tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 11


Luku 11: Lasinpalasia

Ingon seisoo kynttilöin valaistulla käytävällä tuijottaen kahta kuvaa, jotka näyttävät aivan ihmisiltä. Hän katsoo ensin pitkää, mustahiuksista miestä, jolla on surulliset silmät. Ingonille nimetöntä, sillä jos hän on koskaan kuullut miehen nimen, hän ei enää muista sitä. Toinen hahmoista on Lyra, nainen, joka on rikkonut Ingonin kuvat, astunut niihin sisään, huutanut ja koskenut. Ingon tuijottaa kuin halvaantuneena Lyraa ja miestä tämän seurassa. He puhuvat, ja Ingon kuulee. Kerrankin hän on niin kiinni ruumiissaan, että hän kuulee.

Mies on lähellä Lyraa. Rakastettu, Ingon sanoo itselleen, mutta kuvat hajottavat sanan heti. Ei, ei rakastettu. Mies on lähellä, mutta ei pitääkseen sydämellään. Mies katsoo Lyraa kuten katsotaan sellaista, joka tahdotaan pelastaa hinnalla millä hyvällä. Kuin siskoa. Veli, Ingon ajattelee, ja kuvat vahvistuvat. Hänen nimensä on Solas, ne kertovat, ja Ingon huomaa nyökkäävänsä niille.

Lyra, ole kiltti ja kuuntele minua”, Ingon kuulee Solasin puhuvan. Epätoivoinen, väsynyt ääni. Omalla tavallaan jo luovuttanut. ”Minun olisi pitänyt tehdä tämä selväksi jo kauan sitten.”
Älä puhu minulle kuin omistaisit minut!” Kiivaus Lyran äänestä poikkeaa huomattavasti siitä raivosta, jonka Ingon sai osakseen. Ingonin on vaikeaa kuvitella katsovansa samaa naista, samaa myrskynsilmään kadonnutta, kovakatseista naista.
Lyra. Minä tahdon vain auttaa sinua. Rakas siskoni, sinä et voi olla tosissasi tämän suhteen kaikkien niiden vuosien jälkeen. Minua pelottaa, mitä hän tekee sinulle, jos annat tämän jatkua.”

Ingon kallistaa päätään kuin sisarukset puhuisivat hänelle. Kuvat ovat selkeät, hän ymmärtää heidän keskustelevan Endelionista. Hän on nähnyt kuninkaan kädet Lyran vyötäisillä, kuullut Lyran nauravan puronauruaan miehen seurassa. Ingon ei tiedä mitään siitä maailmasta. Hänellä on aina kylmä, niin suunnattoman kylmä.

Se ei satu olemaan sinun asiasi”, Lyra sanoo kiivaasti kuin olisi yhä viisitoistavuotias ja peloissaan siitä, että hänen veljensä on oikeassa.
Hän vain käyttää sinua!”
Miksi hän ei käyttäisi? Mitä sinä oikein pelkäät? Keksitkö sinä muka jotakin parempaa käyttöä minulle?”
Lyra rakas, tässä ei ole kyse kenenkään käyttöarvosta. Sinä olet ihminen. Sinä olet minulle tärkeä, enkä minä kestä katsella tätä enempää.”
Ethän sinä katsele mitään. Et sinä ole yläilmoissa. Sinä olet täällä ja panet hänen siskoaan.”

Ingon tunnistaa häpeän heti, kun näkee sen. Sen kanssa hän on elänyt. Solas perääntyy siskonsa luota, kääntää kasvonsa kuin lyötynä. Ingon ei näe Lyran kasvoja, mutta kykenee kuvittelemaan niille tietävän hymyn.

Ei minua odota tässä maailmassa mikään. Mustalla merkityt eivät voi mennä minnekään tai tehdä mitään”, Lyra jatkaa. Ingon kuulee äänen muuttuvan joka sanalla ontommaksi. ”Jos Endelionilla on minulle käyttöä, olen siitä pelkästään iloinen. Milloin joku ei ole halunnut käyttää minua? Siitähän tässä kaikessa on teille aina kyse!”
Solas yrittää pudistaa päätään, mutta Lyran raivo on vasta heräämässä. Ingon tunnistaa ensiaskeleet, hän on nähnyt ne itse hyvin läheltä. Nyrkkiin puristuvat kädet, levottomat jalat. Kasvoja hän ei näe, mutta hän osaa kuvitella ne. Pelkkä mielikuva saa hänen kehonsa vapisemaan entisestään.

Vai siitäkö tässä onkin kyse – sinusta? Eikö hänen siskonsa riitä sinulle? Tahdotko sinä minutkin?” Raivo on jo hiipinyt sanoihin, myrkyttänyt ne mustiksi. Lyra ei kuulosta enää itseltään. Puronaurusta ei ole tietoakaan. ”Kauanko olet odottanut, että pääset käsiksi minun ruumiiseeni? Onko siinä enää mitään otettavaa sinulle kaikkien niiden kertojen jälkeen, jotka annoit minun hankkia meille rahaa sen avulla?”
Lyra rakas, älä! Minä en ikinä edes ajattelisi –”
Mistä minä enää tiedän, mitä sinä ajattelet, kun sinä olet suonut katseitasi lapsikuningattarelle kaikki ne vuodet, jotka olemme viettäneet täällä!”
Minä en koskaan satuttaisi sinua. En ikinä, Lyra. Sinun täytyy uskoa se. Enkä minä… ei Lilika ole…”

Lyra sylkäisee veljensä kasvoille, saa tämän säpsähtämään, mutta ei pakenemaan. Ingon ei ole varma, muistaako hän enää hengittää, hän seuraa kaksikkoa kuin näytelmää, joka on tuotu keskelle käytävää vain häntä varten. Hän ei osaa kääntää katsettaan, vaikka haluaisi.

Painu helvettiin minun silmistäni!” Lyra huutaa veljelleen. ”Sinä olet aivan kuten kaikki muutkin! Haluat panna minua niin kuin jokainen mies ennen sinua. En odottanut mitään vähempää sinulta! Ala mennä! Häivy siitä!”
Lyra kiltti, mistä sinä puhut”, Solas parahtaa. Ingon ei ole varma, näkeekö kyyneliä miehen silmissä. ”Tässä ei ole lainkaan järkeä. Sinä puhut sekavia, Lyra. Mikä on hätänä? Onko hän satuttanut sinua jotenkin?”
Älä tule lähemmäs! Mene pois! Olet kuten kaikki muutkin! Sairas ja likainen!”

Solasin yrittäessä koskettaa siskoaan Lyra väistää kuin uhattuna. Ingon, joka ei kykene lähtemään pois paikalta, kohtaa Lyran kuumeiset silmät ja hätkähtää, kun nainen tuleekin lähemmäs. Lyra juoksee aivan lähelle Ingonia, räväyttää hänelle leveän hymyn ja tarttuu häntä kädestä.

Vai olit sinä täällä kuuntelemassa”, Lyra sanoo kasvoillaan niin leveä hymy, että aiempaa raivoa on miltei mahdotonta paikantaa. Solas jää katsomaan käytävän toiseen päähän, kun Lyra nappaa Ingonin matkaansa ja lähtee juoksemaan jonnekin, jossa Ingon ei ole koskaan käynyt. Portaat ja käytävät menevät sekaisin, mutta Ingon ei osaa pysähtyä. Hän seuraa juoksevaa naista, joka pysähtyy vasta korkealla tasanteella, jonka parveke viettää kaupunkiin päin. Useat kymmenet valot peittävät yön kuin maanpäälliset tähdet. Kaiken takana häämöttää alati elävä meri.

Vasta pysähdyttyään Lyra vetää henkeä ja nauraa. Se kuulostaa tukehtumiselta, Ingon ojentaa kätensä auttaakseen. Lyra vain huiskauttaa omaansa, nauraa niin, että se näyttää miltei kipeältä. Ingonin onnistuu vetää varovainen hymy kasvoilleen, niin todelliselta Lyra näyttää hänen edessään. Kauttaaltaan valkoinen nainen yötä vasten.

Ingon nojaa kaiteeseen, kääntää katseensa kohti kaupungin valomerta. Lyra asettuu hänen vierelleen, vaikka hän on jo ehtinyt osittain toivoa, että Lyra hylkäisi hänet yksin aivan yhtä mielivaltaisesti kuin otti seuraansakin.

Uskomatonta, millainen holhoaja minun veljestäni on tullut”, Lyra sanoo hymyillen leveästi.
Minusta hän… hän näyttää välittävän sinusta kovasti.”
Lyra lyö kätensä yhteen. Ingon säpsähtää, kuvittelee Lyran hajoavan taas.
Sinähän puhut minulle!” Naurua. ”Näetkö sinä minut? Tiedätkö, kuka olen?”
Näen, tiedän. Sinä olet Lyra. Me olemme Valierissa – mutta emme kovin useaa yötä.”
Lyra nyökkäilee hyväksyvästi.
Tiedäthän sinä sitten jotakin tästä todellisuudesta.”

Ajoittain. Lyra on niin kirkas, niin räikeän elossa, etteivät edes Ingonin kuvat sotke tätä. Toisaiseksi kukaan ei ole pysynyt selkeänä niin pitkään. Kaikki sekoittuvat johonkin, palaavat takaisin muistikuvien sotkusta vain satunnaisesti.

Kuinka usein sinä katoat tuonne jonnekin?” Lyra heiluttaa kättään Ingonin pään päällä.
Joka hetki”, Ingon sanoo hiljaa.
Nytkin?”
Ingon nyökkää.
Sen luulisi olevan raskasta.”
Kaiketi.”
Kaiketi? Etkö sinä tiedä?”
Minulla ei ole koskaan ollut muutakaan.”

On Lyran vuoro nyökätä. Nainen kääntää päänsä kohti yötä, kohti korkealla lentäviä ilmalaivoja ja niiden seassa hehkuvia tähtiä. Ne ovat kirkkaammat alhaalta käsin katsottuna. He ovat lentäneet kauan.

Ihanaa olla pitkästä aikaa maan pinnalla”, Lyra huokaa. ”Kaipaatko sinä yhä verstaallesi?”
En tiedä”, Ingon sanoo hiljaa. ”En osaa juuri nyt kaivata oikein mitään.”
Anteeksi, että minä kosketin sinua sillä tavalla aiemmin”, Lyra sanoo yllättäen silmät kiiltäen. ”Minä teen sellaista usein. Ylitän rajoja, joita itselläni ei ole. Unohdan, että toisilla on ne yhä.”
Ai kuten… ne viitat?”
Sinä siis kuulit sen keskustelun.” Lyra huokaisee syvään. ”En ole varma, olisiko sinun kannattanut kuulla sitä.”
En voinut muutakaan. Tämä”, Ingon sanoo osoittaen päätään, ”salli minun olla silloin riittävän läsnä. Te taisitte todeta huhut minusta tosiksi.”

Lyra ei käännä katsettaan. Ei edes räpäytä silmiään.
Minua ei kiinnosta, ovatko ne totta vai eivät”, Lyra sanoo selkeällä äänellä. Aiempi puuroinen, suuttunut ääni on kokonaan poissa, se versio Lyrasta on täysin pois pyyhitty. Irrallinen viha on taas piilossa pilvien takana. ”Suo anteeksi kieleni, mutta minua ei aivan todella kiinnosta, kuka Krielissä panee ketäkin. Pankoon vaikka eläimiään. Kaikki satuttavat ja tulevat satutetuiksi. Tekevät sitä, mikä saa heidät tuntemaan itsensä todelliseksi.”

Kuva alkaa säristä. Ingon näkee, kuinka se rispaantuu reunoistaan. Lyran sanat tekevät jotakin aidoksi, konkretisoivat nimettömän sotkun, jota Ingon ei ole saanut kasaan. Ennen kuin Ingon ehtii huomata, kuumat kyyneleet valuvat hänen poskillaan.

Totta puhuen, minä en tiedä, mitä minä olen tehnyt”, Ingon sanoo. ”Jos huhut pitävät paikkaansa, minä… minä en tiedä, mitä ajatella siitä. En ole… en ole kyennyt yhdistämään palasia.”
Palasia? Mitä sinä et osaa yhdistää?”
Minä olen lasia. Rikkinäistä lasia. En osaa kuvailla sitä muuten.”
Lyran silmät ovat täynnä kiinnostusta. Sen Ingon osaa yhä lukea ihmisistä.
Kaikki palaset ovat hajallaan. Ne näyttävät eri kuvia. En osaa yhdistää niitä. Jotkin kuvat ovat rumia, vääriä, en tahdo nähdä niitä. Vääntyneitä käsiä ja kylmiä huulia. En ymmärrä niitä lainkaan. Muistan vain turvan niissä. En näe itseäni, olen ulkopuolella, katson kuvaa ymmärtämättä, näkemättä kokonaan. Jos siinä olen minä, voin vain luottaa turvallisuuden tunteeseeni. Ehkä se tarkoittaa, että ne hirvittävät kuvat ovat todellisia.

Lyra hivuttaa kätensä Ingonin omille. Ingon ei väistä. Lyran kädet ovat miltei yhtä kylmät kuin hänenkin, ne eivät lämmitä, mutta ovat hyvät hänen omillaan. Niitä ei tarvitse siirtää pois.

Sinä et siis näe itseäsi kokonaisena? Siksi et tiedä, mitä teet?”
Niin sen voisi sanoa”, Ingon huokaa. ”Nytkin odotan hetkeä, jolloin ymmärrän, etten oikeasti ole tässä hetkessä. Katson tätäkin ulkopuolelta.”
Entä tuntuuko tämä turvalliselta?”
En ole varma. Tämä tuntuu… erilaiselta.”

Lyra virnistää. Nainen puristaa Ingonin käsiä lujempaa, mutta ei satuttaakseen, pelkästään vahvistaakseen läsnäoloaan, kertoakseen olevansa siinä, pitämässä hänestä kiinni. Lämpö viriää Ingonin ruumiiseen, läikähtää sisällä.

Jos sinä et näe, sittenhän sinut täytyy saada näkemään. Totta puhuen sinä ärsytät minua hirveästi”, Lyra sanoo nauraen. ”Minä inhoan sitä, kun ihmiset sulkeutuvat. Eivät avaa itseään minulle mitenkään.”
Ingon kohottaa kulmiaan. Lyra pitää yhä kiinni hänen käsistään.
En jaksa katsella sellaista. Sinä olet minun haasteeni. Minä avaan sinut. Surkeaahan se vain on, jos Krielin paras mekaanikko osaa korjata mitä tahansa muuta kuin itsensä. En suostu siihen.”
Lyra irrottaa kätensä otteesta ja tökkää etusormellaan Ingonin otsaa.
Minä otan selvää siitä, mitä täällä on, mikä saa kuvat takaisin yhteen.”

Ingon aikoo avata suunsa, sanoa mitä tahansa, mutta Lyra on jo poissa, juossut takaisin sisälle linnaan. Vain hento, raikas tuoksu ilmassa kertoo hänen olleen hetki sitten siinä. Ingon vie kädet kasvoilleen, ymmärtää Lyran todella olleen siinä, pitäen hänestä kiinni. Talojen valoista ja ilmalaivojen suhinasta täyttyvä yö kaappaa Ingonin syleilyynsä. Ingon jää parvekkeelle tuijottamaan valoja, kunnes aamu hohkaa niiden takaa, tekee ne pienemmiksi kuin ne ovatkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti