tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 38


Luku 38: Joutsenen lento

Yö on riisumassa viittaansa päivän tieltä, taivaanrannan kajo saa Ingonin levolliseksi. Hän tuijottaa sitä niin kauan, että auringon ensisäteet näkyvät, kajo muuttuu valoksi, joka ottaa tilansa taivaalta. Laiva on vakaa, lento tasaista, ilmakuopat eivät hypäytä laivaa suunnasta toiseen. Ingon nojaa kaiteeseen ja odottaa.

Lyran paljaitten jalkojen askelia ei aluksi kuule. Ingon havaitsee sivusilmällään, kuinka nainen kulkee hytistään puolipukeissa hänen eteensä, mutta ei tule puheille. On kuin nainen kulkisi unessa. Jos tämä olisi maan päällä, aamukaste kastelisi tämän paljaat jalat ja aurinko kohoaisi Kallasin talojen ylle piirtämään kruunun tämän valkeille suortuville.

Ingon on aikeissa avata suunsa ja tervehtiä, kun hän huomaa kiillon Lyran silmissä. Hän on jo tottunut siihen, hän tietää, että on päiviä, jolloin Lyra ei ole mitään niin todellista, että tähän voisi koskea tai tätä voisi puhutella.

Onko tämä se aamu, jolloin hän on kuluttanut roolinsa loppuun?

Ajatus vavisuttaa Ingonin kehoa. Ei. Kiilto silmissä on uutta. Nouseva aurinko värjää Lyran poskille valuvat kyyneleet kultaisiksi. Ingonin suu loksahtaa auki, hän ei ole koskaan nähnyt Lyran itkevän. Lyra osaa huutaa ja potkia, satuttaa niin ruumiillaan kuin sanoillaankin, mutta ainutkaan kyynel ei ole Ingonin läsnäollessa vierähtänyt tämän poskille. Ingon ei uskalla mennä lähemmäs, hetki on liian intiimi, liian hauras rikottavaksi. Lyra nojaa laitaan kurottamatta alas, katsoo nousevaan aurinkoon ja itkee täysin ääneti. Ingon ei kuule nyyhkäyksiä saati erota hartioiden vapisevan. Kyyneleet ovat hiljaisia, eivät kertoisi itsestään, ellei Ingon seisoisi niitä todistamassa.

Lyra seisoo hetken kuin transsissa, täysin kiinnittämättä huomiota ympärillään kulkevaan miehistöön ja takanaan seisovaan Ingoniin. Kun nainen kääntyy Ingoniin päin, kyyneleet valuvat yhä tämän poskille, hiukset ja helma keinahtavat tuulessa. Ingon kykenee vain tuijottamaan näkyä, joka on vaivoin todellinen, vaivoin läsnä.

Lyra?” Ingon hengähtää. ”Onko kaikki hyvin?”
On”, Lyra sanoo äänellä, jota Ingon ei ole koskaan kuullut. Jonkun toisen ääni. Mitä on päästetty pois, on poissa. Ingon vastustaa halua tervehtiä Lyraa uutena, esitellä tälle itsensä. ”On, kaikki on täysin kunnossa. Minä näin vain kauniin unen. Hyvin kauniin. Ei sen kummempaa.”

Ingon ei saa sanoista kiinni. Lyra voi tarkoittaa mitä tahansa, sillä vain Lyra on ihminen, joka voi uneksia valveillaankin. Mitä ikinä onkaan kulkenut Lyran luomien takana ennen aamunkoittoa, on nyt poissa. Jäljellä ovat vain kyyneleet, joita Ingon ei koskaan kuvitellut saavansa nähdä. Ne ovat hänelle kuin lahja, merkki jostakin, jonka hän ymmärtäisi kunnolla vasta paljon myöhemmin. Hän ojentaa kätensä Lyralle, sallii naisen tulla lähemmäs.

Me menemme seuraavaksi Colariin, eikö niin?” Lyra kysyy tarttuessaan Ingonin käteen. Äänen uusi sointi on poissa, tämän Lyran Ingon tuntee.
Olet oikeassa”, Ingon vastaa. ”Endelion vie aseensa jokaiseen saareen. Tämä kaikki on todella alkanut.”
Oletko vielä pitäytynyt suunnitelmassasi?” Lyra kysyy madaltaen ääntään.
Ingon nyökkää niin pienesti, ettei kukaan miehistöstä saata sitä ohi kulkiessaan huomata. Seuraava kosketus maahan, ja hän olisi poissa, ottaisi itselleen elämän, joka on vihdoin avannut ovensa hänen edessään.

Kas, suosikkikaksikkoni”, kuuluu Endelionin kirkas ääni. Kuningas astelee Ingonin ja Lyran luo kokonaan valkoiseen puettuna. Miehen kasvot ovat sileät, ne tuntuvat hehkuvan aamun loisteessa. Ingonin on vaikeaa katsoa Endelioniin suoraan.
Tervehdys, teidän korkeutenne.”
Lyra tyytyy vain hymyilemään vinosti Endelionille.
Te olette aikaisin jalkeilla”, Endelion tuumii. ”Mikä mahtaa olla kiireenne syy?”

Ingon on aikeissa kertoa, että mikään ei edistä hänen keksintöjään kuten nousevan auringon valo, siitä saatu voima. Endelionin kaulallaan kantama viestintälaite ehtii kuitenkin ensin; lyhyt, korkea piippaus saa kuninkaan säpsähtämään. Endelion painaa laitetta. Kuningasta vain hieman vanhemman miehen kuva heijastuu sinisenä heidän eteensä. Endelion ei vaivaudu vetäytymään, hän kohtaa miehen Ingonin ja Lyran edessä.

Kiireisiä uutisia, teidän korkeutenne!”
Endelionin katse vaatii vastausta suun sijasta.
Ruusut ovat Colarissa!”
Ingonin veri seisahtuu. Colarissa?
Keskusta on ruusujen vallassa!”
Onko Remi Lorian siellä?”
Ei, teidän korkeutenne! Hänestä ei ole tehty ainuttakaan näköhavaintoa.”
Ovatko he harjoittaneet väkivaltaa?”
Eivät, teidän korkeutenne! He ovat alkaneet puhua!”
Puhua?” Endelion nyrpistää nenäänsä.
He ottavat – he…” Kuva särähtää, Ingon näkee oman tekniikkansa miltei pettävän. ”Tilanne on heidän hallinnassaan! Kansa rakastaa heitä! Mitä me teemme? Tapammeko heidät kuten Kallasissa?”
Miksi te ette ota heitä kiinni?”
Meidän oma joukkomme on otettu kiinni! He olivat liian –”

Yhteys särisee, sininen hologrammi katoaa hetkeksi kokonaan näkyvistä. Ingonin sisällä kulkee kylmää rautaa, kun Endelionin ilme hurjistuu, kun kuningas miltei heittää laitteensa kannelle. Raivo kiristää Endelionin piirteet, Ingon ei ole aikoihin tuntenut ruumistaan niin kylmäksi, niin irralliseksi.

Kuuletko? Katkesiko yhteys?”
He…” Tauko. Särinää. ”…kylässä. Emme… mitään.”
Minä en kuule! Kuuluuko sinne? Hei?”
”…ase…”
Helvetti.” Endelion hakkaa laitetta kättään vasten. ”Helvetin helvetti!”

Yhteys katkeaa särähtäen, laite päästää äänen, josta Ingon tietää, ettei se toimi enää koskaan. Ingonin ei tarvtse kertoa sitä Endelionille, joka laskee viestimen takaisin kaulalleen puristaen molemmat kätensä nyrkkiin. Suoni sykkii Endelionin otsassa, miehen silmät ovat suuret ja avoimet.

Kaukoputki! Tuokaa kaukoputkeni! Suunta Colariin, nyt heti!”
Endelionin käskyt ovat irrallisia, toisistaan erillään. Miehen katseesta näkee, ettei tällä ole aavistustakaan, mitä tämän tulisi tehdä. Eri ihmiset juoksevat Endelionin luo kertomaan, millä keinoilla ruusujen uudemman iskun voisi estää. Koska viestin on rikki, kontaktia maahan on mahdotonta saavuttaa. Ingonin ruumista palelee kauttaaltaan, kun hän näkee, kuinka Endelion risteilee suunnasta toiseen, kiertää laivaansa kuin peto, jonka saalis on päässyt pakoon jättäen jälkeen vain tyydyttämättömän nälän, sisällä riehuvan raivon.

Ingon ei ehdi reagoida, kun Lyra kulkee tyynesti Endelionin luo ja tarttuu tätä harteista. Endelion miltei lyö Lyran tieltään, mutta Lyra alkaa puhua. Ingon astuu lähemmäs vain kuullakseen valkean naisen sanat.

Sinulla on pommit mukanasi”, Lyra lausuu. ”Minä tiedän, mitä meidän tulee tehdä.”
Pommeja ei voi lähettää näin korkealta. Emme ole testanneet –”
Kukaan ei kiinnittäisi mitään huomiota, jos minä menisin alas yhden kanssa.”
Sinä… menisit alas?” Endelionin ilme terävöityy. ”Niin, se voisi toimia. Painovoima olisi puolellamme, eikä taivaalta tippuva ihminen kiinnitä huomiota samalla tavalla kuin ase.”
Uskotko, että voisin tiputtautua alueelle, joka räjäyttäisi kapinalliset?”
Se voisi olla mahdollista.” Endelion hengittää raskaasti. ”Oikeastaan, Lyra, se on meidän ainoa mahdollisuutemme katkaista se, mitä Colarissa tapahtuu.”

Kumpikaan ei kiinnitä huomiota keskustelua seuraavaan Ingoniin. Ingon yrittää avata suunsa, kertoa, kuinka heidän sanansa raastavat häntä. Kuinka he saattavat? Kaiken sen jälkeen, mitä on sanottu ja tehty?

Minä teen sen”, Lyra sanoo täydellisen varmana. Ilme hänen kasvoillaan ei anna tulkinnanvaraa. ”Minä menen. Sinä tiedät, että aikani on lopussa.”
Endelion vain nyökkää.
Hetkinen!” Ingon huudahtaa. ”Ethän sinä voi! Lyra… vastahan sinä…” Ingon on aikeissa sanoa kyynelistä, mainita siitä herkkyydestä, jota sai todistaa. Jokin Lyrassa kertoo Ingonille, ettei tämä enää ymmärtäisi.
Ole kiltti, Lyra. Sinun ei tarvitse.”
Se on ainoa keino.”
Ei ole, me voimme laskeutua ja –”
Sitten olisi kenties liian myöhäistä”, Endelion keskeyttää. Kuningas napsauttaa käsiään, tekee liikkeen, jonka vain muutama hänen miehistään tunnistaa. Kun pommi tuodaan, useamman kasvoilla on ilme, jollaista ei olla Krielissä aiemmin nähty.
Painotan, Lyra – sitä ei olla vielä koskaan testattu.”
Tiedän sen. Minä olen koko sielustani näitä tuhon välineitä vastaan, mutta minä teen sen. Minun aikani on tullut, olen kuullut kutsuni.”

Lyra kävelee tyynesti laidalle, kurottaa tarkistaakseen korkeuden. Koko Endelionin ryhmä on osa äkillistä suunnitelmaa, laskelmat tehdään valmiiksi. Ingon, jonka pitäisi ymmärtää, tuijottaa mielipuolista näytelmää kuin se puhuttaisi hänelle vieraalla kielellä. Ingon näkee vain naisen, joka ei tiedä, mitä tekee.

Lyra. Lyra, ole kiltti ja odota.”
Ingon ojentaa naiselle käsiään. Lyra tuijottaa Ingonin kapeita, arpisia sormia hetken ennen kuin tarttuu niihin. Kosketus ei ole entisellään.
Minä en ymmärrä. Miksi näin yllättäen? Sinähän…”
Joskus sinä ymmärrät. Lupaan sen sinulle.”
Silloin sinä et ole enää täällä. Lyra, me emme ole vielä valmiita. Minä en…” Ingonin hengitys värisee, sanat kääntyvät häntä vastaan.
Älä”, Lyra kuiskaa lempeästi. ”Minun täytyy mennä. Tiesin sen tänä aamuna.”
Minä en vain saata ymmärtää”, Ingon sopertaa. Hän ei tiedä itkeekö, kun Lyra pyyhkii hänen poskiaan.

Minun vain täytyy”, Lyra sanoo silittäen Ingonin poskea kuin sisar, kuin ystävä, kuin joku, jolle Ingonilla ei ole nimeä. ”Kerro veljelleni, että olen pahoillani.”
Minä…” Ingon tietää, että kertoo. Aivan varmasti kertoo.
Elä elämäsi, Ingon, ystäväni. Tämä maailma on sinun kaltaisiasi varten.”

Kun Lyra päästää irti, Ingon tietää kosketuksen jättävän hänet iäksi. Nainen vie lämpönsä pois, kiipeää laidalle. Kaikki on valmiina, laivassa ei ole ainuttakaan ihmistä, joka pyytäisi Lyraa harkitsemaan, säästämään henkensä. Kaikki on tarkoin laskettu, eikä yhden ihmisen elämä paina enempää kuin nousevaa imperiumia uhkaavat kapinalliset.

Välähdys. Aurinko on noussut korkealle, se sokaisee Ingonin hetkeksi. Kun hän näkee jälleen, Lyra on poissa. Valkeat helmat hulmuavat ilmassa kuin joutsenen siivet. Lyra putoaa kohti alhaalla siintävää Colaria, kohti ihmisten koteja ja elämää. Jokin Ingonin sisällä huutaa, kun joutsen lentää maahan saakka, menettää hallinnan siivistään. Korkeus on riittävä. Tulimeri syttyy, leviää, liekit nuolevat taivasta. Joutsenesta ei näy jälkeäkään. Ingon putoaa polvilleen kannelle kykenemättä edes huutamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti