tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 27


Luku 27: Tähtien alla

Taivas on puutarhasta katsottuna suunnattoman suuri, iänikuinen kangas. Lilika istuu viileällä nurmella sivellen sitä sormillaan, pitäen katseensa tiiviisti tähtien täplittämässä indigonsinessä. Niin kauan, kun tähdet pysyvät taivaalla, valaisevat hänen yönsä, hänen yksinäisyytensä ei räjähdä rinnassa.

Linnan pihamaa on öisin hiljainen, vaikka vartiota on Kallasin iskun jälkeen kiristetty. Lilika saa istua rauhassa, kukaan ei tule keräämään häntä sisälle kylmien seinien turvaan. Ajatus synnyttää kuplivaa naurua hänen sisälleen. Kun hän oli lapsi, Ethé tai linnan palvelusväki hakivat hänet aina suojaan, jos hän jäi öisin harhailemaan, mutta hänen ollessaan kuningatar kukaan ei ole osoittanut vastaavaa kiinnostusta.

Kun askeleet kuuluvat kauempaa, Lilika kohottaa valkean päänsä, mutta ei nouse. Tarkoin leikattu nurmi ei juuri anna ilmi Solasin askelia, Lilika kuulee ne vain, koska on täydellisen hiljaista. Kaupungin öiset äänet eivät kuulu linnan piirin sisään, Lilika on kaksin yön kanssa, kunnes Solas saapuu rikkomaan maiseman.

Teidän korkeutenne, te vilustutte”, Solas sanoo vilkuillen ympärilleen.
Ei täällä ketään ole, Solas, sinä voit tiputtaa muodollisuudet.”
Solas hymyilee surumielisesti.
Kuinka sinä jaksat?”
Minä hengitän yhä.”

Solas asettuu seisomaan aivan Lilikan vierelle. Miehen varsi tuntuu olevan loputtoman pitkä, kun tämä ei istuudu hänen viereensä. Lilika taputtaa ruohoa vierellään, pyytää Solasia jäämään. Hänen yllätyksekseen Solas istuutuu nurmelle miltei heti. Mies näyttää irralliselta, isolta pihakoristeelta istuessaan polvet koukussa ruusupensaan vierellä.

Lilika… Minä tahdon sinun muistavan, että mikään tästä ei ole sinun vikasi.”
Lilika pudistaa päätään.
Tiedän sen. Se ei silti estä minua tuntemasta kaikkea sitä, mitä Ethén kaltaisen ihmisen menettäminen minussa herättää.”
Olitteko te läheisiä lapsuudessasi?”
Ethé oli minulle enemmän äiti kuin oma äitini.”
Sure aikasi, anna itsellesi oikeus tunteisiin.”
Niinhän minä annankin”, Lilika sanoo kyeten jo hymyilemään Solasin holhoaville sanoille. Jos mies yrittää paikata vanhemman paikkaa Lilikan elämässä, tämä tekee sen kömpelösti, aloittelijan ottein.

Minä pelkään sinun puolestasi”, Solas pudottaa huuliltaan. ”Sinä olet joutunut kestämään niin paljon.”
Sääliä valuu Solasin äänestä nurmelle. Lilika on väsynyt siihen.
Mitä sinulle tapahtuu, jos joudut tekemään vielä jatkossa jotakin tällaista? Sinä jouduit teloittamaan oman äitihahmosi. Sinä olet alituisesti sellaisten paineen alaisena, etten tiedä, miten minä voin mitenkään pidellä sinua pystyssä.”

Et sinä voikaan. Se ei ole sinun tehtäväsi, rakas, hölmö ystäväni. Lilika hymyilee vaisusti, vaikka hymyt eivät hetkeen tunnukaan hymyiltä sen jälkeen, kun on nähnyt rakkaan ihmisen notkahtavan hervottomaksi köyden päässä.

Olet joutunut kasvattamaan melkoisen kuoren kyetäksesi olemaan Krielin kuningatar. Muistathan, että sinä olet ihminen sen alla?”
Voi, Solas. Lilika hymyilee miehelle ja ajattelee, ettei tällä ole aavistustakaan siitä, millaiseksi Lilika on joutunut kasvamaan. Hän on vanhennut ennen aikojaan, kasvattanut kuoren tullakseen itse siksi aikuiseksi, jota hän lapsena tarvitsi.
Minä tiedän, että minulla on kaikesta huolimatta ihmissydän”, Lilika kuiskaa. ”En erehtyisi hetkeksikään kuvittelemaan itsestäni mitään muuta. Olen ihminen, tunnen ihmisen tunteita. En ole se kuori, jota pidän yllä päivisin. Nämä yöt auttavat minua muistamaan sen. Katso ylös ja sano, että tiedät jotakin lohduttavampaa, ja minä sanon sinulle, että sinä valehtelet.”

Tähdet sykkivät tummalla kankaalla kuin pienet lamput. Yksikään Kallasin mekaanikko ei osaisi luoda mitään niin pysyvää, todellista, silti ailahtelevaa kuten mikä tahansa muukin. Tuhansien tähtien alla Lilika tuntee olonsa riittävän pieneksi. Hän on ihminen jälleen.

Sinä kannat kaiken niin yksin”, Solas huokaa. Miehen ei tarvitse tarjota mitään, Lilika tietää kertomattakin, että Solas tahtoisi täyttää hänen yksinäisyytensä hiljaisilla kävelyillä, illaksi taittuvilla iltapäivillä puutarhassa lehvien varjossa.
Onhan minulla tehtävää”, Lilika hymyilee, ”ei väliaikainen kuningatar saa koskaan seistä tyhjillään.”
Sinä tiedät kyllä, mitä tarkoitan.”

Lilika kääntyy Solasin puoleen, vie kätensä miehen kasvoille, pitelee niitä kuin veistosta.
Linnan salit ovat suuria täytettäväksi kenelle tahansa”, Lilika kuiskaa, ”mutta minä olen onnekas, kun minulla on tähdet ja joku, jonka viereen nukahtaa. Se, minkä sinä tulkitset yksinäisyytenä, on minun oma valintani.”
Et siis aio päästää minua lähemmäs.”
”’Lähemmäs’ on paikka sinun päässäsi, Solas, todellisuudessa sitä ei ole olemassakaan.”
Solas nyökkää hiljaa. Tähdet heijastuvat miehen silmistä, mutta sekin on vain kuvitelmaa, Lilika ei tahdo miestä kokonaan. Hän ei halua yötaivasta toisen silmien sirottamana.

Olen varsin itsekkäästi tehnyt sinusta kanavan käsitellä sitä yksinäisyyteni osaa, jota en kestä kohdata”, Lilika huokaa. ”Olen paljastanut sinulle merkkini ja osallisuuteni kapinaan. Olen tehnyt niin tarkoituksella.”
Minä tiedän sen, teidän korkeutenne.”
Solasin puhuttelutapa saa Lilikan hymähtämään.
Tiedätkö, että useat entiset hallitsijat eivät koskaan ottaneet puolisoa?”
Solas pudistaa tummaa päätään.
Miksi epäilet asian laidan olleen niin?”

Solas on hiljaa, puutarhassa kaikuu vain yö.
Toki kyse on siitä yksinkertaisesta seikasta, ettei hallitsijoiden tarvitse hankkia jälkikasvua taatakseen asemansa periytymisen. Systeemi pitää huolen siitä, että valitut lapset syntyvät maailmaan sadan vuoden välein”, Lilika tokaisee kuin lukisi suoraan lapsuutensa maailmasta kertovia kirjoja. ”Mutta siinä on muutakin. Linnan suuret salit, korkeat katot, mittava piha… Valtaistuin on yksinäinen paikka. Kaiken sen täyttämiseen voi jäädä koukkuun. Kun kävelee linnassa yksin, on helppoa humaltua siitä tunteesta, ettei kaikkea sitä täyttämään tarvita ketään muuta.”

Sinun veljelläsi tuskin on aikomustakaan avioitua, jos hän kerran…” Solasin sanat jäävät kurkkuun, Lilika tuntee epämääräistä huvittuneisuutta miehen vaivautuneisuudesta.
Endelion tahtoo vain Remin. Remin ja imperiuminsa. Hänen ajatuksissaan ei ole sijaa millekään muulle.”
Solasin katse painuu maahan, kosteaan ruohoon.
Sinä ajattelet sisartasi. Sitä, että veljeni pitää Lyraa vierellään, vaikka ei välitä hänestä.”
Solas hätkähtää. Mies mahtaa ajatella jääneensä vihdoin kiinni, mutta Lilika on nähnyt huolen tämän olemuksessa jo aiemmin.
Olen pahoillani, teidän korkeutenne, mutta Endelion… Endelion ei ole hyväksi jo ennestään hauraalle Lyralle.”
Minun veljeni ei ole hyväksi kenellekään.”
Mutta Lyra…”
Emme voi päättää hänen puolestaan.”

Keskustelu jää leijumaan ilmaan kummankin tartuttavaksi, mutta Lilika ja Solas vaikenevat hetkeksi. Menneiden päivien tapahtumat istuvat painavina Lilikan rinnalla, mutta ne eivät ole pois sysättävissä. Hänen täytyy kantaa ne yksin, vaikka Solas istuukin hänen vierellään. Silti miehen painaessa päänsä hänen olalleen, hän ei vetäydy pois.

Valtaistuin on yksinäinen paikka olla”, Lilika sanoo lopulta. ”Valitut seisovat alituisesti hauraalla lasilla. On täysin heistä kiinni, käykö heidän taakkansa liian suureksi ja rikkoo lasin. En toivo sellaista taakkaa itselleni.”
Solas nostaa päänsä, katse kysyy suun puolesta.
Minä jätän Endelionille ne valinnat, jotka ovat hänen syntymästään saakka olleet hänen. Jos hän tahtoo imperiumin, jota hallita ylhäisestä yksinäisyydestään, se on hänen päätöksensä. Minä osallistun kaikkeen vain olemalla ruusu ja tekemällä, mitä ruusun on tehtävä.”
Minä en edelleenkään kykene uskomaan, kuinka sinä selviät hengissä taakkasi alla. Ylläpitämäsi kulissit ovat niin suuret. En olisi koskaan voinut kuvitella sinun olevan ruusu.”
Sittenhän minä olen onnistunut.”
Kauanko sinä joudut vielä onnistumaan?”

Hymy Lilikan kasvoilla kertoo Solasille, ettei tämä koskaan saisi tietää vastausta. On osa, jonka Lilika pitää aina itsellään. Se osa, joka välittää tietoa Remille, on Lilikan oma aivan kuten sekin, joka piiloutuu puutarhan takana avautuvaan maailmaan. Sillä tavoin kaikkea sitä ei ole surullista kantaa, se muuttuu kauniiksi kuten tähdet taivaalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti