tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 12


Luku 12: Silta

Aallot hakkaavat laivan kylkeen, kun Ethé Lorian talutetaan laskusiltaa pitkin sisään. Remi pitää hupun visusti päässään, viitan kehonsa suojana, kun hänen äitinsä nousee laivaan. Lune huolehtii, että laiva pääsee lähtemään nopeasti eikä kukaan kiinnitä mustapukuiseen matkustajaan juuri huomiota. Kaukaa katsottuna kaikki näyttää jonkun muun elämältä. Joku muu kastelee ruusuja, joku muu tekee rikoksen päästämällä karkotetun naisen pakoon valkean vallan katseelta. Ei Remi. Hän on pelkkä sivustakatsoja.

Lune kiertää pois sivureittiä, mikään ei koskaan tapahdu suoraan. Remi palaa hänen luokseen usean korttelin päässä satamasta. Syvemmälle huppuunsa uppoutuessa Remi ei voi ajatella muuta kuin kaiken yllä raskaana riippuvaa salailua. Hän tuskin muistaa, miltä tuntuu luopua hupuista ja viitoista, antaa viileän merituulen paiskata hiukset kasvoille.

Remi törmää Luneen hylätyn kuppilan nurkalla. Sen omistaja paljastui mustaksi – vahingossa, tahallaan, Remi ei enää tiedä – ja nyt tuolit seisovat tyhjinä, pöly tanssii niiden yläpuolella päivän kolmatta valssia. Lunen katse ei hymyile. Lähikulmilla ei ole ketään, Alissandra on pelkkää unohdettua kujaa nurkasta toiseen. Ne, jotka täällä elävät, istuvat valtaistuimellaan unohdettujen mustien ruumiiden päällä.

Tietääkö viejä, minne äiti pitää jättää?” Remi kysyy uskaltamatta kaikesta huolimatta sanoa mitään suoraan. Ei täällä. Pian tuskin missään. Remi ei ole koskaan ollut yhtä selkä seinää vasten.
Valierissa on annettu ohjeet”, Lune nyökkää. ”Sinun kontaktisi kuninkaanlinnassa todella osaa hommansa. En lainkaan ihmettele, että luotat häneen.”
Remi vain hymyilee. Voi, Lilika. Ei enää kauaa.

Hiukset merituulesta sotkussa, hiljainen ilme kasvoillaan Lune näyttää Remin silmissä pelkästään surulliselta. Hän ojentaa Lunelle kätensä, sallii tämän hyväillä sitä varovasti. Lune painaa pienen suudelman Remin huulille, mutta ei hymyile. Lunen hymy maistuu kesäilloilta, pitkiltä ja valoisilta. Remi ei ole maistanut sitä aikoihin.

Hän on nyt turvassa. Poissa täältä”, Lune kuiskaa. ”Sinä voit ottaa hetken re –”
En voi koskaan ottaa rennommin”, Remi huokaisee.
Lune silittää Remin poskea, kylmää ja kalpeaa. Remi ei sano mitään, hän ei tunne lämpöä Lunen otteissa.
Miksi sinä olet vielä siinä?” Remi kysyy väsymystä äänessään. ”Kaiken sen jälkeen, mitä olisi voinut tapahtua. Sinun siskosikin… hänkin on nyt vaarassa. Osana ruusuja. Kuinka sinä kestät kaiken tämän? Sinä olet valkoinen.”

Hetken Lunen vihreät silmät vain tuijottavat. Sitten Lune purskahtaa hersyilevään, korkeaan nauruun. Remin ensimmäinen ajatus on, että he eivät saa pitää liikaa ääntä. Sitten hän uskaltaa hymyillä itsekin.

Minä rakastan sinua, Remi Lorian”, Lune kuiskaa hymyillen.
Remi vie sormen tämän huulille, aikoo kieltää lausumasta hänen nimeään missään, mutta ilkikurinen hymy pysyy Lunen kasvoilla.
Älä kuvittele hetkeäkään, etten haluaisi tehdä tätä.”
Tämä on sinulle niin erilainen maailma kuin se, josta minä sinut ja siskosi riuhtasin.”
Lune pudistaa päätään, punaiset kiharat heiluvat puolelta toiselle.
Muistatko, mitä sanoin sinä päivänä, kun me tapasimme?”
Muistan suurimman osan kaikesta siitä. Se oli minulta harkittu teko.”

Lune naurahtaa, painaa nopean suukon Remin poskelle.
Sinä olit harkinnut kuukausia, olenko minä vihdoin se, joka muuttaa ruusujen suunnan ylöspäin, ja minä totesin sinulle ensimmäisenä, että sinä olet upea.”
Naurunpyrskähdys pääsee Remistäkin. Mitä ikinä hän odottikaan Lunen sanovan, ei tätä.
Minä halusin heittää sinut suoraan Krielin mereen”, Remi nauraa. ”Ajattelin, että yhteistyöstämme ei koskaan tulisi mitään. Olit minun silmissäni pelkkä kakara, vaikka tiesin, että et ole minua nuorempi.”
Minä totesin, että sinä olet upea, ja sinä ryhdyit saarnaamaan minulle mustien oikeuksista keskellä paikallista kapakkaa.”
Sinä itse kerskuit jakaneesi sämpylöitä mustille kaduilla! Se oli niin harkitsematonta ja typerää käytöstä, kaikki siinä. Minusta sinä olit aivan hillittömän raivostuttava.” Remi huokaisee. ”Silti minä halusin sinut joukkoihini.”

Nauru Remin äänessä on aavistuksen aiempaa vapautuneempaa. Lunenkin piirteet tasoittuvat, pisamaiset kasvot rentoutuvat. Remi ei osaa vielä lopettaa, muistelu saa kaiken tuntumaan hetkeksi ehjemmältä. Se vie Remin pois sieltä, missä hän on. On kuin hänen äitinsä ei olisi matkalla pois, on kuin Lilika ei eläisi jatkuvassa pelossa ja vaarassa hänen vuokseen ja hänen oma nahkansa ei olisi alituiseen uhattuna. On kuin olisi vain Lune ja tämän eloisa, peittelemättömän onnellinen nauru. On kuin se kaikki riittäisi Remille hetkeksi.

Sitten sinä tulit saarnaamaan minulle ja veit minut lopulta kadulle, pois kapakasta”, Lune muistelee hymyillen. Kiilto tämän silmissä on niin aito, niin riemukas, että Remin tekisi mieli painautua Lunea vasten siinä ja heti. ”Se porukka, jonka kanssa silloin olin, kuittaili siitä pitkään.” Lune kohauttaa hartioitaan. ”Vaikka eiväthän he minun varsinaisia ystäviäni olleet. Muistathan sinä, miten yksin minä todella silloin olin.”
Minä muistan meidän keskustelumme siellä kadulla. Missähän me olisimme nyt, jos emme olisi käyneet sitä?”
Lune hymyilee. He kumpikin muistavat sanat yhä tarkalleen, kuin ne olisivat säilyneet heidän sisällään lipastossa, joka on vain odottanut avautumistaan.

Minä inhoan kuningasta. Tahdon näpäyttää häntä ja hänelle työskentelevää isääni. Siksi minä ruokin mustalla merkittyjä kadulla.”
Sinä puhut suuria. Sinun merkkisi ei ole minun asiani, mutta koska sinä puhut noin, odotan, että sinulla on kokemusta mustien oloista. Muuten sinun sanasi ovat pelkkää helinää. Mustat eivät kaipaa sinun sääliäsi ja seikkailumieltäsi.”
Kuulostaa siltä, että sinulla itselläsi on kokemusta!”

Remi painaa otsansa Lunen omaa vasten, hetken he nauravat yhteiselle muistolle kuin se liimaisi heidät entistä tiiviimmin toisiinsa.
En voi uskoa, että me todella puhuimme toisillemme niin”, Remi nauraa.
Ja sinä näytit sen jälkeen merkkisi minulle niin dramaattisesti, että tuntui siltä, kuin olisit suunnitellut sitä pitkäänkin! Minä tunsin oloni niin typeräksi. Minulla ei ollut aavistustakaan, kuka sinä olit.”
Minä olin suunnitellut sitä kuusi kuukautta! Minä halusin juuri sinut rahoittajakseni. Auttajakseni.”
Ja kuinka kävikään”, Lune sanoo painaen hymyilevän suunsa Remin omaa vastaan. Remi vastaa suudelmaan, he pysyvät aivan kiinni toisissaan, niin kauan, ettei Remi enää muista, minkä muun takia seisoo kadunkulmassa unohdettujen unelmien keskellä.

Kun Remi irrottaa otteensa Lunesta, ystävän hyväntuulisuus pyyhkiytyy hänestä. Ilman kosketusta hän on jälleen omillaan, valmiina syviin huokauksiin, väsyneisiin, värittömiin iltapäiviin. Rannikkoseutu on masentavan harmaa, Remi lähtee kulkemaan kohti siltaa, joka veisi hänet takaisin vedenalaiseen kokoontumispaikkaan. Takaisin elämään, jonka valitsi veren ja metallin maku suussaan.

Remi. Odota.”
Ei, Lune. Älä tee tästä vaikeaa.
Ei mennä vielä. Jäädään tänne hetkeksi. Me emme ole hetkeen voineet… tiedäthän…”
Remin tekisi mieli nyökätä. Nyökätä ja huutaa, kiljua siinä keskellä hylättyjä rakennuksia, kuinka hän vihaa kaikkea sitä, millaiseksi on tullut. Hän vihaa sitä, että joutui lähettämään äitinsä pois, joutuu torjumaan Lunen yhä vain uudelleen, vaikka hänen tekisi mieli ottaa Lune siinä ja heti, kenenkään katseista välittämättä. Hän inhoaa Endelionia, joka on ajanut hänet siihen. Mutta hän pitää kaiken sisällään, hän ei huuda, sillä huuto ei loppuisi koskaan. Se kiirisi Alissandasta aina Valieriin saakka.

Olen pahoillani, Lune”, Remi huokaa, ”hirvittävän pahoillani. Meillä on vain niin kova kiire. Tämä tilanne on ratkaistava parhain päin pikimmiten. Minun täytyy puhua Aílisille. Järjestellä asioita taisteluryhmän kanssa.” Syvä huokaus. ”Selvittää, voimmeko ylipäätään jäädä enää veden alle. Onko se liian vaarallista nyt, kun äitinikin paljastui? Tiedätkö, onko Ayla saanut mitään selville?”
Lune pudistaa päätään.
En. Hän on jälleen kotona. Mutta hän kertoo heti, jos hän saa jotakin tietoonsa.”
Toivon, että hän tietää sen olevan tärkeää. Me kuolemme, jos meidät saadaan kiinni. Me kaikki. Endelion ei aio säästää ainuttakaan.”
Remi…”
Minä tiedän kyllä. Olen todella pahoillani. Aivan oikeasti olen. Mutta meidän on nyt mentävä.”

Remi kääntää selkänsä. Hetken hän kuvittelee, ettei Lune lähde seuraamaan häntä, mutta kun kevyet askeleet värittävät ankeaa katua hänen perässään, varovainen hymy levittyy hänen huulilleen. Lune seuraa, on alusta alkaen seurannut. Tutut kadut muistuttavat Remiä kaikesta siitä, mitä he ovat yhdessä tehneet, minne kaikkialle he ovat kulkeneet, vaikka heidän ei koskaan pitänyt. Remi uppoaa muistoihinsa ajatellessaan, että kaikki se on nyt haurasta jäätä, koska tahansa valkoisen vallan murskattavissa. Kuvat saapuvat jokaisen uuden kadunkulman myötä, Remi antaa itsensä hetkeksi muistella.

*

Kolme vuotta sitten

Yläkerta on tyhjillään, Remin katse kiertelee prameissa kalusteissa, kehystetyissä peileissä. Edes Valierin linnassa ei ollut yhtä suurieleistä, edes hänen kuvitelmissaan hän ei ole voinut ajatella tavallisten ihmisten elävän näin. Lune kiertelee huoneita, selostaa jokaisesta pöydälle lojumaan jätetystä helmiäiskammasta, sisarensa koruista, korallipöydistä. Remi ei voi muuta kuin tuijottaa.

Lune kiskoo Remin mukanaan yläkerran päätyhuoneeseen. Matolla päällystetyt kierreportaat jäävät sivulle, kun Lune avaa suuren oven. Oranssit verhot, suuri sänky. Silkkityynyjä. Vain vähän mitään sellaista, josta voisi päätellä jotain ihmisestä verhojen takana.

Tämä on minun luolani”, Lune sanoo äänellä, joka on sekoitus ylpeyttä ja häpeää. Remi ei ole koskaan kuullut molempia niin lähellä toisiaan, niin sekoittuneina, kuin niiden kuuluisi elää yhdessä. ”Vanhimpana olen saanut eniten tilaa, mutta totta puhuen tämä on vain koristeellinen vankila. Mahtipontinen, vai mitä?”
On”, Remi sanoo kuin hengästyneenä. ”Valierin linnassakin oli karumpia huoneita.”
Minä unohdan aina välillä, että sinä olet todella asunut siellä.”
Niin minäkin. Kaduilla ehtii unohtaa sellaisia seikkoja”, Remi sanoo kuivasti. ”Miten sinä saat aikasi kulumaan täällä?”

Lune alkaa nauraa. Hän istuutuu suuren sängyn reunalle, rento asento kutsuu Remiä vierelleen. Remi istuu alas.
En minä saakaan”, Lune huokaa. ”Siksi minä olen niin onnellinen siitä, että löysin sinut.”
Se taisi mennä toisin päin.”
Totta”, Lune sanoo kohauttaen olkiaan. Hänelle yksityiskohdat ovat pelkkiä hataria keinoja värittää tarinaa, joka ei ole koskaan ollut hänen kerrottavissaan. Lunea sellaiset seikat eivät juuri kiinnosta.
Minulla on vain Castenin suvun rahat ja nämä suuret huoneet. Ihmetteletkö vielä, kuinka rikkaan saarenvartijasuvun poika päätyy jakamaan ruokaa mustille kaduilla?”
En ole koskaan ihmetellytkään.”

Remin katse kiertää huoneen lukuisia yksityiskohtia, kunnes pysähtyy Lunen pisamaisiin kasvoihin ja aavistuksen vinoon hymyyn. Lune hymyilee hänelle, vaikka sanoissa ei ole mitään aihetta hymyyn. Remi tietää, ettei Lune tiedä lainkaan siitä, mihin on ryhtynyt. Toistaiseksi se painaa vaa’alla vähemmän kuin Castenin suvun rahat.

Remi, minä… Minä todella tahdon auttaa sinua.” Pehmeä ääni. ”Minä haluaisin näyttää sinulle erään paikan.”
Paikan? Julkisenko? Enpä tiedä, Lune. Minun on kovin vaikea lähteä minnekään.”
Me voisimme maskeerata sinut.”
En ole hirvittävän hyvä sellaisessa. Minulla on vain viitta. En voi mennä edes kauppaan ostamaan mitään parempaa, minun on luotettava kontakteihini. Lune, minä olen omalla tavallani vanki, kuten sinäkin. Oman nimeni, omien kasvojeni vanki.”
Minä tiedän sen. Minä voisin naamioida sinut niin hyvin, että et jäisi kiinni. Se ei ole niin julkinen paikka, ettemme uskaltaisi lähteä. Jos vain suostut.”
Millainen paikka se on?”
Paikka, jossa te voitte ryhtyä kokoontumaan.”

Sanat putoavat Lunen huulilta kevyinä, mutta ne synnyttävät raskaan kuminan Remin rinnassa. Kokoontumispaikka. Erillään sojottavat langat, joita Remi on punonut yhteen jo vuoden ajan, voisivat lomittua, jos ruusut vain voisivat kokoontua jossakin. Ihmisten tapaaminen likaisilla kaduilla ja pienissä kapakoissa on kuin neuloisi rautalankaa. Pelkkä kudelman ylläpitäminen viiltää kädet haavoille, väsyttää ruumiin ja mielen.

Oletko sinä tosissasi? Sinähän… Se tarkoittaisi, että sinun täytyy sitoutua ruusuihin. Lopullisesti.”
Lunen katse kertoo vastauksen.
Lune… sinä…”
Minä olen ajatellut sitä alusta asti. Sinähän sanoit, että te tarvitsette paikan, jossa kokoontua. Et voi koota kahtakymmentäkahdeksaa ihmistä keskelle katua yhtä aikaa. Jos sinulla olisi kokoontumispaikka, voisit kutoa verkkojasi yhä lisää. Saisit enemmän ihmisiä. Enemmän ruusuja joukkoihisi.”

Kyyneleet kihoavat Remin silmiin ennen kuin hän ehtii reagoida. Ne valuvat poskille kuumina, kauan odottaneina. Kokoontumispaikka antaa enemmän toivoa kuin mikään koko pitkänä vuotena. Remi vie kädet kasvoilleen, antaa nyyhkäysten tulla.

Remi… Remi, rakas, mikä sinulle tuli?”
Se vain… se on enemmän kuin osasin toivoa.”
Minä voin järjestää sen. Minä tosissani voin.”
Minua pelottaa. Missä se on? Voimmeko me todella mennä sinne? Entä, jos isäsi tai Endelion löytävät sen? Lune, se… se on liian hyvää ollakseen totta.”

Lune pudistaa voimakkaasti päätään. Tämä vie kätensä Remin omille ja puristaa. Remi nyyhkäisee uudestaan, vuoden toiveet ja turhat odotukset purkautuvat kerralla. Lunen katse on niin lempeä, kosketus niin lämmin.

Minun täytyy näyttää sinulle suoraan. Sitä ennen meidän täytyy piilottaa Remi Lorian.”
Remi nyökkää yhä kyynelehtien.
Hyvä on. Hyvä on…”
Jos sinä vain suostut siihen, minä voisin…” Lune päästää irti, nousee ylös, jättää Remin odottamaan lämpöä palaavaksi. ”Odotahan hetki.”

Remi istuu naurettavan suuren sängyn reunalla kuin vieras, joka ei osaa olla mukavasti, vaikka häntä on käsketty olemaan kuin kotonaan. Nyyhkäykset loppuvat, kyyneleet jäävät poskille muistuttamaan kaikesta siitä, jota Remi on kantanut mukanaan aivan yksin. Nyt Lune on raottanut ovea, jonka avainta hän ei koskaan uneksinut löytävänsä.

Lunen käsissä on kevyt, ilmava hame, kun hän palaa ovensuulle. Lune sulkee oven, lukitsee sen ja asettaa mekon sängylleen. Se leviää kauniiksi kelloksi. Remi tuijottaa sitä ymmärtämättä hetkeen mitään.

Tarkoitatko sinä, että…”
Se on kenties hullu ajatus. En tahdo pilkata sinua – jos tämä on sinusta naurettavaa, tietenkään me emme tee sitä. Keksimme jotakin muuta. Mutta se olisi varminta. Se olisi –”
Lune, sinä olet nero”, Remi henkäisee vieden kätensä Lunen kasvoille, painaen kiihkeän, nopean suudelman tämän huulille. ”Miten en ole keksinyt tätä aiemmin? Mekko. Meikkiä. Tietysti. Ehostautuneena kukaan ei keksi epäillä minua Remiksi saati edes mustaksi.”
Se toimii vain harvalla. Mutta sinä olet niin upea.”
Niinhän sinä olet aina sanonut.” Remi pudistaa päätään uskomatta tilannetta täysin todeksi, täysin tapahtuvaksi. ”Hyvä on. Tehdään se. Kenen hame tämä on?”
Siskoni Aylan. Hän ei huomaa mitään. Hän ei edes käytä hameita.”
Remi nyökkää. Sitten hänen kulmansa kurtistuvat.

Lune… osaatko sinä meikata?”
Heleä puna leviää Lunen poskille.
Hieman.” Lune nielaisee. ”En vain ole koskaan meikannut ketään niin kaunista kuin sinä. Sinä olet… anteeksi, Krielin tähden, mutta sinä olet niin toismaallinen.”
Remi vain nauraa. Lunen viattomuus rikkoo hänen muurinsa, saa hänen sisimpänsä kevenemään. Jopa tällaisina aikoina Lune kykenee keskittymään hänen ulkonäköönsä kuin he olisivat vielä teinipoikia kyläkoulun pihalla.

Lune istuttaa Remin peilipöydän eteen, maalaa huulet korallinpunaisiksi, luomet heleiksi kuin helmet. Ripsiin tehoa, poskiin punaa. Remi ei ole tunnistaa itseään korkealta kampaukselta ja aistikkailta sävyiltä. Hän henkäisee nähdessään itsensä kokonaan peilistä. Mikään ei erota häntä hyvin kasvatetusta alissandralaisnaisesta.

Uskomatonta, Lune, sinä todella osaat”, Remi hengähtää. ”Me voimme kulkea käsikkäin herättämättä juuri huomiota. Olisinpa ymmärtänyt tämän aiemmin.”
Tämä on niin typerää”, Lune nauraa, ”en voi uskoa, että suostuit.”
Miksi en suostuisi? Tämä on nerokasta! Loistavaa! Mennään. Minä tahdon nähdä sen paikan. Minun ei varmastikaan tarvitse enää tässä vaiheessa käskeä sinua olemaan varovainen, etköhän sinä osaa johtaa meidät sinne turvassa.”

He jättävät tyhjän talon taakseen, kulkevat kohti Alissandran yötä, taivaan ylle kohoavaa tähtipeittoa. Ihmisiä kulkee kaduilla, kukaan ei käänny katsomaan kahdesti. Lune heilauttaa kättään osalle ohikulkijoista, Remin sydän jättää kierroksia välistä hänen yrittäessään jokaisen ihmisen kohdalla ymmärtää, etteivät he katso, etteivät he ajattele hänestä mitään.

Remille tutun pienen joen ylittävän sillan kohdalla Lune pysähtyy. Tähdet sykkivät yhä korkealla taivaalla, lamput valaisevat mukulakivikadun. Remin jalkoihin sattuu, mutta Lune tarttuu hänestä kiinni, suutelee hänen punattuja huuliaan kuin saadakseen hänet unohtamaan, kuka hän on ja mitä hän on tekemässä. Remin koko ruumis syttyy tuleen. Kunpa hän saisi vain olla siinä, lähellä Lunea, lähellä toista ihmistä, kasvot paljastettuina, omana itsenään. Kunpa hän saisi elää.

Me menemme tänne”, Lune kuiskaa Remin korvanjuuressa saaden Remin värähtämään. Lune kuljettaa hänet kädestä pitäen sillan alle, kohtaan, jossa vesi ja maa taistelevat elintilastaan. Lune tietää, että juuri siellä on kulma, jonka taa ei näe kadulta. Siellä Remi on kohdannut monet ruusuistaan. Siellä hän edelleen kohtaa heidät. Hetken Remi kuvittelee Lunen vievän hänet sinne, mutta Lune kääntyy, muuttaa kurssin alemmas. On olemassa kulma, jota Remi ei ole tutkinut. Ovi, jota Remi ei ole ymmärtänyt oveksi. Siltaan voi astua sisään, Lune avaa oven keskelle kiveä. Remi estää itseään haukkomasta henkeään.

Kiven sisällä on kosteaa, pisarat tippuvat valaisemattomille käytäville. Lune ohjaa Remiä, pitää tiukasti tämän kädestä kiinni, nauraa, kun Remi joutuu laskostamaan hameensa helmat. Portaat vievät alas, syvälle alas, kunnes Lune vetää liivinsä taskusta avaimen uuteen oveen. Sen takana odottaa kokonainen maailma.

Tumma vesi peittää tilan kaikkialta. Remi odottaa sen vyöryvän vasten kasvoja, mutta se pysyy paksun lasin takana. Ennen kuin Lune sytyttää tilaan valot, Remi näkee vain loputtomuun syvää, hengittämätöntä sinistä. Toisen todellisuuden. Vedenalainen tila on niin läpäisemätön, niin voimakas, että hetken voisi kuvitella sillä olevan oma tahto.

Voi, Lune, se on…” Remi on ensimmäistä kertaa aikoihin täysin sanaton. Räpsivät, varovaiset valot räpsivät ennen kuin syttyvät kokonaan. Tila ei kaiu. Mitkään äänet eivät kuulu sinne. Remiltä kestää hetki ymmärtää, että tila todella eristää kaiken.
Se on uskomaton.”

Lune virnistää.
Uskallatko arvata, mikä se on?”
Remi pudistaa ensin päätään. Sitten hän katsoo paksun pölyn peittämää pöytää, seittien reunustamia seiniä. Hylättyjä portaita, joiden suunnasta Remi ei osaa kertoa. Koko tila on dynaaminen, selkeästi suunniteltu.
Tämä on ollut Alissandran vartijan ja muiden Endelionin miesten kokoontumispaikka.”
Oikein meni”, Lune sanoo hymyillen yhä leveästi. Hän nojaa pölyiseen pöytään ja kallistaa päänsä taakse. ”Mitä sanot? Tällä olisi loistavat puitteet siihen, mitä tarvitset.”

Huolettomuus Lunen liikkeissä saa Remin raajat pistelemään. Hän kiertelee salia, mittailee kaikkea katseellaan, tekee laskelmia, joista Lunella ei ole aavistustakaan. Missä voi harjoitella fyysistä puolta, missä saa tilaa ajatella, missä yöpyä, missä tehdä suunnitelmia. Kaikelle tarvitaan paikka. Pelko jäytää sydäntä, tämä paikka on kuulunut jollekulle muulle. Se joku muu voi päästä tänne koska tahansa. Silti Remi huomaa toistuvasti kääntyvänsä kohti mustana vellovaa vettä, tuntevansa vetoa sen äänettömään kutsuun. On kuin paikka olisi jo valinnut hänet.

Ketkä tänne pääsevät?”
Avaimia on enää vain minulla ja isälläni.”
Sinun isälläsi?”
Se ei ole hänen hallussaan.”

Lune vetää liivistään toisen avaimen. Kaksi kultaista esinettä lepäävät hänen molemmilla kämmenillään, hän ojentaa niitä Remille hymyillen.
Katso. Minulla on ne molemmat.”
Kuinka sinä saatoit? Nyt sinun isäsi saa tietää, että sinä veit hänen avaimensa. Hän huomaa sen ja löytää hänne. Hän saa syyn epäillä, että sinä olet mukana jossakin!” Remin silmät syttyvät tuleen, keho jännittyy. Edes suojapuku ei enää peitä sitä, kuka hän on. Lune tuijottaa häntä suurin silmin, etsii häntä kaiken sen keskeltä.

Minun isäni tuskin muistaa koko paikkaa enää”, Lune sanoo pyyhkien sormenpäällään pölykerrosta pöydältä. Hän piirtää pölyyn kuvion, merkin, joka löytyy kaikkien iholta.
Tuskin muistaa?” Remi haukkoo henkeään. ”Lune, minä en voi elää sellaisten epävarmuuksien kanssa! Ymmärräthän sinä, millaista tämä on? Tiedäthän, että minä kuolen, jos hän sattuukin muistamaan tämän paikan olemassaolon?”
Lune lyö kätensä pöytään. Remi säpsähtää, ei elettä, vaan ilmettä Lunen kasvoilla. Lune ei ole koskaan näyttänyt merkkejä vihasta. Ei ainuttakaan.

Tähtien nimissä, lopeta!” Lune sähähtää. Remin suu loksahtaa kiinni, hän vie kädet kasvoilleen kuin ei ymmärtäisi lainkaan. ”Lopeta heti! Minä en kestä enää kuunnella tätä päivästä toiseen! Vaarat ja uhkat, kyllähän minä nyt tiedän, totta helvetissä minä tiedän! Älä kohtele minua kuin lasta!”
Anteeksi. Remi käpertyy itseensä, varoo lähestymästä Lunea.
Vaikka minulla ei ole kokemusta siitä kaikesta, jota sinä olet mennyt läpi, minä ymmärrän kyllä, mitä kapina tarkoittaa. Tämä ei ole leikkiä. Sinä olet hengenvaarassa, jos sinut ja kapinalliset löydettäisiin täältä.”

Lune kohottaa kätensä, pitää niitä edessään kuin joku, joka taltuttaa säikähtänyttä eläintä. Remi näkee heijastuksensa vihreistä silmistä. Nuoren miehen, jonka koko olemus on lehdenhauras.

Ei tässä ole kyse pelkästään minun henkiinjäämisestäni”, Remi hengähtää, ”sillä jos minä kuolen, koko kapina luhistuu! En voi antaa sen tapahtua. Minun piti olla sen alkuunpanija, synnyttää jotakin, joka elää vielä vuosia jälkeeni. Lune, minä en voi luottaa mihinkään. Minä pelkään kaikkea ja kaikkia, koska minun henkeni ja toivoni ovat aina jonkun toisen käsissä. Mustana valittuna minulla ei ole mahdollisuuksia päättää itse.”

Vesi ulkona on mustaa, Lune on jo miltei iholla, mutta ei kosketa. Remi pitää etäisyytensä, hän ei tiedä, miten reagoisi ihokontaktiin.
Mutta ruusut eivät kasva, jos niitä ei kastele. Missä sinä kastelet ruususi, jos et voi koskaan tavata heitä kerralla, jos joudut aina pelkäämään, että joku näkee?”
Remi hengittää raskaasti, ei sano mitään, ei tee mitään.
Minä tarjoan sinulle mahdollisuuden käyttää tätä paikkaa. Voin antaa molemmat avaimet sinulle, jos se saa olosi turvallisemmaksi.”
Remi ei edes räpyttele silmiään.
Miksi tätä paikkaa ei enää käytetä?”

Käsi vasten kättä. Lune on vihdoin iholla. Remi ei lähde pois, hän pysyy.
Se rakennettiin aluksi täydellisen näköesteettömyyden vuoksi”, Lune kertoo. ”Sitten Endelion ymmärsi, että sen suunta ei osoita Valieriin. Me olemme pelkästään keskellä merta.”
Miksi se Endelionia haittaisi? Kuka Alissandran vartijaa ja hallintoa uhkaisi?”
Lune katsoo Remiä suoraan silmiin.
Sinä, minä uskoisin.”
Remin suu avautuu.
Endelion uskoi, että sinä ja mahdollinen tuleva kapinasi voisitte olla uhka tällaiselle paikalle. Veden alle on helppoa tuhota jotakin ilman, että siitä jää todisteita.” Lune kohauttaa harteitaan. ”Isäni kertoi, että heti, kun edellinen hallitsija kuoli sadan vuoden jälkeen ja Endelion otti hänen paikkansa, hän hyllytti tämän paikan ja rakennutti uuden. Tätä ei ole käytetty yli vuoteen.”

Remi huomaa nyökkäävänsä. Endelionin harhaisuus iskee vasten kasvoja, mutta hän ymmärtää sitä. Hän tietää, millaisen miehen kanssa kasvoi aikuiseksi. Endelionin täytyy saada kontrolloida kaikkea, tämän täytyy saada selkeä yhteys kaikkiin niihin, jotka pitävät tämän kudelmaa kasassa.

Sitä paitsi olemme niin syvällä veden alla, että minkäänlainen yhteys ei toimi täällä. Tiedäthän, ne uudet laitteet, joita Kallasissa on tehty kuninkaan pyynnöistä – ne eivät ylety tänne.”
Endelion todella nauttii siitä, että hän saa pidellä kaikkia naruja käsissään. Hyvä on. Tämä paikka on siis hylätty, koska Endelion epäili sen turvallisuutta. Minä tuskin hyökkään itse omieni kimppuun, joten tämän paikan pitäisi olla turvallisin mahdollinen ruusuille.”

Lunen käsi silittää Remin omaa, hivuttautuu siitä hiljalleen lanteille, vetää Remin aavistuksen lähemmäs.
Sinä siis suostut? Otat tämän vastaan?”
Nielaus. Remi on jälleen kerran nurkassa.
Se lienee paras vaihtoehto kapinan kannalta.”
Remi ojentaa kätensä, Lune tiputtaa molemmat avaimet sille.
Ei, älä”, Remi sanoo ja tiputtaa toisen takaisin, ”minä haluan sinun pitävän toisen.”

Juuri, kun Remin sydämen syke on ehtinyt tasaantua, portaikoista kuuluu kolahdus. Kun hahmo ilmestyy ovensuuhun, Remi sysää Lunen kauemmas, vetää hameensa suojista veitsen ja osoittaa sen suoraan ovesta tullutta hahmoa päin.

Ovensuussa seisoo pieni tyttö, pisamakasvoinen. Korkeintaan seitsemäntoista, siroluinen, takkutukkainen. Ei lainkaan uhkaava. Silti Remi pitää veistä koholla kuin hento tyttö olisi tulossa kuristamaan hänet. Väkivaltaa ei tarvita. Pelkät silmät riittävät. Tyttö on nähnyt hänen kasvonsa, tunnistanut hänet.

Mitä hän tekee täällä?” Remi huutaa osoittaen aseellaan Lunea. Lune on kohottanut kätensä ylös, tämän katse kiertää vuoroin tytössä, vuoroin Remissä.
Tässä on tapahtunut väärinkäsitys! Laske veitsesi, ole kiltti. Laske se.”
Tyttö astuu askeleen lähemmäs, Remi likistyy pöytää vasten eikä laske veistään.
Kuka hän on? Miksi hän on täällä? Minä tiesin, että tämä oli huono idea! Minä tiesin sen kokoajan!”

Hän on minun siskoni!” Lune kiljuu vasten Remin kauhua. ”Minun pikkusiskoni!”
Remi huohottaa, laskee veistään aavistuksen, mutta ei laita sitä pois.
Lune kääntyy kohti sisartaan, katse viiltää pahemmin kuin yksikään veitsi.
Mitä sinä teet täällä, Ayla? Et kai sinä seurannut meitä?”

Tyttö nauraa, hymy kohoaa silmiin saakka aivan kuin Lunella. Sisaruus on niin ilmeistä, niin viatonta, että Remi saa hengityksensä hiljalleen tasaantumaan.
Sinä et ole erityisen älykäs, isoveli”, Ayla nauraa. ”Minä olen tarkkaillut sinua jo jonkin aikaa. Jotakin on ollut meneillään jo pitkään.”
Remi tuijottaa tyttöä kuin tämä ei olisi ihminen lainkaan.
Mutta että kapina! Ihka oikea kapina! Veli, se on niin hienoa! Mikset ole kertonut minulle?”

Lunen ilme kertoo kaiken. Kun Aylan innostus ei tartukaan Luneen, tytön hymy hiipuu.
Mitä? Minähän vain… minä vain halusin tulla mukaan. Ei ole reilua, että sinä saat tehdä kaiken hienon ihan kaksin uuden ystäväsi kanssa.”
Ayla, sinä olet idiootti”, Lunelta pääsee, ”suuri, ajattelematon idiootti. Kuinka sinä saatoit seurata meitä? Tämä ei ole yksi niistä seikkailuista, joita teemme kaksin. Tämä on todellista elämää. Ayla, voi tähtien nimissä, me olemme ongelmissa!”

Älä, Lune”, Remi sanoo hiljaa. Veistä ei enää näy, Remi astelee sisarusten väliin. ”Mennyt mikä mennyt. Tyttö on jo täällä. Minä en voi enää päästää häntä menemään. Sinä olet kuullut kapinasta, etkö olekin?”
Ayla nyökkää.
Minä keskustelen sinun kanssasi pian. Ensin tahdon puhua veljellesi kahden kesken. Ethän pahastu?” Remi nyökkää portaikon suuntaan. Ayla kipittää saman tien ylös katsomatta taakseen.

Voi, Remi, minä olen niin pahoillani!” Lune huoahtaa sisarensa selän kadottua portaikkoon. ”En todellakaan tiennyt, että –”
Ei se mitään”, Remi sanoo pehmeästi, ”emme voi tilanteelle enää mitään.” Remi vetää syvään henkeä, kamppailee sisimpänsä kanssa. Ulkona vellova vesi puhuu hänelle, mustuus huutaa hänen nimeään. Hän on jo tehnyt päätöksensä, laskenut uhat ja todennut ne voitettaviksi.
Me menemme sillä, mitä on. Tämä paikka on nyt meidän kotimme. Me teemme siitä sellaisen. Sinun sisaresi saa olla osa kapinaa, koska on jo tullut tänne. Pienimmätkin ruusut voivat kukkia.”

Remi näkee, etteivät hänen sanansa uppoa Luneen. Ne eivät uppoa häneen itseensäkään. Veitsi polttelee yhä, uhan tuntu leijuu ilmassa. On suunnattoman huono valinta ottaa nuori tyttö osaksi ruusuja, mutta Remi ei voi enää päästää tätä kynsistään.

Olen todella pahoillani… Minä toivon, että sinä voit yhä luottaa minuun. En tiennyt hänestä. Vannon sen.”
Remi painaa kätensä Lunen poskelle.
Lune. Sinä et tiennyt. Sinä toit minut tänne.” Vellovan veden äärelle. Lähemmäksi syvyyttä. Kotiin. ”Minä olen siitä kiitollinen. Kerro minulle sisarestasi. Pärjääkö hän?”
En… en tiedä. Hän on impulsiivinen ja nuori.”
Kuinka nuori?”
Kuusitoista.”

Aivan kuten Lilika. Remin sisintä puristaa.
Emme voi muutakaan. Minä koulutan hänet. Minä ja Aílis. Muistathan sinä hänet, Aílisin. Hän on hyvä lasten kanssa.”
Ayla on niin nuori. Niin naiivi.”
Niin sinäkin olet, Remi tahtoisi sanoa, mutta hukuttaa ajatuksen.
Kutsu hänet takaisin. Me teemme nyt niin kuin olosuhteet sanelevat.”
Lune huutaa siskoaan. Nopeat askeleet johdattavat tytön takaisin saliin.

Ayla seisoo Remin ja Lunen edessä odottava virne kasvoillaan. Tyttö tietää asemansa, tämä tietää voittaneensa. Remin tekee pahaa katsoa seikkailua odottavaa lasta, joka ei tiedä mitään siitä, minkä vuoksi hän kylvää siemeniiän. Remi antaa ajatustensa unohtua, ojentaa kätensä Aylalle.

Hauska tutustua, Ayla”, Remi sanoo hymyillen. ”Minä olen Remi, vaikka sen sinä taisitkin jo tietää.”
Ayla puristaa Remin kättä rivakasti, virnistys leviää pitkälle.
Minä olen aina halunnut tavata sinut!” tyttö hihkuu. ”Jo siitä lähtien, kun sinä ja kuningas taistelitte!”
Remi naurahtaa. Kauhulle ei ole aikaa.
No, vihdoin me tapaamme. Olen pahoillani, että osoitin sinua veitsellä. Refleksi.”
Ayla pudistaa päätään kuin sellaisilla asioilla ei olisi hänelle lainkaan merkitystä.
Me olemme perhettä nyt!”

Ayla halaa veljeään, kääntyy kohti portaita. Remi on aikeissa kysyä, minne tämä menee, mutta Lunen ilme kertoo sen turhaksi. Tyttö ehtisi jo mennä menojaan, hänet saataisiin kiinni vasta myöhemmin. Remi tietää Lunen puhuvan tälle, hän voi luottaa siihen.
Kiitos! Kiitos tuhannesti!” Ayla hihkaisee. Tyttö jää tuijottamaan Remiä pitkäksi aikaa. ”Ai niin, tosiaan. Saat pitää tuon. Se sopii sinulle.” Ayla nyökkää hameeseen päin, Remi huomaa naurahtavansa.
Kiitos, Ayla.”

Kun tyttö on poissa, jäljelle jäävät vain Remi, Lune ja pimeänä ulkona odottava vesi. Pakon edessä tehdyt lupaukset. Salin täyttävä hiljaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti