tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 39


Luku 39: Laulu palavalle taivaalle

Taivas on liekeissä. Remin koko ruumista pakottaa, mutta se nousee ylös ilman apua. Ilma on täynnä savua, Remi hengittää sitä keuhkoihinsa tietäen, että hänen täytyy päästä pian pois, yksikin minuutti liikaa savussa ja tulessa polttaisi hänen keuhkojaan, myrkyttäisi hänet sisältäpäin. Remi yskii, vie käden suulleen. Jostakin vuotaa verta, hän ei ehdi ajatella, keho kulkee jo, se tietää, että sen täytyy kulkea eteenpäin.

Palavia taloja, loimuava taivas. Se, mitä kodista on jäljellä. Jokin pistää Remin kylkeä, hän ei osaa sanoa, onko se ajatuksen kivuliaisuus, vai onko jokin mennyt lopullisesti rikki. Hän raahustaa yli ruumiitten, yli palaneiden, vääntyneitten raajojen, jotka voivat kuulua kenelle tahansa. Ihmisiä kävelee siellä täällä, osa juoksee, osa vain tuijottaa, odottaa palavien rakennusten rojahtavan päälleen. Remi ei tiedä, kuka on elossa ja kuka kuollut, taivaan palaessa sillä ei tunnu olevan merkitystä.

Pommi ei osunut pahimpaan paikkaan, Remi kuulee jonkun sanovan päässään. Kenties se on hän itse. Erikoinen ajatus. Ruumis kulkee eteenpäin, etsii ulospääsyä, mutta mieli tuntuu jo tietävän, että pommi ei osunut sinne, minne sen piti osua. Hän on vielä hengissä. Kenenkään ei pitäisi olla. Hän erottaa tuttuja kasvoja, jotka tuijottavat häntä lasittunein silmin. Kaikki meni niin hyvin. Hetken ajan he olivat täydessä kukassaan.

Kukaan ei huuda. Vain tulen tasainen ritinä laulaa Remille ja muille etsijöille. Kaikki on liian vereslihalla, liian tuoretta, mikään tuntemus ei suodatu ruumiista ulos. On vain yritys selviytyä, paeta, päästä pois.

Remi kulkee läpi rikkoutuneen lasin, sortuneitten rakennusten. Missä oli joskus pelto, on pelkkää mustaa. Pommin jäljet näkyvät kaikkialla, maa on mustaa ja käryää. Remi jatkaa kävelyään, jalat eivät kykene juoksemaan. Missä kaikki ovat? Remi ei muista nimiä. Oli vain korkea ääni, jota seurasivat aallot. Vavahdukset, jotka vetivät mustan harson maan ylle. Nyt se palaa, itkee menettämäänsä. Remi kulkee, jalat osaavat perille, vaikka hän ei ajattelekaan mitään, edes pienimmät ajatukset eivät tavoita päätä. Ei ole ketään, ketä kutsua, ei ketään, jonka ruumista etsiä. On vain päästävä pois.

Kun ensimmäinen ääni rikkoo tulen laulun, Remi säpsähtää, havahtuu ensi kertaa hetkeen. On kuin joku kutsuisi häntä, lausuisi hänen nimeään. Remi pysähtyy, katselee ympärilleen. Kauttaaltaan musta maa, tuhkan ja tulen tahraama taivas ympärillä. Kaaos on koskettanut kaikkea, missä täällä on yhä joku, jonka suuhun hänen nimensä sopii?

Remi.”
Allhaalla. Mustassa maassa. Remi hätkähtää, nimi tulee hänen huulilleen ennen kuin hän ehtii ajatella sitä.
Aílis.” Vanha nainen makaa maassa kuin räsynukke, kasvot tuhkasta mustina. Remi ei uskalla katsoa Aílisin ruumista. Jokin on rojahtanut tämän jaloille, Remi ei erota kaaoksen keskeltä mitään. Osa naisen kehosta on palanut. Vasta sen näkeminen palauttaa Remin hetkeen, saa hänet ymmärtämään, missä hän on.

Endelionin… täytyi kuulla iskustamme”, Aílis köhii. ”Hän räjäytti pommin. Osan omasta maastaan…”
Remi kumartuu naisen luo, tarttuu tätä olkapäästä. Olkapää on täysin veltto, Remi ei saa siitä otetta. Oksennus maistuu suussa, kun Remi ymmärtää sen halvaantuneen.
Aílis, meidän täytyy mennä. Tämä ei ole paikka, jossa keskustella”, Remi hengähtää. Ajatukset kulkevat vihdoin ruumiin kanssa samaan suuntaan, kohti selviytymistä. ”Tule, voitko sinä kävellä? Aílis…”

Kyyneleet piirtävät jokia tuhkan peittämille, uurteisille poskille. Aílisin valkoiset hiukset ovat sotkussa, mutta naisen sinisten silmien katse on kirkas kuin puro. Ruumis voi hajota palasiksi, mutta silmät eivät vanhene koskaan. Remi huomaa vapisevansa kauttaaltaan yrittäessään nostaa itkevää naista mukaansa.

Ruumiini… se ei enää…” Aílisin ilme vääntyy, tuskin kivusta, ruumis on niin pahoin turmeltunut, ettei se voi enää tuntea mitään. Keho suojelee itse itseään, miten armollinen tapa lähteä.
Älä. Ei… Älä jätä minua. Ole kiltti. Aílis. Minä rukoilen sinua, älä mene, ole niin kiltti.” Remi ei tunnista ääntään. Pienen pojan ääni.
Rakas poikaseni, en minä jätä sinua. En koskaan jättäisi sinua.”
Minä rakastan sinua”, Remi itkee, ”älä mene, en selviä yksin, en…”
Mutta ethän sinä ole yksin.” Yskäisy. Verta valuu Aílisin leualle. ”Ennen kuin maa räjähti, ne ihmiset, he… he rakastivat meitä. Näitkö sen piilostasi?” Hymy leviää vanhan naisen resuisille kasvoille. ”Meillä on toivoa. Ruusu kukkii yhä.”

Naisen ruumis valahtaa hervottomaksi Remin sylissä. Palavan taivaan lauluun yhtyy yksittäinen ääni, korkea ja vihlova. Remi ei ymmärrä sen tulevan itsestään, hän huutaa koko ruumiinsa voimasta, kiljuu ulos pelkoaan, menetystään, kaikkea sitä, mitä ei vielä ymmärrä. Taivas palaa pois, polttaa mukanaan tähdet, ajatuksen kodista, paluusta johonkin, jota hänellä ei koskaan ollut. Kun huuto lakkaa, Remin sisällä vellova meri on vihdoin poissa, se on haihtunut, jättänyt sisuksen ontoksi. Remi nousee ylös, haparoi vapisevin askelin kauemmas Aílisista. Maassa makaava nainen on pelkkä ruumis, Aílis ei ole enää siellä. Remi jatkaa kulkuaan, astelee läpi tulen ja kiven, kulkee laulunsa loppuun.

*

Satama on säästynyt pahimmilta vahingoilta, tutut hahmot juoksevat Remiä vastaan hänen raahustaessaan kohti laivaa. Punahiuksinen nuori mies juoksee halaamaan Remiä, puristaa hänet tiukasti itseään vasten. Nimi palaa miesten koskettaessa toisiaan. Lune. Kyyneleet kohoavat Remin silmiin, kun hän ymmärtää Lunen olevan yhä siinä, pitämässä hänestä kiinni.

Oletko sinä kunnossa?” Lune käy läpi Remin koko ruumiin, tarkistaa pintanaarmut. Kylkeen sattuu yhä, Lunen käsi pysähtyy sen tienoille.
Meidän täytyy lähteä”, Remi hengähtää. ”Missä kunnossa laiva on? Pääsemmekö lähtemään heti?”
Renfred ja Lianna ovat organisoineet kaiken, he eivät olleet tapahtumapaikalla.” Lunen katse käväisee Remin takana palavassa Colarissa. Savupilvi on ehtinyt kohota korkealle, kukaan ei saapuisi estämään heidän lähtöään. Endelion on polttanut alas kaiken.
Mennään.” Remin katse seisoo päässä, se tulisi seisomaan vielä pitkään. ”Mennään vain. Me ehdimme miettiä, mitä teemme, kun pääsemme pois täältä.”

Lune tarttuu Remiä kädestä heidän juostessaan kohti laivaa. Lianna seisoo kannella ja jakaa käskyjä tottunut ilme kasvoillaan. Remi on yllättäen kiitollinen naisesta ja tämän raudanlujasta päättäväisyydestä. Mitä hän olisi ilman ruusujaan? Yksi ainoa ruusu on surullinen näky ruusupensaaseen verrattuna.

Entä keskusta?” Lune kysyy kannella. ”Näitkö, oliko joku vielä hengissä, vai…”
Remin ruumis on vielä liian turta, sydän liian kipeä. Aílisin tuhkasta harmaat kasvot kieppuvat hänen verkkokalvoillaan, hän päätyy pudistamaan Lunen sanoille päätään. Ei ole enää mitään, ei ketään. Kun laiva nytkähtää liikkeelle, Remin ruumis luovuttaa ilman lupaa. Hän lysähtää kannelle, mutta huutoa ei enää tule. Palava taivas on saanut kaiken, mitä hänen sisällään oli.

Muut Remin ympärillä ryntäilevät suunnasta toiseen, organisoivat, käyttävät sanoja taitavammin kuin hän koskaan. Taitavia, mahtavia ihmisiä. Remi ei ymmärrä heidän kieltään, kuinka he saattavat toimia, vaikka maa on pettänyt heidän altaan, syttynyt tuleen, saastuttanut taivaan savullaan?

Remi. Remi, kuuletko sinä minua?”
Lunen kasvot ovat aivan Remin edessä. Remi räpyttelee, tunnistaa Lunen ilmeen, mutta ei tiedä, mitä se tarkoittaa.
Remi, meidän täytyy siivota sinun haavasi. Anna minun.”

Remin ruumis on hervoton kuin nukella. Lune saa siirrellä häntä minne tahtoo, hänen jokainen raajansa kuuluu Lunelle. Hän on jossakin muualla, tulen ja kiven luona, kaukana laivasta, jonka kylkeen aallot hakkaavat. Lune pyyhkii hänen haavansa, pesee hänen kasvonsa, sitoo kohtia, joihin ei edes satu, joiden kivusta Remi on jo liian kaukana.

Iskun on täytynyt yllättää myös colarilaiset”, Lune sanoo putsatessaan Remin otsaa. ”On ihme, että me selvisimme ulos sieltä. Se on meidän onnemme.”
Remin samea katse kohoaa, hän luulee vastaavansa, mutta suusta ei kuulu sanaakaan.
Me menetimme Liannan laskujen mukaan neljätoista ruusua.”
Neljätoista. Luku kaivertuu Remin ihoon kuin haava, mutta suu ei vieläkään saa sanoja sanotuksi.
Emme tiedä, minne voimme mennä. Renfred yrittää saada yhteyden Lilikaan ennen kuin Endelionin miehet ymmärtävät etsiä meitä mereltä. On todennäköistä, että he odottavat meidän kaikkien kuolleen räjähdyksessä, mutta Endelion tykkää pelata varman päälle.”

Lune laskee kätensä Remin paljaiksi riisumilleen harteille.
Kykenisitkö sinä puhumaan Lilikan kanssa, vai hoidanko minä sen? Tai joku muu? Remi, sinä tarvitset nyt lepoa. Minä vien sinut sänkyyn.”
Remi onnistuu pudistamaan päätään. Hän nousee ylös, vetää ensimmäisen näkemänsä paidan ylleen napittaen sen vinoon kuin pieni lapsi.
Minä menen puhumaan hänelle.”

Remin askeleet haparoivat, hän kumartuu ottamaan tukea ovesta. Päässä jyskyttää, suussa maistuu savu, mutta hän astelee eteenpäin.
Remi? Oletko nyt täysin varma?”
On… jatkettava eteenpäin.”

Turhautuneen huokauksen saattelemana Lune kiilaa Remin eteen, ei päästä häntä ohitseen. Remi tuijottaa ystäväänsä epäuskoisena, kulmat kohollaan. Lunen liikkeet tuntuvat epätodellisilta, koko huone keinuu, pään jyskytys pahenee. Remi vie kädet korvilleen ja laskeutuu polvilleen lattialle. Maailma keinuu ja vapisee, mutta ei aaltojen vuoksi.

Kun tärinä lakkaa, Remi maistaa sappinesteet kielellään. Lune seisoo hänen yläpuolellaan, miehen katseessa ei ole sääliä, ainoastaan tervettä huolta ja välitystä, joka iskee Remiä kasvoille.

Pommi osui väärään paikkaan”, Remi sanoo kuin tyhjästä.
Mitä sinä sanoit?”
Sen piti varmasti tappaa meidät kaikki, mutta se ei tappanut. Se iskeytyi väärään paikkaan.”
Mitä sinä tuolla tarkoitat?”
Se ei mennyt niin kuin suunniteltiin. Ymmärtääköhän Endelion sen itse?”
Remi…” Lunen ääni on puuroinen, se jumittuu kurkkuun. ”Rakas, mennään lepäämään. Ole kiltti ja seuraa minua.”

Lune ojentaa kätensä auttaakseen Remin ylös, mutta Remi sysää käden pois ja nousee ylös pitäen kiinni seinistä. Hän torjuu Lunen yrityksen tulla lähemmäs, sillä mistä Lune hänen sisälleen näkisi, mistä tämä tietäisi, kuinka auttaa auttamatonta. Remi kävelee Lunen flanellipaita yllään suoraan ohjauskeskukseen ja tuijottaa paneeliin heijastuvaa sinistä kuvajaista. Lilika on sitonut hiuksensa tavallista tiukemmin kiinni, ilme on kova.

Remi? Sinäkö siinä?”
Tiesitkö sinä mitään tästä?”
Lilika ei vastaa heti. Ruumis, jonka piti jo pettää Remi, hylätä hänet pahimmalla hetkellä, kykenee yhä vapisemaan. Kylmä leviää sisältä reunoille, kun Remi ymmärtää, että Lilika empii.
Tavallaan.”
Mitä se tarkoittaa? Mitä helvettiä ’tavallaan’ tarkoittaa?”

Tyttö kääntää päätään, jää ritisee Remin sisällä.
Minä en tiennyt tästä räjähdyksestä mitään, sen voin vannoa.”
Mistä sinä sitten tiesit?” Sanat tulevat kuin itsestään, kun Remi kerran avaa niille suunsa.
Endelionin suunnitelmasta. Minä lähetin sinulle kirjeen aiheesta.”
Minäpä en ole ollut Alissandrassa lukemassa kirjeitä!” Remi sähähtää. ”Minä olin Colarissa uuden iskuryhmäni kanssa yrittämässä sitä, missä aiemmin epäonnistuimme!”

Epäonnistuminen maistuu tuhkalta. Virheet, pöly, yhä liekehtivä taivaanriekale. Kaikki samaa, harmaata sotkua, jota Remi ei tahdo käsittää. Aílisin ruumiin hervoton paino tuntuu yhä hänen vapisevilla käsivarsillaan. Hän ei edes tahdo ymmärtää.

Mistä sinä puhut, Lilika? Mitä sinä tiedät?”
Nielaus. Remi saattaa miltei kuulla sen.
Endelion on antanut määräyksen.” Ensimmäistä kertaa koskaan Remi näkee Lilikan kiemurtelevan. Lilika on liian kova, liian vahva empiäkseen, mutta siinä tämä on, kiemurtelemassa hänen edessään. ”Hän aikoo varmasti julkistaa vaatimuksensa pian.”
Minkä vaatimuksen?”

Lilikan silmät ovat täysin tyhjät, kun ne kohtaavat Remin omat.
Hän aikoo räjäyttää jokaisen saaren niin kuin Colarin, jos sinä et antaudu.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti