tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 32


Luku 32: Pakenevat säteet

Krielin taivaalla leijuva linna on ulkoa valmis yhtä tornia lukuun ottamatta. Iltaa kohti kääntyvä päivä värjää taivaan hentoon vaaleanpunaan ja persikkaan, heijastaa viimeisen valonsa ikkunoihin. Ingon rakastaa auringon leikkiä keskeneräisen tornin pinnassa. Se hehkuu kuulaissa, vaaleissa sävyissä. Mikään hänen rakentamansa ei voisi koskaan jäljitellä auringon säteitä, hän ojentaa sormiaan avonaisesta ikkunasta ja sallii viimeisten säteiden hivellä ihoaan.

Tahdotko valjastaa auringon?” tuttu, heleä naisääni havahduttaa Ingonin.
En tahtoisi vangita maailman kauneinta voimaa”, Ingon hymähtää, ”enkä usko, että se minun vangikseni suostuisikaan.”
Lyra astelee Ingonin rinnalle yllään tavanomainen valkea mekkonsa, joka paljastaa olkapäät. Illaksi kääntyvän auringon valossa Lyra näyttää aiempaa hauraammalta, paljaaksi jäävä iho synnyttää särkyvän mielikuvan. Ingon kääntää päänsä pois, Lyran näkeminen sellaisena muistuttaa häntä siitä, että hänen kätensä eivät osaa korjata kaikkea.

Lyra ei siisti ulkomuodossaan mitään; ei sido takkuisia, valtoimenaan juoksevia suortuviaan tai pue ylleen siveellisempää mekkoa. Lyra seisoo Ingonin vierellä omana itsenään, hivuttautuu vierelle. Aluksi Ingon säpsähtää naista lähellään, sitten hän ymmärtää, että Lyra tahtoo vain nähdä ulos kuten hänkin.

Ai, torniako sinä olitkin ihailemassa?” Lyran suuret, valkoripsiset silmät ovat niin lähellä ja katsovat suoraan Ingoniin.
Sitä, mitä siitä on jo valmiina”, Ingon nyökkää.
Endelion on paraikaa etsimässä metallikuuhun rakentamaansa kaupunkiin kaikkea sellaista, jolla selvitä täällä. Kenties hänellä ei ole riittävästi miehiä rakentamaan tornia vielä loppuun.”
Ingon huomaa naurahtavansa.
Mitä, oliko ajatukseni noin absurdi?”
Täällä on päivisin niin kirkasta, että kaikki rakennustyö tehdään öisin”, Ingon sanoo hymyillen Lyralle.

Hetken Lyran sinisilmät vain tuijottavat. Kun ne kirkastuvat, Ingonin sisällä läikähtelee, hän tietää naisen keksineen jotakin. Lyra tarttuu häntä ranteesta, samasta kohdasta, josta tarttuu joka kerta. Ingonin sydän hypähtää, kun hän ymmärtää, että kaiken Endelionin suunnitteleman kaaoksen keskellä voisi joskus koittaa päivä, jolloin Lyra ei enää tekisi niin. Ingonin sydän jyskyttää entisestään, kun hän ymmärtää pelkäävänsä ajatusta naisen menettämisestä.

Lyra kuljettaa Ingonia perässään kuin tuntisi suuret, tyhjät salit jo ulkoa. Endelionin työskennellessä ja organisoidessa naisella on aikaa juosta paljasjaloin vasta valmistuneilla lattioilla, ihailla kaikkea sitä, joka on tai on tuleva.

Minne me tänään menemme?”
Lyra kääntyy vain sen verran, että valkeat hiukset keinahtelevat puolelta toiselle. Ingon erottaa kaiken keskeltä leveän virnistyksen. Lopulta Lyra pysähtyy keskeneräisen tornin edessä, raottaa ovea, joka vie suoraan ulos. Alas on kilometrejä, valkean naisen ja alhaalla kiemurtelevan kaupungin välissä on vain pieni, osittain valmistunut torni. Rakenteet ovat hatarat, katosta puuttuu osa kokonaan.

Lyra, me emme voi…”
Miksi emme voisi?”
Se on kesken. Endelion tuskin haluaa –”
Kuka välittää siitä, mitä Endelion haluaa? Tämä on sinun elämäsi, eikä sitä kuulu elää kenellekään muulle. Ota askel, jos tahdot, ja jätä ottamatta, jos et.”

Ingon ottaa askeleen, nousee torniin Lyran perässä. Lyra kiipeää portaat keskeneräiselle katolle kuin olisi tehnyt niin kymmenesti aiemminkin. Aurinko välkehtii metallikatolla, Lyra on jo istuutunut sen reunalle, kun Ingon saa kammettua itsensä ylös asti. Lyran paljaat jalat heiluvat reunan yllä, nainen ei pelkää istua lähellä avonaista taivasta.

Pilvet ovat raottuneet, katolta näkee suoraan alas Krieliin. Saarien muodot erottuvat, Ingon näkee ylös asti Kallasin vaihtelevat pinnanmuodot, kaupungin harmauden ja mustan, tuhotun alueen, jolla ei asu enää ketään joukkosurman jälkeen. Kaikki on ylhäältä katsottuna pientä, ihmiset ja talot ovat pelkkiä ajatuksia, käyvän kellon pieniä rattaita.

Endelion aikoo pommittaa alas kaiken tämän”, Lyra sanoo tuijottaen alhaalle avautuvaa maisemaa.
Pommittaa…?” Ingonin silmät suurenevat. Hän pitää tiukasti kiinni katosta, mutta kurottaa lukemaan Lyran ilmettä. Ilkikurisuus ja leikkisyys ovat tiessään, Lyran kasvot ovat kalpeat ja vakavat.
Hän näytti minulle pomminsa. Krielissä käydään tällä hetkellä keskustelua siitä, kuinka he aikovat saada Remi Lorianin antautumaan pommittamalla saaria.”
Miksi hän pommittaisi oman valtakuntansa?”
Mistä lähtien sillä on lopulta ollut hänelle merkitystä? Hän haluaa imperiuminsa. Hän haluaa tämän”, Lyra sanoo osoittaen käsillään kaikkea sitä loistoa, jonka keskellä he ovat. ”Olemme olleet typeriä kuvitellessamme jotakin muuta.”
Entä ihmiset?”
Kenties hänellä on suunnitelma. Minä en tiedä. Veljeni varmasti tietäisi.” Lyran äänessä on syvää myrkkyä. ”Solas on pahin kaikista. Valehtelija kaikille niille, joiden kanssa elää. Kuinka hän voi liehitellä Endelionin siskoa ja olla samalla lojaali Endelionille? Se ei toimi sillä tavalla.”

Lyran pudistellessa päätään Ingon keskittyy laskevaan aurinkoon, sen hentoihin säteisiin, maailman viimeiseen avunhuutoon. Älä anna minun kuolla, älä anna taivaan palaa karrelle.

Minä tahdon tehdä jotakin sen eteen, ettei Endelion tekisi niin”, Ingon kuiskaa lopulta. ”Olen ajatellut asioita.”
Millaisia asioita?”
Olen syöksynyt päin kuvia. Kaikkia niitä, jotka vääristyvät ja kieppuvat ympäriinsä. Olen oppinut erottamaan ne, jotka ovat totta.”
Mitä ne kuvat ovat kertoneet sinulle?”
Ne ovat kertoneet asioista, joita olen tehnyt ja jättänyt tekemättä. Ne ovat kertoneet minulle joukkosurman ajasta. Sinä tiedät, että se, mitä minusta puhutaan, on totta, ja sinä olet oikeassa.”
Me olemme puhuneet tästä aiemminkin. Auringonlaskussa, muistatko?”

Ingon nyökkää, vaisu hymy kareilee hänen huulillaan. Kallasin auringonlasku, pehmeä ja lämmin, paljon lempeämpi kuin se, joka huutaa heille punaisena taivaanrannasta, pyytää viimeisillä voimillaan heidän apuaan.

Nyt, kun olen enemmän itsessäni kuin koskaan, ymmärrän, että olen Endelionin matkassa vain, koska se tuntui ainoalta vaihtoehdolta”, Ingon huokaa. ”Olin jumissa. En tiennyt, kuka olin, ja Endelion tarvitsi minua.”
Hän tarvitsee edelleen. Sinua on vaikeaa korvata. Ajattele, kuinka paljon voisit vielä pelastaa, jos lähtisit. Hän ei ikinä löytäisi sinulle korvaajaa.”
Ja minä lähdenkin. Heti, kun laivamme laskeutuu jälleen Krielin maan päälle, minä lähden.”

Lyran silmät säihkyvät, hymy leviää pitkälle. Nainen kumartuu oikaisemaan Ingonin lasit, silittämään hänen päätään. Ingon säpsähtää, Lyra on liian lähellä ja hän liian kaukana. Lyran katse ei kuitenkaan halua mitään. Nainen on vain siinä, miltei iholla, kiitollisena.

Entä sinä? Mitä sinä aiot? Sanoit aiemmin, että…”
Niin, minä sanoin, että minä kuolen pian. Niin Endelion kuin minäkin tiedämme sen.”
Et kai sinä vain ole sairas?” Ajatus lävistää Ingonin keihään lailla, puhkaisee reiän hänen rintaansa. Kaiken tämän aikaa Lyra on ollut hänen lähellään, eikä hän ole ymmärtänyt. Lyra kuitenkin pudistaa päätään ja nauraa.
Ei, en minä ole, en lainkaan”, Lyra vastaa puronaurunsa lomasta, ”kunpa olisinkin, niin tämä kaikki olisi merkityksellisempää. Mutta minä olen terve, ruumiini toimii yhä.”

Lyran ilme synkkenee, aurinko piirtää varjoja toiselle puolelle kasvoja.
Minulla on sellainen olo, etten ole enää juuri kukaan”, Lyra sanoo katsoen Ingonin taakse, laskevaan aurinkoon, paikkaan, jonne Ingon ei näkisi, vaikka katsoisi. ”Olen käyttänyt roolini loppuun. Kaikki ne elämät, jotka olen saanut elää läpi, ovat nyt tulleet loppuunsa. Minä en voi elää kauan näin. Kun kuolemani kävelee vastaan, tunnistan sen ja otan omakseni.”
Tarkoitatko, että aiot lähteä tästä elämästä?”
Jos se tarkoittaa sinulle sitä, kyllä, minä aion kuolla, kun sen aika tulee.”
Mutta sinä olet niin elossa.” Ingon ojentaa kätensä koskeakseen Lyran poskea, mutta pysähtyy kesken kaiken, laskee kätensä alas. Lyra tarttuu siihen omallaan. ”Niin hirvittävän elossa.”
Ei, Ingon, ystäväni, minä en ole lainkaan elossa. Sinä olet, ja sinä heijastat eloasi minusta. Kun minä lähden, toivon, että otat omaksesi sen, jonka vielä näet minussa. Ota se kaikki, tule vapaaksi kaikesta sinua pidelleestä.”

Lyra vetää polvensa ylös reunalta, istuu kuin pieni lapsi. Hatara, kivulias hellyys täyttää Ingonin sydämen, mutta hän ei osaa tehdä sille mitään, se on hänelle uusi kuva eikä hän kykene yhdistämään sitä ainoaankaan aiemmista.

En minä osaa”, Ingon parahtaa ennen kuin huomaakaan, ”ei tavallinen elämä ole minua varten.”
Miksi ei?”
Ei se vain ole. Ei varsinkaan nyt, kun kuvat ovat alkaneet kertoa itsestään enemmän.”
Vain, koska sinä ajattelet, että jotkin asiat eivät ole sinua varten, ei tarkoita, etteivätkö ne olisi. Oletko koskaan ajatellut, että vain sinä itse voit määrittää jotakin sellaista? Miksi määrittäisit itseäsi vastaan?”
Minä en tiedä.”

Lyran päänpudistus on merkki Ingonille. Kiilto pysyy silmissä, mutta sen luonto muuttuu, se ei ole enää intoa, se on jotakin voimakkaampaa, rajumpaa.
Ingon, minä en ole tiennyt vuosiin, kuka minä olen”, Lyra sanoo hiljaa, ääni miltei hukkuu lempeään tuuleen. ”Nyt, kun sinä olet vihdoin alkanut ymmärtää itseäsi ja menneisyyttäsi, miksi antaisit minkään estää itseäsi? Miksi tekisit kuten minä, ja etsisit vääristä paikoista?”
En osaa haluta tai vaatia. Mutta minä aion paeta.”
Siksikö, koska minä ehdotin sitä sinulle? Ingon…” Lyran valkeat kulmat kaartuvat ylöspäin.
Ei, en siksi”, Ingon sanoo vahvemmin ja tietää tarkoittavan sanomaansa. ”En ole koskaan halunnutkaan olla täällä. En vain ole ollut riittävän tolkuissani ymmärtääkseni, mitä Endelion on todella tekemässä.”

Lyra nousee ylös silittäen Ingonin päätä noustessaan. Ingon säpsähtää, harva koskee häneen yhtä kevyin, vapain ottein kuin Lyra. Ingon ei tiedä, miltä näyttää tai tuntuu, hän on ollut poissa niin pitkään. Hopeanharmaat suortuvat roikkuvat usein rasvaisina silmillä, lasit joutuu joskus työntämään nenältä. Kuva on alkanut eheytyä vasta nyt, on kuin jokainen uusi auringonnousu palauttaisi yhden palasen paikalleen. Ingon jää nojaamaan Lyran kosketukseen, antaa naisen kylmien käsien tunnun jäädä iholleen.

Lopeta sinä tämä hulluus minun jälkeeni”, Lyra sanoo tasapainoillessaan reunalla. Ingon on aikeissa kohottaa kätensä pysäyttääkseen naisen, estääkseen tätä leikkimästä hengellään. Lyra ei horjahda, hänen tasapainonsa on täydellinen. Hiukset keinuvat tuulessa, Ingon katselee siivetöntä, valkeaa joutsenta. Se on jälleen valkea.

Kun Lyra kiepsahtaa takaisin ja astelee paljasjaloin portaille, Ingon huomaa itkevänsä. Naisen tapa kulkea kuin mikään maailmassa ei pitelisi tätä saa Ingonin ruumiin vapisemaan kauttaaltaan. Lyra kääntyy katsomaan häntä vain kerran, hymyilee niin, että hampaat näkyvät. Huulet sanovat jotakin, mutta viimeiset, hiipuvat säteet estävät Ingonia näkemästä, mitä. Lyra laskeutuu portaat alas, jättää Ingonin kuuntelemaan keveän tuulen sointia korvissaan. Aurinko laskeutuu Lyran mukana, Ingon löytää itsensä istumasta vielä tähtien levittyessä peitoksi hänen ympärilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti