sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 25


Luku 25: Lohtu

Anrabasin päässä suhisee, kun hän hoipertelee lumisilla kaduilla eteenpäin. On harvoja paikkoja, joihin hän kykenee kulkemaan turvassa. Hänen ei tulisi olla ulkona ollenkaan. Valkea lumi on kuitenkin toistaiseksi hänen puolellaan, sen sataessa kukaan ei uskaltaudu ulos. Anrabasilla on yksi paikka, jonne hän saattaa mennä, kun häntä heikottaa, kun kaiken paino alkaa käydä liian raskaaksi raahata mukana.

Korttelin takana, tavanomaisella kadulla on portaat, jotka kulkevat asuntoon kadun alla. Anrabas hymähtää ajatellessaan, että sitähän hänen elämänsä on ollut edelliset vuosikymmenet. Maan alla toimimista. Sen ajatteleminen Wilhelmin tunnustusten jälkeen tuntuu pistelynä koko ruumiissa. Olisi saatava hetkeksi jotakin muuta ajateltavaa. Anrabas koputtaa oveen tietäen, että yö on pimeimmillään. Joku kulkee kadulla hänen yläpuolellaan, hän vetää hiuksensa kasvojensa suojaksi.

Ovi vautuu, tuttu välkkyvä silmäpari ja kasvoille leviävä hymy ottavat Anrabasin vastaan. Anrabas astuu sisään, hymyilee harteikkaalle miehelle, joka on hereillä kuin olisi osannut odottaa häntä saapuvaksi.

Anteeksi, Dorian, että tulen näin myöhään”, Anrabas kuiskaa ruskeahiuksiselle miehelle. Dorian on keskittynyt lämmittämään takkaa.
Haluaisitko jotakin? Syötävää, juotavaa?”
Ei kiitos. Tulinhan kysymättä.”
Minun sivuasuntoni on aina sinun tultavissasi, Anri.”

Joskus Anrabas ajattelee, millaista mahtaa olla ihmisellä, jolla on varaa pitää sivuasuntoa eri puolella maata. Kunpa sellaisia tilanteita ei olisi sadan vuoden päästä enää lainkaan. Anrabas pudistaa ajatukselle nopeasti päätään. Dorian ei tiedä hänen maanalaisista salaisuuksistaan mitään. Sellaiset ajatukset eivät kuulu heidän tapaamisisiinsa.

Yhtäkkiä Dorian onkin aivan lähellä, riisuu Anrabasin lumen kasteleman takin ja vie sen eteiseen. Dorian palaa, sivelee Anrabasin käsivarsia ja katsoo niin syvälle silmiin, että pelottaa.

Mikä hätänä? Sinä olet itkenyt.”
Tapasin vain vanhan ystäväni. Hän ei kertonut minulle kauniita asioita.”
Dorian hymyilee kulmiensa alta. Surumielinen, hellä tapa hymyillä sellaiselle, jolle haluaa antaa kaiken myötätuntonsa.
Olivatko ne sellaisia asioita, joihin sinä voit vaikuttaa?”
En enää”, Anrabas huokaisee, ”mutta kauan sitten…”
Dorian vie lempeän, suuren kämmenensä Anrabasin poskelle ja silittää pitkään.
Sitten sinun ei tarvitse vaivata sydäntäsi niillä. Se on joutunut kestämään muutenkin.”

Uupumus juoksee Anrabasin yli kuin raskaat vaunut. Hän jää seisomaan siihen, riippumaan kiinni Dorianiin, kunnes Dorian kuljettaa hänet varoen kapeahkolle sängylle. Hän vetää peiton Anrabasin ympärille, silittelee yhä kuin äiti, kuin joku, joka on rakastanut jo kauan ennen kuin on oppinut tietämään, mitä se tarkoittaa.

Pitäisikö meidän vihdoin lyödä peli poikki?”
Anrabasin silmissä kiiltää silkka suru, kun hän katsoo Doriania tämän vihreisiin silmiin. Niissä on sama kiilto kuin Victorialla, sama loputon seikkailunhalu.
En tarkoita meidän peliämme”, Dorian kiirehtii sanomaan, ”vaan neuvostoa, Ragnaria, kaikkea sitä.”
Aivan. Tosiaan. Anrabas on miltei unohtanut. Hän on toiminut sellaisia tahoja vastaan maanalaisella toiminnallaan jo niin pitkään.
Minusta on hirvittävää valehdella Victorialle.”
Hän saa tietää muutenkin. Nyt, kun olen näin kauan pois, hän herää ilman minua ja ymmärtää. Sitten hän voi kertoa neuvostolle ja Ragnarille.”

Dorianin kasvoille leviää irvistys. Sellaiset ilmeet eivät sovi hänen kaltaiselleen nuorelle miehelle laisinkaan.
Mitähän minäkin oikein puuhaan?” hän parahtaa. ”Minun piti naittaa minun sisareni sinulle ja olla sinua vastaan. Olen neuvoston mies, herran tähden, mihin olenkaan sotkeutunut…”
Anrabas kuulee harvoin Dorianin puhuvan siitä ääneen. Yleensä mies yrittää säästää Anrabasin moraaliselta ongelmaltaan.
Anteeksi, en tietenkään tarkoittanut –”
Anrabas kuljettaa sormensa Dorianin huulille, hiljentää puhetulvan. Dorian sulkee silmänsä ja nuolaisee sormia varoen ennen kuin päästää irti.

Kuinka minä kykenen katsomaan siskoani silmiin, kun olen tiennyt kaiken tämän aikaa, että sinä pääset vapaaksi? Siinä sinä taas olet.”
Anrabas hymähtää.
Yhtä hyvin minä olen elänyt hänen rinnallaan kesästä talveen tietäen, että hän on pelkkä neuvoston keino saada minut vastuuseen teoistani.” Sanat maistuvat sapelta Anrabasin suussa. ”Vaikka ei, hän ei ole ollut minulle kahle tai muistutus. Minä olen aidosti nauttinut hänen seurastaan. Victoria on aurinko. Aurinko, joka on liian kirkas katsoa…”

Kyyneleet kaihertavat jälleen silmien takana. Anrabas tietää, ettei olisi nainut tyttöä, jos olisi tiennyt, mitä neuvosto tämän kautta havittelee. Sen sijaan hän nai tämän tiedottomana kaikesta ja sai auringon, joka on hohtanut hänen paatuneen, hajonneen olemuksensa läpi, piirtänyt häneen lähtemättömiä kuvioita. He ovat aivan samanlaisia, Victoria ja Dorian, neuvoston kasvatit. Aurinkoja molemmat. Silti sydämeltään poikkeavat. Anrabasin rakkaat. Rakkaimmat kaikista.

Olisitko nainut hänet, jos olisin kertonut sinulle ennen avioitumistanne?” Dorian kysyy katsoen Anrabasia silmiin. Anrabas arvostaa, että mies ei pakene valhettaan.
En”, Anrabas huokaa, ”mutta olen silti kiitollinen, että nain hänet. Hän on antanut minulle paljon. Toivon, että minäkin hänelle. Hän on aurinko. Ei aurinkoa pitäisi sitoa, ja juuri niin minä olen tehnyt.”
Päästetäänkö hänet vapaaksi?”
Miten? Jos neuvosto saa tietää, että minä olen uuden vampirismin aallon takana, minut tapetaan!” Anrabas tiedostaa ulkoistavansa Dorianin neuvostosta puheessaan.
Ei neuvoston toimesta. Mutta Ragnar Strauss…”
Se mies on läpeensä mätä. Minä tiedän kyllä. Minulla ja Marialla on historiaa hänen kanssaan.”
Minulla on idea.”

Dorianin silmät kiiltävät. Se on aina hyvä alku, Anrabas on oppinut luottamaan siihen.
Mitä, jos me tappaisimme sinut?”
Anrabas tuijottaa Doriania pitkään silmät suurina.
Ei kirjaimellisesti. Siten, että maailma kuvittelisi sinun kuolleen. Vain sinä.”
Entä Maria? Mariakin on vaarassa, jos minun tekoni paljastuvat. Maria on nainen, häntä ei katsottaisi yhtä suopeasti.”
Näin meidän kesken, neuvosto on muuttunut paljon. Uudet tuulet ovat puhaltaneet sen sisällä. Me olemme tehneet paljon sellaisia linjauksia, joissa herra Strauss ei ole enää pysynyt mukana. Neuvosto ei tekisi sisarellesi mitään. Ragnar Strauss taas ei voi tehdä pyhästä vankilastaan käsin juurikaan. Hänen suuruudenhulluutensa on kahlinnut hänet sinne iäksi. Joten, jos sinä kuolisit, sinä vain kuolisit. Välttyisit seurauksilta. Victoria vapautuisi. Kaikki voittaisivat.”

Hetken Anrabas vain tuijottaa. Sitten heleä nauru purskahtaa ulos. Tilanteen absurdius lyö kasvoille, mutta lempeästi, pelkkänä muistutuksena.
Uskomatonta, se kuulostaa todella pahalta sinun suustasi”, Anrabas nauraa. ”Mutta tässä on järkeä. Minä puhun Marian kanssa. En voi tehdä mitään ilman sisareni kantaa, hän on yhtä sidottu tähän elämään kuin minäkin.”
Dorian nyökkää. Lempeä hymy on löytänyt takaisin eläväisille kasvoille.
Ota aikasi ja kerro sitten minulle. Minä teen mitä tahansa järjestelyitä, jos se tarkoittaa sitä, että neuvosto ja Ragnar lakkaavat hengittämästä niskaasi ja sisareni pääsee vihdoin irti valheesta.”

Anrabasista on uskomatonta, kuinka pitkälle he ovat olleet valmiita menemään vain, jotta heidän oma historiansa ei paljastuisi kenellekään. Maria tietää jo, Maria näkee rakkauden hänestä. Sisarelta ei voi piilottaa mitään. Totuus on, että ennen Victoriaa Anrabas oli löytänyt Dorianin jo monesti. Dorian oli tiennyt alusta asti Anrabasin kyvystä paeta vankilastaan, hän ei vain uskaltanut kertoa, mistä syystä todella naitti sisarensa. Hän ei vain itse voinut kertoa neuvostolle, miksi tiesi Anrabasin kykenevän lähtemään asunnostaan. Heidän häpeälliset kohtaamisensa olisivat johtaneet Dorianin erottamiseen. Anrabasia hymyilyttää joka kerta, kun hän ajattelee, että kenties siinä oli muutakin. Kenties Dorian ei enää yksinkertaisesti halunnut paljastaa miestä, jonka oli itselleen ottanut.

Silti kaikki on kovin epäreilua Victorialle. Kauniille, nuorelle vaimolle, jonka edessä Anrabas on täydellisen hauras ja paljas. Naiselle, joka elää valheessa, koska hänen veljensä ja aviomiehensä löysivät toisensa kauan ennen kuin hän oli edes kuvioissa. Koska kaikilla on jotakin häntä tärkeämpää. Anrabasia särkee. Hän ei voisi jatkaa näin kauaa.

Tänä yönä Anrabas ei halua ajatella sitä. Dorianin kädet lepäävät yhä hänen ympärillään kuin turvalliset, vahvat puut, joihin nojata. Anrabas ei ajattele enää mitään sinä päivänä ajattelemaansa – ei Wilhelmiä ja tämän pimeyttä, ei Victoriaa, jonka on pettänyt monella eri tavalla, ei neuvostoa ja Ragnaria, joiden kanssa hän on täysin hukassa. Ei omaa osuuttaan tässä kaikessa. Anrabas sallii itsensä nojata Dorianiin. Neuvoston mies pitää häntä sylissään, silittelee ja hoivaa, kunnes Anrabas tuntee unen saapuvan. Hän antaa sille tilaa tulla ja painaa silmänsä kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti