sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 22


Luku 22: Pimeään

Pimeää. Kauttaaltaan pimeää. Katulamput eivät loista tänä yönä, lumi putoilee vaativana ja raskaana taivaalta. Wilhelm tuijottaa ikkunasta niin kauan, että erottaa pitkän, kapean hahmon kulkevan etupihan kivetyksellä. Wilhelm hätkähtää. Ei kai Julius ole tulossa? Hän ei kestäisi nähdä miestä tässä tilassa.

Wilhelm juoksee eteisen peilin eteen. Koristeellinen, kultareunuksinen peili heijastaa miehen, jonka huulille levitetty huulipuna on levinnyt leualle ja sekoittunut nautittuun vereen. Mustat silmät seisovat päässä, vaaleat, olkamittaiset kiharat ovat täydellisen sotkussa. Wilhelm irvistää, kun näkee, miltä hänen ruumiinsa näyttää. Kylkiluut pistävät valkean ihon alta, kehosta tuntuu olevan joka päivä vähemmän jäljellä, vaikka hän ei edes tarvitse sitä. Kovin harva asia tuottaa hänelle enää suoranaista tyytydystä. Miehiä tulee ja menee, mutta yksikään heistä ei täytä paikkaa, joka ei ole täytettävissä. Sen on tyhjentänyt joku sellainen, joka ei koskaan lähde Wilhelmistä.

Ei, tämän näköisenä hän ei kohtaisi Juliusta. Ei sen jälkeen, mitä edellisellä kerralla tapahtui. Kuinka kovaa hän jälleen löi? Sen ei pitänyt enää toistua. Ja silti Wilhelm tietää, että se toistuisi vielä monesti, joka kerralla, kun hän ei kykenisi hillitsimään tyhjyyttä sisällään.

Oveen koputetaan vaimeasti. Wilhelm hätkähtää. Tämän koputuksen hän tuntee. Onpa siitä aikaa. Kamalasti aikaa. Wilhelm ei vaivaudu sulkemaan housujensa sepalusta sai sukimaan hiuksiaan siistimmiksi, hän astelee ovelle ja avaa sen. Hän vetää tulijan nopeasti sisään ja painaa huulensa tämän omille ennen kuin ehtii tervehtiä. Kylmät. Pimeät. Hukuttavat, kuten aina. Wilhelmiä heikottaa. Hän voisi antaa itsensä sortua siinä ja heti. Hän voisi hajota toisen huulille.

Tulija suutelee takaisin, mutta ei kuten ennen. Hän irrottautuu pian.
No, no, Wilhelm, minähän olen varattu mies nyt. Et saisi.”
Niinkö, Anri? Onko se muka todella estänyt sinua?”
Wilhelm tuijottaa eteisessään seisovaa Anrabas Barretia. Lumi sulaa täydellisille valkeille kutreille, silmät ovat yhtä häikäisevän siniset kuin siihenkin saakka. Anrabas on raivostuttavan kaunis. Joskus Wilhelmiä harmittaa, ettei hän osaa rakastua ensimmäisen vampyyrin kaltaisiin miehiin. Anrabas voisi estää häntä hukkumasta.

Tule toki sisälle”, Wilhelm sanoo kiusoitteleva hymy punatuilla huulillaan.
Sinä olet kamala”, Anrabas hymähtää. ”Pue päällesi ja sulje sepaluksesi, minä en tullut tapaamaan ruumistasi.”
Ai, niinkö? Sinun ilmeesi kertoo jotakin muuta.” Wilhelm lysähtää sohvalle, ristii jalkansa. Hän tietää, että Anrabasia voi ohjailla vain ruumiillisilla nautinnoilla. Tällä hetkellä hänellä ei ole mitään parempaakaan.
Olen täällä hoitamassa liikeasioita.”

Korkea, tarpeettoman kimakka nauru pakenee Wilhelmistä.
Liikeasioita? Ei niistä sellaisina voi puhua! Murunen, haetko sinä tavaraa sille puolelle kaupunkia? Ole varovainen. Neuvoston miehiä on pyörinyt täälläpäin viimeaikoina. He ovat kiristäneet kontrolliaan entisestään.”
Anrabas kohauttaa harteitaan. Mies ei vieläkään istuudu. Wilhelm uskoo, ettei tämä ole tullut tänne häntä kohtaamaan. Tilanne on täysin virallinen. Harmi. Wilhelmin kehossa olisi vielä virtaa.

Wilhelm. Osaatko sinä sanoa, kauanko kestää, että jännite repeää ja kansa alkaa sotaan? Olemme kyenneet pitämään ihmisiä elossa, mutta tiedämme molemmat, että se ei riitä.” Anrabasin ääni on pehmeä ja matala. Tummaa silkkiä. Wilhelmiä hirvittää.
Jaa, minä en taida olla paras arvioimaan sitä”, Wilhelm huokaa ja nousee istumaan. ”En ole kuullut tämän puolen osattomilta mitään uutta. Sitä samaa. Neuvosto ei ole osoittanut suopeuttaan.”
Entä työväki? Vampyyrit, jotka vereni synnytti?”
Anri, sinä kuulostat kamalan dramaattiselta. Työväen ajatukset ovat kenties radikaalimpia kuin aiemmin, mutta toistaiseksi näyttäisi siltä, että yksikään kuokka tai lapio ei nouse puolustamaan osattomia sitten, kun sota puhkeaa uudelleen.”
Entä vampyyrit? Neuvosto käytti meitä aseena sammuttaakseen sodan, ja me käännymme nyt kaikkea sitä vastaan, jota valheellisesti edistimme! Tämä on myös meidän maailmamme! Minä en valinnut tulla vampyyriksi. Helvetti sentään, minäkin olin joskus ihminen.”

Anrabas istuutuu nojatuolille Wilhelmiä vastapäätä. Wilhelmin pää täyttyy muistoista. Juuri samassa nojatuolissa hän otti Juliuksen edellisen kerran, antoi miehen täyttää itsensä hetkeksi kaikella sillä, jota hän ei koskaan saa takaisin. Ei, älä ajattele Juliusta nyt.

Miksi sinä ryhdyitkään rikoskumppanikseni? Minä en enää muista. Me olemme tehneet tätä vuosikymmeniä”, Wilhelm hymähtää. ”Siihen on jo ehtinyt tottua. Niin kauan, kun neuvosto kuvittelee köyhien pelkäävän vampyyreita, me olemme turvassa. Herätetään vain näennäistä pelkoa, jos se auttaa.”
Anrabas virnistää.
Neuvosto on unohtanut täysin, että pelkoon turtuu, kun sitä kohtaa muutenkin joka päivä.”
Täsmälleen. Mutta miksi sinä halusitkaan ryhtyä kuljettamaan tavaraa osattomille? Mikä sinut ajoi siihen? En aidosti muista enää.”
Et muista, mutta teet silti töitä kanssani. Olet uskomaton. Rakastan sinua.”
Sinä rakastat kaikkia, Anri.”
Niin rakastankin.” Anrabas heilauttaa kättään. ”Mehän puhuimme auttamisesta jo ennen kuin tein sinusta vampyyrin sata vuotta sitten. Ei ihmekään, että et muista. Minä olin silloin niin loputtoman kyllästynyt.”

Wilhelm nyökkää. Tämän takia hän rakastaa Anrabasin seuraa. Ensimmäinen vampyyri rauhoittaa häntä. Olkoonkin, että Anrabas on vain pohjattoman tylsistynyt ja hänellä on yksinäiset silmät, hän on silti Wilhelmin ainoa luotettu. Kenenkään muun puoleen Wilhelm ei voisi kääntyä samalla tavalla. Anrabasin hän on tuntenut yli sata vuotta. Anrabas teki hänestä vampyyrin.

Olin yksissä sinun juhlissasi, kun se tuli puheeksi”, Wilhelm sanoo. Hänellä on ikävä juhlia. Anrabasin kokoontumisissa ihot sekoittuvat toisiinsa, kosketus vaihtaa omistajaa. Niissä hän koki kuuluvansa joukkoon. Mutta niistä on jo kauan hänelle.
Me sovimme siitä yhdessä. Sinä olit juonut liikaa ja kerroit minulle olevasi mukana alamaailman touhuissa. Välitit tavaraa pimeänä neuvostolta salassa. Sellaista se oli jo silloin. Minä taisin kysyä, miksi sinä tekisit jotain sellaista ja riskeeraisit asemasi. Sehän oli aikaa, jolloin olit vasta perinyt tämän talon. Ajatella, millaista elämämme oli silloin…”
Kuulostat aivan vanhalta mieheltä”, Wilhelm irvistää.
Me olemme vanhoja miehiä!”
En halua ajatella sitä siten. Tulee kuvottava olo.”
Minkä sille mahtaa. Meidän kaltaisillemme epäolennoille tämä maailma jää.”

Wilhelm huokaa syvään. Ikuisuus on vellonut hänen sisällään jo kauan, tyhjentänyt kuilua entisestään. Se, että Anrabas mainitsee talon nyt, saa sisimmän särkemään. Wilhelm ja hänen rakas talonsa. Kaiken alku ja loppu. Ja nyt talo on hänen vankilansa. Kuinka osuvaa.

Minä vuodatin verta saadakseni tämän talon”, Wilhelm huokaa. Hän ei menettäisi mitään kertomalla Anrabasille. Anrabas tietää jo valmiiksi paljon. ”Tein asioita, joita kadun ikuisesti.”
Sitä tarinaa et olekaan tainnut kertoa.”
Enkä kerrokaan. En ainakaan nyt.”
Anrabas hymähtää.
Vaihtaisitko sen johonkin?”
Wilhelmin silmissä syttyy. Anrabas on aina osannut käydä kauppaa.
Kerro minulle, miten sinä pääset pois talostasi.”

Siitä on keskusteltu ennenkin. Lukuisia kertoja. Wilhelm on yrittänyt loputtomiin päästä ulos. Joka kerralla raja on polttanut häneen haavoja. Niitä on hänen kämmentensä syrjissä edelleen. Parantumattomia vammoja.

Anrabas pudistaa päätään. Ehei, tätä tietoa mies ei antaisi ilmaiseksi.
Minä en luovu siitä niin halvalla”, Anrabas hymähtää. ”Mitä, jos kertoisit kaiken muunkin? Sen, miten sinusta tuli osa tulevaa kansannousua, miten päädyit alamaailmaan. Ja oma pimeytesi, minä haluan sen myös.”
Wilhelm säpsähtää. Miten julkea pyyntö. Hän ei olisi koskaan uskonut kuulevansa sitä juuri Anrabasin huulilta.
Senkö sinä haluat? Kai tiedät, että se kaikki on yhteydessä kuin spiraali? Vellova pimeys sisälläni. Kaikki syyt kietoutuvat toisiinsa.”

Hymy leviää Anrabasin kalvakoille huulille. Mies riisuu tummansinisen takkinsa, jättää sen nojatuolin selälle ja ristii jalkansa. Ensimmäinen vampyyri olisi valmis kuulemaan kaiken. Wilhelm tietää, ettei hänellä ole mitään menetettävää. Ei tässä suhteessa. Wilhelm tuijottaa Anrabasia miehen sinisiin silmiin ja ymmärtää, että tämä on tosissaan. Mies kertoisi hänelle, jos hän luopuisi osasta itseään. Hyvä on, Wilhelmin silmät viestivät takaisin. Hän nyökkää hiljaa.

Minun henkilökohtainen pimeyteni alkoi siitä, kun minä rakastuin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti