sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 31


Luku 31: Rakkaudeton

Wilhelm on vielä tajuntansa rajamailla, kun hän kuulee vaimeaa keskustelua oven takaa. Hän säpsähtää hereille, kohtaa pimeän makuuhuoneensa hatarat rajat ja muistaa. Oli paljon verta. Kylpy. Yhteinen kylpy. Hän pyyhki pois kaiken sen, jonka pystyi, päästi veren pois. Kenties se antoi anteeksi valuessaan viemäriin. Tajunnassa keinuu. Wilhelm erottaa mies- ja naisäänen. Julius ja Frida. Wilhelmiä ottaa sydämestä. Hän terästää vanhat, kaikkeen tottuneet aistinsa ja kuuntelee.

Minä tulin vain hakemaan sinua.” Naisen ääni. Itkuinen. ”Meidän täytyy pitää kiirettä, mutta nyt sinä…”
Pelkkiä pintanaarmuja. Wilhelm korjasi minut pois sieltä. Tilanne oli sotkuinen. Olen niin pahoillani. Oikeasti olen. Itsepähän menin sinne, vaikka tiesin, että kaduilla on ollut levotonta.”
Tämä ei ole normaalia! Nämä eivät ole ensimmäiset haavat, jotka minä näen!”
Hiljaista. Wilhelmiä kouristelee.
Älä yritä enää pimittää tätä minulta. Minä olen nähnyt ne aiemmatkin. Sinä et pysty pitämään kaikkea kipuasi minulta piilossa. Mistä ne haavat tulevat? Kuka sinua satuttaa? Ei kai vain…?”
Ei!” Liian epätoivoinen ääni. Wilhelm tietää, ettei se tuota tulosta. Hänen pelinsä on menetetty. ”Ei, minä vannon, että nämä ovat omia sotkujani.”
Kerro sitten, miksi niitä on niin usein!”
Kerro itse, mikset koskaan kerro minulle mitään, mitä koet! On kuin sinussa ei olisi enää lainkaan unelmia ja toiveita jäljellä! Et sinä voi täysin tyhjä olla!”

Jokin räsähtää. Kenties käytävän maljakko. Julius kiroaa lähestulkoon kauhuissaan. Wilhelmiä itkettää, kun hän ajattelee olevansa ihminen, jonka maljakon rikkominen saa toisen pelkäämään henkensä puolesta. Milloin hänestä tuli sellainen?

Ehkä jossakin toisessa todellisuudessa me synnyimme onnellisina ja arvokkaina.”
Minä en ole koskaan kyennyt haaveilemaan edes tästä todellisuudesta, saati toisista. Rakas veljeni, minä olen antanut kaikki unelmani selviytyäkseni, pitääkseni meidät molemmat hengissä. Minä teen niin jatkossakin, ilman Ragnaria. Minä lupaan pitää sinut hengissä. Mutta tämä ei voi jatkua. Tämä…” Tauko. Wilhelm voi kuvitella, kuinka Frida tuijottaa itku silmissään Juliuksen haavoja.
Meidän täytyy kohdata toisemme useammin.”
Sinun on saatava unelmasi takaisin. Minulla on yhä omani.”
Kaiken tämän ajan jälkeen?”
Kyllä. Kaiken tämän jälkeen. Jos me järjestämme Anrabas Barretin kuolleeksi, olen kenties lähempänä unelmaani kuin koskaan.”

Wilhelm on kuulevinaan nyyhkytystä. Hän ei ole koskaan kuullut Juliuksen tai Fridan itkevän. Kaksikko on kovettanut itsensä maailmalta, jotta kykenisi hengittämään paremmin. Nyt he itkevät hänen ovensa takana.

Eivät aatelisnaiset nai osattomia.” Itkua äänessä. Wilhelm ei enää tiedä, millaisesta unelmasta he puhuvat.
Minä haluan silti olla Victorian kanssa. Edelleen.”
Et ole mennyt edes tapaamaan häntä, koska et ole uskaltanut. Minä olen nähnyt hänet jälleen, eikä hän ole muuttunut. Hän näkee nyt enemmän, mutta hän pitää elämästään vampyyrien maailmassa. Hänestä ei tule sinun vaimoasi, rakas veli.”
Sinä olet aina sanonut minun unelmistani noin. Minä sentään kykenen vielä unelmoimaan.”

Minä rakastan toista. Olen kanssasi vain säälistä. Sanat saavat uuden merkityksen. Wilhelm ei jaksa enää edes raivostua. Kyllähän hän tiesi. Hän painuu sykkyrälle, asettaa pään polviinsa ja itkee täysin ääneti.

En minä vähättele tai halveksi sinun unelmiasi. Minä riemuitsen siitä, että sinulla on yhä valoisa, avoin sydän.”
Mutta sinä et anna niille tilaa hengittää.”
Koska meillä ei ole tilaa hengittää! Tämä ei ole meidän maailmamme, ei edelleenkään. Ei, vaikka vampyyrikaaos ajaisi maailman vielä uuteen sotaan. En jaksa uskoa enää mihinkään, veli rakas, minä olen menettänyt itseni, kaiken, mitä olin, jos edes koskaan olin.”
Frida…”
Olen kiitollinen siitä, että sinä olet minun silmäni, minun sydämeni silloin, kun en kykene näkemään edes seuraavaan valkenevaan aamuun.”

Lisää itkua. Wilhelm itkee heidän kanssaan. He eivät vain tiedä sitä. Eivätkä he itke samaa itkua, eivät samasta surusta. Wilhelm ei enää kykene pitämään mitään kasassa, mitään käsissään. Mikään määrä verta ja kipua ei sitoisi Juliusta häneen. Olisi annettava miehen mennä. Ikuisesti. Muuten Wilhelm tukahduttaisi Juliuksen unelmat, pojan vapaan sydämen palon.

Meidän täytyy mennä. Mitä pikemmin saamme suunnitelman toteutettua, sitä nopeammin pääsemme eroon Ragnarin otteesta. Meidän ei tarvitse palata tähän elämään enää koskaan.”
Entä hän? En voi vain lähteä.”
Voit sinä. Wilhelm ymmärtää kyllä.”
Ei ymmärrä. Ei tätä. Jos jätän hänet nyt, hän…”

Wilhelm tuijottaa suoraan pimeyteen. Se katsoo häntä takaisin, sillä on samanlainen katse kuin hänellä. Tyhjä, janoinen. Se ottaisi kohteekseen kenet tahansa, joka huolisi sen. Kyyneleet sammuvat hetkeksi, Wilhelm haukkoo henkeä täydellisen ääneti. Hän on sitonut elävän olennon itseensä pelolla. Hän ei saa sitä koskaan anteeksi.

Julius. Jos hän on se, joka teki tämän sinulle, minä en päästä teistä kumpaakaan helpolla. Olen valmis vaikka tappamaan hänet, jotta tämä loppuisi.”
Älä! Frida, ole kiltti…”
Hiljaisuus puhuu enemmän kuin ainutkaan sana. Frida tietää jo.
Se on hän. Mies, johon minä luotin. Jota minä pyysin suojelemaan sinua. Suojelemaan…”
Tajuaminen kuultaa äänestä. Wilhelm tietää hetkensä tulleen. Hän kietoo peiton tiukasti ympärilleen ja toivoo, että tukehtuisi.

Frida, minä pyydän sinua, ei nyt. Ei nyt. Odotetaan myöhempään. Mennään tekemään se, mitä meiltä odotetaan, jotta voimme polttaa tämän elämän pois ja siirtyä seuraavaan. Yksi paha teko vielä. Yksi valhe lisää. Tehdään se.”
Hän on hakannut sinut sellaiseen kuntoon, että jos saisin sinut sairaalaan, veisin sinut heti. Sinun silmäsi voi turvota umpeen.”
Minä selviän kyllä. Olen selvinnyt aiemminkin. Tehdään nyt vain se, mitä meidän täytyy. Anna hänen olla. Tämä on minun syyni. Näin ei olisi ikinä pitänyt käydä.”
Se, että tuo helvetin sairas, sisältä mätä mies on miltei tappanut sinut, ei ole sinun syysi!”
Frida, ole kiltti äläkä huuda –”
Aivan helvetin sama! Hän ei mahda minulle mitään, ei mitään! Minun rakkauteni sinua kohtaan ei tunne rajoja. Minä revin häneltä kurkun auki, jos minun täytyy. Hän ei enää ikinä tee minun veljelleni näin!”
Frida, minä pyydän sinua. Älä…”

Wilhelm ei saa enää happea. Hän pakottaa tyynyn vasten kasvojaan, pyyhkii hengen haukonnan äänet pois. Frida saisi tulla sisään huoneeseen ja repiä hänen kurkkunsa auki. Hän haluaa sitä. Voi, miten hän haluaakaan. Hän pääsisi vihdoin pois rakkaudettomasta häkistään.

Hetken oven takana on täydellisen hiljaista. Satunnaisia askelia, kenties kaksoset ovat ripustautuneet toisiinsa ja itkevät toistensa hiuksiin. Wilhelm tietää, mistä jää paitsi. Se maailma ei avaudu hänelle, ei ole koskaan avautunutkaan. Hän on aina istunut yksin pimeässä ja tuntenut hukkuvansa.

Me käymme tämän keskustelun sitten, kun olemme vapaita Ragnarista.”
Vielä yksi ruma, hirveä teko.”
Vielä yksi. Sitten ei enää ikinä, minä lupaan sinulle, veli.”
Minä rakastan sinua niin paljon.”
Minäkin rakastan sinua, Julius.”

Sitten kaikkoavia askelia. Minne kaksoset menevätkin, ei ole enää osa Wilhelmin maailmaa. Yö on armoton ja kova Wilhelmin pelkoa vasten. Hän kietoo peiton tiukemmin ympärilleen, puristaa sitä kehoaan vasten kuin se voisi korvata toisen ihmisen menneen lämmön. Julius on jättänyt hänet tänne yksin. Julius on puolustanut häntä, vaikka miehen ei tarvitsisi, vaikka hän on viimeinen ihminen, joka ansaitsee tulla puolustetuksi. Hän ei enää ymmärrä, mitä tapahtuu. Kaikki juoksevat eteenpäin niin nopeasti, eikä kukaan pysähdy kertomaan hänelle mitään. Hänet on jätetty yksin katsomaan pimeyttä silmiin. Hänet on jätetty yksin hukkumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti