tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 19


Luku 19: Vellovat vedet

Sininen hologrammi muodostuu ohjauspaneelin ylle. Remi hätkähtää, kun näkee suorana ja kovana seisovan Lilikan siniviivaisen hahmon edessään. Kuinka tyttö uskaltaa ottaa heihin yhteyttä nyt? Kaikista hetkistä?

Minä tarvitsen huomionne! Kuuleeko kukaan?”
Miehistö väistää, Remi astuu lähemmäs.
Minä olen tässä.”
Älkää seilatko suoraan satamaan! Teitä on jo lähdetty vastaan. Teidät saadan kiinni suoraan, jos menette Alissandran satamaan.”
Selvä.”
En tiedä muusta rannikosta. Jos on mitenkään mahdollista, kiertäkää satama. Sinne meneminen ei ole turvallista nyt, kun teidän lähtönne on nähty. Minä kerron vain tämän. Muusta voimme viestittää kirjeiden välityksellä.”

Kuva hajoaa, yhteys katkaistaan. Remi vilkuilee ihmisiä ympärillään, odottaa sanoja. Hän on aikeissa kysyä Lunelta, mutta Lune ei ole siinä, Lune on toisaalla vetämässä henkeä, pehmeä viltti harteillaan toistamassa luomiensa alla hetkeä, jolloin Endelion viilsi Aylan kurkun auki hänen silmiensä edessä. Remi pudistaa ajatuksen harteiltaan, katsoo miehistöään. Niitä, jotka on värvännyt laivaan kanssaan. Elämänsä antaneita ihmisiä. Remi joutuu ottamaan seinästä tukea, kun hänen kehonsa lähtee kaatumaan, luovuttaa hiljalleen.

Laivaa ei kannata enää kääntää”, kuuluu tuttu naisääni kauempaa. Aílis seisoo viininpunainen viltti harteillaan ovella.
Aílis…” Remi hengähtää ja ryntää halaamaan naista, sallii tämän pitää kätensä pitkään tiukasti hänen ympärillään. Aílis silittää Remin tukkaa hitaasti ja lämmöllä kuin äiti.
Minun ehdotukseni on, että osa meistä menee toista kautta”, Aílis ehdottaa irrottaessaan otteensa Remistä.
Toista kautta?”
Aílis nyökkää.
Mitä mieltä te olette?” Naisen katse osuu miehistöön.

Kokeneet laivamiehet vaihtavat katseita, nyökkäilevät.
Meidän pieni joukkomme menetti suurimman osan jäsenistään”, yksi miehistä sanoo. ”Ne, jotka ovat täällä yhä, täytyy saada pois. Te tiedätte, mikä on ainoa reitti.”
Remi katsoo ulos ikkunasta, kohtaa vellovan veden.
Onko se ainoa keino?”
Emme voi viedä laivaa muualle kuin satamaan. Laiva ei ole tarpeeksi pieni asia piilotettavaksi. Me kohtaamme valkoisen vallan ja toimimme, kuten olet opettanut meille. Emme kerro heille mitään ja otamme vastaan sen, mitä tulee.”

Remi katsoo miestä pitkään silmiin. Hän tietää, ettei katsoisi niihin enää koskaan. Sitten hän nyökkää, ensin hitaasti, sitten painokkaammin. Ei ole muuta keinoa. Remi tuijottaa vettä, tietää sen kutsuneen häntä jo pitkään. Hänen olisi uitava.

Monen ei kannata uida. Se herättäisi huomiota. Teidän olisi hyvä uida eri puolille rannikkoa. Tiedätte paikat.”
Entä ne, jotka ovat haavoittuneet?”
He voivat päättää itse.”

Arpapeliä. Kylmiltään on vaikeaa päättää, kuka ansaitsee toista enemmän elää, kenelle annetaan toinen mahdollisuus selviytyä hengissä. Remi nojaa yhä seinään, vaihtaa katseita Aílisin kanssa. Vanha nainen on hyvässä kunnossa iästään huolimatta, mutta jaksaisiko hän uida – kannattaisiko se? Remi ei uskalla punnita kenenkään elämää.

Aílis, missä kunnossa Lune on?”
Hän on shokissa, mutta hänet tuntien minä uskon, että hän pystyy uimaan.”
Hänen on pakko pystyä. En jätä häntä taakseni.”

Aílisin kasvoille leviää surumielinen hymy.
Minä vien osan mukanani länsipuolelle. Olen tottunut uimari, vaikka ikä painaakin jo harteilla. Menkää te itäpuolelta, ujuttautukaa mahdollisimman lähelle meidän kokoontumispaikkaamme. Sitä kautta pääsette nopeimmiten sillalle ja turvaan.”
Kun hajaannumme eri suuntiin, todennäköisyys siitä, että kaikki jäisivät kiinni, on pienempi.”
Kuninkaan tuntien on odotettavissa, että miehiä on muuallakin kuin satamassa.”
Olet oikeassa”, Remi nyökkää. ”Joudumme pitämään kiirettä, jotta meitä ei nähdä. Märkiin vaatteisiin maalla kiinnitetään oitis huomiota, mutta parempaakaan keinoa ei ole.”

Sanoiko kuningatar mitään siitä, onko ruumiita jo tunnistettu?” Aílis kysyy.
Ei sanonut, mutta kuninkaalla luulisi olevan akuutimpia huolia. Hän haavoittui taistelussa ja hänen ilmalaivansa kaipaa korjausta. Hän joukkoineen viipyy oletettavasti jonkin aikaa Kallasissa.”
Suurin osa heistä, joiden piti paljastaa kasvonsa, tulla esiin ruusuna ja mustana, kuoli hyökkäyksessä. Emme saa väkivallattovuuden mainettamme enää koskaan palautettua ehjäksi, mutta meidän pitää keskittyä siihen, että saamme pitää kokoontumispaikkamme ja henkemme. Onko äidistäsi kuulunut mitään?”

Remi pudistaa päätään. Laiva, jonka piti kulkea Colarin kautta Valieriin, on ollut perillä jo ajat sitten. Remi on toistellut päässään, että mitään ei ole tapahtunut, yhteydenotossa on vain ilmennyt katkoksia eikä Lilika ole saanut välitettyä tietoa vielä. He elävät vaaran aikoja. Se on ainoa ajatus, joka pitää Remin järjissään.

Castenin nimi on vaarassa, koska menetimme Aylan”, Aílis huomauttaa. Naisen ääni pehmenee tämän lausuessaan punatukkaisen tytön nimen. ”Rori Castenia tullaan kuulustelemaan, ja on hyvin mahdollista, että kaikki hänen vaikutuksensa piirissä oleva tarkastetaan. Me emme voi elää turvassa.”
Toistaiseksi voimme. Meillä on aikaa siihen saakka, kunnes Endelion on koonnut itsensä ja ilmalaivansa Kallasissa.”
Hän on voinut jo panna Lilikan jakelemaan käskyjä. Hänen yhteytensä minne tahansa on nopeampi kuin meidän tavallisten ihmisten.”
Remi nielaisee. Ei, hän ei ajattelisi tätä nyt.
Meidän tulee miettiä sitä heti, kun pääsemme takaisin maihin.”

Laiva seilaa kohti väistämätöntä päämääräänsä. Kun sataman saattaa erottaa meren sinisen peiton takaa, lähtevät kaikki yhdessä kannelle. Osa on haavoittuneita, Remi ei aio kieltää heitä. Hän ei ole ylivertainen, hänellä ei ole edes johtajana oikeutta kieltää ketään pelastumasta. Ne, jotka jäävät laivaan, päätyvät valkoisten häkkeihin. Remi ei vie kenenkään vapautta.

Miehistö laskee köydet alas tottumuksesta. Remi katsoo kaikkia vuorotellen silmiin, kohtaa jokaisen niistä, jotka ovat valmiita menemään hänen puolestaan, heidän yhteisen tavoitteensa edestä.

Nämä eivät ole jäähyväiset”, Remi sanoo miehistölle. ”Ne on tarkoitettu niille, jotka jäävät suremaan, jotka eivät näe, että kaikki, mitä teemme, kasvattaa ruusuja vielä satojen vuosien päästäkin. Tämä takaisku ei kaatanut meitä, me nousemme uudelleen.”
Käsiä kohoaa jälleen ylös. Remi vie omansa sydämelleen.
Kiitos yhteistyöstänne. Kiitos panoksestanne. Minä toivotan teille rohkeutta.”
Ruusuille!”
Ruusuille.”

Kädet kohoavat ylös, kukaan ei huuda, mutta siellä se on, syvällä sisällä, ihmisen huuto. Kyltymätön, taltuttamaton, jokin niin syvä ja riehakas, että yhdetkään valkoiset kädet eivät sitä kurista.

Remi kääntyy kohti laitaa, odottaa omiaan rinnalleen. Kaikkien joukossa seisoo Lune, jonka kasvot punoittavat. Silmät ovat miltei muurautuneet umpeen kyynelistä. Lune astelee reunalle, tarttuu köyteen ja kiepauttaa ruumiinsa laidan yli katsomatta Remiin kertaakaan. Remi ei edes yritä tarttua tähän, hän antaa tämän mennä. On kuilu, jota hän ei voi vielä ylittää.

Remi.” Aílisin käsi lepää Remin olalla, Remi vie omansa sen päälle. Hän ei saata painautua naista vasten, varastaa tämän lämpöä. Jos hän halaisi Aílisia, hän jäisi kosketukseen vangiksi, ei poistuisi siitä enää koskaan. ”Me tapaamme kokoontumispaikassa. Tiedät reitin. Suorinta tietä. Tyrskyistä he eivät näe sinua. Virtaus ei ole kovin mahdollinen juuri nyt.”
Pieni nyökkäys. Remi heittää itsensä yli laidan.

Vesi ei ole aluksi riipivän kylmää ihoa vasten. Ensimmäiset liikkeet ovat olennaisimpia, Remi kauhoo vettä kuin ei enää muistaisi, kuinka ruumis toimii ympärillään tuhansia litroja tummaa massaa. Osa ruusuista viittoo häntä peräänsä, hetkeen hän ei näe mitään, kaikki aistit täyttyvät vedestä. Viitta painaa liikaa, mutta sitä ei voi jättää, kaikki hänen elämässään riippuu siitä, että hän saa piilouduttua.

Remi ui eteenpäin, ojentelee käsiään, mutta vaatteet painavat häntä pohjaan, jokin kehossa estelee. Veitsi irtoaa vyöltä, tippuu kohti pohjaa, Remi vetää henkeä yrittäen olla nielemättä vettä. Meri on kylmä vankila, mitä enemmän Remi kauhoo, sitä vähemmän hän tuntee pääsevänsä eteenpäin.

Sukeltakaa! He näkevät meidät, sukeltakaa!”

Remi erottaa vain tutun äänen, yhden ruusuista. Hän ei ehdi ajatella ennen kuin on jo painanut päänsä pinnan alle. Aurinko ei enää välky vettä vasten, pinnanalainen mustuus kietoo Remin otteeseensa. Remi huomaa huutavansa, karjuvansa vasten vesiä, mutta ne eivät vastaa. Hän ei erota veden alla mitään, ei edes toveriensa liikkeitä, ei mitään ihmisiin viittaavaa, todellista. Kylmä mustuus ympäröi häntä kaikkialta, kunnes hän ei enää voi hengittää, kunnes hän haroo vettä käsillään pääsemättä minnekään. Mustaa on liikaa, Remi ei erota pintaa pohjasta.

Valoa. Pinta. Remi kakoo vettä, vetää syvään henkeä. Joku on hänen vierellään, pitää hänestä kiinni vedessä. Ruumis painaa, Remi ei jaksa enää uida, muita päitä ei näy, on vain joku, joka pitää kiinni, ohjaa. Remi antaa ruumiinsa ohjattavaksi, sallii toisen kuljettaa itseään, vaikka on liian voimaton katsomaan, kuka hänet vie, onko kasvottomalla valkoinen univormu. Remin silmät painuvat kiinni, hän avaa ne seuraavan kerran vasta, kun tuntee selkänsä lepäävän vasten maata.

Yskökset lähtevät yksi kerrallaan, Remi yskii vettä sisuksistaan, painautuu lujaa maata vasten.
Olemmeko… olenko minä… Pääsivätkö kaikki…”
Muut ovat jo matkalla kokoontumispaikalle. Kaikki ovat hengissä.” Lunen ääni. Kirkas. Hänen aurinkonsa.
Lune…?”
Ala tulla”, Lune huokaisee, yhä aurinkoäänessään sävy, jota Remi ei tahdo tunnistaa. Pinnan rikkonut suru, jokin, joka ei tee Lunesta Lunea.

Remi nousee jaloilleen, viitta painaa märkänä liikaa. Hän sallii Lunen kuljettaa itseään, kunnes kykenee vetämään happea syvälle keuhkoihinsa. He ovat kivikkoisella rannalla, kulkevat ripeästi sen läpi kaduille, katoavat, kunnes löytävät sillan, tutun oven. Avain on märkä, mutta se käy lukkoonsa. Muut ovat päässeet vara-avaimella sisään.

Lune…”
Ei nyt, Remi. Ei nyt.”
Lune. Kiitos.”

Remi ojentaa kättään, mutta Lune väistää sen, kävelee portaikkoon. Remi seuraa perässä, mutta vettä on yhä liikaa kehossa, päivän rasitus alkaa tuntua, pistellä raajoissa. Tajunnan rajat sumenevat, jokin hämärtyy. Remi ojentaa kätensä, mutta kuva on jo mennyt mustaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti