sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Valosta annettu: luku 21


Luku 21: Musta ydin

Juliuksen askeleet ovat kuin peuranvasalla, kun Ragnar näkee veljen kulkevan sisarensa edellä. On kuin keho olisi mennyt rikki kesken leikin. Ragnar pysyy täydellisen rauhallisena. Ei ole hänen asiansa kysellä, missä katutappelussa Julius on kehonsa murjonut.

Frida on kovempi. Sisar on aina. Tällä kertaa korkeavyötäröisiin housuihin ja leveälieriseen hattuun sonnustautunut Frida on vetänyt punaa huulilleen. Nainen ei pelkää huorittelijoita ja katujen miehiä. Frida on elänyt omillaan niin pitkään, että on ylittänyt maallisen pelon rajat. Ragnar tietää, että jos kaksosista toista hänen täytyy varoa, se olisi aina Frida. Naisiin ei voi luottaa. Ei varsinkaan housuja pukevaan naiseen, joka on leikannut hiuksensa lyhyiksi.

Te kutsuitte meidät, herra Strauss”, Julius aloittaa. Äänessä on sävy, jollaista siinä ei ole ollut aiemmin. Sattuuko mieheen todella?
Koskeeko asianne suunnittelemaanne vampyyrien murhaa?”
Varmasti sitäkin, kun siihen saakka päästään”, Ragnar murahtaa. Hän maanittelee nuoria lähemmäs kädellään. ”Tulkaapä vähän tänne.”

Eläimiä. Pelkkiä eläimiä, jotka tottelevat pienintäkin käskyä. Alempia kuin vampyyrit. Vampyyreilla sentään on jonkinlainen autonomia, käsitys omasta arvostaan. Taistelutahto. Ragnar piirtää kätensä kuvan Juliuksen poskeen. Frida toimii oitis, sillä Julius putoaa iskun voimasta polvilleen. Mikä ikinä onkin Juliusta satuttanut, on tehnyt sen kunnolla. Frida seisoo Ragnarin käden ja veljensä välillä eikä hievahdakaan, vaikka Ragnar tietää, mitä tehdä kädellään.

Ja nyt te kerrotte minulle, mistä syystä jätitte kertomatta minulle, mitä osattomien keskuudessa todella tapahtuu”, Ragnar pudottaa sanoja suustaan kuin veitsiä. Niistä jokainen tuntuu iskeytyvän suoraan kaksosten lihaan. ”Teillä sietää olla painava syy olla kertomatta minulle siitä, kuinka kaltaisenne ovat suunnitelleet uutta kansannousua vampyyreiden avustuksella. Ettei vain olisi, että tekin olette osana sitä kaikkea? Siksikö te ette kertoneet minulle, kun kysyin, onko maailmalta mitään uutta?”

Tehän tiesitte, että vampyyrien käyttäminen sodan karkottajana oli vain väliaikainen ratkaisu”, Frida sanoo. Nainen uskaltaa yhä seisoa siinä, veljensä edessä, täydellisen röyhkeä katse ruskeissa silmissään. ”Minä kuvittelin, että te tiesitte, ettei kapinahenkeä kukisteta niin vain.”
Onko teillä kahdella jotakin tekemistä sen kanssa, mitä kaduilla tapahtuu? Minä saan kyllä tietää, jos te valehtelette minulle.”
Meillä ei ole ollut aikaa”, Julius kiirehtii sanomaan lattialta. Frida luo veljeensä kylmän katseen, aivan kuin hän toruisi veljeä tämän sanoista.
Veljeni sanat implikoivat, että voisimme olla osana sellaista toimintaa, jos me ehtisimme. Se ei pidä paikkaansa, ja toivon, että ymmärrätte meidän olevan järkeviä, realistisia ihmisiä.” Frida ei katso veljeensä puhuessaan. Ragnar painaa sen merkille. ”Me olemme kauttanne nähneet, millainen tämän maan hallinto on. Me emme kuvittele hetkeäkään, että kukistaisimme sen. Me emme ole typeriä. Olemme teidän palvelijoitanne ja kiitollisia kaikesta, mitä olette meidän eteemme tehnyt.”

Taitavakielinen tyttö. Puheenvuoro on varmasti ennalta harjoiteltu. Ragnar on miltei vaikuttunut Fridan puheista. Hän uskoisi naista, jos tämä olisi missä tahansa muussa asemassa. Silkka harmi, että tyttö ei ole syntynyt aateliseksi. Fridan kaltaisen omapäisen ja voimakkaan tytön olisi helposti saanut koulutettua loistavaksi vaimoksi.

Vannotte siis, että ette jättäneet jotakin niin suurta kuin mahdollinen kansannousu kertomatta siksi, että tahdoitte salata minulta jotakin?” Ragnar ei kysy saadakseen vastauksia huulilta. Hän kysyy lukeakseen.
Julius on jo noussut lattialta irvistellen noustessaan. Kipu pitää miestä hallinnassaan. Ragnar ei vieläkään kysy. Frida tuntuu jo tietävän.
Me emme ole sotkeentuneet mihinkään, vaikka katurakkeja olemmekin”, sanoo vuorostaan Julius. Poika on nostanut leukaansa aavistuksen.
Me tottelemme teitä.”
Koska minä pidän teidät kurjat elossa.”

Ei elettäkään. Kaksoset pysyvät ääneti kirkon käytävällä ja odottavat pelastajaansa puhuvaksi. Ragnar ei aio palata enää aiheeseen. Hän pystyy lukemaan kaiken kaksosten eleistä. He puhuvat totta. Se osaltaan yllättää Ragnarin. Eleet eivät valehtele. Hänen uskolliset koiransa ovat pysyneet uskollisina.

Entä vampyyrien tappaminen, herra Strauss? Te ette kertoneet meille siitä juurikaan”, Julius jatkaa. Fridan ilme käy vaikeaksi.
Tahdotteko meidän todella käyvän vampyyreita vastaan niin suoraan nyt, kun te olette neuvoston kautta soluttaneet neiti Haversin vampyyrien luo? Eikö olisi varminta odottaa selkeitä vastauksia neiti Haversilta ennen minkäänlaista selkeää vastarintaa?”
Minä olen osannut epäillä jonkinlaista kansannousua jo jonkin aikaa.” Ragnar ei ole varma, mitä hän ajattelee sanoessaan niin. Ajatus kapinoivasta kansasta oli hänelle täysin uusi. Minä kuvittelin jo nitistäneeni torakat. ”Minun täytyy päästä eroon ensimmäisistä vampyyreista, sillä heidän vahva verensä villitsee kansaa. Me elämme liian epävakaita aikoja. Vampyyrit ja osattomat voivat vielä kaataa neuvoston.”

Ilmeettömät kasvot. Molemmilla kaksosilla. Se varmistaa Ragnarille, että kaikki on tarkasti ennalta suunniteltu. Hänen olisi punnittava jatkossa tarkoin, kuinka esittää asiansa kaksosille.

Te kaksi olette eräänlainen varasuunnitelmani. Jos tilanne kärjistyy, te tapatte vampyyrit salassa, jotta vampyyrien määrä ei lähde suurempaan nousuun.”
Te jäisitte kiinni, koska olette itsekin vampyyri. Jos te olette ainoa eloon jäävä ensimmäisistä vampyyreista, neuvosto syyttää teitäkin.”
Ragnar alkaa nauraa. Kumea ääni kaikuu kirkon korkeissa seinissä.
Ajatteletteko te, että minä en muka kuolisi siinä samassa?” Hymy leviää Ragnarin kalpeille kasvoille. ”Minä tietenkin antaisin kaikkien olettaa, että minutkin on murhattu.”
Te… te aiotte lavastaa oman kuolemanne?” Fridan naamio rakoilee. Ensi kertaa aito kauhu tavoittaa naisen kauniit kasvot.

Kuinka tyydyttävää. He ovat vielä niin nuoria, tietämättömiä mistään muusta kuin siitä, kuinka selvitä seuraavaan aamuun saakka. Ragnaria huvittaa. Hän on valikoinut erinomaisia apureita. Sittenkin.

Me palaamme tähän myöhemmin. Minun täytyy ensin kuulla Victoria Haversista”, Ragnar sanoo.
Entä neuvosto? Neiti Haversin lähettäminen vampyyrin vaimoksi oli osa neuvoston suunnitelmaa. Kuinka te ajattelitte ottaa neuvoston huomioon?”
Ragnar pudistaa päätään.
Menkää jo. Minä olen ottanut kaiken huomioon, voitte luottaa siihen.” Ragnar ei ole varma, uskooko valheeseensa itsekään. Hän ei ole ottanut mitään huomioon. Hän ei edes tiedä, kuinka lavastaisi kuolemansa. Neuvosto on jo päättänyt omasta kohtalostaan. Heikko, uudistusmielinen miesjoukkio tuhoutuisi ennen pitkään. Ragnar on jo kääntänyt selkänsä. Ei olisi enää mieltä ohjailla neuvostoa sisältä käsin. Sitä ei voi pelastaa mitenkään. Olisi parempi nujertaa neuvostokin.

Kaksoset poistuvat kirkosta pitäen toisistaan kiinni. Ragnar ei koskaan kysynyt, mikä Juliukseen oli iskenyt, kun tämä ei kyennyt edes kävelemään suoraan. Ehkä sillä ei ole merkitystä. Mitä enemmän kipua, sitä herkemmin kaksikko juoksisi hänen jalkojensa juureen.

Hiljaisuus laskeutuu kirkkoon, pöly tanssii ilmassa. Ragnar tietää ajaneensa itsensä nurkkaan niin menneillä kuin tulevillakin valinnoillaan. Hän on asettunut kaiken ja kaikkien väliin. Pian hän olisi niin ahtaalla, että liikkumatilaa ei enää olisi. Hiljaisuuden laskeutuessa Ragnar ei suinkaan ajattele uuden sodan mahdollisuutta ja kapinaa, vaan uusinta löytämäänsä kirjettä, joka lojuu yhä kirjan välissä. Ragnar ei ole avannut sitä uudelleen.

On asioita, joita Ragnar ei kykene unohtamaan. Asioita, jotka sitovat hänet ikuisesti ihmisiin. Ja vampyyreihin. Teko, jonka hän on tehnyt ja teko, jonka hän on kostanut. Marian kirjeet. Marian synnit. Jumala rankaiskoon syntistä naista. Ragnar vie käden sydämelleen ja sulkee silmänsä. Hän tietää, ettei tahdo päästä vampyyreista mahdollisen kansannousun pelosta. Sekin on hyvä syy, sen voi kertoa kaksosille. Mutta se ei ole totuus. Totuus on itsekkäämpi, mustempi.

Ragnar ajattelee kirjeitä ja naisia niiden takana. Mustatukkaista Mariaa, kuunkalpeaa kaunotarta, jonka hän kerran toivoi vaimokseen. Siitä huolimatta, että tämä oli vampyyri, siitä huolimatta, että tämä oli hänen vankinsa. Ja valkeakutrista Edelainea, naista, jonka Ragnar oli ottanut rinnalleen. Marian paras ystävä. Vaalea ja puhdas, kirkkaampi kuin tuhat aurinkoa. Nainen, jonka ruumiin luonto on jo syönyt, ottanut takaisin huomaansa. Jonka luut lojuvat siunaamattomalla maalla.

Edelaine. Ragnarin vaimo. Heidän yhteisten lapsiensa äiti. Nainen, jonka vampyyrit häneltä veivät. Sulkiessaan silmänsä Ragnar tietää, että kaiken alla on aina jotakin henkilökohtaista ja suunnattoman kipeää. Nainen, jonka hän menetti. Joka petti hänet vampyyrien vuoksi. Hänen katkeruutensa mustin ydin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti