tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 5


Luku 5: Kylväjä

Aurinko on kohonnut Krielin ylle, mutta pysyttelee pilvien takana kuin olisi nuori tyttö, joka ei uskalla katsoa uusia tuttavuuksia suoraan silmiin. Remin sali on täynnä ihmisiä. Vedenalainen rakennus on täyttynyt pitkin yötä, Aílis toteutti tehtävänsä ja kutsui ryhmän paikalle. Remi seisoo pöydän päässä, Lune istuu hänen toisella puolellaan piirtäen kuvioita vihkoonsa. Viiva sille, joka tuli, kaksi sille, joka ei kyennyt.

Kiitoksia kaikille, jotka ovat päässeet paikalle”, Remi sanoo nyökäten seuralaisilleen. Pöytäseurue hiljenee. Osa tuijottaa käsiään, osa kohtaa Remin katseen suoraan. ”Te olette varmasti aavistaneet, miksi kokosin teidät koolle juuri nyt.”
Hiljaisuus kiertelee pöytää, jännitys on laskeutunut.
Meidän on tullut aika toteuttaa ensimmäinen konkreettinen hyökkäys.”

Remi pyytää ensin raporttia kuulustelijoiltaan, niiltä, jotka ovat kiertäneet Krielin saarilla etsien tietoa taloudellisen tilanteen muuttumisesta, mustien ja valkoisten maantieteellisestä jakautumisesta ja Endelionin aseellisesta valmistautumisesta. Tarkkoja yksityiskohtia ja suuria linjoja. Ruusut ovat valmistautuneet kaikkeen.

Remin tumma pää nyökkäilee uutisille. Käsi napsuttaa nopeasti pöytää, kunnes Lune pysäyttää sen lempeällä eleellä. Remi ei sano siitä mitään.
Raporttinne vahvistavat käsitystäni siitä, että Kallasiin on iskettävä ensin. Otamme haltuumme Kallasin kuuluisan torin.”
Entä aseet? Varastomme –”
Aseisiin erikoistuneet jäsenemme ovat suunnitelleet ja minimoineet käyttämämme väkivallan jo ennalta. Ne teistä, jotka ovat käyneet fyysistä taistelustrategiaa kanssani läpi, tietävät, että ruusut eivät ole väkivaltainen kapina. Me emme pyri herättämään Endelionin huomiota tappamalla ja satuttamalla.”

Hiljaisuus iskee jälleen päin kasvoja. Enää se ei lepää, se on kääntänyt katseensa Remiin ja päättänyt hyökätä suoraan. Mitä pitempään hänen omansa ovat hiljaa, sitä suuremmaksi se kasvaa, sitä enemmän se saa kulmia, joita siinä ei aiemmin ollut. Hiljaisuus on aseista pahin.

Miten me saamme valkoisten huomion, ellemme tapa jotakuta?” kysyy yksi niistä, jotka eivät ole voineet näyttää kasvojaan aikoihin kokoontumissalilla. Väsyneet kasvot, haavoja käsissä.
Me laskemme viittamme. Annamme ruusujen kasvaa”, Remi sanoo onnistuen jo hymyilemään. Hän nyökkää Lunelle vieressään.
Osa ruusuista paljastaa kasvonsa – sellaiset ihmiset, joiden kukaan mustalla merkityistä ei uneksisi olevan yksi heistä. Siten he ymmärtävät, että menestyneet, luotetutkin ihmiset voivat olla mustalla merkittyjä. Se antaa heille toivoa”, Lune jatkaa.
Väsyneet kasvot vääntyvät irvistykseen.
Sehän estää heitä elämästä normaalia elämää!” kysyjä huudahtaa.
Remi laskee molemmat kätensä pöydän lasipinnalle.
Onko tämä normaalia elämää?”

Hiljaisuus hakkaa tajunnassa, edes kysyjä ei sano mitään. Remi kuljettaa katsettaan pitkin salia, tekee selväksi, että kaikki, mitä hän katsellaan koskettaa, on olemassa vain olosuhteiden pakosta. Kukaan taisteluryhmästä ei istu pöydän ääressä siksi, että tahtoisi, vaan siksi, että heidän on pakko.

Tiedän, että moni teistä ei ole ollut paikalla, kun iskun yksityiskohdista keskusteltiin”, Remi huokaa. ”Se on tosiseikka, jolle emme voi mitään. Meidän on kokoonnuttava hajanaisesti.”
Remi pitää pitkän tauon, hengittää syvään.
Se, että osa meistä paljastaa kasvonsa juuri Kallasissa, synnyttää kansassa toivotun reaktion. Ne mustat, joiden perheet ja läheiset ovat kuolleet Kallasin joukkosurmassa, tietävät, keitä te olette. Poljetut kuulevat teidät. He heijastavat toivonsa teidän kasvoiltaan.”

Remi kertaa linjaukset, jakaa ihmisiä ryhmiin. Tarvittaisiin niin karttoja, reittien suunnittelua kuin toimintasuunnitelman hiomistakin. Kun Remi on puhunut loppuun, hän taputtaa käsiään yhteen ja antaa joukon hajaantua. Kaikki eivät voi poistua rakennuksesta samaan aikaan, mikään ei kiinnitä valkoisten huomiota niin suuresti kuin samaan paikkaan ryhmittäytyneet joukkiot.

Te tiedätte, mitä tehdä ennen kuin iskemme ensimmäistä kertaa kahden auringonnousun kuluttua”, Remi sanoo. ”Meitä ei voi kitkeä. Meitä ei voi hiljentää. Ruusujen siemenet on jo kertaalleen kylvetty, emmekä me suostu enää vaikenemaan. Me huudamme koko olemuksellamme niin kauan, että Endelion kääntää katseensa meihin.”

Ihmiset kohottavat kätensä ylös ja huutavat vailla pelkoa. Tilaa ympäröivä vesi vaimentaa äänet, yhdetkään valkealla merkityt korvat eivät kuule heidän raivoaan, heidän tulen lailla leimuavaa toivoaan. Huuto jatkuu aikansa, täyttää kaiken uudella tahdolla. Kun Remi poistuu Lune kannoillaan pöydän ääreltä, vain yksi jalkapari seuraa häntä.

Väsyneet kasvot, paljaat jalat. Harmaa viitta peittämässä käsivarteen piirtynyttä mustaa kuviota. Nuori nainen, sama, joka jo kertaalleen avasi suunsa kyseenalaistaakseen. Lianna nimeltään. Remi tuijottaa naista muistamatta, kenen mukana tämä tuli kapinaan, mitä kautta hän joutui arvioimaan tämän sopivuuden ja luotettavuuden. Maailmassa, jossa kehenkään ei voi luottaa, jokainen katse on tikari.

No?”
Miksi hän ei paljasta itseään Kallasissa?” Lianna kysyy nyökäten Luneen päin. ”Hänellä tässä olisi nimeä paljastettavaksi. Lune Casten, Alissandran saarenvartijan poika. Valkoinen.” Nainen sylkee sanoja kuin ne polttaisivat hänen suutaan. ”Hänellä on suuri nimi menetettäväksi. Ajattele, kuinka uhatuksi valkoinen maailma tuntisi itsensä, jos Castenin nimi tahrattaisiin.”

Remi tuijottaa Liannaa kuin tämä olisi paljastunut petturiksi, kuin tämä olisi joku, johon hän ei olisi koskaan päättänyt luottaa.
On Lunen ansiota, että me saamme nykyään kokoontua salissa emmekä kaduilla”, Remi sanoo lausuen jokaisen sanan huolella. ”Jos hän paljastuisi, tämä sali kaikkine salaisuuksinemme paljastuisi sen myötä. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa sellaiseen.”

Remi tietää katseiden seuraavan häntä, kun hän kääntää selkänsä.
Vai etkö vain tahdo suosikillesi käyvän mitään?”
Remi pysähtyy neljännelle rappuselle. Hän vetää syvään henkeä, sulkee silmänsä. Viha ei saa valtaa hänen kasvoistaan, kun hän kääntyy hymyilemään Liannalle.
Älä huoli, minä olen laskelmoinut kaiken. Tämä on pelkkää priorisointia.” Sanojen tiputtua huulilta Remi kääntyy kannoillaan eikä käänny katsomaan, jääkö Lianna tuijottamaan häntä tai lähteekö Lune hänen peräänsä. Hän vain kävelee pois tilanteesta, vetää hupun päähänsä ja kulkee kaikki rappuset aina maan pinnalle saakka.

Vasta lempeän merituulen pyyhkiessä Remin kasvoja hän huomaa Lunen seisovan rinnallaan. Hän yrittää antaa ystävälleen varoittavan katseen, kertoa, ettei tämän kannata seurata, mutta Lune vain seisoo pyytäen ilmeellään kaikkea sitä, jota Remi ei ole koskaan osannut antaa.

Mitä hän tarkoitti? Et kai sinä…” Lunen ääni hukkuu tuulen korvia vihmovaan lauluun.
Katkeruus omiemme joukossa on lisääntynyt”, Remi huokaisee. ”Anteeksi, Lune, mutta minun täytyy mennä hoitamaan eräs tärkeä tapaaminen.”
Tärkeä tapaaminen? Sinä et ole puhunut sellaisesta mitään. Entä toimintaryhmät? Suunnitelmat? Entä se, mitä juuri tapahtui?” Lunen ilme on kuin lyödyllä lapsella.
Remi huokaisee syvään, pitää kättään hetken Lunen olkapäällä. Sitten hän hymyilee ja sanoo: ”On parempi, jos et tulisi tällä kertaa mukaan.”

Lune näkee vain Remin hulmuavan viitan, kun Remi kohoaa tikkaita ylös, kapuaa sillan alle piilotettua tietä kaupungille. Kukaan Alissandrassa tuskin osaisi reittiä, vedenalainen sali on täydellisen piilossa niiltä, joiden korvat eivät ole koskaan kuulleet siitä. Remi vetää hupun syvemmälle päähänsä, peittää kasvonsa ja kohtaa maailman, jota on pakoillut jo jonkin aikaa. Tummine vaatteineen ja painettuine päineen hän sulautuu Alissandran kadunkuvaan. Kapeat kadut piilottavat Remin epätoivotuilta katseilta, kaikilta niiltä, jotka tunnistaisivat hänet missä vain ja antaisivat hänet Endelionille yhdestä hopealantista.

Ihmisten sanoja päässään toistaen Remi kulkee pitkin katuja, pitäen kiirettä vain sen verran, ettei herätä huomiota. Liannan sanat eivät salli itsensä unohtuvan. Ajattelevatko hänen kapinallisensa hänen suosivan toisia toisten yli? Onko ruusujen sisällä muodostelmia, joita Remin on jo mahdotonta purkaa? Kaikki viat ja ongelmakohdat ylös kirjanneena Remi ei ole tullut ajatelleeksi, että hänen omat hymynsä ja eleensä voivat antaa kenelle tahansa ruusulle syyn vihata häntä.

Lune ei ole kenenkään yläpuolella, Remi sanoo itselleen, mutta sanoissa ei ole pontta, ne eivät kanna pitkälle. Kun Remi löytää oikean kadun, oikeat alas vievät portaat, hän painaa päänsä uudelleen ja kulkee portaat alas kenenkään huomaamatta. Ovi on aina auki, aina häntä varten valmiina.

Huoneiston ummehtuneisuus iskee Remiä vasten kasvoja, ilma on paksua ja vaikeaa hengittää. Seinät ovat täynnä sotkuisia kuvia, nurkan kelmeä lamppu värisee. Nuhjuisella sohvalla istuu nainen, jonka mustat hiukset ovat harventuneet, mutta eivät harmaantuneet lainkaan. Posket ovat painuneet entistä pahemmin lommolle, väsyneisyys huutaa itseään julki kireissä, kalpeissa kasvoissa.

Äiti”, Remi kuiskaa.
Nainen nostaa päätään, tumppaa savukkeensa suoraan sohvan kylkeen. Mustien jälkien joukkoon ilmesty yksi uusi. Naisen kasvot vääntyvät uupuneeseen hymyyn, joka ei ylety silmiin asti.
Remi… rakkaani…” Naurahdus muistuttaa enemmän korahdusta. ”Sinä tulit katsomaan minua.”

Remi astuu lähemmäs, välttelee maton tahroja. Nainen osoittaa kulahtaneen punaista samettituolia, mutta Remi pudistaa vaisusti hymyillen päätään. Vuodet eivät ole kohdelleet hänen äitiään lämmöllä, ne ovat jättäneet merkkinsä vahamaiseen ihoon. Eikä äiti ole edes vanha, Remi ajattelee kauhulla.

Kauanko siitä on? Milloin sinä…”
Olen käynyt täällä viimeksi yli kuukausi sitten”, Remi tunnustaa. ”Anteeksi. Minä olen pitänyt matalaa profiilia. Kuinka sinä jaksat? Kuinka… tuolla jaksetaan?” Remi nyökkää ulko-ovea kohti. Äiti ymmärtää vihjauksen.
Etkö kävisi itse katsomassa? Muistelemassa… menneitä vuosia.”
Äiti, minä en voi mennä kaduille. Minut on etsintäkuulutettu kaikkialla Krielissä, etkö muista? Se, että minut on häädetty Alissandraan saakka, ei tarkoita, että olisin koskaan turvassa.”
Niin, niin, tosiaan.” Nainen pudistaa päätään kuin itselleen. ”Niinhän se menikin.”

Remin katse kiertää asunnossa. Vanhoja sanomalehtiä, metalliesineitä, jokunen kiillotettu koru. Hänen äitinsä aarteet. Milloin keneltäkin saadut korut, jotka äiti sanoi aina myyvänsä, jotta saisi ostettua Remille paremmin kasvot peittävän viitan. Hymynkare löytää tiensä Remin kasvoille hänen ajatellessaan sitä.

Kuinka sinun kapinasi edistyy, poikani?” Äidin silmät ovat yllättäen kirkkaat ja katsovat suoraan Remiin. Remi hätkähtää tahtomattaan.
Minä hyökkään Kallasiin.”
Kallasiin? Kaikista saarista juuri Kallasiin?” Äidin ilme terävöityy, sisälle syttyy valo, joka on suurimman osan ajasta sammuksissa. Sama valo, joka syttyi taistelun aikaan, joka ajoi naisen rikkomaan sääntöjä ja miltei tappamaan poikansa vastustajan. Muistot vyöryvät Remin tajuntaan kerralla, hän ei osaa ravistaa niitä pois.

Minä valitsin Kallasin, koska sen asukkaat ymmärtävät, minkä vuoksi ruusut ovat olemassa.”
Nyökkäys. Äiti ymmärtää sittenkin.
Joukkosurman traumatisoima sukupolvi on valmis ottamaan meidät vastaan pelastajinaan”, Remi jatkaa. ”Ne, joiden sukulaiset Endelionia edeltäneet valkeat hallitsijat ovat tappaneet, tietävät, minkä vuoksi taistelemme. Tai ne, jotka ovat itse selvinneet joukkosurmasta.”
Sinä haluat varmistaa, että mitään sellaista ei enää satu.” Äiti nyökkää. ”Ymmärrän.”
Minunkin joukoissani on niitä, joiden vanhemmat ovat saaneet surmansa Kallasissa.”
He eivät ole ainoita mustalla merkittyjä, jotka ovat joutuneet kärsimään.”
Eivät olekaan, mutta heidän kärsimyksensä on kaikkien tiedossa.”

Äidin sormet ovat kuin ohuet puunoksat naputellessaan sohvan kylkeä. Remin sisin täyttyy hellyydestä ja syyllisyydestä, kun hän näkee, kuinka pieneksi hänen äitinsä on käynyt. Pelkkä varjo. Remin on pakko pitää kiinni tuolin selkämyksestä, jotta ei katoa tunteeseensa.

Milloin te hyökkäätte? Miten te hyökkäätte?” Äidin ääni kohoaa, tämä ei kykene enää peittämään sisällään vellovaa kuohua. Remi näkee katseesta, että hän puhuu nyt samalle äidille, joka oli valmis ampumaan Endelionin hengiltä pelastaakseen poikansa. Samalle äidille, joka synnytti vasten tahtoaan pojan, joka syntyikin valittuna.
Äiti…” Remin ääni miltei murtuu. ”Minä en voi kertoa sitä sinulle. Sinä tiedät, miksi.”
On jo liikaa, että äiti tietää hänen menevän Kallasiin. Äiti on kenties fyysisesti harmiton, mutta yhä kykenevä puhumaan. Maniassaan tämä saattaisi tehdä mitä tahansa, siitäkin huolimatta, että tämän ei karkoituksensa vuoksi pitäisi näyttää kasvojaan missään.

Remi näkee, kuinka hänen äitinsä käpristyy hetkeksi itseensä, on jo valmis kieltämään häntä, sylkemään suustaan syytöksiä. Kuohu leppyy, äidin katse sumenee uudelleen. Sitten, ei mitään. Pelkkää tyhjää. Remin kynnet miltei puhkaisevat tuolia päällystävän kankaan puristuessaan tiiviisti siihen kiinni.

Anteeksi, äiti”, Remi kuiskaa kumartuen varjoksi käyneen naisen puoleen. ”Anteeksi, että tein meistä tällaisia.”
Äiti tuijottaa poikaansa kuin ei enää tietäisi, ketä katsoo.
Minun ja Endelionin olisi pitänyt vain vihata toisiamme. Minun olisi pitänyt voittaa hänet ja tulla kuninkaaksi sen sijaan, että kuljen kaduilla kylväen kapinan siemeniä.”
Äiti sulkee hetkeksi silmänsä. Kun tämä avaa ne jälleen, Remi näkee niissä valon.
Minä en ole koskaan syyttänyt sinua mistään”, äiti sanoo hiljaa. Ääni on vanhempi kuin nainen itse, maanpaossa vietettyjen vuosien kovettama. ”Sinä yrität todella tehdä tästä maailmasta paremman paikan elää.”
Äiti painaa kätensä Remin rinnalle. Käsi vapisee, mutta pysyy.
Juuri se, että sinä rakastit Endelionia, vihollistasi, tekee sinusta miehen, joka pelastaa meidät vielä. Sinussa on niin paljon lempeyttä.”

Vasta, kun Remi vetäytyy äitinsä luota, hän ymmärtää tärisevänsä. Hän nyökkää, hymyilee varovasti. Hän tietää, ettei voi ottaa äidiltään tämän toivoa pois. Jos valitun lapsen synnyttänyt nainen jaksaa yhä toivoa, hän ei uskalla olla se, joka riistää valon tältä. Remi tietää yhtä lailla, ettei hän kykene oman elämänsä aikana tekemään Krielistä kaikille hyvää paikkaa elää. Hän on pelkkä alkusysäys, pelkkä kylväjä kapinalle.

Minun täytyy palata omieni luo”, Remi sanoo hiljaa, astellen kohti ovea. Hän vetäytyy äitinsä luota kuin tämä olisi haavoittunut petoeläin, jota ei voi jättää liian nopein liikkein.
Äiti tyytyy nyökkäämään.
Sanohan, poikani, vieläkö te kokoonnutte siinä paikassa, jonka se poika sinulle järjesti? Se sama, joka hankki minulle katon pääni päälle?”
Remi hymyilee varovasti.
Kyllä. Me kokoonnumme vielä siellä.” Remi ei ole koskaan kertonut merenalaisen salin sijaintia. Hän ei voi sallia äitinsä saattavan heitä kaikkia vaaraan ailahtelevaisuudellaan.

Se poika on ollut hyvä sinulle”, äiti hymyilee. Kasvot näyttävät vahalta kelmeässä valossa, vääristyneiltä, epäinhimillisiltä. Hymy tekee niistä sairaalloiset. ”Olen iloinen siitä, että olet saanut järjestettyä elämääsi jonkun, joka välittää sinusta ja… omaa rahaa.”
Hetken Remi kykenee vain tuijottamaan äitiään. Liannan sanat palaavat hänen mieleensä, sama kalvava syyllisyys, pelko omista toimista nousee pintaan. Remi pudistaa varoen päätään. Ei äiti. Ei hän, ei koskaan hän. Äiti ei ole se ihminen, joka syyttäisi Remiä kenenkään suosimisesta.
Muistan, kun sanoit minulle, että tahdot tehdä Alissandran saarenvartijan pojasta liittolaisesi.”
Sinä taisit pitää sitä aluksi vaarallisena suunnitelmana”, Remi peittää hermostuksensa naurahdukseen.
Minä pidän kaikkea liian vaarallisena pienelle pojalleni.”

Äiti tietää itsekin. Remi sulkee jälleen silmänsä, avaa ne, kävelee ovelle. Ilma on yhä raskasta hengittää, mutta Remi ei enää tiedä, johtuuko se sen laadusta vai siitä, että on kuin aika ei koskaan kuluisi huoneessa. Äiti istuu Lunen hänelle järjestämässä asunnossa aina yksin, poistumatta tuskin koskaan, syöden, jos muistaa, peseytyen, jos muistaa. Pöly leijailee ilmassa, mittaa jäljelle jäänyttä aikaa. Kaikki on pysähtynyt, Remi vetää syvään henkeä. Juuri ennen kuin hän on aikeissa avata oven, hänen katseensa jää viipyilemään eteisen pöytään. Sille jätettyihin kirjeisiin.

Ethé Lorian, kirjeissä lukee. Suora osoite, vaikka sellaista ei pitänyt olla kenellekään. Yhdenkään sielun ei pitänyt saada tietää, että oven takana asuu Alissandraan saakka karkoitettu nainen, mustan puolen valitun pojan äiti. Kauhu puristaa Remin sydämen otteeseensa, puhkaisee hänen rintansa pelolla.

Äiti…” Remi kuiskaa heiluttaen kirjeitä käsissään. ”Äiti, mitä nämä ovat?”
Äiti kohottaa päätään ja hymyilee kuin ei ymmärtäisi, mistä Remi puhuu.
Nuoko? Niitä tulee viikottain.” Nainen huiskauttaa kättään. ”Aina sitä samaa. ’Tahdomme poikasi osoitteen’, ’Korvausta vastaan kaikki, mitä tiedät’… Mutta tiedäthän sinä minut. En minä mitään puhu. Voit aina luottaa minuun.”

Sanat putoilevat alas, hajottavat raskaana riippuvan ilman. Remi laskee kirjeet pöydälle, vie kädet kurkulleen. Äiti ei ole kertonut. Äiti ei ole osannut kertoa. Remi pitää pöydänkulmasta kiinni, nojaa eteenpäin, pakottaa kauhun takaisin sisälleen.

He tietävät. Valkoiset tietävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti