.

Lunen koko ruumis värisee, Remi tuntee sen. He pääsevät perille, rannikolla ihmiset eivät ole ehtineet reagoida kaaokseen. Laivamiehet ovat jo vastaanottaneet kapinallisia, laiva on ikuisesti ruusunpunaan tahrittu. Se tuhottaisiin myöhemmin ja sen omistaja perheineen teloitettaisiin ennen seuraavaa aamunkoittoa. Remi näkee sen, aivan kuten hän näkee omiensa hervottomat ruumiit maassa. Silti Remi astelee laivaan Lunesta kiinni pitäen. Vain muutamat päästetään enää sisään, matkaan on lähdettävä oitis.

Miehistö huutaa ohjeita, kaikki karjuvat toisilleen yhdessä jatkumossa. Yksi ruusujen aalto saapuu vielä, Aílis heidän joukossaan. Remi joutuu pitämään Lunesta kiinni, jotta ei valahda polvilleen nähdessään veren peittoaman vanhan naisen juoksevan toista ruusua kantaen laivaan.

Ketään ei odoteta. Kun laiva on valmis lähtemään, se lähtee. He eivät olleet varautuneita, mutta ei ollut Endelionkaan. Valkoinen valta ei ehdi kurottaa heihin, Remi jää tuijottamaan rannalle jääneitä ruusuja tietäen jättävänsä heidät kuolemaan. Sydän jatkaa pumppaamistaan, se yrittää yhä tuhota hänet.

Rannalle kerääntyy ihmisiä, niin kallasilaisia kuin ruusujakin. Muutama Endelionin mies. Epämääräinen, hevosta muistuttava siivekäs kone yrittää seurata laivaa, joku miehistä vetää sen kirveellä kahtia. Jäljitin piipittää aikansa, kunnes rasahtaa rikki tahrien kannen tummaan nesteeseen. Remi tuskin kuulee, tuskin näkee. Hän kykenee vain tuijottamaan kauemmas jäävää rantaa, jossa seisoo valkopukuinen mies punainen haava kyljessään kukkien. Valkea kuningas. Miehen otteessa on nuori tyttö, punatukkainen, heiveröinen kuin lapsi, jonka ei pitäisi olla osana mitään sellaista. Remi tietää miehen katsovan häntä silmiin viiltäessään tytön kurkun auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti