sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 36


Luku 36: Talvipuutarha

Maailma on hetken hiljaa. Victoria istuu lumella, antaa kylmyyden löytää kehonsa, lempeän yön viedä ajatuksensa mennessään. Taloa tutkitaan edelleen, mutta kaikki ovat toistaiseksi poissa. Anrabasin kuoleman virallistaminen on jo tapahtunut. Victoria keinuu hiljaisuudessa ja toivoo, että Maria kuulisi hänen sydämensä kutsun ja saapuisi hänen luokseen.

Mutta Maria on jo siellä. Victoria kääntää päätään, on jo aikeissa puhdistaa mekkonsa paksun helman lumesta, mutta Maria istuukin hänen vierelleen, antaa hänkin kylmän saapua. Victoria painaa päänsä Marian olalle, antaa sen levätä siinä kuin maailmassa ei olisi muuta kuin toisen pehmeä kosketus.

En koskaan kertonut sinulle kunnolla minusta ja valosta”, Maria sanoo pehmeästi. Vasta, kun Maria puhuu, Victoria muistaa, kuinka paljon haluaakaan olla tämän naisen rinnalla.
Emme ehtineet. Niin paljon on tapahtunut sen jälkeen.”
Lunta putoilee puista maahan. Maria nostaa Victorian leukaa ja painaa hitaan suudelman tämän huulille.
Ei niin paljon, ettemme voisi jatkaa siitä, mihin jäimme.”
Lurittava nauru pakenee Victoriasta.
Mistä niistä? Tästä”, Victoria sanoo suudellen Mariaa, ”vai siitä toisesta?”
Siitä toisesta”, Maria sanoo hymyillen.

Victoria vetäytyy aavistuksen kauemmas, uteliaisuus kiiltää silmissä. Kartano seisoo Marian selän takana tummanpuhuvana, mutta suojelevana. Tämä hetki olisi vain heidän. Hetki paljaalla hangella kuunvalossa. Talvipuutarhassa.

Victoria, kerrohan, mitä sinä tiedät ensimmäisestä vampyyrista.”
Victorian mieli täyttyy jälleen kuvista. Hän muistaa yhä lapsuuden kirjojen mustavalkoiset kuvat, joissa vampyyrien kynnet ovat pitkät, silmät hurjistuneet kurimukset keskellä rypyttömiä kasvoja. Victoria pudistaa kuvan päästään. Ensimmäinen vampyyri. Hänen aviomiehensä, ei satukirjojen kuva.
Anrabasista? No…”
Maria pudistaa päätään.
Ensimmäisestä vampyyrista.”
Tarkoitat enemmän legendaa kuin miestä itseään?”
Maria ei sano mitään. Victoria uskoo osuneensa oikeaan.

Minulle kerrottiin aina lapsena, että ensimmäinen vampyyri on hirviö”, Victoria sanoo, sillä se on päällimmäinen ajatus, joka myyttisestä kuvien hahmosta tulee mieleen. Todellisuuden Anrabas voi olla mitä tahansa, mutta myytti hänen ympärillään on paisunut sadassa vuodessa niin suureksi, että sitä on enää vaikea kohdata suoraan.
Hän oli joskus jopa painajaisissani, niin pahana isäni hänet saduissa kuvaili. Mutta en minä häntä itseään pelännyt. Minä pelkäsin, mikä saa isäni kaltaisen suuren miehen ajattelemaan niin.”

Marian ilme ei pysy enää kovana, nainen vie käden suulleen ja sulkee silmänsä. On kuin Maria pyrkisi kaikin keinoin pitämään tunteen sisällään.
Maria?”
Ei, jatka vain”, Maria hengähtää. ”Sinä olet niin puhdas, niin kaunis sanoissasi. Minä yritän parhaani mukaan elää sen kanssa.”
Victoria hymähtää, sipaisee Marian kättä ennen kuin jatkaa.
Yritin aina parhaani mukaan ymmärtää, millainen ensimmäinen vampyyri oli. Kuvaukset eivät päässeet hänen ytimeensä saakka. Se häiritsi minua. Hänet kuvailtiin hurjana, ja joka yhteydessä mainittiin hänen syyllisyytensä vampyyrikaaokseen.”
Victoria huokaisee syvään. ”Neuvoston propagandaahan se tietenkin oli. Jopa lapset haluttiin saada uskomaan, että vampyyrit aiheuttivat kaiken pahan eikä neuvostolla itsellään ollut mitään osuutta koko suunnitelmaan. Ajatella, että nuo ihmiset tuolla portin takana ovat kasvaneet ajattelemaan niin. He eivät saaneet tietää totuutta koskaan.”

Hetken hiljaisuus. Maria nyökkää.
Porttien ulkona tapahtuu paljon nytkin. Pysytään kuitenkin toistaiseksi ensimmäisen vampyyrin myytissä. Entä hänen ominaisuutensa? Mitä sinulle kerrottiin niistä?”
Victoria mutristaa huuliaan. Siitä, kun joku on puhunut hänelle kuin lapselle, ei ole kauaakaan. Hän on nainen miehen maailmassa, suurimmalle osalle ihmisistä aina pelkkä lapsi, jolle kaikki pitää opastaa kädestä pitäen. Vampyyreistakin on kerrottu saarnaavaan sävyyn illan taittuessa yöksi. Toisenlaisia iltasatuja.
Minulle kerrottiin, että ensimmäinen vampyyri omaa vahvimman veren. Hän on kuolematon hirviö, ja ensimmäiset hänen puremansa ihmiset muuttuivat lähes yhtä voimakkaiksi hirviöksi. Sen jälkeen veri on heikentynyt eikä kenestäkään ole tullut kuolematonta ensimmäisten jälkeen.” Victoria pitää tauon, kurtistaa kulmiaan. ”Niin, ja hän pystyy muokkaaman muistoja. Se tosin lienee pelkkää satua.”

Maria on hiljaa. Lunta ei sada, maisema on täysin äänetön.
Maria… Miksi me oikein keskustelemme tästä nyt?”
Maria pysyy paikallaan. Hän ei kallista päätään, ei huokaise, ei mitään. On kuin hän olisi ikuinen patsas talvipuutarhassaan.
Mitä sinä sanoisit, jos minä kertoisin sinulle, että aviomiehesi ei olekaan ensimmäinen vampyyri?”
Victorian suu raottuu, kulmat kaartuvat.
Ei olekaan…? Kuinka kaikki sitten uskovat niin? Ja kuka…”

Ymmärrys iskeytyy Victoriaan kuin valo. Hetken se täyttää hänet kauttaaltaan, on niin raju ja voimakas, ettei hän näe eteensä. On kuin lumi heijastaisi Marian kasvoille unien valon, näyttäisi naisen vihdoin sellaisena, joka hän todella on. Vahvana, lujana, ikuisena. Vihdoin Victoria ymmärtää. Ensimmäinen vampyyri ei ole koskaan ollut Anrabas. Se on Maria.

Ja sitten. Lunta sataa. Taivaan merkki. Lumi on aina ollut kieli, valon keino keskustella. Victorian silmät täyttyvät kyynelistä, kun hän katsoo lumen satavan valkeina hippusina Marian mustille hiuksille.

Sinä… Sinä rakas, ikuinen olento, sinä olet hän.” Victoria ei kysy kuinka, hän ei kysy miksi. Valo tuntuu kevyeltä hänen rinnassaan. Hän ymmärtää, vaikka ei näekään vielä. Hänen ei tarvitse.
Olen aina ollut. Alusta saakka”, Maria lausuu.
Tietenkin hän on. Victorian olisi pitänyt ymmärtää. Talvi, lumi, kaikki pelkkiä valon sanansaattajia. Merkkejä Marialle siitä, että jotakin tapahtuisi. Kuinka Victoria olisikaan voinut rakastua johonkin muuhun? Hänen rakkautensa ylittää ajan ja paikan. Se ulottuu valon piirtämien rajojen ulkopuolelle.
Kerro minulle valosta. Kerro minulle, ensimmäinen vampyyri.”

Vihdoin Maria hymyilee. Hymy saa kalvakoihin kasvoihin eloa, tekee niistä vihdoin kokonaiset. Tällaista hymyä Victoria ei ole niillä koskaan nähnyt. Hän tuntee pakahtuvansa.

Silloin oli talvi”, Maria aloittaa. Victoria tuntee kyyneleet poskillaan. Tietenkin silloin oli talvi. Talvi on odottanut kaikki nämä vuodet.
Minä olin pelkkä nuori nainen, joka halusi hetken omaa aikaa. Elämäni miehet eivät sitä minulle suoneet. Maailmassa ei silloin ollut tietoakaan vampyyreista. Sodan alkusävelet oltiin jo kuultu, mutta ne painettiin pois mielestä. Silloin siihen vielä pystyttiin. Joka tapauksessa minä olin nuori nainen, jolla oli tismalleen samat kasvot kuin nytkin.”

Victoria kuvittelee Marian kulkemaan ulos. Talvi peittäisi maan ja taivaan, kaikkialla olisi kauttaaltaan valkoista.
Minä kävelin lähimetsässä, kunnes tunsin sen. Odotuksen ilmassa. Se suorastaan väreili, kutsui minua luokseen. Se oli sisälläni, aivan kuin se olisi odottanut hetkeä, jolloin tulla esiin. Minä etsin tieni sen luo, ja siellä se odotti minua, katkenneen puun rungolla. Valo.”
Sinä… näit valon?”
Maria nyökkää.
Sitä ei voi kuvailla, älä pyydä minua kertomaan. Olet kohdannut sen unissasi. Sen kuvaaminen on mahdotonta.”
Victoria tietää kyllä. Jotakin niin suunnatonta ja ikuista ei pysty ihmismilelellä käsittämään. Hän on alkanut vihdoin hyväksymään sen.

Se puhui minulle suoraan. Tiesin sen. Se oli odottanut.”
Sinuako?”
Ei. Odottanut vain. Minä en ollut erityinen. Minä satuin vain tunnistamaan sen kutsun sisältäni. Siellä se oli ollut jo kauan, talvimaisemassa, odottamassa, että joku tuntisi sen. Ja minä tunsin. Siksi minä olin ensimmäinen. Siksi vastuu lankesi minun harteilleni.”
Syvä huokaus. Maria joutuu vetämään henkeä.
Se oli nähnyt maailman tilan ja pyysi minua auttamaan. Se halusi antaa minulle lahjan, sillä minä tunsin sen ja ymmärsin sitä. Se tiesi minun voivan auttaa.”
Lahjan?”

Marian hymy syvenee. Victoria näkee maailmoja Marian kasvojen takana. Tämä nainen on hänen kaikkensa. Hän tietää valinneensa oikein. Loputtomia alkuja ja loppuja yhden naisen ilmeissä. Mahdollisuuksia enemmän kuin silmänräpäyksiä ihmiselämässä.

Ymmärrätkö nyt? Se tiesi, mitä tulisi. Se antoi minulle tämän. Ikuisuuden ja verenjanon.”
Victoria hengähtää.
Sinä olit kuin kaikki ne henkilöt Raamatussa, jotka saivat Jumalalta tehtävän.”
Jos haluat kutsua sitä Jumalaksi, en kiellä sinua. Minusta mikä tahansa nimi pelkistäisi sen olemuksen. Siksi se on minulle vain valo. Lahjani, valosta annettu.”
Olet oikeassa. Se on liian suuri nimettäväksi.”
Minä en ollut korvaamaton, mutta minä osuin paikalle, kun minua tarvittiin. Niinpä minä sain tämän lahjan, tämän vampyyriuden, ikijanon. Minusta tuli ensimmäinen vampyyri.”
Kertoiko valo sinulle, mitä sinun tuli tehdä?”

Maria pudistaa päätään. Mustat suortuvat keinuvat kuunvalossa.
Minun piti selvittää se itse. Enkö kysynytkin sinulta aiemmin, uskotko sinä siihen, että asioilla on tarkoitus mennä tietyllä tavalla? Minä uskon niin. Ja minusta tuntuu, että valo myös. Se on absoluuttinen. Se tietää kyllä. Jos jokin menee väärin, se menee, ja silloin se tarkoittaa, että sen voi korjata. Aivan kuten sadan vuoden takaiset tapahtumat ovat alkaneet korjautua nyt. Talvi on kertonut minulle, että loppu on lähellä.”

Victoria ajattelee omaa rooliaan kaikessa. Hän käveli sisälle elämään, joka ei ollut hänen otettavissaan, tuli osaksi sitä, sulautui ja oppi. Nyt hän näkee kaiken. Ei ole olemassakaan puolia. On vain asioita, jotka kulkevat ristiin ja asioita, jotka lomittuvat. Asioita, jotka eivät koskaan kohtaa. Victoria näkee sen kaiken nyt.

Valo siis halusi, että maailman tilanne korjautuu.”
Kyllä, mutta se on liian absoluuttinen, jotta voisimme puhua varsinaisesti haluamisesta. Se vain tiesi, että kaiken on mentävä niin kuten se nyt menee. Voimme ajatella, että jokainen virheemme on tarkoituksellinen ja korjattavissa. Minua ja Anria käytettiin täydellisen häikäilemättömästi neuvoston ja Ragnarin toimesta. Minä käytin Ragnarin vaimoa häntä vastaan. Kaikki toimivat itsekkäästi, eikä sota ole päättynyt vieläkään. Ei oikeasti.”
Mutta se päättyy. Se päättyy pian, vaikka se ei ole vielä alkanutkaan uudelleen.”
Sinä tiedät sen?”
Victoria nyökkää. Valo keinuu hänen rinnassaan.
Minä tiedän sen.”
Maria hymyilee.
Hyvä. Sinuun minä luotan. Meidän kohtaamisemme ei ollut sattumaa. Sinä olet puhdas. Minä en koskaan uskonut enää sanovani näin, mutta minä rakastan sinua, Victoria, rakastan aivan hirvittävän paljon.”

Ensimmäinen, ikuisuuden salaisuutta sydämessään kantanut vampyyri kurottaa kohti rinnalleen löytämäänsä naista. Victoria ymmärtää vihdoin, miksi hän on täällä. Hän on saanut Marian näkemään. Ja Maria hänet. He ovat peilautuneet toisistaan, muodostaneet oman kuvansa. Lomittuneet. Heidän suudellessaan valo läikehtii Victorian sisällä.

Minä ja Anri päätimme yhdessä, että valehtelemme kaikille”, Maria huokaa irrottautuessaan suudelmasta. Hän pitää yhä kättään Victorian niskassa, ei halua irrottaa kerran löydettyään.
Me päätimme, että kaikkien tulee uskoa Anrin olevan ensimmäinen vampyyri.”
Miksi?” Victoria kysyy, vaikka uskoo tietävänsä vastauksen.
Ensinnäkin Anri on mies. Minä olisin ollut naisena vaikeassa paikassa, jos kaikkien katseet olisivat kääntyneet minuun ensimmäisenä vampyyrina. Hän halusi kantaa sen taakan puolestani, ja olen siitä hänelle kiitollinen.”
Victoria ymmärtää sen hyvin. He elävät miesten maailmassa. Heidän täytyy jo tyttöinä oppia valehtelemaan ja kiertämään totuutta ennen kuin kasvavat naisiksi.

Lisäksi me halusimme säilyttää edes jonkinlaisen oikeuden itseemme”, Maria sanoo paljon raskaammalla äänellä. ”Ragnar vangitsi meidät löydettyään meidät juomasta ihmisten verta. Meille ei annettu muuta vaihtoehtoa kuin osallistua suunnitelmaan tai pysyä vankina. Ymmärrät varmasti, että sellainen sopimus hyödyttää vain sitä, joka sitä ehdottaa. Me olimme häkkiin ajettuja eläimiä.”
Victoria nyökkää. Lunta sataa yhä.
Siispä me päätimme, että kukaan ei saa tietää asian todellista laitaa. Anri ei koskaan tiennyt valosta, en kertonut hänelle. Hän ei olisi ymmärtänyt.”
Sen Victoria tietää hyvin. Anrabas ei ole sellainen ihminen, jonka sydän olisi herkistynyt maailmalle. Anrabasin on vaikeaa nähdä itseään pitemmälle.
Mutta Anri suostui silti kantamaan näkyvän taakan puolestani. Se, mitä sanoit muistojen muokkaamisesta, on totta. Minä pystyn siihen. Anri halusi, että hänen muistojaan muokataan niin, että hän itsekin uskoo olevansa ensimmäinen vampyyri. Sinä tunnet veljeni – hän ei olisi koskaan kyennyt näyttelemään sellaista roolia, ellei olisi itsekin uskonut siihen.”

Victorian suu loksahtaa auki. Tällaista hän ei olisi osannut odottaa. Hän on todella rakastunut legendaan, myyttien olentoon. Kyyneleet kaihertavat yhä silmiä, mutta pelkästään kauniilla tavalla. Miten upean olennon rinnalla hän seisookaan.

Anri uskoo siihen edelleen. Tämä ei ole vielä ohi. En ole palauttanut hänelle todellisia muistoja, en vielä.”
Tämä ei ole vielä ohi”, Victoria toistaa kuin oppiakseen ymmärtämään asian laidan itsekin.
Anri saa elää ensimmäisenä vampyyrina vielä jonkin aikaa. Kansan silmissä hän saa olla sitä ikuisesti, aivan kuten Ragnar Strausskin saa olla ikuisesti kansan syntipukki, vaikka totuus on toinen. Kaikki on valinnoistamme kiinni, Victoria rakas. Lopussa me kaikki olemme vain valintojemme summa.”

Käsi etsii toisen, sormet lomittuvat. Victoria tapailee Marian huulia, pysyttelee lähellä kuin voisi siten nähdä paremmin tämän sisimpään. Vaikka eihän hänen tarvitsisi. Valot heidän sisällään ovat jo löytäneet toisensa.

Kun löysin valon, muistan kysyneeni siltä yhtä, kun se antoi minulle lahjani.”
Victoria silittää yhä Marian kämmenselkää.
Kysyin siltä, pysyisinkö ikuisesti tällaisena.” Naurahdus. ”Se kertoi nuoruuteni pysyvän, mutta olisihan minun pitänyt ymmärtää, että ei ulkonäkömme ole se, mitä vuodet todella meissä muuttavat. Minun sydämeni ei pysynyt ikuisesti nuorena, mutta oli oma valintani antaa vanhan sydämeni kivettää minut. Sinä olet se, jolta opin, ettei se tie vie minua perille saakka. Sinä sait vanhaan sydämeeni jälleen eloa. Sinun silmäsi ovat yhä nuoret ja täynnä seikkailua.”

Victoria ei tiedä, miltä hänen ilmeensä näyttää, kun hän vie käden suulleen ja parahtaa. Marian sanat uppoavat suoraan sisälle, ottavat paikkansa ytimestä saakka. Victoria huomaa itkevänsä jälleen.

Kiitos, kun annoit minut jälleen itselleni”, Maria sanoo nojaten Victoriaan, puhuen tämän hiuksiin, ”kiitos, kun sallit minun kulkea tämän tien loppuun. Me olemme väsyneitä, sekä minä että valo. Olemme odottaneet kauan. Kiitos, kun olet.”
Victoria ei sano enää mitään. Hän puristaa tiukasti Marian kättä, antaa tämän nojata itseensä ja kuuntelee talvea heidän ympärillään. Hetken kaikki on silmiähivelevän kaunista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti