tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 10


Luku 10: Peili

Huuto kaikuu linnan korkeassa salissa. Endelion siristää silmiään, tunnistaa huutajan korkeista vokaaleista, raa’asta, pidättelemättömästä raivosta. Se kaikuu kaikkialla tilassa, ottaa sen haltuunsa kysymättä lupaa, kertomatta nimeään. Se vain on; riehuu kuin absoluuttinen voima.

Lyra?” Endelion huhuilee astuessaan saliin. ”Suokaa anteeksi.”
Endelionin seuralaiset nyökkäävät tyynesti. Endelion tietää heidän tekevän työnsä loppuun, kuljettavan halutun aseen laivaan ilman sen suurempaa huomiota. He soisivat anteeksi hänen menonsa.

Aurinko on jo painunut taivaanrannan taa, linnan sävyt ovat pehmeät, mutta kylmät. Lyra ja Ingon seisovat kahden suuressa salissa, aivan sen keskellä, keskeneräisen kattomaalauksen alla. Ingon on vienyt kädet keholleen kuin suojaksi. Lyra vapisee ja huutaa, Endelion näkee edessään naisen sellaisena kuin tämä on – pitelemättömänä, villinä. Aitona.

Lyra! Lyra, seis!” Endelionin ääni ei tavoita naista, kuninkaan läpi hulmahtaa kylmä aalto. Silloin, kun Lyra on tavoittamattomissa, tämä voi tehdä mitä tahansa. Endelion tarttuu Lyraa ranteista, pitää kiinni, vaikka tämä rimpuilee. Vuosia häntä vanhempi nainen on täynnä vihaa, joka ei osaa selittää itseään, täynnä suunnatonta, satunnaisesti purkautuvaa raivoa. Endelion hyssyttelee, koskee, yrittää silittää, mutta myrsky ei laannu.

Lyran valkea sormi osoittaa Ingoniin, jonka silmät seisovat päässä.
Hän ei suostu puhumaan minulle! Mikä helvetti siinä on? Miksi te kaikki haluatte aina vain piiloutua valheisiin? Mitä te siitä saatte!” Lyra huutaa vailla varsinaista ääntä. Raivo on pelkkää raivoa, Endelion ei kuule Lyraa siinä.
Lyra, tule tänne. Tule. Lyra, mennään hetkeksi sivummalle.”

Kukaan ei tuijota, kun Endelion kiskoo Lyran Ingonin kimpussa. Kaikki tietävät, että kuningas seurueineen ei kaipaa ylimääräistä huomiota tilanteelleen. Endelionin lähipiiri on kaikkien tuntema. Mustalla merkittyjä ja hyljeksittyjä. Päähän potkittuja ihmisiä, joita kukaan muu kuin Endelion ei ole katsonut kahdesti. Hän on maalaillut asemansa pelastajana huolellisesti ja vaalii sitä kaikkialla.

Endelion yrittää etsiä vastauksia Ingonin katseesta, mutta yhteys on katkennut, Ingon on valahtanut päänsä sisään. Endelion palaisi siihen myöhemmin. Ensin hän pitää kiinni huutavasta Lyrasta, yrittää laannuttaa tämän raivon. Hänen ruumiinsa on kehtolaulu Lyran vihalle, lopulta nainen lakkaa huutamasta.

Lyra…? Mitä tapahtui?” Varovainen, etsivä ääni. Mikä tahansa muu voisi palauttaa huudon Lyralle. Endelion kävelee lasinsiruilla.
Minä esitin hänelle kysymyksen”, Lyra sähähtää osoittaen suuntaan, jonne he jättivät Ingonin.
Endelionin sisällä läikähtää. Ingonille ei niin vain esitetä kysymyksiä.
Kysyin häneltä, onko totta, että hän panee ruumiita. Yksinkertainen kysymys, eikä hän vastannut mitään, hän säikähti, mutta ei kuten ihmiset. Mikä hänellä on hätänä? Aiemmin hän ei halunnut koskea ruumiiseeni. Miksi ei? Kaikki miehet haluavat aina vain yhtä asiaa. Sinäkin haluat. Miksi hän ei halua? Minä vain kysyin häneen kohdistuvista huhuista! Mikä helvetti hänellä oikein on, kun hän ei voi vastata?”

Endelion vastustaa haluaan läimäistä Lyraa poskelle. Naisen kevyt puheenparsi tekee kaikesta entistä vaikeampaa, sotkee lankoja keskenään. Hämärässä Lyran silmät kiiltävät kuin mania ohjailisi hänen katsettaan. Karkeat sanat leijuvat ilmassa heidän välillään tehden siitä vaikean hengittää.

Sinä et voi vain mennä kysymään ihmisiltä tuollaisia kysymyksiä”, Endelion huokaa lopulta.
Mutta se on totta! Miksi hän ei voi vastata, jos se on totta?”
Emmehän me tiedä, mikä on totta ja mikä ei. Ingonilla on aina ollut kyseenalainen maine, mutta meillä ei ole aavistustakaan, mikä siitä pitää paikkaansa. Se, että haluan sinun pitävän hänelle seuraa, ei tarkoita… tätä. Sinä et voi suuttua hänelle siitä, ettei hän vastaa tuollaiseen kysymykseen. Se on sairasta. Sellaisista asioista ei kuulu puhua.” Endelion inhoaa omaa ääntään, se on kuin hän puhuisi lapselle.

Lyra vain pudistaa päätään, valkeat hiukset heiluvat hämärässä.
Eikö juuri kamalimmista asioista tulisi voida puhua? Niistä rumimmista?”
Lyra, me emme tiedä mikä Ingonia koskevasta huhupuheesta on totta. Emme voi tehdä oletuksia. Hän on meille kallisarvoinen. En selviä ilman hänen taitojaan.”
Sinäkin olet myynyt itsesi. Sinä valehtelet.”
Lyran sanat iskevät läpi Endelionin valheen. Vasta silloin hän ymmärtää, että hänen äänensävynsä on pelkkä hämäys, pelkkä keino saada Lyra hiljaiseksi. Hän oksettaa itseään.
Sinä tiedät yhtä tarkkaan kuin minäkin, mikä on totta ja mikä ei”, Lyra sanoo.

Endelion huokaisee syvään, yrittää tarttua Lyraa ranteista, mutta nainen väistää. Älä koske minuun, säkenöinti silmissä kertoo.
Me olemme kaikki vulgaareja ja rumia. Mitä salattavaa siinä on?” Lyra kysyy yhä kovuutta äänessään. ”Minä kysyin häneltä yksinkertaisen kysymyksen! Olenko todella täältä ainoa, joka kykenee olemaan rehellinen itselleen?”
Lyra, kuuntele minua.”
Nautitteko te niin kovasti valheistanne? Sillä tavallako te tahdotte kohdata toisenne – harhakuvina?”
Lyra. Ole niin kiltti.” Endelion ojentaa kättään, Lyra kieltäytyy ottamasta sitä, mutta pysyy rauhallisena, ei räjähdä Endelionin silmille. ”Anna, kun minä selitän. Se on hieman kuin… kuin viitta. Kaunis, koristeellinen viitta. Voitko kuvitella sen?”

Lyra nyökkää, Endelion arvioi myrskyn tilaa tämän kasvoilta. Vielä saattaa salamoida, hänen täytyy edetä hitaasti, mutta ei laahaten. Mikään ei saa antaa ukkoselle syytä syntyä uudelleen.

Se viitta – jokainen on täydellisen paljas sen alla. Mitä enemmän me valehtelemme, sitä rumemmaksi me tulemme, mutta viitta suojaa meitä. Meidän paljaat kehomme ovat hirvittävät katsoa, joten vetäydymme syvemmälle viittoihimme.”
Endelion pitää tauon. Pilvet ovat jo hälvenneet. Lyran katseessa on ainoastaan kiinnostusta.
Koska viitat ovat kauniita, pidämme mieluummin niitä rumien, paljaitten kehojemme edessä. Me tarvitsemme niitä selvitäksemme, koska ilman niitä olemme liian paljaita, liian auki.”

Hämärä kokoontuu nurkkiin, Endelion tietää, että köysiä ja ankkuria irrotetaan jo. Heidän pitäisi lähteä pian, mutta Lyra ja Ingon ovat vielä palasina, Endelionin korjattavissa. Hänen valitsemansa lelut vaativat alituista varjelua. Lyra on pitkään hiljaa. Hetken Endelion pelkää suututtaneensa myrskyn uudelleen sanoillaan.

Mutta sellainenhan minä olen. Paljas, täynnä kaikkea sellaista, jota ei tee mieli katsoa. Ei minulla ole tarvetta peitellä kaikkea sitä.”
Lyra, etkö sinä tunne ollenkaan häpeää? Suurin osa ihmisistä tuntee. Siksi me tarvitsemme kauniita viittoja peittämään, mitä sisällä on.”
Puromainen, kirkas nauru täyttää tilan, Endelionilla on vähemmän kylmä. On kuin hämäräkin väistäisi Lyran aitoa, railakasta naurua. Se pyyhkii tummat pilvet mennessään.
Kuninkaani, minä en enää muista, miltä häpeä tuntuu. Se kuolee ensimmäisenä tuolla ulkona”, Lyra sanoo nyökäten kohti suuria ikkunoita aivan kuin he olisivat vielä Krielissä.

Endelion tietää, mitä Lyra tarkoittaa. Hän muistaa yhä tarkalleen, mistä noukki Lyran veljineen matkaansa. Sieltä, missä ihmisyys on nieleskelty alas purematta. Unohdettu hetkeksi, jotta elämä pystyy jatkumaan. Endelion tietää kyllä. Hän nyökkää hiljaa Lyran sanoille, uskaltautuu koskettamaan naisen poskea. Lyra painaa silmänsä kiinni Endelionin koskiessa. Endelion näkee, että Lyran suunnaton raivo ei ole kuin puolustautuvan petoeläimen. Se on kuin naisen, joka ei enää muista, kuka on ja yrittää löytää itseään huudosta.

Olen nähnyt, että sinä et todella häpeä mitään”, Endelion kuiskaa suukottaen Lyran kylmää otsaa, ”olen nähnyt sinun raivoavan yössä.”
Niin, kuninkaani, minun viittani on jo palanut.” Lyra vetäytyy kosketuksesta, mutta ei inhoa kasvoillaan. Hänen ilmeensä on tyyni, hymynsä tietävä. ”Se paloi kirkkaasti silloin, kun minun piti oppia selviämään hengissä. Sen jälkilämpö pitää minut yhä jaloillani. Pitäkää te muut viittojanne, eläkää luomassanne todellisuudessa. Minulla ei ole enää paluuta sellaiseen maailmaan.”

Lyra heilauttaa Endelionille kättään ja kävelee pois. Endelion katsoo naisen menoa, todistaa tämän kulkevan Ingonin luo, kumartavan päätään ja sanovan jotakin, joka saa miehen hiljalleen palautumaan takaisin hetkeen. Ingon ei enää pidä kiinni harteistaan, anna katseensa harhailla. Uskomatonta, Endelion sanoo katsoessaan heitä, satutettua, voimakasta naistaan ja sulkeutunutta mekaanikkoaan. Lyran raivo on sammunut yhtä nopeasti kuin syttyikin, Endelion todistaa jälleen tämän kävelevän paljasjaloin läpi yön, hymyilevän kuin kirkkain tähti. Hymy kiipeää hänen omille huulilleenkin, kun hän astuu yöhön valmiina lähtemään takaisin kotiin.

*

Kuninkaanlinna näyttää tyhjältä ilman kuningastaan. Omalla pihamaallaan Endelion näkee, kuinka kaikki kohoaa vailla merkitystä, vailla hallitsijaa luomassa tarkoituksen koko rakennukselle seistä keskellä risteileviä jokia ja rauhallista kaupunkia. Krielin ilma tuntuu puhtaalta ja raikkaalta hengittää, Endelion ei muista, milloin on viimeksi kyennyt hengittämään niin, että hänen keuhkonsa tuntuvat repeävän. Maa jalkojen alla on hänelle vieras, ilma keuhkoissa vain lainassa. Hän on vain käymässä, ei vieläkään jäämässä. Tyhjinä kohoavat tornit jäävät vaille merkityksiään.

Valtaistuinsalissa Lilika istuu valtaistuimellaan kuin millä tahansa tuolilla. Jäykkänä ja vaikeana, pelkkänä pienenä tyttönä. Endelion ei ole nähnyt sisartaan vuoteen, mutta Lilikassa on muuttunut tuskin mikään. Tyttö on yhä valkea ja pieni, hauras kuin ensimmäiset aseet, joilla he lapsina harjoittelivat. Vielä hyödytön käytettäväksi. Raakile.

Teidän korkeutenne”, Lilika tervehtii valtaistuimelta. Tilanteen irvokkuus hymyilyttää Endelionia. Hän nostaa ranteensa pystyyn, lukitsee eleellä Lyran ja Ingonin taakseen. ”Sinä et tietääkseni ilmoittanut tulostasi. ’Ei vielä’ kuului aikaisempi vastauksesi tiedosteluihini. Miksi sinä olet täällä?”
Olen myös iloinen sinun tapaamisestasi, pikkusisko”, Endelion sanoo virnistäen. ”Minä olen täällä, koska tiedot Lorianien liikkeistä kiinnostavat minua. Minun tarvitsee hoitaa asioita myös valtakunnastani käsin.”

Endelion näkee, ettei Lilika usko häntä. Silmät eivät räpyttele, kasvot ovat kiveä, aivan kuten äidillä kauan sitten. Endelionin ei tarvitse sanoa mitään pommista, uudesta suuresta aseesta, jota ei voi kuljettaa yläilmoissa miten tahtoo. Hänen suunnitelmiensa laajuus ei kuulu valtaistuimella kiusaantuneesti istuvalle lapselle.

Suonet anteeksi, jos tahdon vaihtaa ensin sanasen Solasin kanssa”, Endelion sanoo Lilikalle ja nyökkää miehelle tämän vierellä. Pitkä ja ryhdikäs Solas nyökkää kuninkaalle takaisin, astelee tyynesti portaat alas ja kumartaa syvään.
Teidän korkeutenne. Ilahduttavaa, että olette palanneet keskuuteemme.”
Nauru kuplii Endelionin sisällä, kun hän ajattelee Solasin muodollisuutta. Mikä valehtelija. Läpimätä valehtelija.
Tulehan, minä tarvitsen sinun… arviotasi valtakuntani tilanteesta. Palataan asiaan, Lilika. Palataan.” Endelion heilauttaa sisarelleen kättään, tekee tyhjäksi tämän aseman pelkällä pienellä eleellä. Endelionin astellessa Valierin linnassa yhdelläkään väliaikaishallitsijalla ei ole arvoa.

Vasta tummien verhojen takana, kynttilöiden valaisemalla käytävällä Endelion kohtaa Solasin silmät ja lukee kasvoilta syyllisyyden. Hymy leviää kasvoille. Solas on tehnyt, mitä Endelion halusikin. Solas on ottanut oikeutensa Lilikan iholla.

Kerro minulle, millainen hän oli”, Endelion sanoo hiljaa. ”Huusiko hän? Sattuiko häneen?”
Teidän korkeutenne, minä pyydän, älä.” Solas vie käden suulleen kuin estäisi kuvotuksen aaltoa tulemasta.
Kai sinä nyt sentään otit hänet edestä?”
Solasin kädet vapisevat.
Mitä, tehän olette olleet täällä vuoden käytännössä kaksin! Viis palvelusväestä, viis koko Krielistä. Hänethän sinä haluat. Pienen ja neitseellisen sisareni. Kai sinä edes otit hänet juuri niin monta kertaa kuin halusit?”
Minä pyydän, lopettakaa, olkaa niin kiltti.”

Endelion päästää korostetun voimakkaan henkäyksen, kallistaa päätään kuin vaatiakseen vastauksia.
Luovutitko sinä? Etkö maannutkaan hänen kanssaan?”
Minä…”
Häpeää. Mustaa, selvää häpeää tihkuu Solasin koko olemuksesta. Endelionin mieleen palaa hänen sanansa viitoista. Vihdoin hän ymmärtää.
Vai niin, vai niin”, hän sanoo pehmeästi, ”sinä siis otit kuin otitkin hänet. Kadutko sinä sitä, Solas?”
Hiljaisuus on häpeän kieli, Solas pysyy vaiti.
Minähän sanoin ennen lähtöäni, etten voi jättää nuorta siskoani yksin hallitsemaan minulle rakasta Krieliä. En valitettavasti voinut jättää hallintoon ketään muutakaan, joten sinä jäit tänne hänen vartijakseen. Emmekö me olleetkaan saavuttaneet yhteisymmärrystä siitä, mitä minä sinulta halusin?”

Solas nyökkää vaisusti.
Tiedän kyllä, teidän korkeutenne. Minä tiedän, mitä te halusitte.”
Emmekö me ajatelleetkin samaa asiaa – sitä, että nuori, itsenäiseen ajatteluun taipuvainen tyttö täytyy lannistaa keinolla millä hyvänsä?”
Solas nyökkää uudelleen. Hän ei katso Endelionia silmiin.
Ja enkö minä sanonutkin sinulle, että en välitä, mitä lelulleni tapahtuu niin kauan, kun se pysyy ehjänä? Tahrata saa, mutta ei rikkoa.”
Kyllä, teidän korkeutenne.”
Miksi sinä sitten näytät siltä, että olet tehnyt suuren rikkomuksen? Miksi näytät siltä, että katuisit?”
Teidän korkeutenne, minä… Minä olen tehnyt, mitä te halusitte. Voin vannoa, että Lilika ei ole hautonut mitään selkänne takana. Olen pitänyt siitä huolen.”

Endelion pudistaa päätään, tarttuu Solasia takin kauluksesta.
Et kai sinä vain ole rakastunut minun sisareeni?”
Solasin säpsähdys paljastaa kaiken. Endelion haukkoo henkeään.
Minä kun kuvittelin, että sinä halusit hänen iholleen. Sinä olet yhtä vaarallinen minun suunnitelmilleni kuin hänkin.”
Ei, teidän korkeutenne, te voitte yhä luottaa minuun. Te voitte aina luottaa minuun.”
Endelion puristaa suunsa viivaksi. Solasin häpeä kuvottaa häntä, mutta hän päästää irti miehen kauluksesta, antaa tämän olla.

Luulin, että jaamme yhtenevät moraaliset käsitykset”, Endelion huokaa. ”Sinun piti lannistaa hänen tahtonsa. Tehdä tästä hänelle helvettiä.”
Vihdoin Solas katsoo Endelionia suoraan silmiin. Miehen katseessa on kyyneliä.
Minä olen tehnyt voitavani, teidän korkeutenne. Minä todella olen.”
Kovillepa se näyttää ottaneen. Miten raskasta mahtaakaan olla panna kuusitoistavuotiasta, jonka ihosta on haaveillut jo vuosia. Minä annoin hänet sinulle hopeatarjottimella, ja sinä kehtasit kääntyä minua vastaan rakastumalla häneen.”

Kynttilöiden liekit vapisevat, kun Endelion huiskauttaa kättään.
Hyvä on”, hän murahtaa, ”tee hänelle mitä tahdot. Minun suunnitelmani edistyvät loistavaa tahtia. En tarvitse teitä niiden viimeistelemiseen. Kaiken huipennukseksi sinun sisarestasi on ollut minulle mitä suurin ilo. Mitäpä ystävät eivät keskenään jakaisi, eikö niin, Solas?”

Solasin olemus hurjistuu. Silmät suurenevat, kädet puristuvat vaistomaisesti nyrkkiin.
Mitä sinä olet tehnyt Lyralle?”
Oi, Lyralle? En mitään sen kummempaa kuin sinäkään minun sisarelleni.”
Hän ei…” Solas joutuu nieleskelemään. ”Hän ei ole ehjä. Sinä et voi. Et mitenkään.”
Lyra on viimeksi tänään hajonnut käsiin – sitäkö sinä tarkoitat?”
Mitä hän on tehnyt?”
Endelionia hymyilyttää. On Solas kuinka tahansa sisarensa puolella, tämä olettaa silti Lyran tehneen jotakin kamalaa.
Hän kyseli Ingonilta tämän menneisyydestä. Ymmärräthän, siitä, josta kuiskitaan.”

Solas päästää tukahdetun äännähdyksen.
On oma vikasi, että Lyra oireilee, kun pidät sellaista miestä joukossasi. Vaivauduitko ikinä edes tarkistamaan Ingonin taustoja?”
Tietenkin. Sinähän tiedät, millä perusteella minä teidät kaikki halusin.”
Solas on vaiti.
Rikkinäiset ihmiset eivät valita.” Endelion ristii kätensä. ”Palatakseni aiheeseen – Lyra on ollut minulle suuri riemu. Hän on varsin myrskyisä luonne, mutta yllättävän hiljainen allani.”

Suuret kädet vapisevat, vastustavat halua käydä Endelionin kurkkuun. Se ei herätä Endelionissa muuta kuin tukahdettua, sisälle pakotettua naurua. Huvittuneisuutta, jollaista hän ei ole kohdannut aikoihin. Oli sittenkin hyvä idea tulla kotiin.

Anna siskoni olla. Lyra ei ole kunnossa. Hänelle ei tee hyvää olla sellaisessa suhteessa.”
Endelionia hymyilyttää huomata, kuinka nopeasti Solas oli valmis luopumaan kohteliaasta puheenparrestaan.
Sano se hänelle itselleen. Hän on tuntunut nauttivan seurastani kovasti. Sitä paitsi”, Endelion sanoo astuen lähemmäs Solasia, vieden kätensä tämän keholle, ”sinä et aikanaan osoittanut erityistä innostusta olla kanssani. Siispä minä valitsin siskosi.”

Kyyneleet Solasin silmänurkissa valuvat ohuina noroina poskille.
Jättäisitkö sinä siskoni rauhaan, jos minä…?”
Oi, Solas, sinähän aivan villiinnyt”, Endelion nauraa painautuen kokonaan miestä vasten, ”eikö sisareni tyydytäkään sinua tarpeeksi?”
Solasin suu avautuu, mies alkaa epäröidä. Endelion vain nauraa.
Älähän nyt. Kyllä me molemmat tiedämme, ettei se ratkaisisi mitään. Sinä et olisi minun kanssani vapaasta tahdostasi, ja toisin kuin jotkut täällä, minä en tahdo maata kylmien ja kuolleiden kanssa.”

Endelion vie kätensä aivan liki Solasia, painaa sen tämän haaroille ja katsoo tätä suoraan silmiin.
Niin, sitähän minäkin”, Endelion sanoo, kun reaktiota ei tule. Vain Solasin kauhistuneet, mykät kasvot kertovat Endelionille jotakin. Kuningas vetäytyy kauemmas luotetuimmasta miehestään. ”Nyt on sekin selvitetty. Me voimme jatkaa elämäämme. Me emme halua toisiamme, joten minä pidän sinun siskosi.”
Teidän korkeutenne…” Solasin ääni vuoroin voimistuu, vuoroin heikkenee. ”Minä pyydän teiltä vain yhtä. Jättäkää Lyra rauhaan. Te ette rakasta häntä, ja hän on särkynyt jo liian monesti. En kestäisi nähdä sitä.”

Syvä huokaus pakenee Endelionista. Hän ei tiedä, kuinka kyllästyneeltä näyttää kynttilänliekkiä vasten.
En rakastakaan”, Endelion sanoo, ”mutta et rakasta sinäkään. Sinä vain peilaat itsesi hänestä, yrität oikeuttaa oman olemisesi siskostasi, jota et koskaan kyennyt pelastamaan siltä, mitä hän joutui kaduilla tekemään. Kokoa itsesi, Solas. Miehisty. Elä sen kanssa, että et voinut pelastaa häntä, että pilasit hänen elämänsä olemalla naurettava pelkuri.”
Endelion kääntyy. Solas jää seisomaan kynttilöiden luo. Punaiset verhot ja hämärä saavat Solasin näyttämään lähinnä sairaalta.
Palataan asiaan sitten, kun sinä olet kasannut ajatuksesi. Äläkä odota anteeksipyyntöjä. Minäkään en odota. Emme tarvitse sellaisia. Seuraavana aamuna voimme jo puhua siitä, mikä todella on tällä hetkellä tärkeää. Minä odotan sitä.”

Endelion ei enää käänny katsomaan Solasia. Hän kävelee suoraan saliin siskonsa luo ohittaen Lyran ja Ingonin, siirtyen tilanteesta suoraan toiseen hymy kasvoillaan kuin naamio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti