tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 2


Luku 2: Heidän vuokseen

Valo heijastuu veteen, halkoo tiensä läpi sen kerrosten. Merenalaisen salin lattioilla läikehtii, kun valo piirtää kuvioitaan veden kautta. Remi istuu pöydän päässä ja katsoo hymyillen kaikkialta ympäröivää vettä, paksua lasia, joka estää vettä täyttämästä huonetta.

Remi!” heleä ääni herättää Remin ajatuksistaan. Hän ponnahtaa ylös kohdaten vihreät silmät ja punaisen, korkealle sidotun kiharapilven. ”Remi, sinun kirjeesi on noteerattu Valierissa.”
Remi kallistaa päätään.
Noteerattu? Lähettikö kontaktimme kuninkaanlinnasta minkäänlaista viestiä takaisin?”
Ei lähettänyt.”
Selvä. Entä muut uutiset? Onko Kallasista ja Colarista kuulunut mitään?”
Hiljaisuus.

Lune, sinun täytyy kertoa minulle, jos tiedät jotakin”, Remi sanoo hiljaa astuen lähemmäs toista nuorta miestä.
Kallasissa yksi meistä on jäänyt kiinni.” Lunen katse kiertelee veden ja valon leikissä, välttelee Remin intensiivisiä silmiä.
Hyvä on”, Remi huokaa syvään, ”hyvä on. Me emme voi muuta kuin odottaa.”
Sinä tiedät, mitä kiinni jääneille käy”, Lune sanoo nielaisten. ”Lapsikuningatar teloittaa heidät sekunneissa. Hän on aivan kuten veljensä.”

Remin silmät siristyvät vain hetkeksi. Niin pieneksi, ettei Lune ehdi huomata. Lunen ei tarvitse tietää mitään siitä, mitä Remi ajattelee tämän sanoista. Kenenkään ei tarvitse. Tieto on pakko hajauttaa jopa omien kesken aikoina, jolloin mihinkään tai kehenkään ei kykene luottamaan, aikoina, joina henki on pelkkä hento kudelma.

Kukaan ei ole kuten Endelion”, Remi sanoo onnistuen pakottamaan naurua ääneensä. ”Jos yksi meistä menehtyy, me tiedämme, että hän lähtee maailmasta kertomatta meistä sanaakaan. Niin kapina toimii.”
Lune vetää tuolin alleen sanaakaan sanomatta. Valo leikkii yhä lattiassa, huoneessa ovat vain he kaksi. Hiljaisuus laskeutuu harsoksi harteille. Remi tietää sanoneensa jotakin, johon Lune ei voi yhtyä, jotakin, jota Lune ei kykene ymmärtämään.

Remi on aikeissa avata suunsa, puhua suunnitelmiaan auki, kertoa ne Lunelle vielä miehen istuessa hänen vierellään. Lunen vihreissä silmissä kiiltää, tämä vie sormen suulleen. Muuta ei tarvita. Remi vaikenee, katsoo Lunen pohjattoman vihreitä silmiä, jotka ovat kuin linnan puutarhan puut, kuin salainen paikka, jonne hän palasi yhä vain uudelleen.

Minä tiedän, että meidän täytyy puhua käytännön seikat läpi myöhemmin”, Lune huokaisee pyyhkien oranssin suortuvan pois kasvoiltaan. ”Voisitko hetken, aivan pienen hetken vain olla minulle tässä. Tässä vain.”
Remi vilkaisee taakseen, lasin takana vellovaan veteen. Sen takana odottavaan maailmaan, joka ei ole vielä valmis. Kello käy alituisesti, kapina ei hengitä, jos Remi ei ole antamassa sille suuntaa.
Hetkeksi vain”, Remi heltyy. ”Mitä sinulla on sydämelläsi?”

Lune huokaisee jälleen.
Minä olen huolissani sinusta.”
Remin silmät suurenevat, pää kallistuu kuin linnulla.
Minusta?” Remi heilauttaa kättään. ”Meillä on suurempiakin murheita.”
Ei, Remi, kuuntele minua nyt.” Lunen äänessä on voimakkuutta, jota Remi ei ole kuullut aikoihin. Edellisestä kerrasta on miltei kolme vuotta. Remi muistaa, kuinka Lune vakuutti tahtovansa mukaan kapinaan samaisessa veden ympäröimässä salissa.

Sinun ja Endelionin taistelusta on neljä vuotta, ja sinä olet…” Lune nielaisee. ”Sinä olet hyvin, hyvin väsynyt. Et kenties näe sitä itse, mutta sinä et voi hyvin. Remi. Katso minua silmiin.”
Remi räpyttelee tummia ripsiään, hymyilee, pitää hymyn kasvoillaan kuin naamion.
Aina joskus minä ajattelen, että sinun pitäisi –”
Minä en ehdi pitää taukoa. Kaduilla odottavat mustalla merkityt rämpivät liassa ja häpeässä. Endelionin valkoinen maailma sen kuin käy mielipuolisemmaksi. Minä en voi levätä, Lune. En vain voi.”

Remi nousee ylös jättäen Lunen tuijottamaan peräänsä kuin jonkun, jolla ei olisi lainkaan sanavaltaa, lainkaan ymmärrystä.
Remi. Minä olen tosissani.”
Niin minäkin. Sitten, kun tiedät, millaista on elää mustalla merkittynä tuolla”, Remi nyökkää ikkunaan päin, ”voit kertoa minulle, kuinka paljon lepoa tarvitaan. Nyt, suo anteeksi, ruusut eivät odota.”

Vedestä heijastuva valo piirtää Lunen kasvoille kuvioita. Miehen silmät ovat lohduttomat, mutta vailla ymmärrystä. Remi kävelee portaat ylös yläkerran tiloihin, pitää seinästä kiinni, kun päässä alkaa jyskyttää.

Ruusut eivät odota. Ruusut, hänen lupauksensa käännettynä sen toista päätä vastaan. Kapina, jonka piikit iskisivät Endelionia tämän poimimasta ruususta. Vuosikausia odottanut oikeus. Valkean ylivallan kukistaminen sillä, mitä Remillä on ja tulisi olemaan. Toiveiden ja tavoitteiden paino on levännyt Remin harteilla jo neljä pitkää vuotta.

Lune on oikeassa”, kuuluu ääni yläkerran ympyräikkunalta. Remi hätkähtää, käsi painuu veitselle vanhasta tottumuksesta. Nainen ikkunalla on kuitenkin hänen tuttunsa, ei kukaan, joka uhkaisi häntä ja hänen ruusujaan. Vanha nainen laskeutuu alas ikkunalaudalta kuin nuori tyttönen, lämmin hymy kasvoillaan.

Nainen painaa Remin itseään vasten, rutistaa kuin omaa lastaan.
Meidän pitää keskustella suurista linjoista koskien Kallasissa kiinni jäänyttä miestä”, Remi sivuuttaa naisen sanat.
Remi.” Ääni todella on kuin äidin.
Aílis. Minä jaksan kyllä.”
En minä siitä huolehdikaan.” Naisen ääni on syvä joki, tumma, pohjaton, silti virtaukseltaan lempeä. ”Huolehdin enemmän siitä, mitä toivomaton julkisuus tekee ruusuille. Meistä kuiskitaan jo kaduilla. Meidät on nähty.”
Sinun täytyy kertoa minulle, miltä siellä näyttää. Mitä meistä puhutaan. Kaduilla. Ulkona. Tiedäthän, etten ole näyttänyt kasvojani missään liki vuoteen.”

Aílis irrottaa otteensa ja katsoo Remiä syvälle silmiin.
Sinun nimesi lausutaan mustien keskuudessa toivoa äänessä”, Aílis sanoo hitaasti. ”He eivät tiedä, että kapinan takana olet sinä, mutta he uskaltavat toivoa sitä. Riittääkö se sinulle?”
Riittääkö?” Remi kurtistaa kulmiaan. ”Minä teen tämän heidän vuokseen. Niiden, jotka kuiskivat nimeäni ajatellen, että olen heidän ainoa toivonsa.”
Mustalla merkityt ovat varovaisia sen suhteen, kenen seurassa toistelevat nimeäsi. Kenen seurassa puhuvat ruusuista.”
Endelion on tehnyt kaikkensa estääkseen mustien nousun. Hän pitää meitä aitona uhkana.”
Ja silti hän jätti sinut eloon.”

Aílis sulkee hetkeksi silmänsä. Remi lukee naisen kasvoilta kaiken sen, jota ei ole vuosiin tavoittanut. Ymmärryksen, väsymyksen. Kaduilla kasvaneen naisen tiedon siitä, että jos ruusut eivät puhkea kukkaan, jos kapina ei toteudu, yhä uudet sukupolvet saavat kasvattaa itsensä kuten hänkin. Remi näkee kivun, jota Aílis on kantanut. Saman kivun ja pelon, jossa hän on kulkenut edelliset neljä vuotta. Jokaisen hetken, jonka Endelion hänelle antoi jättämällä hänet henkiin, hän on kulkenut pelossa, kylväen ruusujen siemeniä kaikkialle, jonne on peloltaan kyennyt.

Endelion jätti sinut eloon syystä”, Aílis sanoo. ”Hänen kaltaisellaan miehellä on aina syy teoilleen.”
Remi ei katso enää Aílisin silmiin. Hän näkee ainoastaan Endelionin, tämän kädet ihollaan, tämän hymyilevän suun, kun he lupasivat toisilleen, että hajottaisivat systeemin, sallisivat ruusujen kasvaa sen tilalle.
Toistaiseksi Endelionin syitä tärkeämpää on miettiä, kuinka me toimimme siten, että pysymme samalla riittävän salassa, mutta riittävän näkyvillä.”

Aílis siristää silmiään.
Sinä aiot siis yhä pysyä ensimmäisessä suunnitelmassasi.”
Remi nyökkää.
Ensimmäinen kohteemme on Kallas.”
Eikö sinne hyökkääminen olisi hieman riskialtista nyt, kun omamme on jäänyt siellä kiinni?”
Juuri siksi”, Remi sanoo virnistäen. ”He ovat varuillaan. Joskus iskeminen juuri sinne, mikä tuntuu liian ilmeiseltä, on paras vaihtoehto.”
Onko taisteluyksikkömme riittävän koulutettu?”
Siitä ei koskaan tule riittävän koulutettua”, Remi huokaa. ”Neljä vuotta on kulunut enemmän ruusujen organisointiin kuin kenenkään kouluttamiseen. Se on valitettava totuus, jonka kanssa joudumme elämään. Vaikka tavoitteemme on toimia mahdollisimman väkivallattomasti, on turhaa kuvitella, että vältymme uhreilta.”

Remi astelee takaisin portaikkoon, aikeissaan palata Lunen luo, pyytää anteeksi kovaa katsettaan, empatiasta riisuttuja sanojaan.
Aílis, tekisitkö minulle palveluksen ja kokoisit taisteluyksikön paikalle huomisaamuun mennessä? Tarvitsen heidät kaikki tänne, mutta huomaamattomasti.”
On Aílisin vuoro nyökätä.
Hyvä on. Toimin nopeasti. Onko muuta?”

Remi on hetken hiljaa, kohtaa vanhan naisen vakaan olemuksen, tämän sisällä kytevän palon taistella kaikkien niiden puolesta, joita on vuosisatojen ajan poljettu syvemmälle pimeään. Remi tahtoisi sanoa paljon. Kysyä kaikesta, pyytää Aílisin tukea ja neuvoja, ymmärtävää olkapäätä. Hän ei kuitenkaan tee niin. Jos hän päästää itsensä hetkeksikin irti, hän ei enää nouse ylös.

Kerro minulle, miten he voivat”, Remi kuiskaa varovasti. ”Mustalla merkityt.”
Voin puhua vain yhden saaren puolesta”, Aílis huokaa, ”Colarista, Kallasista ja Valierista saat kysyä niiltä ruusuilta, jotka toimivat niiden vaikutuspiirissä.”
Remi tyytyy nyökkäämään.
Alissandran saari voi huonommin kuin minun nuoruudessani. Valkoinen valta ei enää harrasta julkisia nöyryytyksiä ja mustalla merkittyjen massateloituksia, mutta sorto elää yhä. Se on vain ottanut uusia muotoja.”

Remi nyökkää uudelleen, muistelee jokaista hetkeä, jonka on viettänyt pimeässä, yrittänyt elättää itsensä näpistelyllä ja suhteilla. Mitä tahansa, jotta kenenkään ei tarvitse tietää hänen olevan Remi Lorian, mustan puolen valittu lapsi, joka jätettiin vasten perinteitä henkiin. Mitä tahansa, jotta hän saisi pitää henkensä ja nimensä edes illan pisimmissä varjoissa.

Sinä tiedät, että kielto merkkien etsimisestä on vain nimellinen”, Aílis sanoo tummalla äänellä. ”Valkoiset harrastavat sitä edelleen. Vetävät kauluksia alas, kiskovat hihoja, paljastavat mustat merkit ja ajavat ihmiset ikuiseen pakoiluun.”
Minä tiedän”, Remi nielaisee. ”Kiitos, Aílis.”
Ruusujen johtajan, kapinan keulakuvan katse kertoo, ettei hän tahdo kuulla enempää. Hän tietää jo valmiiksi.
Minun tarvitsee aina välillä kuulla se joltakin. Se, minkä takia minä teen tämän kaiken. Kestän jokaisen pimeän tunnin, jokaisen kaatuvan suunnitelman, kun muistan, millaista heidän elämänsä on. Nyt, kun en enää itse elä siellä.”
Aílis nyökkää. Hänen silmänsä ovat yhä lempeät, mutta katse ei ole kutsuva. Vanha nainen kääntyy ympäri toteuttamaan saamaansa tehtävää, jättää Remin yksin portaikkoon.

Suuren salin ikkunat heijastavat yhä valon veden läpi lattiaan. Lune istuu pitkän pöydän päässä kirjoittamassa muistiinpanoja. Remi tietää miehen pitävän kirjaa hänen puolestaan. Hän astelee Lunen vierelle, painaa päänsä tämän olalle. Ottaa takaisin sen hetken, jonka hetki sitten onnistui hajottamaan.

He eivät tarvitse sanoja. Remi tietää Lunen ymmärtävän. Hän hyväksyy Lunen huolen, ottaa sen sellaisena kuin se on. Lune jatkaa kirjoittamista, Remi vain nojaa hetken, antaa valon leikkiä lattiassa. Hetki kristallisoituu, on kuin maailma antaisi Remin hetkeksi levähtää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti