tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 34


Luku 34: Varjot

Nuoren naisen silmät ovat tummat ja pisteliäät. Niitä ympäröivät violetihtavat renkaat muistuttavat Remiä siitä, millaista elämää he joutuvat elämään päivittäin. Lianna nojaa seinään, tekee rentoudellaan itsestään tilanteen haltijan. Leuka on ylpeästi kohotettu.

Kas, hänen korkeutensa haluaa laskeutua meidän tavallisten kulkijoitten keskuuteen”, Lianna sanoo kohottaen kulmiaan.
Mistä tämä kiikastaa, Lianna? Mikä on hätänä?”
Hätänä?” Kulmat kurtistuvat, ilmeessä on hivenen haavoitettua petoeläintä. ”Hätänä, Remi? Etkö kuunnellut lainkaan sitä, mitä sanoin pöydän äärellä?”
Oletko sinä menettänyt jonkun sinulle rakkaan, siitäkö tässä on nyt kysymys?”

Lianna kavahtaa, vie käden sydämelleen kuin Remin sanat olisivat suora hyökkäys häntä kohtaan, iskisivät häntä luiden alle. Lianna pudistaa hurjistuneena päätään, katse vauhkoontuu. Remi on menettänyt otteensa naisesta.

Kenet minä muka menettäisin?” Lianna kysyy nauraen katkonaista, rikkinäistä naurua. Remi on kuullut sen kymmenien ihmisten suusta, eikä se ole koskaan ollut aito. Lianna vetää pitkän, tumman hansikkaan kädestään ja paljastaa ranteensa mustan merkin.
Kuinka sinä tarkalleen ottaen ajattelit, että mustalla merkitty voisi luoda läheisiä ihmissuhteita?” Liannan ääni kohoaa yhä vain korkeammalle. ”Herättäisi kenen tahansa epäilyt, jos olisin alituisesti hansikkaat käsissä.”
Lianna pudistaa jälleen vaaleaa päätään.
Omiimme en puolestaan ole katsonut tarpeelliseksi sotkeentua, toisin kun jotkut meistä. Minun suhteeni ruusuihin on puhtaan ammatillinen.” Liannan kapea hymy iskee Remiä kasvoihin. Remi näkee Lunen kuvan luomiensa alla, tietää, mitä Lianna ajattelee heistä.

Joten ei, tässä ei ole kyse kenestäkään”, Lianna sanoo yhä hymy kipunsa suojana, ”minä olen huolissani aivan muista syistä. Sinusta on tullut harhainen ja etäinen, Remi. Sinä et ole enää se johtaja, jota minä valitsin seurata – jota me kaikki yhä seuraamme.”
Minä tiedän sen”, Remi sanoo vailla harkintaa. ”Olen valvonut öitäni peläten, että tulen yhä vain Endelionin kaltaisemmaksi. En tahdo olla se johtaja, joka ei välitä saati edes kohtaa alaisiaan henkilökohtaisesti.”

Liannan asento käy mukavammaksi, nainen ei enää hymyile. Ilmeettöminä hänen kasvonsa ovat pelkästään kalpeat ja vaisut, hän näyttää ihmisen varjolta. Remiä hätkähdyttää ajatella, että Lianna on kuten kuka tahansa muukin – sydämeltään Remille täysin tuntematon.

Kunpa tässä olisi kyse edes siitä”, Lianna huokaa, ”mutta minulle tilanne näyttää siltä, että sinä olet antanut pelon viedä itsesi. Ei keneltäkään näin suuren aatteen johtajalta voida odottaa täydellistä heittäytymistä ja kapinallistensa tuntemista, ei tietenkään. Mutta Remi, tämä on jotakin muuta.”
Liannan ääni kuulostaa aiempaa inhimillisemmältä, aidommalta. Remin rintaa puristaa.
Oletko sinä varma, että sinä kestät kaiken tämän? Äitisi, Kallasin tappio… Oletko sinä vain väsynyt?”
Liannan tummat silmät ovat kuin kaksi tyhjiötä, jotka nielevät Remin mennessään. Remi ei kykene katsomaan niihin inhimillisen kiillon palattua niiden katseeseen.

Emme varsinaisesti voi pitää taukoakaan”, Remi sanoo lopulta. Ääni on valju, ei täytä tehtäväänsä, mutta Remi ei jaksa yrittää Liannan vuoksi.
Juuri tuota minä pelkään. Jos sinä poltat itsesi ja kapinasi loppuun, meillä ei ole tulevaisuutta. Emmekö voisi ottaa vuoden tai kaksi suunnitteluun? Mikä kiire meillä lopulta on? Sinulle on luvattu syntymässä täydet sata vuotta, niistä on vielä monta jäljellä.”
Ei, me emme voi odottaa. Emme millään.” Remi kovettaa äänensä, kuorensa, kaiken. Hän painaa kuvat Lunesta, Aylasta ja Ethéstä muualle, syvemmälle. Ne eivät saisi satuttaa häntä nyt. ”Endelion on katsonut minua silmästä silmään Kallasissa. Hän tunnistaa minut, hän ei anna minun levätä.”

Lianna vie käden kasvoilleen, hieroo silmiään kuin olisi valvonut öitään miettien, kuinka saisi johtajansa uskomaan. Remi tuijottaa naista täydellisen keinottomana.
Minä voin vain rukoilla, että tässä kaikessa ei lopulta ole kyse sinusta ja Endelionista.”
Ei. Tietenkään ei. Remi voisi huutaa sen koko maailmalle, sillä se on totta, sillä hän tekee kaiken tasapainon vuoksi, mustalla merkittyjen elämän tähden. Ei Endelionin. Silti hänen suunsa pysyy kiinni.
Liannan kasvot täyttyvät kärsimyksestä. Remin koko kehoa kihelmöi, hän tahtoo vain juosta pois, rikkoa ikkuna ja unohtua meren syövereihin.
Se on siis totta.”

Remi tahtoisi pudistaa mustaa päätään, kieltää naisen sanat, mutta valvotut yöt, meren lailla sisällä vellovat suru ja katkeruus pitävät hänet hiljaisena. Hän ei kykene kurottamaan niiden luota, ne sitovat hänet tiukasti itseensä.

Juuri tämän takia tunteet ja työ tulisi aina pitää erillään toisistaan”, Lianna sanoo kohauttaen harteitaan. Ele luo välinpitämättömän vaikutelman, irrottaa Liannan todelliset tunteet hetkestä.
Minä en ole rakastanut Endelionia vuosiin.”
En minä niin väitäkään. Riittää, että olette joskus koskettaneet tosianne niin läheltä, että ette enää osaa muuta kuin peilata olemassaoloanne toisistanne, niin hyvässä kuin huonossakin.”
Lianna jättää seinänvierustan, kulkee Remin ohi ja taputtaa häntä reippaasti olalle.
Meidän kapinamme kuolee, jos et seiso täydellisesti sen takana. Lepää. Odota. Anna itsellesi aikaa. Jos keskityt Endelioniin, kapinasta tulee pelkkää teidän kahden taistelua, ei sitä, mitä sen on tarkoitus olla. Kuuntele omia sanojasi, etsi, mitä todella tarkoitat niillä. Tässä ei ole kyse sinusta ja Endelionista. Minä todella toivon, että sinä muistat sen.”

Liannan sanat jättävät Remin yksin käytävälle. Meri velloo niin ulkona kuin sisälläkin, on vain tunteita, joista Remi ei saa otetta, joiden myllerryksessä hän on pelkästään väsynyt, kulunut laiva. Hän sallii itsensä ottaa tukea seinästä, hengittää syvään. Kun hän sulkee silmänsä, Liannan sanat saavat voiton ja luomien takainen pimeys täyttyy kuvista. Remi on jälleen lapsi, istuu puutarhassa piilossa pitäen Endelionia kädestä ja katsoo, kuinka iltapäivän aurinko värjää varpaat kullallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti