tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 37


Luku 37: Katseen päässä

Lilikan huone seisoo hämärässä, kun ovi raottuu. Lilika ei vaivaudu kohottamaan päätään, sillä hän tietää, kuka ovella on. Solasin asialla ei ole Lilikalle merkitystä, miehen silmissä asuu aina sama katumus ja syyllisyys. Kun Solas astelee Lilikan sängyn vierelle, tyttö tietää jo valmiiksi, ettei Solas tulisi hänen iholleen sen jälkeen, mitä on ehtinyt tapahtua.

Oletko varoittanut jo Remiä ja kapinallisia siitä, mitä veljesi on suunnitellut tekevänsä?”
Solasin sanat yllättävät Lilikan, mutta hän ei anna sen näkyä.
Et tarvitse sitä tietoa mihinkään.”
Mutta kysyn sitä silti.”
Minulta et saa siihen vastausta.”

Solas kallistaa päätään, ainoa valkea suortuva valahtaa kasvoille, mutta Lilika ei kurota pyyhkimään sitä paikalleen. Hän tuijottaa miestä kuin jotakuta, jonka on päästänyt iholtaan liian aikaisin, vapauttanut jostakin, jonka piti olla myös miehen kannettavissa.

Millaiseksi me olemme tulleet, Solas? Katso meitä. Minä säälisin sitä, mitä näen, ellen olisi oppinut inhoamaan sääliä.”
Tahdotko sinä puhua?”
Mistä?”
Siitä, etten minä kertonut sinulle suunnitelmasta.”
Siinä ei erityisemmin ole puhuttavaa. Minä katson tekosi petokseksi minua vastaan.”
En voi puolustaa itseäni mitenkään.”
Sinä et luota minuun, mutta et luota itseesikään.”
Lupaan sinulle, että en enää koskaan jätä tällaista kertomatta vain, koska Endelion on käskenyt minua.”
Kas, kun se ei enää saa minua luottamaan sinuun. Sinä olet rikkonut uskoni sinuun, enkä tiedä mitään, millä tehdä se eheäksi. Minun maailmassani ei ole anteeksiantoa sellaisena kuin moni muu sen näkee.”

Solas kääntää päänsä pois, sulkee silmänsäkin.
Joskus tuntuu, että sinä olet meistä se, joka kasvoi aikuiseksi”, Solas huokaa.
Ajatteletko noin vain siksi, että voisit oikeuttaa sen, mitä teet kanssani? Jos tunnun vanhemmalta kuin olen, se tarkoittaa, että saat tehdä, mitä haluat, eikö niin?”
Ei, Lilika, en minä sitä tarkoittanut”, Solas parahtaa, mutta ääni antaa hänet ilmi. ”Sinä tunnut niin vieraalta, niin etäiseltä.”
Älä laita sitä minun syykseni sen jälkeen, kun olet itse pimittänyt tietoja minulta. Et voi samaan aikaan kohdella minua lapsena ja aikuisena, sellainen ei käy päinsä. Joko sinä olet minulle rehellinen tai jatkat suojeluani niin kuin olisin lapsi, jolle ei tarvitse kertoa asioiden todellista laitaa.”
Mutta sinähän olet lapsi, Lilika.”

Hervoton, irrallinen nauru pakenee Lilikasta. Hän istuutuu Solasin syliin, pakottaa miehen lähelleen, kuljettaa kättään tämän reisillä kunnes löytää, mitä haluaa. Solasin silmät suurenevat, kauhu tekee kotinsa mieheen, mutta Lilika ei lopeta, Lilika ruokkii itseään Solasin kasvavalla tuskalla.

Niinkö sinä todella ajattelet?” Lilika kysyy aivan Solasin korvanjuuressa. Hänen kätensä jatkaa, Solasin huulilta pääsee hienoinen parahdus. ”Vai jätitkö kertomatta totuuden vain, koska Endelion halusi niin? Sinun ruumiisi ei pidä minua lapsena.”
Lilika vetäytyy kauemmas, nousee sängyltä kokonaan. Solasin posket punoittavat, toinen käsi on puristunut suulle. Mies tarjoaa häpeäänsä kuin osaa itsestään.
Sinun on tullut korkea aika päättää lojaaliudestasi, Solas. Kuuntele ruumistasi tai mieltäsi, et voi hallita molemmilla.”

Hetkeksi Solasin luomet painuvat jälleen kiinni. Kun Solas avaa silmänsä, niiden katse ei ole loukattu, vaan ainoastaan surullinen. Solas nousee ylös, lähestyy Lilikaa pitkänä ja rotevana, silti heikkona, hauraana olentona, jota Lilikan on mahdotonta ottaa enää tosissaan.

Kuvitteletko sinä, lapsi rakas, että minun ruumiini on ainoa, joka sinua haluaa?”
Lilika onnistuu vain kohauttamaan harteitaan.
Sinä olet väärässä”, Solas sanoo raskaasti, kuin tunnustaminen kävisi hänen sydämensä päälle. ”Minä seuraisin sinua minne tahansa. Sinä olet minun kuningattareni, ja minut on palkattu suojelemaan sinua. Vaikka en saisi siitä palkkiota, tekisin sen, suojelisin sinua hengelläni.”
Miten jaloa, Solas, miten erittäin hienostunutta. Tämä lämmittää sydäntäni”, Lilika nauraa vasten miehen kasvoja.
Älä naura minulle, Lilika pieni, sillä on vaatinut minulta kaikki nämä vuodet ymmärtää, että se, mitä tunnen sinua kohtaan, on enemmän kuin uskollisuuteni veljellesi tai välitykseni sisartani kohtaan. Se on minun koko olemukseni, on kuin olisin tehty sinua suojelemaan.”

Lilikan mieli täyttyy kuvista. Kaikki miekkailuhetket, haavat, väistöt, kierrot. Äidin huudot, pisteliäät katseet. Lilika ei tarvitse suojelijaa. Ei ruumiilleen, ei mielelleen, sillä kaikki hänessä on kovaa, läpäisemätöntä. Solasin sanat eivät saavuta hänen ydintään.

Minä rakastan sinua syvästi”, Solas parahtaa, ”ja se on kaikki, mitä minulla on. Olen pahoillani siitä, etten ole se, mitä sinä tarvitset. Olen pahoillani, etten kertonut sinulle. Mutta minä olen tässä, valmiina yrittämään uudelleen, jos vain yhä otat minut, sallit minun tulla lähellesi.”

Miten Lilikan tekisikään mieli kieltäytyä, sysätä mies pois, huutaa, että tämä on tärvellyt hänet kuten kuka tahansa muukin. Ettei hän tarvitse muuta kuin hetken salaisessa paikassaan, silmät kiinni Remiltä saaduissa kirjeissä. Mutta Solasin silmät ovat liian syvät, ne heijastavat hänen kuvansa, eikä hän tahdo nähdä itseään sellaisena kuin hän on miehen silmissä. Äitinsä luomuksena, kovana, läpäisemättömänä. Rikkinäisenä.

Solas, minä…” Sanat juoksevat pois, luikertelevat ulos ovenraosta. Lilika antaa niiden juosta luotaan ja painautuu vasten Solasia. Miehen suojaus pettää, tämä kietoutuu häntä vasten kuin ei mitään muuta tarvitsisikaan. Maskit on riisuttu. Vanhemman, suojelijan, minkä tahansa, mitä Solas onkaan yrittänyt hänelle olla. Lilikaa vasten, kädet tämän valkean paitansa selkämyksellä Solas on vain hauras mies, joka on janonnut hänen luokseen jo kauan. Solas on aivan iholla, suutelee Lilikaa kuin yrittäisi niellä elämän tytön sisältä, ottaa tämän niin kiivaasti omakseen, ettei hänen tarvitsisi enää koskaan ajatella syyllisyyttään.

Solas”, Lilika sopertaa miehen kuljettaessa kättään hänen paitansa alla. ”Odota. Odota hetki.”
Solas säpsähtää kauemmas Lilikasta kuin tyttö olisi lyönyt häntä vasten kasvoja.
Anteeksi, en kai minä…?”
Ei, tämä ei liity sinuun.”
Oletko kunnossa? Onko ruumiisi –”
Ei, ei mitään sellaista”, Lilika sanoo onnistuen jo hymyilemään aavistuksen. ”Minä ajattelin vain Remiä.”

Solasin kulmat kurtistuvat. Mies vetäytyy Lilikan iholta, kauhistunut ilme huvittaa Lilikaa. Hetken hän leikkii ajatuksella, että Solas kuvittelee hänen haaveilavan Remistä koskiessaan tähän. Solasin kauhu on itsekästä ja perätöntä, se herättää kevyen, kuplivan naurun Lilikan sisällä.

Ennen kuin me…” Lilika osoittaa kehoaan. ”Tahdon tietää erään asian.”
Selvä”, Solas sanoo yhä pelkoa katseessaan.
Mitä Endelion on suunnitellut tekevänsä Remille sitten, kun hän panee suuruudenhullun suunnitelmansa käytäntöön?”
Minulla ei ole aavistustakaan”, Solas hengähtää. Lilikaa kuvottaa nähdä, kuinka huojennus leviää Solasiin, rentouttaa tämän hartiat. ”Oikeastiko sinä ajattelet sitä nyt, Lilika? Tällaisena hetkenä…”

Tavallisesti Lilika huiskauttaisi sanoille kättään, suoristaisi paitansa ja naurahtaisi. Nyt, kun Lilika on jo päästänyt Solasin takaisin iholle, antanut tälle sen, mitä tämä on tullut hakemaan, miehen sanat iskeytyvät luitten alle, sinne, missä ei ole enää mitään suojaamassa.

Minä ajattelen Remiä ja ruusuja aina”, Lilika sanoo, ”lähes taukoamatta. Minä toimin heidän nimissään ja heidän vuokseen. En saata olla ajattelematta, että edesautan omalla olemassaolollani Remin kuolemaa. Sitähän minun veljeni haluaa?”

Solasin pää painuu aavistuksen alas.
Minä en tiedä, teidän korkeutenne. En tosissani tiedä. Endelion ei ole kertonut minulle.”
Kuinka sattuikaan! Hän kertoi sinulle koko suunnitelmansa, mutta sellainen pieni seikka jäi häneltä mainitsematta?” Lilika sivaltaa. Hänen silmissään kipinöi, suonissaan palaa. Hän ei päästä Solasia pakoon.
Sinä et enää luota minuun”, Solas sanoo aidosti järkyttyneenä. Luomet painuvat hetkeksi kiinni, käsi hakeutuu haromaan mustia hiuksia. ”Hyväksyn sen hinnaksi siitä, mitä olen itse aiheuttanut.”
Hyvä, sillä minun luottamukseni voi menettää vain kerran.”
Etkö enää koskaan anna minun olla luonasi kuten ennen?”
Se jää sinun tulkintasi varaan. En tiedä, mikä oli sinulle ’ennen’.”

Solasin ilme pysyy lohduttomana, hetken Lilika on vetämässä karkeita sanojaan takaisin. Kipinöinti sisällä ei kuitenkaan salli hänen tehdä niin. On olemassa ylpeys, johon hän on kasvanut kiinni, josta hän ei luovu, vaikka kaikki muu veistettäisiin irti hänestä.

Sinä et todella taida tietää”, Lilika sanoo äänellä, joka ei vielä anna anteeksi.
Solas pudistaa päätään avuttomana.
Kuningas ei koskaan kerro kaikkea kenellekään. Me olemme hänelle pelkkiä astioita”, Solas huokaa. ”Nyt, kun tiedän, millainen hänen suhteensa Remiin oli ennen taistelua, en ole enää lainkaan niin varma siitä, että hän pyrkii satuttamaan Remiä. Muutenhan hän olisi jo teloituttanut tämän tavalla tai toisella. Räjäyttänyt koko Alissandran palasiksi. Hänellä on siihen valtuudet, mutta hän ei ole tehnyt sitä.”
Hän tahtoo Remin elävänä, ja tämä todistaa sen”, Lilika vahvistaa.

Enempää ei sanota. Lilika huokaisee syvään, kuljettaa kätensä Solasin teräville leukaperille ja sivelee niitä sormenpäillään kuin tekisi maalausta. Solas kietoo kätensä Lilikan selkään, vetää tytön syliinsä. Silmät anovat anteeksiantoa. Lilikalla on kaikki valta, hänen ovat sanat ja teot, mutta hän jää siihen, katseen mitan päähän, eikä tee mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti