tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 20


Luku 20: Hän tanssi kanssa tähtien

Aurinko ei ehdi laskea ennen uutisia. Lilika seisoo valtaistuimensa edessä vastaanottamassa väistämättömän. Kapinallisten laiva on saatu kiinni Alissandrassa, koko miehistö on pidätetty. Ei merkkiäkään Remistä. Lilika seisoo keskittyen ruumiiseensa, ajatellen tiiviisti jokaista mutkaa, hänen täytyy pysyä kehossaan, hän ei saa irrota hetkeksikään.

Tuotteko te kapinalliset tänne kuulusteltaviksi?” Pieni mahdollisuus pitää heidät elossa. Pieni mahdollisuus tuhota heidät itse, jotta ei jää kiinni.
Tuomme heidät tänne. Teidän veljenne on yhä Kallasissa. Ilmalaivaa paikataan.”
Entä veljeni? Onko hän kunnossa?”
Hänen korkeutensa on hengissä ja voi hyvin. Hänen kylkeen saamansa haava ei ollut syvä, vaikka vuotikin huhujen mukaan paljon verta. Kuningas on yhtä kaikki kunnossa.”

Lilika puree hammasta, keskittyy yhä jokaiseen ääreensä, jotta ei unohda, missä on. Hän on väliaikainen Krielin kuningatar Lilika Valenciel, ei yksi ruusuista, ei tyttö, joka varoitti samaisia miehiä, joita joutuu nyt kuulustelemaan, joiden hengen hän joutuu viemään.

Lilika kiittää viestintuojia ja kulkee määrätietoisesti kohti puutarhaa, niin määrätietoisesti, että kukaan palatsissa ei puutu hänen kulkuunsa. Puutarhan varjoissa hän ujuttautuu pensaitten välistä salaiseen paikkaansa, tarkistaa ruusujen suojaaman piilon kirjeitten varalta. Ei mitään. Kaikki on tapahtunut niin nopeasti, edellinen kirje saapui ennen Kallasin hyökkäystä.

Kallasin hyökkäys. Teloitettaviksi tuotavat miehet. Lilika painaa päänsä alas, käpertyy pieneksi ruusupensaitten suojiin. Hän on yhä pieni kuin lapsi, hän mahtuu lempeitten kesämuistojen suojiin, ne kietoutuvat hänen ympärilleen lämpimäksi peitoksi. Niiden ympäröimänä hän huomaa itkevänsä jälleen yksin, jälleen piilossa. Ruusupensaat ovat yhä uudelleen piilottaneet sen tytön, joka ei kestä oman valtansa painoa.

Lilika ryömii takaisin päivänvaloon, pakottaa itsensä jalkeille ja kävelee suoraan linnaan katsomatta ympärilleen. Ei viestejä, ei merkkejä, ei mitään. Oma sänky ottaa Lilikan pehmeänä vastaan, hänen ajatuksensa kiertävät kehää. Onko Remi päässyt perille? Onnistuiko hän pelastamaan tämän? Sydän jyskyttää niin lujaa, että se kaikuu patjassa.

Teidän korkeutenne?” Ovi kolahtaa, Solas kävelee sisälle valmiina kietomaan Lilikan myötätuntoonsa. Lilika ei nosta pientä ruumistaan sängyltä. ”Minä kuulin laivasta. Oletteko te…?”
Lilika nousee hetkeksi istumaan.
Minä en tiedä, ehdinkö pelastaa Remin vai en.”
Teidän korkeutenne…”
Lilika ei vaivaudu korjaamaan puhuttelua. Hän vetäytyy takaisin sängylleen, kietoo peiton korviinsa asti. Hän kääntää selkänsä Solasille, jotta ei joutuisi katselemaan miehen ristiriitaisten moraalien taistoa tämän kasvoilla.

Teidän ei olisi tullut kertoa minulle merkistänne”, Solas sanoo hiljaa. ”Te olette asettaneet minut hyvin vaikeaan asemaan, tiedättehän te sen?”
Lilika tietää, mutta yhtä lailla tietää hänen piilopaikkansa puutarhassa, yhtä lailla tietävät taivaan tähdet sen, kuinka yksinäinen Lilika on. Jos Solas ei tietäisi, Lilika tulisi joksikin toiseksi, muuttuisi, syntyisi uudelleen valkeana hallitsijana, joka on myynyt arvonsa aivan kuten kuka tahansa muukin Krielissä. Hän kääntyy sittenkin, katsoo Solasia tämän katuviin, pelkääviin silmiin ja tietää, ettei voi antaa sen tapahtua, ettei voi päästää itseään irti.

Lilika nousee ylös. Solas vie kädet kehonsa eteen, pudistaa päätään katsoen tyttöä suoraan silmiin. Vuosia sitten unohtunut tunne leimahtaa Lilikan vatsanpohjassa, keho täyttyy hetkessä tulesta. Raivo. Kaiken sen jälkeen, mitä Solas on tehnyt hänen kanssaan, miehellä ei ole mitään oikeutta katsoa häntä kuin lasta, kieltää heitä yhdellä pienellä päänpudistuksella.

Minä olen uskollinen veljellesi, Lilika”, Solas sanoo kuin hänen kurkullaan olisi jotakin, kuin jokin kaihertaisi häntä sisältäpäin. ”Minä todella olen. Hän pelasti minut ja Lyran. Endelionilla on visio.”
Niin tosiaan on – visio tappaa sellaiset kuten sinä ja minä!” Lilikan sormi osoittaa Solasin kauluksen alle jäävään mustaan merkkiin.
Sinä et voi tietää –”
Minä tiedän, mitä minä tiedän! Äitimme julmat iltasadut ovat vihdoin saaneet otteen veljestäni. Endelion on kaikki nämä vuodet suunnitellut vain imperiumia – keinoa tuhota meidän kaltaisemme.”
Ei, Lilika. Endelion on ottanut meidät hyväsydämisyyttään luokseen, minut ja Lyran. Ja hän rakastaa sinua, siskoaan. Edes suunnitelmiensa toteutuessa hän ei tekisi meille mitään.”

Miehen äänessä ei ole riittävästi vahvuutta, siitä puuttuu sävy, jolla puhuvat kaikki ne, jotka tarkoittavat sanojaan. Lilika on kuullut tarpeeksi vanhempia ihmisiä, sellaisia, joiden tehtävä on vakuuttaa toiset puheellaan. Viestinviejiä, viestintuojia, uuvuttavia kokouksia, polittisia päätöksiä. Kuivaa, väsynyttä keskustelua, jossa jokainen yrittää ujuttaa omat tavoitteensa sanojensa poluille. Lilika nauraa Solasin sanoille, nauraa niille päin miehen valehtelevia kasvoja.

Sinä olet aivan yhtä uskollinen veljelleni kuin minäkin”, Lilika naurahtaa. ”Älä koskaan luota siihen, että joku, joka on ollut sinulle suopea, olisi sitä silkkaa hyvyyttään.”
Kuka sinua on satuttanut, Lilika?”
Me kaikki tiedämme, kuka.”
Endelion –”
Kunpa se olisikin ollut hän. Se olisi helpompaa niellä.”

Äidin verta kukkiva rinta, tyhjät silmät. Pitkät, loputtomilta tuntuvat unet. Lilika karistaa niiden painon harteiltaan, siirtää ne toiseen hetkeen, toiselle Lilikalle, joka kykenisi paremmin hengittämään niiden alla.

Ajatteletko, että olen liian nuori ymmärtämään, mistä puhun?”
Solasin sängyn peitteille karkaava katse paljastaa hänet.
Esitä väitteesi uudelleen sitten, kun sinut on kasvatettu sellaisessa paikassa kuin tämä linna.” Kylmät väreet vavisuttavat Lilikaa. ”Äitini oli, mitä oli. Endelioniin minä sen sijaan joskus osasin luottaa. Se oli silloin, kun Remi oli vielä täällä, kun he molemmat olivat veljiäni enkä tiennyt, että toisen voi pettää niin verisesti kuin Endelion Remin petti.”

Solas ei vieläkään tule iholle. Mitä ikinä miehen mielessä liikkuu, on tiukasti sidottu häpeään, sen Lilika tietää, haistaa miehestä.
Sinä olet aina ollut enemmän Remi Lorianin puolella kuin oman veljesi. Minä en tiedä, millaisesta lupauksesta sydämesi puhuu, mutta Remi Lorian polttaa tämän maailman tuhkaksi, jos ei saa sitä valtaa, jonka veljellesi menetti. Olen monesti todennut Endelionille, että hänen suurin virheensä koskaan on ollut hetki, jolloin hän jätti Remin henkiin.”

Nauru Lilikan sisällä kasvaa hysteeriseksi, se peittää huoneen kylmät seinät, kohoaa kaupungin ylle, hukuttaa auringon alleen. Lilika nauraa sitä ulos, mutta se vain paisuu, se ei koskaan tule nauretuksi tyhjäksi.

Vihdoin minä voin puhua sydämeni tyhjäksi”, Lilika nauraa, ”sillä sinä olet jo valinnut puolesi ja minä hävinnyt. Jos halajat kertoa veljelleni siitä, kuka minä olen, kenen puolella seison, tee se. Siten tuhoutuu kaikki se, joka on rakentunut rikotun lupauksen päälle.”
Mikä lupaus, Lilika?”
Lupaus, jonka Remi ja Endelion tekivät! He lupasivat, että eivät nouse toisiaan vastaan. Olet varmasti kuullut siitä oman versiosi Endelionilta.”

Solasin piirteet muuttuvat hämmennyksen myötä.
Sekö lupaus, jossa valitut lapset, Endelion ja Remi, murtavat yhdessä Krielissä vallitsevan ikuisen systeemin ja kieltäytyvät taistelusta, joka tapahtuu joka sadas vuosi?”
Lilika nyökkää. Äidin ja veljen sanat palaavat hänen mieleensä, ne kauniit, keväiset iltapäivät, joilla oli terävät reunat.
Se kuulostaa sanomanasi paljon dramaattisemmalta kuin se oikeasti oli. Minä olin siellä, kun he puhuivat siitä. He haaveilivat siitä koko lapsuutensa.”
Mutta sehän oli vain Endelionin hämäys. Hänen keinonsa saada vastapuolen taistelija luottamaan itseensä ja lopulta voittaa tämä. Niin kuin kävikin.”

Nauru kuplii yhä, Lilikan on hankalaa pitää se sidottuna. Kahleet ovat lujat, hän sitoo naurun sisälleen, jotta se ei vyöry yli reunojensa. Miten huvittava Solas onkaan, miten tietämätön, vaikka mieshän tässä on aikuinen, kaikkitietävä, kykenevä tuomitsemaan Lilikaa kulmiensa alta.

Ei”, Lilika sanoo äänessään riemua, jota ei tiennyt enää omaavansa, ”parasta kaikessa on se, että asia ei ollut niin.”
Solas kurtistaa kulmiaan.
Minun veljeni kenties petti Remin, mutta totuus on, että oli kerran aika, jolloin he todella uskoivat suunnitelmiinsa. Aika ennen äitimme myrkyllisiä sanoja, aika ennen Endelionin todellisen luonteen puhkeamista kukkaan.”
Solas tuijottaa Lilikaa kuin jotakuta, joka kertoo pitkää, erikoista satua. Kaunista kertomusta, joka on alkanut hieman mädäntyä sisältä.

Minun veljeni ja Remi rakastivat toisiaan”, Lilika sanoo kirkkaalla äänellä, antaen sanojensa upota Solasiin. Hetken mies vain tuijottaa, sitten hän vie käden kasvoilleen. Silmät suurenevat, epäusko leviää kasvoille. Kuva selkiää Solasin mielessä, vihdoin hän ymmärtää.
Kaikki lapsuutemme vuodet he olivat kiinni toisissaan, niin kuin veljet, ystävät, rakastajat. He kasvoivat yhteen. He olivat niin rakastuneita kuin kaksi ihmistä voivat olla. Miksi eivät olisi olleet – kuka muu ymmärtäisi valittua niin kuin toinen valittu?”

Solas nyökkäilee hiljaa. Ymmärrys on levinnyt hänen kasvoilleen.
Remi ei tahdo voittaa Endelionia”, Lilika sanoo. ”Ruusujen kapina ei ole mitään niin yksinkertaista kuin taistelu vallasta. Remi tahtoo vain, että kaikki tämä loppuisi. Sadan vuoden väliset taistelut hallitsejuudesta, valkoinen ylivalta, kaikki se.”
Solas nyökkäilee. Mies on liian järkyttynyt edes itkemään.
Nyt sinä tiedät.”

Lilika muistaa yhä lapsuutensa loputtomat iltapäivät, ikuisesti taivaalla pysyneen auringon. Kaikki he kolme puutarhan piilossa, Remi pieni ruusu korvanlehtensä takana, Endelion pitämässä häntä kädestä. Lilika, kuusi vuotta nuorempi, katsomassa heitä ylös, hymyilemässä, kun he kertoivat hänelle, millaista on olla valittu, millaista on kasvaa vain yhtä taistelua varten. Lilika tiesi heidän unelmastaan, eli sitä heidän kanssaan. He olivat nuoria ja ikuisia.

Vasta, kun Lilika tuijottaa paljaita käsiään ja ymmärtää, että keväinen aurinko ei paista niille, että hän istuu sängyllään seuranaan mies, jonka on vietellyt pysyäkseen hengissä, pitääkseen itsensä järjissään, hän ymmärtää millaiseksi hän on tullut.

Sinä tiedät, mitä tapahtuu, jos kerrot Endelionille, kenen puolella minä olen.”
Kerro minulle yksi asia, Lilika.”
Minä voin kertoa sinulle aivan kaiken.”
Oletko sinä ollut osallisena siinä, mitä kapinalliset ovat tehneet? Oletko pitänyt kaikki nämä vuodet yhteyttä Remiin?”
Olen.”

Yksi ainoa sana riittää kääntämään Solasin pään kuin iskusta. Solas näyttää haavoittuneelta, tämä pitelee kasvojaan käsillään. Mies ei pysty enää seisomaan, vaan laskee ruumiinsa sängylle. Lilika ei mene lähemmäs, ei tule iholle. Solas ei ole koskenut häneen sen jälkeen, kun hän paljasti merkkinsä.

Me olemme molemmat mustalla merkittyjä, Solas”, Lilika sanoo hiljempaa. ”Silti me näyttelemme jotakin muuta. Minä valkoista kuningatarta, sinä miestä, joka on kuninkaan puolella. Ota naamiosi pois, Solas, sinä olet tehnyt jo tarpeeksi.”
Solas pudistaa päätään, ainoa valkea suortuva valahtaa kasvoille. Lilika vastustaa halua siirtää se pois, koskettaa miestä millä tahansa verukkeella.
Minä en tahdo jättää sinua yksin”, Solas sanoo niin hiljaa, että Lilika tuskin kuulee.
Mitä sinä…?”

Solas kääntyy kohti Lilikaa, tämän silmien pohjalla palaa tuli. Kyyneleet ovat jo kulmissaan, Lilika on tottunut niihin. Solas on jättänyt paljon sisälleen.
Minä en tahdo pettää veljesi luottamusta, mutta en kykene jättämään sinua yksin, en mitenkään… En kaiken sen jälkeen, mitä olemme jakaneet yhdessä.”
Lilika tietää miehen ajattelevan tähtiyötä aivan kuten hänkin. Yhdessä vietettyjä tunteja, tähtien valaisemaa turvaa.
Sinun sydämesi repeää riekaleiksi, jos kidutat itseäsi vielä noin.”
Sinähän tässä minua revit kahtaalle, sinä ja kauniit, älykkäät sanasi, tapasi puhua kuin joku, joka on katsonut kuuta silmiin ja tanssinut tähtien kanssa.”

Iho ihoa vasten. Lilika unohtaa etäisyyden, unohtaa pelon ja ristiriidan ja istuutuu Solasin syliin, vie huulensa tämän omille. Solas ei vastaa suudelmaan oitis, mutta mies ei työnnä häntä pois, kiellä sitä, mitä he yhdessä ovat. Solas on Lilikaa vasten kuin vesi; jokin, jota koskettaa, mutta ei pitää lähellään. Alati muuttuva, alati etsittävissä.

Lilika suutelee miestä kuten suudellaan sellaista, jonka kivun on aiheuttanut. Lilika imee tuskan Solasin huulilta, maistaa luomaansa kaaosta ylpeänä kuningattarena. Kun hän vetäytyy, hän katsoo Solasia pitkään tietäen sen repivän miestä entisestään.

Sinä olet kauneinta, mitä Krielissä on”, Solas kuiskaa. ”Kuningatar Lilika… Minä en kykene jättämään sinua. En pysty siihen.”
Älä jätä. En tahtoisi sitä.”
Mutta veljesi… Hänelle valehteleminen on vaikeaa.”
Minun veljeni ei tule käymään täällä vähään aikaan. Ja kun hän tulee, Remi on jo valmis. Kapina ei luovuta. Se ei kuole näin vähästä.”
Solas nielaisee.
Minua pelottaa.”
Minä tiedän sen. En tahdo sinun olevan osallisena kapinassa millään tavalla. En vaaranna sinua.” Ja itseäni. Ruusuihin kuuluminen on muisto kevätiltapäivistä, muisto siitä tytöstä, jolle Lilika on yhä uskollinen.

Kuinka me voimme jatkaa näin, jos minä en tiedä, kenelle olen lojaali?”
Tarvitseeko sinun tietää juuri nyt? Sillä hetkellä, kun valitsit jakaa sängyn kanssani, tiesit, että tämä päättyisi aikanaan näin.”
En kuvitellut sinun olevan mustalla merkitty. En koskaan.”
Sinä olet mielikuvien vanki. Turmeltu. Eroanko minä mitenkään siitä Lilikasta, jonka sinä tunsit ennen kuin paljastin sinulle merkkini?”
Eroat.”

Solas empii. Hänen sanansa ovat suorat, mutta katseensa kiertelee. Jälleen kerran Lilika näkee vain yhden aikuisen, joka ei täysin tiedä, mitä puhuu. Lilika sipaisee Solasin valkean suortuvan takaisin paikalleen, paljastaa miehen korkeaposkiset kasvot.

En eroa, ja me kumpikin tiedämme sen”, Lilika sanoo hymyillen. ”En ole tehnyt mitään aiemmasta poikkeavaa. Ainoa, joka eroaa, on se, että nyt sinulla on mielikuvia minusta ruusuna. Se pohjaa täysin omaan mielikuvaasi ruusuista – siihen, jonka olet muodostanut Endelionin sanojen pohjalta. Sillä ei ole mitään tekemistä minun kanssani.”

Hymy Lilikan kasvoilla on niin lämmin, niin tietävä, että Solasin pää painuu jälleen alas. Lilika näkee sanojensa uponneen, hän näkee, kuinka Solas ajattelee, kenties toivoo jotakin. Muistelee kaunista muistoa. Lilika ei koskaan tiedä, ja hänestä se on kauneinta toisissa ihmisissä.

Minä olen valinnut puoleni puhtaasti oman kokemukseni sanelemana”, Lilika sanoo, ”mutta minä en aio kertoa sinulle, mitä tehdä. En ilahtuisi, jos jättäisit sänkyni ja kertoisit veljelleni minusta, mutta mikään ei ole niin mustavalkoista. Tee, miten tahdot.”
Minä en kerro Endelionille.”
Selvä.”
En voi. Kunnioitan sinua enemmän kuin arvostan elämääni.”
Älä halvenna itseäsi noin. Endelionin ei tarvitse tietää siitä, mitä ajattelet. Sinun ei tarvitse pettää häntä, jos sydämesi ei salli tehdä niin.”

Solasin silmäluomet ovat raskaat, väsymys istuu miehen piirteissä. Lilika ei muista, milloin Solas olisi viimeksi näyttänyt yhtä uupuneelta. Lilika silittää varoen Solasin poskea, sallii miehelle omaa lämpöään.

Tällaisina hetkinä minulla on hirvittävä ikävä Lyraa. Hän osaisi kertoa, mitä minun tulee tehdä.”
Tarvitsetko aina jonkun kertomaan sinulle, mitä tehdä?”
Haavoitetun katse. Lilika tietää iskevänsä syvälle joka sanalla. Solas ei ymmärrä sen olevan tarkoituksellista.
Olet oikeassa. Lyra todennäköisesti nauraisi ja kysyisi samaa.”
Sinulla on ikävä häntä.”
Surullinen hymy, silmät painuvat lujaa kiinni.
On ollut jo monta vuotta.”

Lilika tietää sen. Hän ei tunne Lyraa, hän ei ole puhunut useita kertoja naiselle, jonka Endelion otti vierelleen, ja jonka veljen hän valitsi itselleen, teki omakseen. Silti jokainen teko, jonka Solas tekee, jokainen vapautuva kyynel on muistomerkki Lyralle, naiselle, joka ei ole enää oma itsensä, tuskin varjokaan siitä siskosta, jota Solas todella kaipaa.

Sinun pitäisi tietää paljon ymmärtääksesi, miksi olen mitä olen nyt. Miksi päättäminen on niin vaikeaa, miksi minä olen niin kiitollinen meidät pelastaneelle Endelionille. Elämä tuolla ulkona… Se ei ole sitä, mitä siitä kuvittelee, ei edes pahimmissa unissakaan.”
Minä en voi väittää, että tietäisin siitä mitään, mutta olen kuunnellut Remiä. On syynsä, miksi ruusut ovat syntyneet.”
Se tuhosi Lyran täysin. Minä kestin, koska minulla oli hänet, mutta hän… Sen jälkeen, kun hän luopui itsestään, hän ei voinut enää tanssia uudelleen. Hän ei päässyt takaisin kehoonsa, jonka oli jo myynyt.”
Ymmärrän.”
Joskus löydän hänet tanssimasta pimeässä, etsimässä itseään liikkeistä, joihin katosi. Mutta ei se ole todellista tanssia. Ei hän todella ole siellä.”
Lilika nyökkää. Alati räjähtelevä Lyra, vierestä seuraava veli, joka ei voi tehdä mitään, ei palauttaa Lyraa takaisin itselleen. Lilika maistaa metallin.

Kerro minulle siitä, kuinka hän tanssi”, Lilika kuiskaa. Hän tahtoo ajatella kauniita asioita, nähdä kuvia, jotka vetävät vertoja hänen mielessään velloville aurinkoisille iltapäiville, veljien naurulle, onnellisille tunneille.
Hehku syttyy Solasin silmiin, varovainen hymy leviää kasvoille. Sellaisena Lilika rakastaa katsella miestä. Aitona. Paljaana.
Sitä sanotaan, että tanssijat ovat kevyitä kuin höyhen, joka juoksee tuulen mukana. Mutta Lyra, hän oli aina itse tuuli.”

Lilikakin hymyilee, vetäytyy takaisin Solasin lähelle. Solas vetää hänet syliinsä, kietoo kädet hänen ympärilleen.
Sinun täytyy rakastaa häntä paljon”, Lilika kuiskaa ja kurottaa suutelemaan Solasia, sitoo tämän itseensä vielä yhdellä, viimeistelevällä kosketuksella. Solas sulaa häntä vasten. He pysyttelevät siinä vielä pitkään, sylikkäin. Auki revittyinä, erotettuina, silti kiinni toisissaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti