sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 17


Luku 17: Vastaus huutoon

Neuvoston vanhin mies ei liikuttele sulkakynää sormiensa välissä, vaan antaa sen levätä paperin päällä. Siitä Ragnar tietää kokouksen sävyn olevan vakava. Kaikki neuvoston jäseneet ovat ennättäneet paikalle istumaan kirkon asuttavaksi tehdyn kerroksen pitkän pöydän ääreen. Ragnar on valmistellut kaiken. Hänen ikuisessa vankilassaan täytyy olla paikka, jonne naapuruston lapset saavat tulla leikkimään.

Kokous on alkamassa, tällä kertaa Ragnar on otettu leikkiin mukaan tosissaan. Hänellä on kunnollinen paikka pöydän toisessa päässä. Ragnar ei risti käsiään pöydälle kuten nuorimmaiset tekevät, hän odottaa selkä suorassa ensisäveliä soitettavaksi.

Neuvoston vanhin lyö kätensä pöytään kokousen alun merkiksi.
Neuvoston kokous kuudentenatoista elokuuta on alkanut”, mies sanoo hiljentäen korkeassa huoneessa kaikuvan puheensorinan. ”Menkäämme suoraan asiaan. Kaduilla on alettu levottomiksi.”
Ragnar kallistaa päätään.
Levottomiksi? Tarkoittaako tämä jotakin muuta kuin noussutta vampyyripaniikkia?”
Neuvoston miehet katsovat toisiaan. Vuorotellen. Yksi kerrallaan. Otetaanko Ragnar sittenkään mukaan leikkiin vai ei?

On syytä epäillä, että kansa on alkanut radikalisoitumaan”, sanoo Dorian Havers, joka istuu aivan lähellä Ragnaria. Ragnar tuijottaa sisarensa vampyyrille antanutta miestä ja yrittää ymmärtää totuutta tämän päästämien äänteiden takana.
Radikalisoitumaan? Kuten… ennen?” Sanat ovat pelkkä kuiskaus. Ne jäävät kiertämään kehää Ragnarin ympärille. Kansa ei voi radikalisoitua. Ei nyt. Ei uudelleen. Ei kaiken sen jälkeen, mitä Ragnar on tehnyt estääkseen sen.

Vampyyrien pelko on vaikuttanut voimakkaasti koko kansaan, ei pelkästään paperittomiin ja nimettömiin.”
Entä työväki?”
On oletettavissa, että juuri työväkeen vampyyriuden uusi aalto on vaikuttanut eniten. Työväki voi ottaa ohjeet omiin käsiinsä sillä välin, kun yläluokka pyörii pelossaan.”

Ragnar nousee ylös ennen kuin itsekään huomaa. Hänen kätensä ovat puristuneet voimakkaasti nyrkkiin. Vasemmalla istuva Dorian tuijottaa häntä pitkään kuin ei ymmärtäisi lainkaan, mikä häntä kiihdyttää. Dorian ei voi tietää, että Ragnar ajattelee kahta mustahiuksista nuorta ystäväänsä, heitä, jotka olisivat voineet kertoa, mutta jättivät tietoisesti asian pimentoon.

Maailma on siis luisumassa takaisin yli sadan vuoden takaiseen pisteeseen, vaikka vampyyrien kauhujen piti pyyhkiä sodan syyt mennessään?”
Kukaan neuvoston miehistä ei sano mitään. Hetken Ragnarista tuntuu, että hän on lapsi, joka seisoo keskellä katua ja miettii, miksi muut pojat eivät hymyile hänelle.
Herra Strauss…”
Ragnaria kuvottaa. Sappinesteet maistuvat suussa. Nämä ihmiset pitävät häntä pilkkanaan. Eivät ota häntä tosissaan, vaikka ovat hyväksyneet hänet mukaan kokoukseen.

Hyvä herra Strauss, toivon, että te muistatte yli sadan vuoden takaisen neuvoston tehneen äärimmäisen epätoivoisia päätöksiä. Sodan tilanne olisi kaatunut kaikkien niskaan. Se, että te kykenitte avustamaan tuomalla vampyyrit mukaan kuvioon, oli ketterää ajattelua, mutta aika on muuttunut.”
Miten kaunis tapa sanoa, että kukaan ei aio enää kuunnella Ragnaria.
Vampyyrien kanssa toimiminen on tuottanut tulosta, mutta meidän todelinen ongelmamme on aivan toinen. Te tiedätte sen kyllä.”
Puhutaan nyt taivaan tähden asioista niiden nimillä”, yksi neuvoston miehistä ärähtää. ”Luokkasodastahan siinä oli kyse! Helvetti sentään! Köyhät vastaan rikkaat. Ei mitään sen erikoisempaa. Ja te päätitte saada molemmat inhoamaan vampyyreita enemmän kuin toisiaan.”

Yksinkertaistettuna asia meni täsmälleen niin. Osattomat eivät saaneet apua vuotaviin kauloihinsa ja kasvaviin kulmahampaisiinsa. He jäivät vampyyreiksi tai kuivuivat. Osalle aatelistosta ja työväestä kävi samoin. Pelko kalvoi aukon koko maahan. Sen jälkiä korjataan edelleen. Mutta että radikalisoituminen? Kaiken tämän jälkeen? Ragnar kuvitteli kauhun olleen niin syvällä, niin mustaa, että osattomat eivät enää koskaan nousisi.

Te ja silloinen neuvosto pelasitte tilanteen yläluokkien eduksi”, Dorian Havers huomauttaa.
Ragnarin suu loksahtaa tahtomattaan auki.
Tekö olette sitä mieltä, että meidän tulisi pelata osattomien pussiin ja höllentää valta-asemaamme vain, että likaisilla ja nimettömillä olisi siedettävät elinolot?” Ragnar kysyy yrittäen tavoittaa katsellaan jokaisen.
Hiljaisuus puhuu puolestaan. Kukaan ei vastaa.

Hetken Ragnar vain tuijottaa eteensä. Hiljaisuus hakkaa vasten korvia. Sitten hän alkaa nauraa. Nauru on katkonaista ja ilotonta, pelkästään järkyttynyttä. Se kiertelee korkeita seiniä vain niin kauan, että Ragnar ymmärtää hiljaisuuden tulleen pysyäkseen.

Ongelma on rakenteellinen”, Dorian jatkaa. ”Te teitte yli sata vuotta sitten hätäisen päätöksen ja pelastitte sen, mitä voitte.”
Tämä maailma ei olisi nyt pystyssä, jos en olisi tehnyt silloisia päätöksiäni!”
En ole väittämässä vastaan, herra Strauss. Sanon vain, että ongelma on syvemmällä rakenteissa. Meidän täytyy lähteä purkamaan niitä. Emme voi muuta kuin kuunnella niitä, joita tämä koskee. Jos emme tee asialle mitään, osattomat ja työväki radikalisoituvat ja käsillä on jälleen sisällissota.”

Ragnarin silmät seisovat päässä. Hän istuutuu jälleen alas havaitessaan jokaisen tuijottavan häntä kuin pahaista vampyyria, joka ei kykene enää tekemään kattavia päätöksiä.

Entä käsiin levinnyt vampyyriongelma? Eikö se ole enää varteenotettava?” Ragnar kääntää katseensa suoraan Dorianiin. ”Sinä annoit oman siskosi vampyyrin vaimoksi vain, jotta tilanne saataisiin ruotuun! Ja nytkö sinustakin köyhät ovat suurempi ongelma kuin vertanne kaduilla juovat pedot?”
Dorian vain räpyttelee kauriinsilmiään. Sietämätön olento. Sietämättömiä kaikki. Nuoria ja kokemattomia, mitä he elämästä tietäisivät? Ragnaria kuvottaa. Hän olisi ottanut ohjat omiin käsiinsä, jos ei olisi kirkkonsa vanki. Jumala minua auttakoon.

Vampyyrit ovat edelleen varteenotettava ongelma”, neuvoston vanhin vastaa. ”Me aiomme yhä etsiä syyllistä vampirismin uuteen aaltoon. Se on saatava kuriin, sillä vampyyrien piti olla vain väliaikainen uhka, jonka jälkeen elämä tasoittuu. Ensimmäiset vampyyrit eivät voi millään ryhtyä sooloilemaan nyt.”
Ragnar nyökkää. Ensimmäiset järkevät sanat koko kokouksen aikana.
Mutta koska vampyyrien kasvava määrä lietsoo paniikkia ja herättää kansassa radialisoituneita ajatuksia, meidän on kehitettävä toisenlainenkin lähestymistapa. Sen sijaan, että pyrkisimme jälleen vaimentamaan huudon, aiomme keksiä keinon vastata siihen.”

Siispä sisareni saa pysyä herra Barretin vaimona ja raportoida meille, jos saa selville, mitä vampyyrien puolella oikein tapahtuu”, Dorian jatkaa. ”Meillä on silti myös toinen, paljon suurempi ja syvempi taistelu käytävänämme.”
On oletettava, että heikkoverisiksi vampyyreiksi muuttuneiden kansalaisten joukossa on myös yläluokkaisia ihmisiä”, jatkaa keskellä istuva, aiemmin ärähtänyt mies. ”Nämä yläluokkaiset ovat alkaneet toimia. Vampyyriksi muututtuaan he ovat ymmärtäneet huonompiosaisten asemaa ja ryhtyneet toimimaan. Liikehdintä on havaittavissa jo nyt. Ketään ei ole vielä saatu kiinni itse teosta, mutta on oletettavissa, että kansan keskuudessa elää jonkinlainen liittouma.”

Liittouma? Kansan keskuudessa? Miksi Ragnar ei ole kuullut siitä mitään, vaikka toimii yhteistyössä Juliuksen ja Fridan kanssa? Ragnar vetää syvään henkeä ja sulkee väsyneet silmänsä hetkeksi. Luomien takana pyörii vain yhdenlaisia kuvia. Niitä hän ei halua nähdä, ei juuri nyt, ei täällä.

Joten vuosikymmenten selkeiden linjauksien jälkeen me alamme lipsua ja suudella köyhien varpaita”, Ragnar sanoo pehmeästi. ”Ymmärrän. Onhan neuvoston aiemmista vampyyreita koskevista isoista päätöksistä kulunut jo yli sata vuotta.”
Me emme tahdo loukata teitä, herra Strauss, mutta –”
Mutta teitä ei kiinnosta helvettiäkään, mitä minä olen tämän maailman eteen tehnyt!” Ragnar jylisee. ”Ymmärrän sen! Enhän minä ole kuin antanut oman elämäni valua hukkaan sen vuoksi, että kansalla olisi joku, jota vihata. Mutta hyvä on. Ymmärrän nyt, millaisia miehiä te olette.”
Te teitte päätöksen itse, herra Strauss. Te halusitte itse tulla vampyyriksi ja uhrata maineenne, jotta kansa saisi syntipukin.”
Koska kansa tarvitsi silloin syntipukkia kipeämmin kuin mitään muuta.”
Entä nyt? Entä, jos ihmiset ovat väsyneitä vihaamaan, ja haluavat jotakin aivan muuta?”

Ragnar heilauttaa rannettaan. Neuvoston miehet tietävät, mitä hän sillä tarkoittaa. Ulos täältä. Joka ikinen. Ragnar ei aio katsella leikeissään kompastelevia pikkupoikia enää hetkeäkään pitempään.

Rauhaa ja rakkautta, niin tietenkin”, Ragnar naurahtaa. ”Poistukaa ja palatkaa luokseni sitten, kun teillä on minulle jotakin todellista kerrottavaa.”
Miehet luikkivat tiehensä häntä koipiensa välissä. Entisessä pyhässä tilassa kukaan ei uskalla käydä Ragnarin kurkkuun kiinni. Viimeisenä pöydästä poistuu Dorian Havers, joka jää tuijottamaan Ragnaria kuin hänellä olisi miehelle vielä sanottavaa. Lopulta Doriankin kävelee pois hiljaisuus harteillaan.

Ragnar jää yksin. Hän puristaa kätensä nyrkkiin ja pakottaa huudon sisälleen. Hän ei tahdo täyttää kirkkoaan sillä, herättää vanhoja pyhiä rauhastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti