sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 30


Luku 30: Talvi tietää

Anrabas löytää sisarensa talvipuutarhasta. Lumi putoilee kevyenä ja tasaisena Marian mustille suortuville. Joka kerta, kun Anrabas näkee sisarensa talven ympäröimänä, hänen rintaansa raastaa. Maria kuuluu talvelle. Hän on yhtä sen kanssa. Hengitys höyryää ilmassa, nenänpää punertuu. Pehmeä turkiskauluksinen takki pitää naisen lämpimänä, mutta Anrabas tietää, että Maria riisuisi itsensä vaikka täysin alastomaksi, jos talvi sitä häneltä pyytäisi.

Enää kauan Anrabas ei kävelisi kartanonsa pihalla sisarensa kanssa. Pian hän olisi mullan alla, melkein. Vankeuksia on monenlaisia. Anrabasin elämä on vankeudesta toiseen lipumista. Hän on ottanut itselleen mieluisia kahleita. Moni alamaailmassa jäisi kaipaamaan ja tarvitsemaan häntä. Wilhelm tietäisi kyllä, mistä tässä on kyse. Ei hätää. Frida ja Julius kertoisivat hänelle. Anrabas tietää, ettei hänen tarvitse huolehtia siitä puolesta elämäänsä juuri nyt. Hän astelee sisarensa luo, painaa kätensä tämän olalle.

Kaikki lähestyy loppuaan”, Maria sanoo kurottaen paljaita sormiaan kohti satavia lumikiteitä. ”Talvi on kertonut sen minulle.”
Sinä puhut aina niin kryptisesti, sisko rakas.”
Hymy Marian kasvoilla on vähintään yhtä monitulkintainen.
Kaikki selittää itsensä kyllä. Ei ehkä tavalla, jolla odotamme.”
Tässä on paljon sellaista, josta kukaan ei ymmärrä mitään.”

Anrabas huokaisee syvään. Hän on aina ollut ensimmäinen vampyyri, kaikkien vihan kohde. Vihan tai – kuten nyt – toivon. Maailmassa on satoja sellaisia osattomia, jotka ovat ottaneet hänet apuineen janoisin, kaipaavin sydämin vastaan. Anrabas on väsynyt rooliinsa. Sisimmässään hän tietää olevansa pelkkä mies, joka ei ole koskaan saanut kiinni todellisuudesta. Hän vain lipuu. Elää. Ottaa ruumiillisia nautintoja. Unohtaa, ottaa uuden kierroksen. Tässä, lumen sataessa harteille ja sulaessa saman tien, hän tietää olevansa itse aivan kuin sekin.

Sinä haluaisit kysyä jotakin”, Anrabas huokaa. Marian kasvot selittävät harvoin mitään. Marian tapa kääntyä hieman sisäänpäin sen sijaan kertoo Anrabasille paljonkin.
On montakin asiaa, jotka ovat istuneet kieleni päällä jo päiviä”, Maria huokaisee. ”Anri, onko Dorian Havers osa tätä suunnitelmaa?”
Se ei ollut ensimmäinen kysymys, jonka Anrabas kuvitteli Marian esittävän. Hän oli valmistautunut puhumaan jostakin paljon syvemmästä. Hän oli jo kehittänyt mielessään puolustuspuheen toimistaan alamaailmassa. Dorian tuntuu aiheena liian hauraalta, hauraammalta kuin lumi, joka sulaa hänen hiuksiinsa.

Dorian oli ensimmäinen, joka ehdotti minulle kuolemista.”
Hän oli siis se, jonka luona vietit päiväsi paossa.”
Hiljaisuus. Anrabasin ei tarvitse puhua mitään Wilhelmistä ja alamaailmasta. Maria tarttuu vain hänen sydämensä paloon, tarpeeseen olla lähellä toisia ihmisiä ja rakastaa.
Sinun pitää kertoa Victorialle jossakin kohtaa.”
Miksi? En halua. Hän välittää veljestään. Dorian ehdotti tätä säästääkseen Victorian siltä valheelta, jossa hän täällä elää. Hänen ei tarvitse palvella Ragnaria tai edes neuvostoa, kun teemme näin. Dorian halusi vapauttaa sisarensa, ja minä olen samaa mieltä. Victoria on liian hyvä tällaiseen elämään.”
Meidän aurinkomme. Niinköhän hän polttaa reiän talveemme, muuttaa sen iäksi?”

Enää Anrabasilla ei ole aavistustakaan, mistä hänen sisarensa puhuu. Hetken Maria katsoo maiseman läpi, näkee syvemmälle kuin lunta roikkuvat puut ja valkeaan hautautuvat pensaat antavat nähdä. Sitten Maria sulkee silmänsä hetkeksi, avaa ne uudelleen ja hymyilee ilotonta hymyään veljelleen.

Oletko varma, että et halua kertoa Victorialle siksi, ettei suhteesi Dorianiin paljastuisi?”
Ole kiltti äläkä kutsu sitä suhteeksi. Se on erilaista hänen kanssaan.”
Anri, me molemmat tiedämme, että sellainen sinä vain olet.” Äänessä ei ole paheksuntaa. Maria vain näkee, ei tuomitse. Joskus se on Anrabasista aivan yhtä raskasta. Lohtua on niin vaikea kantaa mukanaan.
Minä taidan rakastaa heitä molempia. Ja kaikkia niitä, jotka käyvät juhlissani.” Juhlien mainitseminen saa Anrabasin painamaan päänsä hetkeksi alas. Ei hetkeen uusia juhlia. Ei vanhoja ja uusia tuttuja risteilemässä hänen ihollaan, piirtämässä häntä tähän maailmaan. Kuinka hän sitten löytäisi äärensä uudelleen?

Jotenkin sen kertominen Victorialle on täysin ylitsepääsemätöntä. En halua hänen pettyvän veljeensä. Dorianhan tiesi jo ennen häitä, että minä pääsen kulkemaan rajojen yli. Hän naitti sisarensa turhaan. Nyt me kaikki vain näyttelemme, mutta Victoria ei tiedä mitään, vaikka varmasti kuvittelee tietävänsä.”
Sinun täytyy punnita, kuka tai mikä on sinulle kaikkein tärkeintä. Haluatko vaimosi ymmärtävän totuuden, vai haluatko suojella Doriania? Minä tiedän, millaista on elää valheessa. Me molemmat tiedämme. Me olemme enää pelkkiä varjoja itsestämme näiden sadan vuoden jälkeen.”

Ensimmäinen kerta, kun Maria kurottaa yksinäisyydestään antamaan veljelleen neuvoja. Anrabas ei muista Marian koskaan tehneen niin. Maria on kuten kuunvalo tai talvinen tuuli, läsnä, mutta ei koskaan kertomassa, mitä täytyy tehdä. Maria on aina voinut näyttää suuntaa, mutta ei koskaan sanella valmiiksi.

Hetken Anrabas ajattelee, että kenties Marialla on aina ollut omia mielipiteitä, mutta tämä ei vain ole halunnut ohjailla veljeään. Sitten hän katsoo sisartaan pitkään, hivelee katseellaan tämän siroja, herkkiä piirteitä ja ymmärtää. Piirteiden takana lepää salaisuus. Maria ei sano mitään Anrabasin vuoksi, vaan itsensä.

Se on Victoria, eikö olekin?”
Maria kallistaa päätään. Kasvojen kuori rakoilee, paljastaa palasen sisimmästä. Niin käy äärimmäisen harvoin. Anrabas tietää, mitä näkee.
Sinä sanot kaiken tämän, jotta Victoriaan ei sattuisi.” Anrabas siristää silmiään. ”Kuka minun vaimoni sinulle on? Uusi Edelaineko?”

Sivallus. Maria miltei kaatuu taaksepäin. Hän vie käden kasvoilleen kuin Anrabas olisi todella lyönyt. Anrabas kurottaa kohti siskoaan, todistaa sanojensa uppoavan. Hetken Marian kasvoilla on täydellisen haavoitettu ilme. Hän ei saa sitä koottua ajoissa. Vain muutamien sekuntien ajas Marian kasvot ovat täydellisen paljaat. Raaka versio siitä, mitä ulospäin näkee. Anrabas näkee suoraan sisareensa, eikä hän ole koskaan katunut mitään yhtä suurella voimalla.

Minä kannan yhä kaiken vastuun Edelainesta”, Maria sanoo äänellä, joka tihkuu kylmää. Se on kylmempi kuin talven valtaama puutarha heidän ympärillään. ”Minä rakastin häntä, omaa parasta ystävääni, jonka se mies vei minulta. Tein hänestä vampyyrin, jotta en koskaan menettäisi häntä. Tiedän tehneeni sen täysin itsekkäistä syistä. ’Tätä kautta voimme pitää aina yhtä’, ’Näin voit auttaa meitä ja vahtia miehesi toimia’… Kaikki pelkkiä tekosyitä. Sinä tiedät, että minä halusin omistaa hänet.”
Marian silmät ovat suuret ja hurjistuneet.
Oletko nyt tyytyväinen, kun sanoin sen vihdoin?”

Ei. Ei Anrabas ole. Hän pudistaa päätään sellaisella surumielisyydellä, että hänen kylmää kehoaan särkee kaikkialta.
Minä tiesin sen aina”, Anrabas sanoo äänellä, joka voisi kuulua pienelle pojalle. ”Ragnar oli viemässä hänet, ja sinä et voinut menettää häntä vuosille, niinhän?”
Mutta minä menetin hänet silti. Tiettyjä totuuksia ei voi muuttaa, olisihan minun se pitänyt tietää.”

Anrabas muistaa yhä päivän, kun heille kerrottiin, että Edelaine Strauss oli kuollut. Hän ja hänen alle kymmenenvuotiaat lapsensa, jotka hän ja Ragnar olivat vihdoin saaneet maailmaan. Anrabas ei nähnyt Marian murtuvan silloin, mutta hän näkee sisarensa palasina nyt, lähes kymmenen vuotta myöhemmin.

Minua rangaistiin itsekkäästä teostani. Kuolemaa ei voi estää, ja maailma näytti sen minulle näin”, Maria sanoo ääni yhä täysin hukassa. Anrabasin sisko ei kuulosta tältä. Anrabasin siskolla on pehmeä, ymmärtävä ääni. Sellaisen ihmisen ääni, joka on katsonut maailmankaikkeutta sen kirkkaisiin silmiin ja ymmärtänyt. Anrabasia hirvittää kuulla Marian puhuvan kuin kuka tahansa nainen, jota tämä maailma on iskenyt kylkiluiden alle. Miesten maailma. Anrabasia itkettää hänen omat sanansa, omat valintansa, oma kyltymätön sydämensä. Kunpa hän olisi ollut hiljaa, jättänyt Victorian naimatta ja antanut tämän elää rauhassa ja ollut ottamatta Doriania iholleen. Alamaailmassa ja tässä kartanossa on riittävästi eämää elettäväksi. Haversin sisarukset ovat viattomia hänen tarpeittensa huutoon.

On asioita, joiden on tarkoitus tapahtua”, Maria sanoo lopulta kääntäen selkänsä. Anrabas näkee vain satutetun selän, joka piilottaa kasvot, jotka eivät voi enää pitää naamiota yllä. Anrabas ei kurota katsomaan. On tila, jonka jokainen ansaitsee. Anrabas kääntyy, odottaa kyyneliä tuleviksi. Ne eivät saavu koskaan. Väsymys on vienyt niiden paikan. Lunta sataa harteille, sulaa saman tien. Anrabas ei ajattele enää muuta kävellessään takaisin sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti