sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 10


Luku 10: Piirrä minut uudelleen

Anrabas ei saa vaimonsa kyyneliä lakkaamaan. Se on Maria, joka istuu Victorian vierelle, istuu vain, ei koske, ei silitä, ei tee mitään siitä, mitä Anrabas tekisi. Anrabas havahtuu omaan kykenemättömyyteensä vasta, kun Victoria hymyilee kyynelten loputtua ja katsoo Mariaa silmiin kuin näkisi niiden takana jotakin, joka kuuluu vain heille. Anrabas tietää näkyä katsellessaan, että ei koskaan voisi täysin ymmärtää naisia. He kulkevat omassa puutarhassaan ja näkevät maailman eri silmin kuin hän ikinä kykenisi.

Mutta Victoria ei enää itke. Maria ei kysy, miksi Victoria itki. Maria vain istuu veljensä vaimon vierellä ja odottaa, että tämä hymyilisi jälleen. Anrabas tajuaa hävinneensä. Mitä hän on ikinä kuvitellutkaan Victoriasta, hiipuu kuin kituva liekki. Victoria ei avaisi sydäntään hänelle.

Maria nyökkää Victorialle ja kävelee ulos huoneesta. Anrabas tietää hänen menevän puutarhaan. Hän menee sinne aina, kun hänen täytyy ajatella. Anrabas istuutuu vaimoaan vastapäätä. Ei vierelle. Hän ei koe sitä oikeudekseen.

Mitä Fridan kanssa tapahtui? Tiedän, että hän osaa olla hivenen karkea.”
Victoria pudistaa päätään ja hymyilee kuin päivänsäde. Se hän onkin. Auringon tytär. Taivaasta tullut. Miten kukaan voi hymyillä niin aidosti itkettyään kuin kaikki maan purot?
Ei, ei se Fridasta johtunut”, Victoria sanoo. ”Minä olen aivan kunnossa. Ei tarvitse huolehtia siitä.”
Anrabas huomaa uskovansa naisen sanoja. Jos joku muu sanoisi niin, hän ei nielisi sitä, mutta Victorian valovoimaisuus iskee häntä suoraan kasvoille. Hän ei voi sanoa mitään vastaan. Hän voi vain nyökätä ja vastata hymyyn omallaan.

Anrabas hivuttautuu lattialle, painaa kätensä Victorian syliin, tulee lähelle kuten aviomies. Victoria tuijottaa hetken miestä ihme silmissään, hymyilee sitten ja vie kätensä miehen omille. Anrabas painaa varoen päänsä Victorian polville. Kallis vihreä kangas ei tuoksu miltään. Anrabas hengittää vain Victoriaa.

Olen pahoillani, että teidän jälleennäkemisestänne tuli tällainen”, Anrabas huokaa. Hän ei voi antaa Victorialle mitään siitä, mitä soveliaammat, häntä rikkaammat ja paremmassa asemassa seisovat sulhasehdokkaat olisivat voineet antaa.
Ei. Minä olen onnellinen siitä, että sain nähdä Fridan. Hän ja Julius olivat ystäviäni, kun olin lapsi.”

Anrabas nostaa päänsä ja hymähtää vaimolleen. Vasta sitten hän ymmärtää, että Victoria puhuu vain itsestään. Vampyyrin vaaleat kulmat kaartuvat.
Eikö veljesi ollut heidän ystävänsä?”
Victorian ilmettä on vaikea tulkita. Kun joku hohtaa luonnostaan niin paljon, sen taakse tuntuu olevan lähes mahdoton kurkistaa.
Oli hänkin”, Victoria sanoo hiljempaa, ”mutta hänellä oli eri velvollisuudet kuin minulla. Hän oli vanhempi ja miespuolinen, ei hän ehtinyt juosta kaduille leikkimään niin kuin minä tein.”
Anrabasin suu loksahtaa auki. Hän nousee sohvalle Victorian viereen, mutta ei enää muista pitää etäisyyttä. Hän pitää yhä kättään Victorian omalla.

Teitkö sinä sellaista? Juoksit kaduilla?” Ihmetys Anrabasin äänessä heltyy silkaksi iloksi, kun Victoria alkaa nauraa. Heleä, liplattava nauru. Naisen itsensä näköinen.
Tein hirvittävän paljon kaikkea, joka ei sovi neuvostosuvun tyttärelle eikä kenellekään korkea-arvoiselle”, Victoria nauraa, ”mutta sellainen minä olin. Minä en tuntenut häpeää lainkaan. Kiipesin aidan yli tapaamaan kaksosia.”

Anrabasin käsi puristaa Victorian omaa. Sormukset merkitsevät heidät toisilleen, mutta nainen Anrabasin edessä tuntuu kuuluvan täysin toiseen maailmaan. Sellaiseen, jossa ei koskaan ollut sotaa. Sellaiseen, jota suunnitelma vampirismin levittämisestä ei koskaan runnellut. Puhtaaseen. Anrabas itkisi, jos osaisi itkeä toisen lähellä. Menisikö Victoria vielä niin pitkälle, että opettaisi?

Minä ystävystyin kaksosten kanssa syvästi. Dorian tapasi heidät muutamaan kertaan. Osasimme olla nelin, mutta kaikkein eniten minä muistan sellaisia hetkiä, joina juoksimme joenpenkkaa kaksosten kanssa.” Victoria sipaisee vapaalla kädellään kampauksestaan juosseen ruskean suortuvan korvansa taakse. ”Niitä muistoja kannan lämmöllä sydämessäni. Ne olivat lapsuuteni aurinko.”

Käsi päästää irti kädestä. Anrabas kurottaa lähemmäs Victoriaa, tekee sen, jonka parhaiten osaa. Sanat eivät kulje hänen kanssaan. Hän ei ole kuten Maria, joka osaa vain olla ja viestittää kehollaan kaiken sen, mitä toinen haluaa kuulla. Hän voi vain viedä kätensä Victorian niskaan, tapailla naisen pehmeää ihoa. Anrabas kurottaa huulille, painaa ne ensin hellästi Victorian omia vasten, sitten lujemmin, haluavammin. Victoria on nyt hänen vaimonsa. Hänen aurinkonsa. Lämmitä tämä kylmä ruumis eläväksi. Piirrä minut uudelleen tähän maailmaan.

Kun Anrabas päästää irti, hän näkee Victorian suurina tuikkivat silmät. Kuin nurmi kohtaisi taivaan niiden kehässä. Ne eivät kuitenkaan tuiki ilosta. Eivät Anrabasille. Victoria ei kykene täysin piilottamaan sitä. Nainen näyttää kuin hukkuisi.

Miksi sinä halusit vaimon, Anrabas?”
Anrabas huokaisee syvään.
Ole kiltti ja kutsu minua Anriksi. Niin kaikki muutkin lähimpäni tekevät.”
Victoria pudistaa voimakkaasti päätään. Päänpudistusta seuraava hymykään ei tunnu olevan tarkoitettu täysin Anrabasille.
Sinulla on kaunis nimi. Haluan lausua sen kokonaan. Pidän siitä, miltä se maistuu suussani.”

Sydäntä vihloo. Kasvot täynnä ihmettä. Suusta pääsee ulos vain sanoja, jotka lähtevät syvältä Victorian sisältä. Anrabasia huimaa. Victorian läsnäolo satuttaa häntä kohtaan, jota hän ei koskaan aiemmin tiennyt omakseen.

Ehkä minä olen yksinäinen”, Anrabas huokaisee, ”ehkä minä ja veljesi, herra Havers, olimme vain kaksi miestä, jotka sopivat asioista yhdessä. Sinähän tiedät, että se oli veljesi ehdotus. Se sopi minulle. Minä…”
Anrabas ei saa lausettaan loppuun. Ei ole mitään sanottavaa.
Kerro minulle hänestä. Veljestäni. Dorian. Millainen hän oli?”

Ei. Älä kysy hänestä. Ole niin kiltti. Koko Anrabasin keho huutaa. Hän ei halua puhua Dorianista nyt, kun on tämän sisaren lähellä. Nyt, kun Victoria on ensimmäistä kertaa tässä eikä pakene parvekkeelle tuijottamaan puutarhaa. Anrabas ei tiedä, kuinka olla aviomies. Hän ei tiedä edes, kuinka olla ihminen. Kaikesta on niin kauan. Sellaista elämää ei ikinä suotu hänelle.

Anrabas pakottaa ajatuksensa Dorianiin. Victoriaa ei saisi päästää valumaan sormien välistä nyt. Dorian. Iloinen ja estoton, mutta täysin vastakkaisella tavalla kuin sisarensa. Victoria on aurinko. Dorian ei ole mitään niin suurta. Doriania on helpompi ymmärtää.

Minä pidin sinun veljestäsi, kun tapasimme ensimmäistä kertaa”, Anrabas saa sanotuksi. Typerys. ’Pidin hänestä’, mitä se muka kertoo?
Etkö enää toisella kerralla?” Jos Victoria ei nauraisi, Anrabasia kylmäisi. Hän ei tahdo puhua vaimonsa veljestä. Ei mitenkään.
Tietenkin. Sinun veljesi on estoton ja pääsimme yhteisymmärryksiin monen asian suhteen. Pidin hänen seurastaan. Olen iloinen, että voimme pysyä ystävinä jatkossakin.”
Anrabas painaa vaimonsa poskelle kevyen suukon. Kunpa se saisi Victorian ajattelemaan jotakin muuta. Keskittymään tilanteeseen, olemaan hetken vain hänen.

Sinun sisaresi on lempeä.” Victoria ei enää katso Anrabasiin. Hän katsoo kauemmas. Anrabas tietää, ettei vieläkään pääse sinne saakka, ei, vaikka kuinka yrittäisi. Anrabas ei halua puhua Mariastakaan. Se on kuitenkin parempi puheenaihe kuin Dorian.
Niinkö? Minä en ole koskaan ajatellut asiaa niin.”
Victoria vain hymähtää.
Hänellä on ikuiset silmät.”
Niin, me olemme…” Anrabas nielaisee lopun. Kaikkein vähiten hän haluaa keskustella vuosista heidän välillään. Ikuisuudesta, joka ei koskaan salli hänen todella katsoa vaimoaan silmiin.
En tarkoittanut sitä.”

Victoria nousee ylös. Anrabas jää istumaan sohvalleen, hapuilemaan kosketusta, joka oli melkein siinä, melkein todellinen.
Kuule, Victoria.” Nainen pysähtyy ovelle. ”Minä tahdon sinun tietävän, että voimme olla kuin ikuisuutta ei olisi välillämme lainkaan. En halua sinun ajattelevan kaikkia niitä vuosia, jotka olen ollut täällä. Tiedät, että on vaikeaa olla kaltaiseni vaimo, mutta minä teen kaikkeni, että sinun ei tarvitse koskaan hävetä sitä.”
Victorian kasvot ovat hetken täysin ilmeettömät. Peili Anrabasille. Sitten Victoria hymyilee jälleen, mutta ei enää kuten aurinko, vaan kuten joku, joka on jo antanut anteeksi.
Minä tahdon ajatella sitä. En halua unohtaa, kuka olen ja minkä vuoksi. Älä sinäkään unohda.”

Vihreät helmat katoavat näkyvistä. Victoria astelee pois huoneesta. Anrabas ei osaa jäädä paikalleen, hän nousee ylös, hapuilee sittenkin takaisin lämpöön. Hän seuraa Victoriaa yläkerran käytävään, jää tuijottamaan portaiden päätyyn, kuinka Victoria astelee parvekkeelle ja luo katseensa alas. Anrabasin rintaa vihloo. Victoria katsoo jälleen puutarhaan. Kauas hänen silmiensä ulottumattomiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti