tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 13


Luku 13: Paljas

Verhot on vedetty ikkunoiden eteen, yö on pitkä eikä se odota. Lilika ja Endelion seisovat valtaistuimen eri puolilla, kiertelevät sitä kuin kaksi sutta. Sisko ja veli, hallitsijoita molemmat. Lilika katsoo veljeään ja ajattelee, että antaisi narut oitis takaisin veljensä käteen, jättäisi moraaliset valinnat täysin tämän harteille. Vaikka ketä se auttaisi, asiat jatkaisivat silti tapahtumistaan valkeaan viittaan kiedotussa Krielissä. Lilika tietää haluavansa puhdistaa vain omat kätensä vastuusta.

Miksi sinä todella palasit?”
Etkö sinä usko minua?” Endelionin äänensävy on miltei loukkaantunut, veli vie käden sydämelleen kuin Lilikan sanat satuttaisivat häntä.
Lilikan ei tarvitse sanoa mitään. Keihästävä sininen katse riittää.
Minä voisin esittää sinulle kolme arvoitusta. Koeta arvata, miksi minä olet täällä.”

Lilika tarttuu molemmin käsin valtaistuimen reunoihin, puristaa niitä, jotta ei hajoaisi kehoonsa. Tarkoin valittu hymy pysyy silti Endelionin kasvoilla, veli on tullut tänne vain nauramaan sisarelleen.

Minun joukkioni tarvitsee pientä taukoa”, Endelion sanoo kohauttaen harteitaan, aivan kuin syy hänen visiittiinsä olisi niin yksinkertainen. ”Olet varmasti huomannut, että he eivät ole aivan kunnossa.” Endelion huiskauttaa kättään, ele tuo Lilikalle mieleen Remin, joka teki aina samaa. Pelkkä Remin nimi painaa Lilikaa, ei saa ajatella sitä, ei saa lausua sitä, vaikka jokainen osa hänessä kaipaa pojista toista, lempeäkatseista. Remi, Remi, Remi.
Onneksi sinulla ja Solasilla menee täällä paremmin”, Endelion sanoo hiljempaa, katkaisee Lilikan kaipuun keskeltä. Mieli täyttyy kuvista. Endelion todella on saapunut hänen luokseen vain nauramaan hänelle.

Lilika ei tiedä, kuka on ollessaan veljensä kanssa samassa huoneessa. Toisin kuin Remi, Endelion vie tilaa pelkällä olemassaolollaan, varastavilla katseillaan, merkitsevillä askelillaan. Lilika on alituisesti varpaillaan.

Et kai sinä edelleen elättele toivoa valkoisesta imperiumista?” Sanat, joita ei ole lausuttu vuosiin heidän välillään. Lilika pudottaa ne vain katsoakseen, kuinka Endelionin olemus muuttuu, kiristyy aavistuksen.
Rakas siskoseni, miksi muutenkaan minä olisin yläilmoissa?” Hymy. Mitä kaikkea sen taakse saakaan piilotettua? Lilika ei enää niele sitä.
Oletko sinä sen vuoksi täällä nyt?”
Hymy levenee. Endelion puristaa vuorostaan valtaistuimen selkänojaa, jatkaa Lilikan aiempaa leikkiä.

Me emme viivy täällä kahta yötä kauempaa. Yläilmojen Kriel odottaa meitä.”
Veljeni, me molemmat tiedämme, mitä meidän välillemme jää leijumaan.”
Endelion tuijottaa Lilikaa suurilla silmillään ja kohauttaa harteitaan. Lilika on jo oppinut veljen harjoitellut eleet ulkoa.
Minulla ei ole aavistustakaan.”

Kun Lilika tuijottaa kauttaaltaan valkeaa veljeään, hän näkee tämän sanojen takana toisenkin henkilön. On kuin jokaisessa ääneen sanotussa sanassa olisi palanen naista, jonka rinta kukkii Lilikan mielessä punaisena. Valkeahiuksista, Lilikan ajatuksissa mustasilmäistä. Heidän äitinsä Aryana. Lilika kykenee näkemään vain painajaisuniensa naisen veljessään, kun tämä kiertelee valtaistuintaan.

Sääli, että äiti on kuollut”, Endelion sanoo aivan kuin lukisi sisarensa ajatukset. ”Älä pistä minua katumaan sitä, että valitsin sinut sijaistajakseni, Lilika.”
Sääli?” Lilika takertuu veljensä sanoihin. ”En voi uskoa, että kaiken jälkeen sinä kykenet yhä kaipaamaan häntä. Puhummeko enää edes samasta naisesta?”
Endelion astuu lähemmäs, vie kätensä Lilikan kasvoille, hivelee leukaperiä.
Minulle on vaikeampaa uskoa, että sinä roikut yhä tiiviisti kiinni hänen varjossaan.”
Vain siten on helpompaa hyväksyä, että olemme molemmat hänen luomuksiaan.” Lilika ajattelee kaikkia niitä öitä, joina pakeni hiljaiseen puutarhaan katselemaan tähtiä. Pakeni suuria saleja ja terävää katsetta, miekkojen kalsketta. ”Eikö meidän sisaruksina tulisi pitää yhtä?”

Endelion vetää kätensä pois. Kuvotuksen aalto vääntää veljen kasvot irveen. Lilika ei peräänny.
Minä kuvittelin, että sinä lakkaisit käyttäytymästä kuin pahainen lapsi ja hallitsisit Krielin kuningaskuntaa minun ollessani poissa, etkä vatvoisi kuolleen äitimme muistoa ja pohtisi seuraavia siirtojani. Sinä olet nyt Krielin kuningatar.”
Lapsikuningatar, kuten kaduilla puhutaan. Sinä valitsit sijaisesi, kanna sen seuraukset.”
Sinusta on tullut katkera sillä aikaa, kun olen ollut yläilmoissa.”
Sinä taas muistutat yhä vain enemmän äitiämme.”
Endelionin otsa rypistyy.
Puhut kuin äiti olisi satuttanut sinua jo kehdossa. Kas, kun et tappanut häntä itse.”

Lilika on hiljaa. Kuvat tähtiöistä ovat yhä voimakkaita hänen verkkokalvoillaan. Lilika räpyttelee ne hitaasti pois, keskittyy veljeensä. Yksikään kuollut nainen ei saa vietyä hänen huomiotaan pois Endelionin harkituista eleistä, veljen askelista valtaistuimensa ympärillä.

Sinä haaveilet yhä valkeasta imperiumista”, Lilika kuiskaa katsoen veljensä valtaistuimeen luomia kaipaavia katseita. ”Siksi sinä olet täällä nyt.”
Endelion kääntyy hymyilemään siskolleen, istuutuu valtaistuimen reunalle kuten mille tahansa tuolille.
Minä en enää haaveile, siskoni, minä teen.” Endelion ristii jalkansa, nojaa taaksepäin. ”Ne tarinat, joita äitimme kertoi meille, ovat käymässä toteen.”
Entä ne tarinat, joita sinä ja Remi kerroitte minulle, mutta ette äidille? Ette koskaan äidille.”
Endelionin silmissä on naurua.
Ne, joissa me lupaamme olla satuttamatta toisiamme ja muutamme systeemin? Rikomme syklin, johon Kriel on kietoutunut? Niin, Lilika, minä todella aion tuhota systeemin.”

Kyynel vierähtää Lilikan poskelle ennen kuin hän antaa sille luvan tulla.
Mutta en sillä tavalla, jolla Remi odottaa”, Endelion sanoo hymy yhä maskina kasvoillaan. ”Krielin ylle rakentuva maailma tulee olemaan voittamaton. Rakennan siitä niin lujan, että yksikään ruusu ei saa tilaa tunkeutua sinne.”
Entä tämä Kriel? Todellinen maailma?” Lilikan huulet väpättävät, hän on puristanut kynnet syvälle kämmenten ihoon, jotta ei alkaisi huutaa.
Jos ruusut kasvavat täällä liian tiheiksi, mistä muualtakaan niiden leviämisen voisi todeta kuin ylhäältä? Ja siskoni, minulla on paljon kaikkea sellaista, jolla kitkeä kurittomat ruusut.”

Lilika painaa päänsä alas, estää itkua tulemasta aaltoina. Yksi kyynel jää ainoaksi, kaikki muu saa jäädä padon taa. Endelion astelee siskonsa vierelle, kuljettaa kätensä harteille ja suukottaa poskea kuin isoveli, jonka Lilika olisi ansainnut, toivonut saavansa. Kuin Remi, joka ei ole enää täällä.

Älä pelkää, siskoseni”, Endelion kuiskaa Lilikan poskea vasten, ”minä olen antanut heille tarpeeksi toivoa. He eivät osaa epäillä mitään. He kaikki kuolevat hetkessä, jos yrittävät jotakin.”
Endelion vetää Lilikan vasten itseään, puristaa lujaa.
Murskaamalla heidät murskaan samalla systeemin. Valkea imperiumi, sisko rakas, on kaunis sana sille, mitä minä olen pannut aluille. Uskon, että Remi ilahtuu, kun huomaa minun yrittäneen yhtä lujaa kuin hänkin.”

Kun Endelion päästää irti, Lilikan kasvoilla ei ole enää mitään. Poissa on kyynel, poissa hymyt ja nykivät suupielet. On vain äänetön tyhjyys, joka mukailee kaikkea, mitä veli sanoo. Lilika ei ajattele mitään. Hän ei voi, jotta huuto ei pääse valloilleen, paljasta kaikkea.

Minä luotan siihen, että sinä pidät rakkaasta valtakunnastani huolta vielä hetkisen”, Endelion sanoo suukottaen Lilikaa otsalle, merkiten hänet kosketuksellaan. ”Minä palaan pian. Ihan pian. Siihen saakka sinun tulee vielä jaksaa.”
Endelion päästää irti. Lilikan keho on pelkästään kylmä. Hän katsoo, kuinka veli katoaa verhojen taa, jättää hänet seisomaan valtaistuimen vierelle. Tuoli on hiljaa, ei vieläkään kerro Lilikalle mitään. Kunpa edes kyyneleet tulisivat. Suru siitä, miten pitkällä veli on. Lilikan sisällä lepää vain hiljaisuus.

*

Kahden päivän kuluttua ankkurit ja köydet irrotetaan yksitellen. Laskusilta odottaa kuningasta joukkoineen. Lilika seisoo linnan korkeimmalla tasanteella katsomassa, kuinka viimeiset köydet irtoavat ja alus kohoaa ilmaan. Endelionin valkea hahmo erottuu kauas. Lilika pakottaa itsensä seuraamaan, kunnes laiva katoaa pilviseen päivään.

Hovi jatkaa elämäänsä kuin kuningas ei olisi koskaan käynytkään. Mekaaniset nuket. Lilika juoksee käytävältä toiselle, kunnes löytää Solasin. Miehen kasvot ovat tahriintuneet hiestä ja jostakin tummasta, tämä on ollut irrottamassa köysiä. Ainoa valkea suortuva on valahtanut kasvoille, Lilikan ruumiissa läikähtää. Hän ei odottaisi enää hetkeään. Hän tarttuu Solasia ranteesta, kiskoo miehen mukaansa kysymättä mitään, jättäen palveluskunnan töihinsä pöyttämään kynttelikköjä ja ikivanhoja vaaseja.

Solas yrittää tavoittaa Lilikaa, hokea tytön nimeä, mutta Lilika ei pysähdy ennen kuin he ovat makuukammarissa. Lilika tarttuu Solasia kauluksista, miehen silmät kiiltävät.
Teidän korkeutenne? Mitä te nyt yllättäen…”
Lilika tahtoo vain nähdä Solasin silmät. Haaleat ja väsyneet, mutta eivät tyhjät. Lilika tietää niiden olevan viimeinen asia, jota katsoo siitä roolista käsin, jossa on pysytellyt kaikki vuodet.

Ilmaan kohonnen laivan äänet halkovat taivasta, veli on poissa, mutta palaisi vielä. Lilika tietää, mitä hänen pitää tehdä. Päivä on vasta kohonnut, pilvinen, valkoinen taivas on kirkas ja auringoton. Lilika riisuu vaatteensa nopeasti, miltei kiihkon vallassa, tuskin pysähtyy hengittämään välissä. Housut, pitkät saappaat, remmit ja hanskat. Kaikki pois, jotta Lilika on täysin paljas, vihdoin vapaa.

Solas ei kykene kääntämään katsettaan pois, halu muuttuu joksikin muuksi. Lilikan huulet ovat raollaan, silmät avoimet, avoimemmat kuin koskaan. Se, minkä Solas näki kiihkona, on syvempää, voimakkaampaa. Se on puhdasta ja raakaa. Lilika seisoo miehen edessä päivänvalossa, antaa tämän nähdä vihdoin kaiken. Yön hämärä tai peitot eivät enää kiedo häntä näennäiseen suojaansa.

Teidän korkeutenne… te…” Solas vie käden suulleen, sulkee silmänsä. Kun ne aukeavat jälleen, ne hakeutuvat alueelle, jonka Lilika on pitänyt piilossa kaikki kuluneet vuodet. Lanteilla lepää pieni merkki, kaaria ympyrän sisässä. Merkki on korpinmusta.
Mitä, Solas? Pelottaako sinua?”
Solas vetäytyy kauemmas, nojaa seinään hengittäen raskaasti. Nauru kuplii Lilikan sisällä, se on odottanut purkautumistaan jo kauan. Miten kauan hän onkaan kulkenut valkeissa paidoissaan ja viitoissaan esittäin jotakin, jota ei ole ollut. Syntymässä Lilikalle annettiin toisenlainen merkki.

Solasin silmät kiiltävät, mutta eivät kyynelistä.
Sinä typerä, typerä tyttö”, Solas parkaisee, ”kuinka sinä saatoit?”
Lilika kallistaa päätään. Korkea kampaus alkaa valahtaa, päästää valkeita suortuvia vapaaksi.
Mitä me nyt teemme? Mitä me nyt…” Ääni murtuu, Solas joutuu vetämään henkeä.
Lilika astuu lähemmäs. Solas yrittää ojentaa kättään estääkseen tyttöä tulemasta iholle. Lopulta ihon koskiessa Solas vetää pienen, paljaan kehon omaansa vasten ja puristaa vetämättä henkeä.
Lilika, sinä pieni, typerä, liian rohkea tyttö… Älä ikinä lähde. Ole aina siinä.”

Lilika hymyilee Solasin rintaa vasten. Mies ei päästäisi häntä pois, mies valitsisi hänet aina vain uudelleen, vaikka Endelion tarjoaisi tälle puolet Krielistä, kaiken sen rahan, jota Solasilla ei koskaan ollut. Solas olisi aina siinä. Mustamerkkinen mustamerkkistä vasten.

Sinun ei olisi pitänyt tehdä tätä. Minä en tahdo tietää”, Solas kuiskaa silittäen Lilikan valkeaa päätä. ”Kuinka minun pitäisi olla lojaali veljellesi tämän jälkeen?”
Se on sinun ongelmasi”, Lilika naurahtaa, sysää miehen kauemmas. Tyttö vetää ylleen juuri ja juuri kehon peittävän valkean yöasun, avaa parvekkeen lasiovet. ”Minä en vastaa siitä, mitä sinä teet moraalillasi.”
Lilika…”

Kuningatar pysähtyy. Yksi ainoa katse, äänetön. Solas voisi hajota palasiksi sen alla.
Minun veljeni aikoo tuhota kaikki mustat. Hän rakentaa imperiumiaan, ja sinä tiedät sen, minä tiedän, että sinä tiedät. Jos yläilmojen maailma rakentuu valmiiksi, yhdelläkään mustalla ei ole enää koskaan toivoa.”
Solas nielaisee.
Ja minulla on lopulta vain sinut näiden yksinäisten seinien sisällä. Minä, Valencielin suvun nuorin, nykyisen valkean hallitsijan sisar, olen mustalla merkitty, enkä kykene kävelemään täällä enää päivääkään yksin sen tiedon kanssa.”

Kääntämällä selkänsä, astelemalla parvekkeelle ihailemaan avautuvaa maailmaa, heräilevää kaupunkia, Lilika sysää lopun vastuusta Solasille. Hänen ei tarvitse kääntyä katsomaan, kuinka Solas tuijottaa hänen selkäänsä äänettömän kauhun vallassa. Hän tietää jo valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti