tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 9


Luku 9: Kudelma

Paniikki kohisee Remin korvissa hänen juostessaan alas merenalaisia portaita äitinsä ohutta rannetta puristaen. Hän miltei juoksee päin Lunea tämän astellessa kohti ulko-ovea kasvoillaan ilme, jolle Remillä ei ole nyt aikaa. Remi juoksee keskelle Lunen ahdinkoa ja sysää sen sivuun sanoillaan.

Ovatko ryhmät jo lähteneet?” Remi ei saa piilotettua paniikkia äänessään.
Lune tuijottaa vuoroin Remiä, vuoroin Ethéä eikä saa sanaa suustaan. Remi vastustaa halua alkaa huutaa suoraa, säästelemätöntä huutoa.
Täällä on enää vain Aílis ja minä. Ja minun siskoni.”
Hänen siskonsa. Remi puristaa tahtomattaankin äitinsä rannetta lujempaa kuin aikoi. Kaikista maailman elävistä olennoista Lunen sisko Ayla on se, jonka läsnäoloa Remi vähiten kaipaa.

Remi ottaa kurssin kohti salia, sivuuttaa Lunen löytääkseen Aílisin ja Aylan pöydän ääreltä. Paperit naisten edessä näyttävät pahaaenteisesti suunnitelmilta, erilaisilta karttakuvilta Krielin saarista. Remi ehtii prosessoida Aílisin kertovan tytölle suunnitelmien etenemisestä.

Aílis! Katso hänen peräänsä hetkisen”, Remi sanoo nyökäten äitiinsä päin. Mustiin pukeutunut Ethé erottuu räikeästi vedenalaisen huoneen sävymaailmasta, tämä on aivan yhtä irrallinen kuin mustaan viittaan sonnustautunut poikansakin. Aílis nousee ylös ja omaksuu tehtävänsä mitään sanomatta. Vanha nainen tarttuu itseään nuorempaa, silti hauraampaa, häilyväisempää Ethéä harteista ja taluttaa tämän pöydän äärelle.

Remi! Voi, Remi, minulla on ollut kamala ikävä sinua!” Ayla huudahtaa havaitsessaan Remin kalpean hahmon näkökentässään. ”Remi, minä –”
Olen pahoillani, Ayla, mutta ei nyt”, Remi sanoo ojentaen molemmat kätensä ylös. ”Ei missään nimessä nyt. Aílis?”
Vanha nainen tarttuu tilanteeseen.
Tulehan, Ayla, vähän tänne. Emme olekaan nähneet Ethéä hetkeen. Muistathan sinä hänet vielä?”
Remi kääntää selkänsä sillä sekunnilla, kun tuolilla pyörivä tyttö siirtää keskittymisensä kahteen vanhempaan naiseen.

Portaiden puolivälissä seisova Lune pitää kasvoillaan loukatun ystävän naamiota. Remi sysää sen sivuun, pusertaa oman huolensa sen läpi, kunnes Lunen pisamaiset kasvot ovat jälleen kaikesta tyhjät, valmiit vastaanottamaan kaiken Remistä.

He ovat löytäneet äidin”, Remi henkäisee. ”Endelionin miehet. Alissandrassa toimivat Endelionin miehet. Se asunto oli virhe. Tämä sali oli virhe. Meidän täytyy lähteä. Äiti pitää viedä turvaan!”
Lune pudistaa päätään.
Kukaan ei tule löytämään tänne. Remi –”
Sinä et tiedä siitä mitään!” Remi säikähtää voimakkuutta äänessään. Hänessä kupliva viha on todellista eikä se kysy oikeutusta olemassaololleen. ”Meidän täytyy lähteä nyt heti! Jos he löysivät äidin, he löytävät meidätkin! Emme ole missään turvassa. Tiesinhän minä, että vakituinen kokoontumispaikka ja äidin asunto ovat pelkkiä isoja syöttejä –”
Remi.”

Lune puristaa Remin kättä niin lujaa, että siitä jää jälki. Remi vain tuijottaa miestä suurilla silmillään kykenemättä ymmärtämään, että Lune näkee hänessä vain kaduilla vietetyn elämän, hajanaista toivoa elättelevän kapinaa kylvävän pojan. Suuren, huutavan kivun. Remi on pelkkää nimetöntä kauhua Lunen edessä.

Sinulla on yhä minut. Minä olen Casten. Minun isäni on kuninkaan tärkein kontakti täällä päin. Minä voin aina puhua isälleni. Tilanne on hallinnassa.”
Lunen ääni on kirkas ja rauhallinen, mutta Remin silmissä palaa yhä. Kuvat, joita hän näkee, eivät aukene Lunelle. Eivät koskaan aukenisi.
Ja sinä paljastaisit itsesi samalla. Ei käy. Meidän täytyy saada äiti pois täältä. Minne tahansa muualle kuin Alissandraan. Minulla on kontakteja, jotka vievät meriteitse kirjeitäni kuninkaanlinnaan. He voivat järjestää äidille paikan matkan varrelta. Ei Kallasista, siellä on liian tulenarkaa, mutta Colarista, kenties. Minä voin –”
Lunen puristaa molemmin käsin. Remi vetää syvään henkeä, antaa myrskyn tasaantua, pakottaa huudon takaisin sisälleen.

Sanat ovat paenneet Remistä nopeasti, niiden lujuus iskeytyy vasten hänen kasvojaan vasta, kun hän kohtaa Lunen suoraan. Miehen kulmat ovat kaartuneet, silmät kiiltävät. Remi vie kädet Lunen ympärille ja puristaa tätä tiukasti itseään vasten korjatakseen rikkonaisina liikkuvat palaset joko ystävässään tai itsessään.

Uskotko sinä todella, että voisit vain kysyä, miten he selvittivät äitini asuinpaikan?” Remi kysyy myrskyn laannuttua. Ääni on voipunut, mutta ei luovuttanut.
Onhan minulla vielä Ayla. Hän voisi koska tahansa kysyä”, Lune sanoo. ”Tarpeen tullen voin kysyä isältä itsekin. Vaikka en olekaan juuri ollut kotona, minä –”
Se näyttäisi epäilyttävältä. Minä kiellän sinua.”
Sitten Ayla voi tiedustella tilannetta. Me olemme isämme lapsia, Casteneja siinä missä hänkin. Kyllä hän jotain kertoisi.”
Lune… Ayla on…” Kieli pettää Remin. Hän ei saa sanotuksi sanoja, joita on hautonut jo pitkään.

Lune näkee, mitä Remi ajattelee. Tämä vie kätensä hellästi Remin harteille, silittää hiljaa.
Minä tiedän, ettei Aylan olisi koskaan pitänyt tulla osaksi kapinaa”, Lune kuiskaa, ”ja olen pahoillani siitä, että niin kävi. Se oli minun vikani. Olin huolimaton.”
Remi muistaa yhä päivän, jolloin Ayla liittyi kapinaan kuin se olisi veistetty hänen mieleensä. Viistosti laskeva ilta-aurinko, Castenin kaksi vanhinta lasta vedenalaisessa salissa, Remi heidän keskellään ymmärtämättä, mitä tapahtuu. Pakokauhua sydämessään aivan kuten nytkin.
Hän tuli ruusuksi vahingossa ja pakon edessä, mutta hän on innokas. Minä toivon, että et ajattele hänestä pelkkää pahaa.”
En minä ajattele Aylasta pahaa. Minä vain tiedän, että hän on liian vilkas ja huolimaton olemaan muuta kuin tiellä. Pelkään, mitä hänelle voi käydä, jos hän saa päähänsä osallistua Kallasin hyökkäykseen.”

Remi ei voi sanoa mitään kauniimmin, ei säästellä sanojaan Lunelta. Lune nyökkäilee hiljaa, vihreästä katseesta näkee, että tämä ei täysin niele Remin sanoja. Vastaava syyllisyys on Remillekin tuttua.

Minä lähetän ensitöikseni äidin pois täältä”, Remi huokaa. ”Vasta sitten meidän kannattaa keskustella siitä, mitä teemme asian kanssa.”
Parempi toimia nopeasti. Minä lähetän Aylan asialle.”
Oletko varma? Remin ilme kysyy.
Usko pois, hän osaa ottaa vastuuta.”
Remi huokaisee syvään.
Hyvä on. Minä menen töihin.”

Ennen kuin Remi kääntyy, Lune vetäisee hänet hihasta lähemmäs. Remi hätkähtää, kun Lune vie hänet iholle, kuljettaa kätensä tuttuun tapaansa niskaan ja painaa pehmeän suudelman Remin huulille. Lune maistuu kaipaukselta. Se on ainoa asia, jota Remi kykenee ajattelemaan. Hänen tekisi mieli luvata Lunelle, että heillä olisi vielä aikaa toisilleen, että Lune saisi vielä nauraa hänen kanssaan tähtitaivaan alla. Silti Remi vain irrottautuu, sipaisee Lunen punaisia, pitkiä suortuvia ja kääntyy.

Vasta kadulla syvälle huppuunsa kietoutuneena Remi ajattelee ensimmäisen kerran. Hän ajattelee neljän vuoden ajan rakentamaansa kudelmaa, jonka jokainen säie on nyt uhattuna. Niin moni taho kiskoo säikeitä mukaansa, on ylimääräinen osa hänen seittiverkossaan, että hänen kaikki voimansa menevät sen kasassa pitämiseen. Ei ole aikaa Lunen hellille kosketuksille tai tämän ailahtelevaiselle pikkusiskolle, jonka pitäisi olla vielä sängyssään nukkumassa, uneksimassa ammatista ja avioliitosta eikä kapinasta ja vereen tahratuista käsistä. Remi ei tahdo vetää Aylan kaltaisia valkoisia lasta mukaansa hautaan. Lunen hän on valinnut itse, todennut oikeaksi kaikkien muiden joukosta ja päättänyt luottaa tähän kaikkien odotusten vastaisesti. Aylaan ei.

Kun Remin askeleet johdattavat hänet hänen etsimänsä esineen luo, hän tietää olevansa Alissandran väärällä puolella. Siellä, missä on pelkkää pelkoa, mustien yhtäkkistä paljastamista, valkoisten valvova silmä kaikkialla, minne meneekin. Juuri sinne hän on piilottanut esineen, jolla selvitä tilanteesta.

Ruskea, valkeakeskuksinen metallikoru löytyy tutulta kujalta, irronneen laatan takaa. Pieni kuin medaljonki. Huomaamaton. Paljon pienempi kuin ne, joita Valierissa rakennetaan kuninkaan ja tämän alamaisten käyttöön. Silti juuri riittävä Remille. Hän painaa viestimen keskustaa toivoen mielessään, että sen sisarkappaleen omistaja on hereillä, valmis kuulemaan hänet.

Yhteys muodostuu, esine pitää kirahtelevaa ääntä. Remi vie sen aivan lähelle kasvojaan. Hän ei sano mitään, on liian vaarallista puhua omalla äänellään tietämättä, kuka toisella puolella todella on.

Ruusu”, kuuluu nuoren tytön ääni toiselta puolelta. Yhteys toimii sittenkin.
Ruusu”, Remi sanoo ikään kuin vahvistukseksi. ”Minulla on kiireistä asiaa. Siksi otin yhteyttä tämän kirotun rakkineen kautta.”
Tyttö ei ala saarnata hänelle viestimen käytön vaaroista aikoina, jolloin kuninkaan lähimmät miehet voivat selvittää yhteyden, jäljittää laitteet koska vain. Siksi Remin kappale on mahdollisimman kaukana hänestä itsestään.

Minun äitini löydettiin”, Remi kuiskaa laitteeseen.
Minä sain kuulla siitä.”
Remillä on suuri tarve lausua tytön nimi, kaivata tätä kaikella sillä, mitä hänessä vielä on. Sanat ja tavut toisivat tytön lähemmäs häntä, palauttaisivat hänet hetkeksi tämän luo. Remi ei kuitenkaan tee niin. Varovaisuus, jatkuva ilmassa leijuva paljastumisen uhka estää hänen kieltään toimimasta.
Minun täytyy lähettää hänet pois täältä. Pystytkö sinä auttamaan minua siinä?”
Hetken hiljaisuus. Remi pelkää, että yhteys on jo katkennut – tai jäljitetty.

Pystyn.” Tyttö hengittää raskaasti. ”Tietääkö kukaan alissandralaisista ruusuistasi, kuka minä olen?”
Ei vielä”, Remi tunnustaa, ”mutta sinä tiedät, millä nimellä olen sinusta puhunut ruusuille.”
Yhteyshenkilö kuninkaanlinnassa’, aina nimetön, sukupuoleton, ulkoistettu. Kipu raastaa Remiä, mutta hän ei voi kertoa tytöstä vielä kenellekään. Jos tyttö paljastuisi, koko kudelma hajoaisi käsiin. Mielessään Remi toistelee tytön nimeä, muistelee tätä kuin tämä olisi hänen sisarensa, kaipaa heidän yhteisiä hetkiään linnan puutarhassa. Lilika, Lilika, Lilika. Kuningatar, jonka salaisuus on suurempi kuin kenenkään muun. Valkean hallitsijan vasta kuusitoista kesää nähnyt sisar, väliaikainen kuningatar. Mustalla merkitty. Salaisuus, jota vain Lilika ja Remi kantavat.

Pärjäätkö sinä?” Remi kuiskaa voimatta kysyä mitään muuta.
Pärjään. Minä en ole yksin.”
Niin, sinulla on… hänet.” Mies, jonka nimeä Remi ei koskaan muista. Mies, jonka on Endelionin keino pitää sisarensa ruodussa. Mies, jonka Lilika voitti omakseen. Remi tietää tarpeeksi. Kirjeisiin voi vuodattaa juuri sen verran sydäntään kuin uskaltaa.
Pärjäätkö sinä itse? Minä järjestän ilta-aurinkoon mennessä sinne laivan, joka voi kuljettaa äitisi pois. Tiedäthän, pois.
Colariin, jos saan pyytää.”
Selvä.”

Remi jättää vastaamatta Lilikan kysymykseen. Hän tietoisesti ulkoistaa itsensä pärjäämisestä ja pärjäämättä jättämisestä, maailmasta, joka ei kuulu hänelle. On vain yksi asia, jolla on merkitystä. Sillä on terävät piikit ja punaiset terälehdet. Se ei kysy, jaksaako hän.

Kiitos.” Remi nielee tytön nimen kuin kipeän, rakkaan muiston. ”Minä palaan kirjein.”
Kiitos, minäkin palaan.” Lilikakin nielee sanoja, Remi kuulee sen tytön äänestä. Remi painaa viestintä uudelleen, sulkee sen kiven taa, lähtee pois eri suuntaan kuin josta tuli. Remin sydän sykkii lujaa, viestimien käyttäminen on aina riski. Sydän ei kuitenkaan syki pelkästä pelosta. Se sykkii myös kaipuusta, tuskasta, jota ikävän jatkuva kieltäminen aiheuttaa. Remi vetää hupun syvemmälle päähänsä, piilottaa kasvonsa ja sukeltaa katujen ihmismassaan ajattelematta mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti