tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 21


Luku 21: Heijastus

Metallinen, pieni sudenkorento kiiltää laskevan auringon valossa. Endelion kohottaa sormensa sen puoleen, antaa niiden tapailla kiiltävää pintaa, kunnes korento pyrähtää ylemmäs, katoaa taivaalle muiden metallisten olentojen kanssa. Harjoituskappaleita. Pienen pieniä moottoreita. Kallasin kauneimpia luomuksia. Endelion hymyilee ja kääntyy omiensa puoleen.

Laskusilta on paikoillaan, moottori korjattu. Lyra ja Ingon istuvat suihkulähteen reunalla ja nyökyttelevät toisilleen, puhuvat kuin sisarukset, kuin jotkut, jotka ovat olleet yhdessä niin kauan, että ovat muodostaneet oman kielensä. Endelionista heidän katselemisensa on huvittavaa, on kuin hän katselisi itseään ja Remiä.

On tullut aika lähteä”, Endelion ilmoittaa kaksikolle. Kallasin illat on nähty, taistelun jäänteet kerätty. Endelion on tehnyt paikalla ne toimenpiteet, joita kuninkaan odotetaan tekevän, kun hänen kimppuunsa hyökätään ja hänen laivansa on rikki.
Entä, jos moottori ei kestäkään? Laiva laskeutui melkoisella voimalla”, Lyra huomauttaa tuijottaen vuoroin Endelionia, vuoroin Ingonia vierellään.
Mies vierelläsi osaa kertoa sinulle kaiken siitä, kuinka tämä toimii”, Endelion sanoo nyökäten laivaansa päin. ”Tulkaa. Minua tarvitaan yläilmoissa.”

Kaikki ovat mukana, ihmiset kerääntyvät katsomaan, kun köydet irrotetaan ja moottori yskii ja korahtelee kuin sairas, elämästään taisteleva ihminen. Endelion ei erota ensimmäistäkään resuista, likaista mustalla merkittyä. Paikalla on vain se osa Kallasista, joka uskaltaa näyttäytyä kuninkaan silmien edessä. Rouvat heiluttavat sievien hansikkaiden koristamilla käsillään, heidän miehensä pitävät heitä vyötäisiltä kiinni. Laivan kohotessa ilmaan Endelion erottaa vielä pitkään heitä seuraavan pienen metallisudenkorennon, joka ei pääse pilvien korkeudelle vaan jää kieppumaan katulampun ympärille, palaa syntysijoilleen.

Mustat eivät tulleet sanomaan meille hyvästejä”, Endelion lausuu pehmeästi kurottaen laidan yli. ”Mahtavatkohan he ajatella, että kaikki oli suunniteltua? Että Remi pienine kapinallisineen tahtoi todella tappaa minut?”
Eivätkö he sitten tehneet juuri niin?” Ingon kysyy.
Endelion hymyilee leveästi.
Mitä ikinä Kallasissa tapahtuikin, ei ollut suunniteltua.”
Ingonin silmät suurenevat, mutta Lyra on tyyni, Lyra on tiennyt kaiken aikaa.
Pieni, teini-ikäinen tyttö, veitset…” Endelion pudistaa valkeaa päätään. ”Remi ei koskaan olisi niin huolimaton. Jokin meni vikaan. Hän ei vain tapattaisi minua sillä tavalla. Hän tahtoisi tehdä sen itse.”

Endelion astelee kohti hyttiään, vain Lyra seuraa perässä. Ingon jää seisomaan ja tuijottamaan kauas alas jäävää Kallasia, kotisaarensa hälveneviä kattoja. Endelion sulkee oven perässään, mutta Lyra tulee silti perässä, peilistä Endelion erottaa vaativan, haluavan katseen.

Kuninkaani, minne me menemme seuraavaksi? Mikä sinun suunnitelmasi on?”
Endelion katselee kultareunuksisen peilin kautta Lyraa, joka ei herätä hänessä sillä hetkellä muuta kuin epämääräistä, rinnassa risteilevää ärsyynnystä.
Kallasissa tapahtuneen ikävän sattumuksen myötä meillä on paljon tekemistä. Minä tahdon olla yläilmoissa ja valvoa, että pilvivaltakuntani valmistuu ajallaan. Remi on mitä ilmeisemminkin valmistautunut. Minunkin täytyy siis olla.”

Endelion hätkähtää, kun tunnistaa sävyn äänessään. Tumman, sellaisen, jota ei ole kohdannut aikoihin. Unohdettu nälkä paljastaa itsensä hänen tavassaan lausua Remin nimi kuin jonkun sellaisen, jota ei kykene unohtamaan.

Minun pikkusisareni on ollut laiska poliittisissa toimissaan, minun täytyy saada häneen pontta. Ties mitä hän on tehnyt kaikki nämä päivät – varmasti lepäillyt sängyssään sinun veljesi kanssa”, Endelion tuhahtaa. ”Hänen täytyy pitää kiirettä Krielin maanpäällisissä toimissa. Meidän täytyy varustautua paremmin, kapina on nousussa. Kerro minulle, mitä sinä näit kaduilla. Minä tiedän, että sinä ja Ingon juoksitte ympäriinsä muistoissanne.”

Lyra naurahtaa. Katseen taa jää jotakin, joka ei tule ulos, jotakin, jonka nainen piilottaa. Endelion ei lähde etsimään sitä.
Kyllähän me molemmat tiedämme, millaista Kallasissa on ollut joukkosurman jälkeen. Ihmiset ovat järkyttyneitä ja traumatisoituneita edelleen.”
Sinä näit mustia, etkö nähnytkin?”
Lyran hiljaisuus on vastaus.
Miltä he näyttivät ruusujen iskun jälkeen? Toiveikkailta?”
He sylkivät päälleni”, Lyra naurahtaa, ”muusta minä en tiedä.”

Kaikki muu Lyrassa kertoo toista, mutta Endelion antaa asian olla. Hän naurahtaa kevyesti, huiskauttaa kättään kuin millään Lyran kokemalla ei olisi mitään merkitystä.
Nyt mustilla on uskomus siitä, että he voivat selvitä”, Endelion sanoo hymyillen. ”Että heillä on joku, joka on valmis taistelemaan heidän puolestaan.”
Pelottaako se sinua?”
Pelottaako?” Naurua, irrallista, väärää. ”Oletko sinä kuunnellut minua yhtään? Se ei pelota minua, se on minulle avuksi! Miksi muuten minä olisin ottanut sinut ja veljesi, kaksi mustalla merkittyä suojiini?”

Endelion kääntyy vihdoin, kohtaa Lyran todellisen katseen.
Minä opin sen jo lapsena”, Endelion tiputtaa huuliltaan. Anna heidän uskoa, että heillä on toivoa.”
Ymmärrys leviää Lyran kasvoille. Naisen kulmat kurtistuvat, otsa rypistyy.
Minä olen maalaillut itsestäni tietynlaisen kuvan mustien silmissä. Remi omalta osaltaan vahvistaa toivoa mustien sydämissä. Kun imperiumini valmistuu, kukaan ei osaa epäillä mitään.”
Sinä todella aiot pyyhkiä mustat kartalta.”
Tämä maailma on aina ollut valkoinen.”

Lyran silmät siristyvät, mutta Endelion tietää, ettei nainen voi tehdä tai sanoa mitään, millä olisi mitään merkitystä. Lyra on pelkkä väline, kuten kuka tahansa muukin. Endelionin valtakunta rakentuu, eikä sen jälkeen ole enää esteitä, taivas on vain hänelle. Lyran kaltaiset lelut ovat pian käytetty loppuun.

Minä näin Remin”, Endelion sanoo lopulta hitaasti, harkiten. ”Katsoin häntä suoraan silmiin tappaessani hänen pienen nukkensa.”
Hän oli siis mukana. Hän on elossa.”
Tietenkin hän on. Minä olen tuntenut hänen läsnäolonsa kaikissa ruusujen teoissa, nähnyt, mitä hän on ajatellut. Hänen äitinsä katoaminen oli viimeinen vahvistus siitä, että hän elää ja hengittää, punoo suunnitelmia, jotka lopulta vain hyödyttävät kaikkea sitä, mitä minä suunnittelen.”

Nälkä on yhä äänessä, Endelion ei osaa kontrolloida sitä. Lyra tunnistaa sen, Endelion erottaa suurena seisovat, varautuneet silmät ja jännittyneet raajat. Lyra ymmärtää asemansa, tietää, mitä Endelion todella haluaa. Ketä.

Remi”, Lyra pudottaa nimen huuliltaan kuin kirosanan. ”Sinä rakastat Remiä edelleen.”
Ehkä rakastankin”, Endelion sanoo aiempaa matalammalta. ”Yhtä kaikki haluan vielä jatkaa tätä leikkiä hänen kanssaan. Kallasin isku oli vasta alkua, tiedän sen. Hän tulee yrittämään vielä uudelleen ja uudelleen. Minä odotan. Tämä kaikki on kovin jännittävää.”
Senkö takia sinä jätit hänet eloon? Että saisit leikkiä hänen kanssaan?”
Endelionin kulmat kohoavat.
Minä en ole varma.”
Vai siksi, että sinä rakastat häntä?”

Hiljaisuus. Endelion istuutuu sängylleen, pyörittelee hiuksiaan kuin se pieni poika, jonka Lyra yhä näkee hänessä. Ruusujen iskun jälkeen Lyran sanoilla ja ajatuksilla on yhä vain vähemmän merkitystä. Remi on lähempänä kuin koskaan; he molemmat ajattelevat toisiaan, tekevät tekoja herättääkseen toisessa reaktion. Pelaavat, leikkivät. Aivan kuten lapsena.

Sellaista yhteyttä, joka meillä on toisiimme, eivät voi muodostaa ketkään muut kuin valitut lapset keskenään”, Endelion sanoo lopulta. Ääni on unelias, hän puhuu enemmän itselleen kuin Lyrallle. ”Me jaoimme samat pelot, samat odotukset. Tiesimme, mitä valituilta odotetaan jo lapsina, kun kasvoimme harjoitellen taistelua varten.”
Lyra ei sano mitään. Hyvä. Endelion ei kestäisi kuulla naisen ääntä nyt, kun muistot elävät jälleen hänen ihollaan, kun Remi on lähempänä kuin aikoihin. Lämpimänä muistona kehon äärissä kuten kaikkina niinä kauniina kevätpäivinä, jotka he viettivät puutarhassa.
Ymmärrän täysin, miksi kaikki aiempien vuosisatojen valitut lapset on kasvatettu vihaamaan toisiaan syntymästään lähtien. Kukaan muu ei koskaan jaa heidän painettaan, heidän pelkojaan ja unelmiaan. Vain toinen valittu voi todella ymmärtää toista. Ajatus siitä, että valitut löytäisivät toisensa, rakastaisivat vihan sijaan, on miltei… pelottava.”

Endelion nauttii nähdessään epäröinnin, kauhun Lyran kasvoilta. Se heijastuu siitä kuin kuu lammen pinnasta, väreilevänä, silti todellisena. Lyra ei tiedä, mitä sanoa. Aina yhtä myrskyisä, kärkäs Lyra. Endelion tahtoisi nauraa.

Meidän leikkimme kestää vielä jonkin aikaa”, Endelion sanoo. ”Remi on edistynyt hyvin. Minulla ei ole vieläkään aavistustakaan hänen sijainnistaan, vaikka Lilika on jo vuosien ajan lähettänyt miehiä etsimään häntä. Ethéäkään ei ole vielä löydetty.”
Lyra astuu lähemmäs, mutta pysähtyy nähdessään ilmeen Endelionin kasvoilla.
Toisaalta hänelläkään ei ole mitään aavistusta siitä, millaisia aseita olen kehittänyt tuhotakseni hänet ja hänen kapinansa. Pommi on vain alkua. Ruuti on jo keksitty, mutta emme vielä tiedä, kuinka saamme sen toimimaan pienemmissä aseissa. Sellaisissa, joita voisimme käyttää lähietäisyydellä. Pommit tuhoavat paljon kerralla. Se auttaa tietyissä tilanteissa, mutta paikkojen korjaaminen vaatii rahaa ja resursseja. Kriel ei ole köyhimmillään, mutta valuuttaa kuluu paljon yläilmojen rakentamiseen. Kaikki eivät ole lainkaan niin ilmaisia kuin sinä ja veljesi.”

Lyra kohottaa kätensä lyödäkseen, mutta Endelion pysäyttää sen ilmassa, tarttuu naisen ranteeseen ja puristaa. Hänellä ei ole tarpeeksi voimaa rikkoakseen luuta, mutta hän voi rikkoa jotain muuta, Lyrassa on vielä jäljellä jotain, jota murskata.

Teistä kukaan ei koskaan tule saavuttamaan samaa paikkaa kuin Remi”, Endelion kuiskaa aivan vasten Lyran kasvoja.
Nainen kiskaisee itsensä irti, silmissä kipinöi, mutta tämä ei sano mitään, ei päästä myrskyään valloilleen.
Mutta kyllähän sinä sen jo tiesit. Sinä ja veljesi olette minulle ilo, hoidatte kumpikin oman tehtävänne osuvasti, mutta teistä kumpikaan ei ole hän.”
Ja silti sinä aiot tappaa hänet.”
Omin käsin. En anna sitä riemua kenellekään muulle. Minä tapan hänet katsoen häntä silmiin. Leikkimme loppu. Kaiken huipentuma. Sen jälkeen yhdelläkään mustalla ei ole paikkaa tässä maailmassa.”
Yhdelläkään.”
Yhdelläkään, Lyra. Mutta älä kuvittele, että sinä pääset sinne saakka. Sinulle löytyy varmasti käyttötarkoitus ennen sitä. Remin ja minun leikki ei suinkaan pääty vielä, me vasta harjoittelemme.”

Ensin järkytys kareilee Lyran kasvoilla, sitten puronauru rikkoo sen, hajottaa pinnan. Endelion perääntyy askeleen verran, kun nainen rikkoutuu hänen edessään, nauraa kuin tietäisi jotakin, jota Endelion ei vielä tiedä. Epämukavuus asettuu verkkona Endelionin iholle.

Sinä todella olet pelkkä lapsi”, Lyra nauraa. ”Kaikki, mitä sinä puhut, on pelkkää toistantoa sinun äitisi sanoista. Aryana Valenciel todella tiesi, mitä tehdä, kun synnytti valitun lapsen. Loistavaa. Hän onnistui työssään.”
Endelion siristää silmiään.
Sinä pidät minua pilkkanasi.”
Mikä tragedia”, Lyra sanoo, ”minä, pelkkä huora Kallasin kaduilta, nauran sinulle, korkealle ja mahtavalle Krielin valkoiselle kuninkaalle. Suonet anteeksi, jos en suutele jalkojasi, kun sinä kerrot minulle, kuinka tuhoat kaikki kaltaiseni.”
Ei se ole aiemminkaan sinua haitannut.”
Minä olen nähnyt paljon sen jälkeen.”
Minun ei olisi pitänyt päästää sinua tutustumaan Ingoniin. Te olette muuttuneet yhdessä suuntaan, josta en pidä lainkaan.”
Sanomalla ’et pidä’ tarkoitat varmasti, että ’et voi hallita.’”

Lyra kumartuu eteenpäin, on aikeissa painautua Endelionia vasten, käyttää aseenaan sitä ainoaa, joka hänellä vielä on. Endelion väistää, kavahtaa kuin Lyraan koskeminen olisi viimeinen asia, jonka hän kykenisi sillä hetkellä tekemään.

Älä kuvittelekaan”, Endelion sähähtää. ”Sinä et ole hän. Älä koske minuun. Mene pois, en kykene katsomaan sinuun juuri nyt.”
Lyra astelee hytistä pois sanaakaan sanomatta. Endelion näkee peilistä, kuinka nainen sulkee oven, menee varmasti Ingonin luo. Endelion naurahtaa, mutta huvittuneisuus ei kupli hänen sisällään. Kehossa kihisee, raajat huutavat nälkäänsä. Remi. Remi. Endelion tarvitsee toisen puoliskonsa, elossa tai kuolleena, kunhan se vain olisi Remi. Endelion puristaa käsiään pöytää vasten niin kauan, että kämmenet punoittavat. Peilistä katsovalla miehellä on verestävät silmät ja pörröinen, valkoinen tukka. Pieni poika. Äitinsä luomus. Endelion pudistaa päätään.

Mitä sinäkin naurat minulle, Endelion kysyy peilikuvaltaan. Se vaikenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti