tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 7


Luku 7: Palatsi yläilmoissa

Aurinko valaisee sillan, pakottaa Endelionin viemään kädet silmiensä suojaksi. Kuun metallinen pinta heijastaa valoa entisestään, maailman kirkkaus voisi sokaista varomattoman.

Endelion astuu seurueensa kanssa metallinhohtoiseen maailmaan, sukeltaa sisään itse luomaansa todellisuuteen. Keinotekoisen kuun kadut ja talot alkavat jo muistuttaa todellisia kortteleita. Kaiken keskeltä kohoaa keskeneräinen, yksityiskohtainen linna. Sen näkeminen kohottaa hymyn Endelionin huulille.

Seurue kulkee halki vajavaisen kaupungin, suuntaa suoraan linnaan. Pylväät ovat vasta rakentumassa, mutta katto on jo paikallaan, sali on suuri ja täynnä valoa. Endelion tarkkailee Lyran ja Ingonin ilmeitä. Jopa sulkeutunut Ingon tuijottaa silmät suurina kattoon piirtyviä kuvioita, valkoista merkkiä, johon kaikki päättyy. Sama merkki, joka löytyy valkealla merkittyjen ihoilta.

Endelion…” Lyran äänessä on uteliaisuutta. ”Tuleeko tästä palatsista tarkoituksella mahdollisimman erilainen kuin omastasi Valierissa?”
Endelion virnistää sanoille. Ovela nainen.
En voi varsinaisesti sanoa sinun olevan väärässä”, kuningas hymähtää. ”Valierin linna ei ole minun linnani. Ymmärtkö? Se on aivan yhtä kierrätettävissä kuin me hallitsijatkin.”
Lyran silmät ymmärtävät. Miten kaunis nainen onkaan. Endelionin sormenpäissä asti kihelmöi, kun hän katsoo Lyraa, tämän kasvoilla välkkyvää valoa. Hetken mielijohteesta Endelion vetää Lyran syrjempään, jättää muun seurueen ihmettelemään edistynyttä yläilmojen palatsia.

Minusta tuntuu, että me molemmat tiedämme, miksi tämän maailman täytyy syntyä”, Endelion kuiskaa auringon tanssiessa ikkunaa vasten hänen edessään. Hehku polttaa silmiä, mutta Endelion ei käänny. ”En välitä siitä, kuinka monta vuotta meiltä kestää rakentaa toinen maailma Krielin saarien yläpuolelle. Meillä on ongelma niin veden kuin elinkeinojenkin kanssa, mutta minä ratkaisen sen kaiken. Minulla on Ingon ja mitä yhteistyökykyisempiä tiimejä. He ovat etevämpiä kuin uskalsin toivoa.”

Lyra nyökkää. Nainen säästää sanansa myöhemmälle, antaa kuninkaansa puhua.
Minä sysään tämän vain alulle”, Endelion sanoo hymyillen. ”Seuraavat valkeat hallitsijat saavat jatkaa sitä, minkä minä herätin eloon.”
Endelion…” Lyran silmissä ei enää kiillä. ”Sinä tarvitset yläilmojen Krieliä luodaksesi valkoisen imperiumin, etkö tarvitsekin? Pommi, linna… kaikki vain, jotta voit tarpeen tullen tuhota joka ikisen mustan. Rikkoa systeemin.”

Väristys kulkee Endelionin kehossa, kun hän ymmärtää, kuinka paljon Lyra on ymmärtänyt vain lukemalla häntä. Edes Solas ei tiedä kaikkea siitä, mitä Endelion on Krielin varalle suunnitellut. Endelionin luotetuimman miehen sisko katsoo häntä kuin tämä tietäisi hänen jokaisen ajatuksensa. Joskus katse on niin vahva, niin syvänsininen, että Endelionista tuntuu Lyran olevan vain hänen mielikuvitustaan.

Endelion vie sormen huulilleen.
Ssh, meidän ei pitänyt keskustella siitä vielä”, mies sanoo hymyillen. ”Mutta nyt, kun sinä aloitit… Kyllä, Lyra, minä aion rikkoa systeemin.”
Siitä haaveilee varmasti eräs toinenkin henkilö.”
Epäilemättä”, Endelion naurahtaa. ”Minä aion ehtiä ennen Remiä. Omalla tavallani.”
Entä, jos saatkin imperiumisi aluille ja seuraavat valitut lapset kääntävät sille selkänsä?”
Eivät he käännä”, Endelion sanoo hymyillen, rakastaen kyseenalaistusta Lyran äänessä. Hän ei sietäisi naista rinnallaan, jos tämä nielisi pureskelematta kaiken, mitä hän sanoo. ”Kuten sanoin, Valierin linna on ja pysyy. Se on yhtä kierrätettävissä kuin me hallitsijatkin. Kun seuraavat valitut lapset syntyvät, minä olen yhä hengissä. He taistelevat vasta sadan vuoden täytyttyä, minun kuoltuani. Minulla on kahdeksantoista vuotta aikaa kuiskia heidän korviinsa linnassa, jossa he kasvavat aikuisiksi odottaen taisteluaan tulevaksi.”

Endelion kääntyy pois auringosta, estää sitä sokaisemasta liiaksi. Lyran katse ei muutu, nainen ei käänny, vaikka jokainen sana on toista raskaampi, jokaiseen on ladattuna odotus, jonka täytyisi toteutua.

Etkö pidä sitä esteenä? Systeemiä? Sykliä, jossa hallitsijat niin syntyvät kuin kuolevatkin? Sata vuotta ovat ehdottomat. Absoluuttiset. Vaikka sinä rakentaisit tuhansia pommeja ja tuhoaisit koko maanpäällisen Krielin, uudet merkityt lapset syntyvät silti.”
Minä ajattelen, että merkityt lapset ja vallitseva hallintosysteemi on jotakin, jota ihmisille on annettu lahjaksi. Emme tiedä, miksi kaikki tapahtuu aina samalla tavalla, miksi kaikki ylipäätään tapahtuu. Me voimme vain leikkiä kaikella sillä. Minusta se on hirvittävän vapauttavaa. Se avaa minulle joka ikisen oven, joka on koskaan tehty.”
Minusta se on pelkästään kahlitsevaa. Ikuinen jako mustiin ja valkoisiin, ikuiset taistelut, jatkuvasti toinen vastaan toinen. Aina uusi taistelu sadan vuoden välein. Se on väsyttävää, niin raastavan muuttumatonta.”

Auringon hehkuessa Lyran valkeilla hiuksilla Endelion miltei unohtaa katsovansa naista, joka on selvinnyt Kallasin joukkosurmasta. Endelionia edeltäneen valkean hallitsijan toteuttama veriteko vei Lyralta ja Solasilta heidän vanhempansa. Endelionin on joskus mahdotonta ymmärtää, että nainen hänen edessään on elättänyt itsensä Krielin pimeimpinä aikoina.

Niin se onkin”, Endelion sanoo hiljaa, ”mutta koska emme voi estää sitä tapahtumasta, me voimme yrittää hyödyntää sitä.”
Aivan kuten sinä ja Remi.” Jos Lyran äänessä on piikki, tämä piilottaa sen hyvin.
Täsmälleen, Lyra, aivan kuten minä ja Remi. Ajatella, miten erilaisiin paikkoihin me olemme kumpikin päätyneet yhteisten suunnitelmiemme pohjalta. Mehän halusimme vain rikkoa systeemin. Muokata siitä omanlaisemme.”
Musta ja valkoinen eivät voi koskaan ymmärtää toisiaan, Endelion. Te olitte molemmat typeriä, kun kuvittelitte voivanne voittaa sen tosiasian.” Lyra lausuu sanansa mustana valkoiselle, saa Endelionin hymyilemään.
Ei, ei se mennyt lainkaan niin”, Endelion hymähtää. ”Remi oli typerä ollessaan niin kiltti, että hän luotti minuun. Se oli hänen suurin virheensä.”

Lopulta Endelion huiskauttaa kättään.
Kuka tietää, mitä me vielä saamme aikaiseksi? Remi kapinallaan, minä kohoavalla imperiumillani. Hän voi jopa voittaa minut, vaikka kansa rakastaa minua. Valkoiset ovat hallinneet jo vuosisatoja, mutta kuka tietää, vaikka Remi tekisi siitä lopun.”
Hän ei tahdo hallitsijaksi. Hän tahtoo oikeuksia mustille.”
Tiedän sen. Siinä on iso ero.” Endelion huokaisee syvään. ”Ja Lyra… Yhdessä asiassa sinä olet väärässä. Vaikka mustat ja valkoiset eivät koskaan täysin ymmärrä toisiaan, valitut lapset ymmärtävät. Minä ja Remi jaamme saman taakan. Sitä sidettä en voi koskaan katkaista.”
Niin, sinähän jätit hänet eloon. Sinä taidat vain nauttia siitä, että saat leikkiä hänen kanssaan?”

Endelion vain nauraa, kohauttaa hartioitaan.
Siihen minä en osaa antaa sinulle vastausta.” Endelion kääntyy, jättää Lyran kylpemään aurinkoon. ”Kuulehan, mene sinä pitämään Ingonille seuraa sillä välin, kun minä haen sen, mitä tulimme täältä hakemaan. Äläkä kiusaa häntä, tiedäthän sinä kokemuksesta, millaista hänen kaltaisillaan on. Hän jakaa kanssasi saman trauman, usko pois. Kallasin traumatisoima sukupolvi…”
Lyra tuhahtaa.
No, menehän jo. Ei häntä voi jättää tänne yksin pyörimään, hän hukkaa pian itsensä.”

Kuninkaan kulkiessa ulos salista hänen kaulassaan roikkuva laite päästää korkean piippauksen. Yläilmoissa sen toiminta on ollut vaihtelevaa, Ingon on joutunut uusimaan sen perusmekaniikan useampaan kertaan. Endelion tarttuu siihen oitis, vastaanottaa sinisenä ilmassa hehkuvan hologrammin. Ensin hän ajattelee sen olevan hänen sisarensa, joka ilmoittaa hänelle kapinallisten liikkeestä. Endelion valmistautuu pahimpaan, mutta kun sininen hologrammi paljastaa tutun miehen hahmon, hänen kulmansa kohoavat, suunsa raottuu.

Rori Casten, Alissandran saarenvartija. Mies, joka on tehnyt paljon tärkeää työtä ruusujen kitkemiseksi.
Teidän korkeutenne? Pätkiikö yhteys?”
Casten, sinäkö siellä?”
Hologrammi nyökkää. Kuva särisee.
Ethé… ian… -ssa.”
Mitä? Casten, minä en kuule lainkaan! Yhteys ei ole kunnossa!”

Endelion juoksee pois salista, istuutuu portaikkoon ja puristaa laitettaan niin lujaa, että pelkää sen menevän rikki. Toimi, toimi nyt, sinun täytyy toimia.
Casten! Voi helvetti! Kuuletko sinä minua? Tämä kirottu rakkine–”
Ethé Lorian on lähtenyt, teidän korkeutenne! Mustan äidin asunto on tutkittu jokaista –”
Särähdys. Loput sanoista kuolevat, katoavat tekniikan virtaan. Endelion on miltei heittää viestimensä vasten uutuuttaan hohtavaa lattiaa.
Minä en kuule! Helvetin helvetti, minä en kuule. Mitä mustasta äidistä?”

Endelion kohottaa laitteen ylemmäs, pitelee sitä eri kulmissa. Hologrammi jatkaa värinäänsä, kunnes kuva selkiytyy hetkeksi, näyttää Rori Castenin kuvajaisen kokonaisena.

Teidän korkeutenne? Kuuletteko te minut?”
Kuulen! Puhu äkkiä!”
Musta äiti on kadonnut. Olemme olleet tietoisia Ethé Lorianin asuinpaikasta jo pitkään, mutta uusimmalla tarkistuskäynnillämme emme löytäneet naista mistään.”
Ethé Lorian. Kadonnut. Se merkitsee Endelionille vain yhtä asiaa. Remi, voi Remi, sinä olet siellä sittenkin.
On syytä epäillä, että hänen poikansa on saanut selville, että olemme piirittäneet Ethéä jo pitkään. Me etsimme kaikkialta Alissandrasta. Teidän korkeutenne, on täysin mahdollista, että olemme lähempänä Remi Lorianin löytämistä kuin koskaan.”

Hologrammin silmät ovat kovat. Alissandran saarenvartija on aina ollut äärimmäisen uskollinen työlleen. Endelion palkitsisi miehen erinomaisen uskollisuuden sitten, kun sille olisi aikaa. Hän nyökkää Castenille vielä, kun yhteys toimii.

Ilmoittakaa tästä myös väliaikaishallitsijalle”, Endelion sanoo. ”Pikkusisareni osaa hoitaa tilanteen tarpeen tullen. Hänen täytyy myös tietää.”
Hyvä on, teidän korkeutenne. Entä te? Aiotteko te palata pian?”
En”, Endelion vastaa empimättä. ”Tosin se, löydättekö te Remin, saattaa vaikuttaa päätökseeni pysyä vielä hetken yläilmoissa.”
Selvä, teidän korkeutenne. Minä ilmoitan tilanteesta väliaikaiskuningattarelle pikimmiten.”
Hienoa. Ilmoita minulle, jos asian suhteen tapahtuu pienikin muutos.”

Kuva katoaa, särinä lakkaa. Endelion laskee laitteensa takaisin kaulalleen riippumaan. Koko ruumiissa sykkii, sormien päät ovat täysin kylmät. Jännittyneisyys kasvaa Endelionin noustessa portaikolta. Hän astelee jo valmistuneelle käytävälle, pitää kiinni uutuuttaan kiiltävästä ikkunalaudasta. Aurinko kulkee viime minuuttejaan ennen pilvipeitteen taa vetäytymistä. Endelionin hymy venyy yhä vain leveämmäksi, keho täyttyy valosta.

Sinä et ole enää kaukana”, Endelion kuiskaa vasten ikkunaa höyrystäen sen pinnan. ”Minä odotan innolla tapaamistamme, Remi. Suurella innolla.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti