tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 31


Luku 31: Yhtä

Pöydän äärellä on jälleen ihmisiä. Ne, jotka jäivät, ne jotka selvisivät. Remi katsoo tuttuja kasvoja, laskee uusia haavoja heidän piirteissään. Kaikki ruusut eivät koskaan kuki samaan aikaan; paikalla ovat vain ne, joiden täytyy olla.

Remi kiertää katseellaan jokaisen, katsoo pitkään, painaa mieleen kaikki yksityiskohdat, jokaisen poikkeaman, kaiken sen, joka tekee heistä ihmisiä. Hänen omansa, hänen taakkansa. Remi vetää syvään henkeä, katsahtaa viimeisenä Lunea vierellään. Aurinko ei enää loista Lunen kasvoilta, mutta tämä hymyilee hänelle. Sen on pakko riittää.

Minä olen kutsunut juuri teidät tänne sen vuoksi, että me emme voi jäädä paikoillemme”, Remi sanoo. Ilmeet eivät muutu. Ei ainuttakaan hätkähdystä. Remi lukee sen voitokseen.
Me kärsimme mittavan tappion Kallasissa ja menetimme osan omistamme”, Remi jatkaa kohottaen ääntään. ”Olemme kokoontuneet jo puimaan Kallasin iskun ja sen jälkiseuraukset, mutta nyt on tullut aika kääntää katse tulevaan.”

Et kai sinä toivo, että me hyökkäämme uudelleen?” Sama nuori nainen, joka on avannut suunsa valittaakseen aiemminkin, puhuu nyt. Lianna.
Seuraava kohteemme on Colar.”
Miksi Colar? Kaikista saarista juuri Colar?”
Malta, ystäväni, minä tulen siihen myöhemmin.”
Miksi meidän pitäisi enää malttaa? Emmekö me ole yrittäneet jo riittävästi?”

Remin rintakehää puristaa. Hän katsoo naisesta muihin, etsii katseista liittolaisiaan. Tyhjiä, kuuntelevia ilmeitä. Nämä ihmiset seuraisivat häntä kuolemaan. Ajatus polttaa reiän hänen rintaansa.

Oletteko te muut samaa mieltä?”
Hiljaisia kasvoja.
Minä en ole täällä pakottamassa ketään mihinkään. Jos te olette sitä mieltä, että meidän ei kannata iskeä näin pian uudelleen, minä tahdon tietää sen. Me olemme ryhmä, te ette ole pelkkä tahtoni jatke.”

Lianna kohauttaa harteitaan, Remi huomaa ohikiitävän hetken ajattelevansa, kuinka tämä on voinut selvitä näin pitkälle. Remi painaa kätensä nyrkkiin, laskee sen pöydälle. He eivät ole täällä riidelläkseen. Nainen ei näe omia toiveitaan pitemmälle.

Eikö kukaan muu täällä tosiaan ajattele, miten järjettömäksi kaikki on käynyt? Me uhrasimme juuri miltei kaksikymmentä omaamme saavuttamatta mitään!”
Minä kuvittelin, että jokainen ruusu tietää, mihin on ryhtynyt.”
Minä taas kuvittelin meidän saavan aikaiseksi jotakin konkreettista.”
Me voimme jatkaa tätä keskustelua kahden kesken kokouksen jälkeen. Onko kenelläkään muulla yleistä sanottavaa?”

Osa katseista painuu pöytään, kiusaantuneisuus laskeutuu harteille. Nuoren naisen silmät leimuvat. Lianna nousee ylös, hetken Remi kuvittelee tämän kävelevän ulos ja vievän ruusujen salaisuudet mukanaan. Nainen ei kuitenkaan tee niin, vaikka tämän olemus huokuu uhmaa.

Puhukaa nyt, taivaiden tähden! Minä olen väsynyt tähän alituiseen vaikenemiseen! Ellén, Namyra, entä te ja veljenne? Eikö turhilla kuolemilla ja vangitsemisilla ole enää merkitystä teille?”
Kutsutut naiset kääntävät katseensa pois.
Lianna, älä viitsi nostaa tästä meteliä”, naisista toinen sanoo. ”Minun veljeni on kenties vangittuna Colarissa, mutta hän on tehnyt paljon yhteisen tavoitteemme eteen.”
Mehän sovimme, että nielisimme surumme”, toinen täydentää. ”Me edistämme tärkeämpää päämäärää.”
Mistä te enää edes puhutte? Mikä helvetin päämäärä on kuolla nimettömänä ja merkityksettömänä jonkun valkoisen miekkaan?”
Lianna, ole kiltti.”
En suostu enää vaikenemaan! Olen katsellut tätä jo riittävästi!”

Remi tuijottaa huutavia naisia kykenemättä avaamaan suutaan. Hänen yllätyksekseen Lune nousee ylös, taputtaa käsiään kolmesti ja saa naiset hetkeksi hiljenemään. Ellén ja Namyra tuijottavat häpeillen pöytää edessään, mutta Lianna pitää leukansa ylhäällä.

Lianna, onko kaikki hyvin? Onko jotakin, jota meidän kaikkien tulisi tietää, vai keskusteletko aiheesta kaksin Remin kanssa jälkikäteen?” Lune kysyy maltillisesti. ”Arvostaisimme, jos tällaiset keskustelut eivät estäisi kokousta jatkumasta.”
Ollaanpa sitä virallisia, Casten”, Lianna nauraa. ”Sinun on helppo puhua siltä puolelta pöytää. Et kenties ole valittu, mutta olet saavuttanut loistavan aseman.”

Nyt riittää”, Remi puuttuu keskusteluun. ”Lianna, me keskustelemme tästä myöhemmin. Kiitos, Lune.”
Älä työnnä minua pois! Minä en suostu siihen! Milloin me saamme jotakin konkreettista aikaan, Remi, milloin, vastaa kysymykseeni, niin keskustelen mieluusti lopusta kanssasi sitten myöhemmin.”
Tämä on kapina”, Remi sanoo, ääni kohoaa korkeammaksi hermostuksen noustessa. ”Me emme luo mitään itsellemme. Me elämme tulevia mustalla merkittyjen sukupolvia varten. Se on tietoinen valinta, jota minä edellytän ruusuiltani. Jos se ei miellytä, voit aina kävellä ulos.”
Ihan niin kuin sinä voisit luottaa siihen, että yhtään kukaan osoittautuisi luottamuksesi arvoiseksi. Et sinä päästäisi minua pois.”

Remi hätkähtää taaksepäin. Aiemmin Aílisin kanssa käyty keskustelu kaikuu hänen korvissaan. Hän ei tahdo olla kuten valkeat hallitsijat. Hän ei tahdo tulla johtajaksi, joka teloituttaa tieltään ne, joihin ei voi luottaa.

Niin, meidät on petetty rumasti viimeaikoina”, Remi sanoo aiempaa rauhallisemmalla äänellä, selkeästi artikuloiden. ”Sen seurauksena minun äitini on nyt kuollut.”
Minä en tarkoittanut aivan sitä petosta, arvon johtaja”, Lianna sanoo. Kun hymy leviää naisen kasvoille, Remi säpsähtää, kylmä tunne valahtaa koko kehoon. ”Turha projisoida meihin sitä, että Endelion petti sinut. Me olimme siellä. Näimme, mitä areenalla tapahtui.”
Tämä menee liian pitkälle”, Lune puuttuu keskusteluun, mutta Remi nostaa tälle kätensä.
Ei, älkää suotta vaivautuko! Minä ja Remihän voimme keskustella tästä myöhemmin, jotta kenenkään ei takuulla tarvitse kuulla ääneen, mitä me ruusut todella ajattelemme”, Lianna sanoo ja nousee ylös pöydästä. Hän suo kireän hymyn Ellénille ja Namyralle, jotka jättivät hänet täysin omilleen. Viitta heiluen Lianna astelee yläkertaan, jättää pöydän haudanhiljaiseksi.

Remin kädet värisevät, kaikki on vielä liian tuoretta, jotta hän voisi vain huiskauttaa niille kättään. Lunen käsi miltei tarttuu Remin omaan, mutta Remille riittää pelkkä katse. Remi vetää syvään henkeä, sipoo tummat hiuksensa pois kasvojen tieltä. Pöytä lepää tasaisessa hiljaisuudessa.

Onko kenelläkään muulla lisättävää?” Remi kysyy kalsealla, itselleen vieraalla äänellä. Päitä pudistellaan. Osa ei tee mitään, tuijottaa vain eteensä ja odottaa, että kokous olisi ohitse.
Minä en pahoittele äskeistä Liannan tai itseni puolesta. Jos te todella ajattelette, että me emme saa mitään konkreettista aikaan ja minä vain juoksutan teitä, olisin äärimmäisen kiitollinen, jos sanoisitte sen nyt. Sanokaa myös, jos tiedätte, että joku muualla olevista ruusuista ajattelee niin.”
Kukaan ei sano pitkään aikaan mitään, pöydän päässä istuvat naiset vaihtavat nopeita katseita, mutta kääntävät sitten päänsä poispäin.
On eri asia olla surullinen kuin pettynyt”, kuuluu vanha, ymmärtävä ääni. Remin vasemmalla puolella istuva Aílis nousee hetkeksi seisomaan. ”Kallasin isku ja äitisi vangitsemiseen ja teloitukseen liittyvät tapahtumat ovat ollet monelle ensikosketus valkoisten ylivaltaan. Me kaikki ymmärrämme, jos viimeaikojen tapahtumat kirvoittavat teissä surua ja katkeruutta. Remi ei kuitenkaan ole syyllinen siihen. Hän on meidän johtajamme, johon olemme päättäneet luottaa.”

Aílis kohottaa kätensä ylös, kohti maanpintaa. Lune seuraa elettä oitis. Pian koko pöytä on noussut ylös tuoleiltaan ja nostanut kätensä ylös, osoittanut tukensa, osallisuutensa. Silmissä palaa sama tuli kuin aiemminkin, Remi on vain tullut välissä sokeaksi sille. Sen näkeminen saa kyyneleet kihoamaan hänen silmiinsä. Kyyneleet herättävät hänessä väsynyttä helpotusta. Hän on valmis itkemään alaistensa edessä, antamaan itsensä heille täysin paljaana.

Kiitos”, Remi henkäisee, ”kiitos siitä, että olette täällä tänään kanssani.”
Hymyjä alkaa piirtyä kasvoille. Ihmiset laskevat kätensä, laskeutuvat takaisin paikoilleen.
Kokous voinee jatkua”, Remi julistaa saaden hyväksyviä katseita sanoilleen.

Ennen seuraavaa iskua ja sen tarkempaa suunnittelua meidän pitää päättää, mitä teemme muutaman selkeän ongelman kanssa”, Remi sanoo. Ääni on tasaantunut, Remi pystyy vihdoin puhumaan ilman, että jää vain tuijottamaan ruusujen lasittuneita katseita. ”Meidän on päätettävä, haluammeko jäädä vedenalaiseen tukikohtaamme siitäkin huolimatta, että Ayla Casten kaatui Kallasissa ja hänen ruumiinsa on todennäköisesti jo tunnistettu. On suuri uhka, että epäilyt kääntyvät Castenin nimeen.”

Lune Remin oikealla puolella rykäisee.
Itse asiassa”, Lune korottaa ääntään, ”minä olen ottanut selvää asiasta.”
Remi kohottaa kulmiaan. Hermostuksen sijaan hänen sisälleen leviää lämmin tunne, suuri hellyys Lunea kohtaan. Kiitollisuus pistelee sormenpäitä.
Isäni on keskustellut aiheesta kanssani. Hän ei epäile minua lainkaan, joten siitä ei ole huolta.”
Remi tietää, mitä asiallisen äänen taakse kätkeytyy. Pelkoa ja vihaa. Lune ei ole koskaan viihtynyt kotona.
On kuitenkin käynyt ilmi, että kaikki saarten vartijat on kutsuttu kiireelliseen kokoukseen Valieriin. Jos sukuni nimeen liittyy epäilyjä, niiden puimiseen ei toistaiseksi ole aikaa.”
Kutsuttu Valieriin?” Remi hätkähtää. ”Miksi?”
Isäni ei tiennyt itsekään. Meidän täytynee ottaa yhteyttä linnan kontaktiimme.”

Lunen tapa mainita Lilika niin kevyesti, ohimennen, saa lämmön lepattamaan Remin sisällä. Se ei vielä tarkoita, että Lune on antanut katkeruutensa unohtua, mutta se puhdistaa ilmaa. Remi lähettää miehelle äänettömän kiitoksen mielessään.

Selvä on”, Remi nyökkää. ”Me keskustelemme tästä tarkemman iskusuunnittelun yhteydessä. Sitä ennen minun täytyy puhua linnan kontaktillemme.”
Remi, kuinka me iskemme Colariin, jos meidät on juuri petetty siellä?” kysyy yksi taaempana istuvista ruusuista.
Olisin tullut siihen seuraavaksi. Colarissa tapahtunut petos ajoi äitini kuolemaansa ja sekoitti kaikki kuviot. Jos kenelläkään on mitään tietoa Colarissa sattuneesta, siitä voi kertoa minulle nyt tai kokouksen jälkeen.”
Ruusut pysyttelevät hiljaa, mutta nyökkäilevät hyväksyvästi. Liannan lähdettyä kiristynyt tunnelma on hiljalleen tasoittunut, rypistynyt kangas on tullut takaisin sileäksi.

Minä tahdon teidän tietävän yhden asian”, Remi sanoo. Hänen ei tarvitse kohottaa ääntään, huone on hiljainen, valmis ottamaan hänen sanansa. ”Me olemme kaikki tässä yhdessä. Te olette yksilöitä, teillä on omat haaveenne ja pelkonne, enkä koskaan tahdo ottaa niitä teiltä. Te tulette eri oloista, jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan. Silti, me olemme tässä yhdessä, elämme yhteisen tavoitteemme edestä.”

Pieni tauko, hiljaisia katseita. Aílis Remin vasemmalla puolella hymyilee vaisusti, Lunen kasvoilta huokuu ylpeys.
Vaikka en koskaan tahdokaan riistää teiltä sitä, mikä tekee teistä teidät, minä tiedän, että yksikään kapina ei saavuta tavoitettaan, jos sen jäsenet ovat valmiita myymään itsensä rahasta.”
Toinen tauko, aiempaa pitempi. Sanat uppoavat. Joku pöydän päässä itkee ääneti, muistelee Colariin jäänyttä läheistään.

Me emme myy sitä, mitä olemme. Me olemme ruusuja, ja elämme vain tämän yhden kerran. Meille suodun elämän aikana meidän on tehtävä riittävästi, jotta meistä seuraavat osaavat jatkaa siitä, mihin jäimme. Me luomme polkua, emme tuhoa sitä.”
Uusia kyyneliä, yhä useampi itkee. Liian moni on menettänyt jonkun yhden petoksen vuoksi.
Toivon, että muistatte sen, jos joudutte tilanteeseen, jossa ette ole itse elämänne herroja. Jos valkoinen valta saa teidät, te tiedätte, mitä tehdä, vaikka se sattuu. Meidän tavoitteemme ei ole uhrattavissa muutamasta kultarahasta. Tiedän, että olette kokeneet paljon, ja ajatus rahasta on lohdullinen, mutta lupaan teille, että itsekkäät teot eivät vie kapinaa pitkälle. Te olette valinneet ruusujen tien, ja toivon koko sydämestäni, että kuljette sen loppuun. Horjua saa, kenties jopa täytyy, mutta me emme taivu.”

Häpeää, toivoa. Satuttettujen, mutta ei murrettujen ihmisten kyyneliä. Murretut ihmiset eivät kapinoi, he eivät enää elä, mutta jokainen, jota Remi katseellaan hipoo, on valmis nousemaan omille jaloilleen, nostamaan kätensä ylös ja kohtaamaan sen, mitä täytyisi.

Me emme tee tätä valkoisten, emme edes mustien vuoksi”, Remi jatkaa. Hän seisoo selkä suorana, leuka kohotettuna, valmiina ottamaan jokaisen surun ja voiman, tekemään niistä omansa. ”Teemme tämän rikkoaksemme systeemin. En voi vaatia keneltäkään mitään, sillä minä en ole sellainen johtaja, en koskaan voisi olla. Sen sijaan minä olen päättänyt toivoa ja luottaa teihin. Te ette ole pelkästään minun ruusujani, minä olen vain väline sille, jonka on aina täytynyt tapahtua. Te olette alku siinä missä minäkin. Te olette ruusuja, ja minä uskon teidän voimaanne.”

Kädet kohoavat jälleen ylös, huuto täyttää salin ennen kuin Remi ehtii keskeyttää, jatkaa suunnitelmastaan. Huuto syntyy kysymättä, repii ilmaa, hukuttaa vedenalaisen salin hetkeksi itseensä. Kun se lakkaa, silmissä palaa tuli.

Kokous on päättymässä”, Remi kohottaa ääntään saadakseen salin hiljenemään. Pelkkä katse häneltä riittää vaimentamaan äänet. ”Me keskustelemme Colarin iskusta sen jälkeen, kun olemme saaneet erinäiset käytännön seikat kuntoon. Iskuryhmä osannee muodostautua ja harjoitella tarpeellisia toimenpiteitä.”
Kyllä, Remi!”
Renfred on selvinnyt Kallasin tapauksesta hengissä ja on valmis järjestämään tilanteen siten, että pääsemme laivalla perille. Hänen oma osallistumisensa ei ole vielä varmaa. Tarkka iskun aamu ei ole vielä kenenkään tiedossa, mutta se tapahtuu ennen täysikuuta.”

Remi nyökkää pitkään. Ihmiset nousevat ylös, lähtevät pöydästä pieninä ryhminä. Remi kiittää ruusujaan läsnäolosta, he kiittävät häntä kaikesta. Sanomattomat sanat jäävät leijumaan ilmaan, Remin sisällä lepattaa yhä. Jokainen kyynelistä täyttynyt tulikatse on hänen polttoaineensa, hän ammentaa voimansa siitä, kuinka ruusut kokoavat itsensä yhä vain uudelleen.

Mitä sinä aiot seuraavaksi? Tulisiko sinun ottaa yhteyttä Valieriin?” Lune kysyy ihmisten lähdettyä.
Tulisi, mutta luotan siihen, että kokousten jälkeen Lilika osaa ottaa minuun yhteyttä itse. Lähetän jonkun hakemaan viestimeni Alissandran toiselta laidalta, en itse kykene nyt lähtemään.”
Lune nyökkää.
Sinun kanssasi minun täytyy keskustella isäsi tilanteesta. Myöhemmin.”
Siinä ei ole juuri keskusteltavaa, sillä isäni ei tiedä mitään itsekään, mutta hyvä on.”
Tahdon silti kuulla.”
Entä hän?” Lune osoittaa kohti suuntaa, jonne Lianna lähti kesken kokouksen.
Minun täytyy keskustella Liannan kanssa pian. Tiedätkö sinä, mikä siihen naiseen on mennyt? Hän on ollut tällainen jo pitkään.”

Lune kohauttaa harteitaan ja puhaltaa suortuvan kasvoiltaan.
Harva tietää”, Lune huokaisee.
Minua pelottaa, että en kommunikoi heidän kanssaan riittävästi. Että olen liian vieras omille kapinallisilleni.”
Ikävä kyllä kommunikointi olisi sinulle mahdotonta, sillä heitä on tätä nykyä miltei kaksisataa.”
Mutta lähimmät toimintaryhmät olisi hyvä pitää väleissä kanssani. Entä, jos miltei kahdessasadassa ihmisessä on vielä useita niitä, jotka ovat valmiita ilmiantamaan suunnitelmiamme muutamasta kultarahasta? En voi sallia mitään sellaista tapahtuvan enää koskaan.”
Valitettavasti laadun ohella kapinassa merkitsee myös määrä. Et voita systeemiä kolmella ihmisellä, jotka sanovat, että eläminen on mustalla merkityille sietämätöntä.”
Olet oikeassa. Meidän tulee voittaa ennen kaikkea Krielin ihmiset puolellemme. Edes Endelion ei mahda heille mitään, jos he kaikki nousevat häntä vastaan.”

Lune painaa kätensä Remin olalle, puristaa rakastavasti, lujasti. Remi sulaa kosketuksesta, on valmis valumaan Luneen, liukenemaan tämän ihoon. Hän ei kuitenkaan voi tehdä niin, ei vielä. Sen sijaan hän painaa kevyen, välittävän suudelman Lunen huulille kiitokseksi kaikesta.

Minä menen puhumaan Liannalle”, Remi kuiskaa päästäen irti, vaikka koko keho jää kiinni kosketukseen, on valmis jäämään siihen iäksi. ”On aloitettava yhdestä ihmisestä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti